Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 393

Rīgā 2023. gada 13. jūlijā (prot. Nr. 36 39. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 18. aprīļa noteikumos Nr. 198 "Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem"

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības
un lauku attīstības likuma
5. panta ceturto, piecpadsmito
un sešpadsmito daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2023. gada 18. aprīļa noteikumos Nr. 198 "Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 77. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Ilggadīgo stādījumu platības ir atbalsttiesīgas tiešo maksājumu saņemšanai, ja rindstarpas, kuru platums pārsniedz vienu metru, ir izpļautas vai mehāniski apstrādātas un nokaltušie ilggadīgo stādījumu koki vai krūmi aizvākti līdz kārtējā gada 15. septembrim."

2. Izteikt 40. punktu šādā redakcijā:

"40. Par lauksaimniecības darbaspēka vienību uzskatāms algots darbinieks, kas nostrādā vismaz 65 dienas jeb 520 stundu gadā. Lauksaimniecības darbaspēka vienību skaitu saimniecībā aprēķina, saimniecībā iepriekšējā gadā algoto darbinieku nostrādātās stundas lauksaimnieciskajā darbībā dalot ar 520. Nostrādātās stundas lauksaimnieciskajā darbībā nosaka atbilstoši saimniecībā veiktajai uzskaitei, nošķirot lauksaimnieciskajā darbībā un nelauksaimnieciskajā darbībā nostrādātās stundas. Kopējais nostrādāto stundu skaits nepārsniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtajā darba devēja ziņojumā par iepriekšējā gada pārskata mēnešiem norādīto nostrādāto stundu skaitu un Lauku atbalsta dienesta rīcībā esošajā informācijā par saimniecībā nodarbināto sezonas laukstrādnieku nostrādāto stundu skaitu, ko aprēķina, Lauku atbalsta dienesta informācijas sistēmas sagatavotajā sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātāju ziņojumā par iepriekšējā gada pārskata mēnešiem norādīto sezonas laukstrādnieku nostrādāto dienu skaitu reizinot ar astoņi. Par lauksaimniecības darbaspēka vienību ir uzskatāms arī saimnieciskās darbības veicējs - pašnodarbinātais, kura ienākumi no lauksaimnieciskās darbības atbilstoši gada ienākumu deklarācijas D3 vai D31 pielikumam vai finanšu pārskatam par iepriekšējo gadu veido vismaz 50 procentu no kopējiem ieņēmumiem."

3. Izteikt 67. punktu šādā redakcijā:

"67. Ja lauksaimnieka īpašumā vai tiesiskajā valdījumā (lietošanā) esošā aramzemes un ilggadīgo stādījumu platība atrodas vairākās šo noteikumu 66. punktā minētajās teritorijās, katrai aramzemes un ilggadīgo stādījumu platības daļai piemēro to augsnes pārklājuma nodrošināšanas prasību, kas noteikta attiecīgajai teritorijai. Ja saimniecībā kopumā tiek nodrošināta augstākā augsnes pārklājuma robežvērtība, kas noteikta kādai no teritorijām, kurā atrodas saimniecības aramzemes vai ilggadīgo stādījumu platības, tad uzskatāms, ka attiecīgā prasība ir izpildīta, ciktāl tas neietekmē šo noteikumu 8. pielikuma 2.2. apakšpunktā minētās prasības izpildi."

4. Izteikt 137. punktu šādā redakcijā:

"137. Ja lauksaimnieka īpašumā vai lietošanā esošā aramzeme atrodas šo noteikumu 133.3. apakšpunktā minētajās teritorijās, kurām katrai ir noteiktas atšķirīgas prasību robežvērtības, teritorijai noteikto prasību robežvērtību attiecina uz to lauksaimnieka aramzemes daļu, kas atrodas attiecīgajā teritorijā. Ja saimniecībā kopumā tiek nodrošināta augstākā augsnes pārklājuma robežvērtība, kas noteikta kādai no teritorijām, kurā atrodas saimniecības aramzemes platības, tad uzskatāms, ka attiecīgā prasība ir izpildīta, ciktāl tas neietekmē šo noteikumu 8. pielikuma 2.2. apakšpunktā minētās prasības izpildi."

5. Izteikt 141.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"141.5. zālājs pasējā - zeme, ko vismaz līdz kārtējā gada 31. oktobrim aizņem zem labības vai pākšaugu virsauga tīrsējā vai savstarpējos maisījumos sētas:

141.5.1. stiebrzāles - daudzziedu viengadīgā airene, daudzziedu airene (itāļu airene), ganību airene, hibrīdā airene, auzeņairene, pļavas timotiņš, kamolzāle, pļavas auzene, niedru auzene, sarkanā auzene, aitu auzene, raupjā auzene, bezakotu lāčauza, mīkstā lāčauza, pļavas lapsaste, pļavas skarene, purva skarene, parastā skarene, parastā smilga, baltā smilga vai ložņu smilga;

141.5.2. tauriņzieži - tostarp lucerna, ragainais vanagnadziņš, āboliņš, inkarnāta āboliņš, vīķi, amoliņš vai esparsete."

6. Izteikt 143.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"143.2. zaļmēslojuma augu papuvēs līdz brīdim, kad augsnē tiek iestrādāts vai pievelts zaļmēslojums pirms tiešās sējas vai joslu apstrādes;".

7. Izteikt 181. punktu šādā redakcijā:

"181. Ja lauksaimnieka īpašumā vai lietošanā esošā aramzeme atrodas šo noteikumu 176.2. apakšpunktā minētajās teritorijās, kurām katrai ir noteiktas atšķirīgas prasību robežvērtības, teritorijai noteikto prasību robežvērtību attiecina uz to lauksaimnieka aramzemes daļu, kas atrodas attiecīgajā teritorijā. Ja saimniecībā kopumā tiek nodrošināta augstākā augsnes pārklājuma robežvērtība, kas noteikta kādai no teritorijām, kurā atrodas saimniecības aramzemes platības, tad uzskatāms, ka attiecīgā prasība ir izpildīta, ciktāl tas neietekmē šo noteikumu 8. pielikuma 2.2. apakšpunktā minētās prasības izpildi."

8. Izteikt 195. punktu šādā redakcijā:

"195. Potenciāli atbalsttiesīgus liellopus, par kuriem kārtējā gadā varētu izpildīt atbilstības kritērijus, lai saņemtu saistīto ienākumu atbalstu, bet par kuriem konstatē, ka tie ir nepareizi identificēti vai reģistrēti dzīvnieku identifikācijas un reģistrācijas sistēmā, uzskata par liellopiem, par kuriem ir konstatētas neatbilstības atbilstoši šo noteikumu 325. punktam."

9. Izteikt 375. punktu šādā redakcijā:

"375. Valsts ieņēmumu dienests pēc Lauku atbalsta dienesta pieprasījuma sniedz šo noteikumu 36.5. apakšpunktā, 40., 41., 46., 100., 101., 103., 105. un 386. punktā, 120.2. apakšpunktā un 15. pielikumā minēto nosacījumu izpildes konstatēšanai nepieciešamo informāciju par atbalsta pretendentiem un visām tā nodarbinātajām personām."

10. Izteikt 390. punktu šādā redakcijā:

"390. 2023. gadā šo noteikumu 161.1. apakšpunktā minēto mēslošanas plānu un prasīto informāciju lauksaimnieks iesniedz LIZ pārvaldības sistēmā līdz 2023. gada 5. novembrim."

11. Izteikt 391. punktu šādā redakcijā:

"391. 2023. gadā lauksaimnieks šo noteikumu 161.3. un 163.3. apakšpunktā minēto datu vietā, izmantojot Lauku atbalsta dienesta mobilo lietotni, var iesniegt ģeomarķētus fotoattēlus, kuros traktortehnikas vai iekārtas vadības termināļa ekrānā fiksēta tā lauka robeža, kurā izkliedēti minerālmēsli vai izsmidzināti augu aizsardzības līdzekļi. GPS dati vai ģeomarķētie fotoattēli iesniedzami vismaz par 10 procentiem no atbalstam pieteiktajiem laukiem vai vismaz par vienu lauku, ja atbalstam deklarēti mazāk nekā 10 lauku. Pēc Valsts augu aizsardzības dienesta pieprasījuma lauksaimniekam ir pienākums iesniegt pierādījumus par pārējiem laukiem."

12. Papildināt ar 394. punktu šādā redakcijā:

"394. Šo noteikumu 256. punktā minēto atbalsta samazinājumu 2023. gadā piemēro tikai par tādas novēlotas informācijas iesniegšanu LIZ pārvaldības sistēmā, kura iesniegta pēc 5. novembra."

13. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

14. Izteikt 5. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

Ministru prezidents,
ārlietu ministra pienākumu izpildītājs A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs D. Šmits

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 13. jūlija
noteikumiem Nr. 393

"1.pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 18. aprīļa
noteikumiem Nr. 198

Kultūraugu un zemes izmantošanas veidu kodu saraksts

Nr.
p. k.

Kultūraugi, zemes izmantošanas veids

Kods1

Saistītais ienākumu atbalsts (turpmāk - SA)

Klimata un vides shēmas (turpmāk - ekoshēmas atbalsts)

LA10.2. Vidi saudzē-
joša dārz-
kopība

LA10.4. Biš-
kopības vienību apsaim-
nieko-
šana appu-
teksnē-
šanas vaja-
dzībām

LA10.5. Zālāju biotopu apsaim-
nieko-
šana

LA11. Bio-
loģiskā lauk-
saim-
niecība

SI 2017

grupa

kultūraugs

SA2 par protein-
augiem

SA par vasaras rapsi un vasaras ripsi

SA par sertifi-
cētu labības sēklu

SA par sertifi-
cētu stiebr-
zāļu,
lop-
barības augu sēklu

SA par dārze-
ņiem

SA par augļiem un ogām

SA par cietes kartu-
peļiem

SA par sertifi-
cētas sēklas kartu-
peļiem

SA par miežiem

SA par rudzu popu-
lācijas šķir-
nēm

par videi un klima-
tam labvē-
līgu lauk-
saim-
niecī-
bas praksi

ENP3: nektār-
augi, slāpekli piesais-
toši kultūr-
augi un aram-
zemē sētu stiebr-
zāļu vai tauriņ-
ziežu maisī-
jums, kurā tauriņ-
zieži
> 50 %

ENP: zaļ-
mēslo-
juma augu aiz-
ņemtas papuves

ENP: starp-
kultūras

ENP: zālāji pasējā

saudzē-
jošā lauk-
saim-
niecības prakse

zālāju sagla-
bāšanas veici-
nāšana

agro-
ekolo-
ģijas prakses bio-
loģis-
kajās saim-
niecībās

1. Graudaugi
1.1.   Auzas

140

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

347

1.2.   Auzas ar stiebrzāļu vai tauriņziežu pasēju

141

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

347

1.3.   Kvieši, vasaras

111

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

700

1.4.   Kvieši, vasaras, ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

113

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

700

1.5.   Kvieši, ziemas

112

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

700

1.6.   Kvieši, ziemas, ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

117

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

700

1.7.   Speltas kvieši, vasaras

115

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

700

1.8.   Speltas kvieši, vasaras, ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

118

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

700

1.9.   Speltas kvieši, ziemas

116

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

700

1.10.   Speltas kvieši, ziemas, ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

119

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

700

1.11.   Mieži, vasaras

131

   

x

         

x

 

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

426

1.12.   Mieži, vasaras, ar stiebrzāļu vai tauriņziežu pasēju

133

   

x

         

x

 

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

426

1.13.   Mieži, ziemas

132

   

x

         

x

 

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

426

1.14.   Mieži, ziemas, ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

135

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

426

1.15.   Rudzi

121

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

510

1.16.   Rudzi ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

124

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

510

1.17.   Rudzi, populācijas šķirnes, t. sk. 'Kaupo'

122

   

x

           

x

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

510

1.18.   Rudzi, populācijas šķirnes, t. sk. 'Kaupo', ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

125

   

x

           

x

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

510

1.19.   Tritikāle, vasaras

150

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

341

1.20.   Tritikāle, vasaras, ar stiebrzāļu vai tauriņziežu pasēju

152

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

341

1.21.   Tritikāle, ziemas

151

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

341

1.22.   Tritikāle, ziemas, ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

154

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

341

1.23.   Griķi

160

   

x

             

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

341

1.24.   Griķi ar tauriņziežu pasēju

161

   

x

             

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

341

1.25.   Graudaugu un vīķu maisījums, kurā vīķi > 50 %

447

                   

x

x

 

x

 

x

 

x

 

x

 

x

150

1.26.   Graudaugu un zirņu maisījums, kurā zirņi > 50 %, ar stiebrzāļu vai tauriņziežu pasēju

446

x

                 

x

     

x

x

 

x

 

x

 

x

150

1.27.   Graudaugu un zirņu maisījums, kurā zirņi > 50 %

445

x

                 

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

150

1.28.   Kukurūza biogāzes ieguvei

791

                   

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

182

1.29.   Citur neminēta kukurūza

741

                   

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

182

2. Zālāji
2.1. Stiebrzāļu un lopbarības zālaugu maisījumi
2.1.1.   Ilggadīgie zālāji4

710

                               

x

x

 

x

x

x

116

2.1.2.   Aramzemē sētu stiebrzāļu vai lopbarības zālaugu (arī proteīnaugu) maisījums

720

                               

x

x

 

x

 

x

150

2.1.3.   Aramzemē sētu stiebrzāļu un tauriņziežu maisījums, kurā tauriņzieži > 50 %

760

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

2.2. Stiebrzāles tīrsējā
2.2.1.   Pļavas timotiņš sēklas ieguvei

731

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.2.   Pļavas auzene sēklas ieguvei

732

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.3.   Hibrīdā airene sēklas ieguvei

733

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.4.   Daudzziedu viengadīgā airene sēklas ieguvei

734

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.5.   Sarkanā auzene sēklas ieguvei

735

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.6.   Ganību airene sēklas ieguvei

736

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.7.   Niedru auzene sēklas ieguvei

737

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.8.   Pļavas skarene sēklas ieguvei

738

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.9.   Kamolzāle sēklas ieguvei

739

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.10.   Citur neminētas stiebrzāles

713

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

2.2.11.   Auzeņairene sēklas ieguvei

761

     

x

                       

x

x

 

x

 

x

481

3. Tauriņzieži, tostarp pākšaugi tīrsējā
3.1.   Sarkanais āboliņš

723

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.2.   Inkarnāta āboliņš

781

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.3.   Sarkanais āboliņš sēklas ieguvei

773

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.4.   Baltais āboliņš

724

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.5.   Baltais āboliņš sēklas ieguvei

774

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.6.   Bastarda āboliņš

725

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.7.   Bastarda āboliņš sēklas ieguvei

775

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.8.   Lucerna

726

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.9.   Lucerna sēklas ieguvei

776

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.10.   Austrumu galega

727

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.11.   Austrumu galega sēklas ieguvei

777

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.12.   Ragainais vanagnadziņš

728

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.13.   Ragainais vanagnadziņš sēklas ieguvei

778

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.14.   Amoliņš

729

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.15.   Amoliņš sēklas ieguvei

779

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.16.   Esparsete

714

                     

x

     

x

 

x

 

x

 

x

150

3.17.   Esparsete sēklas ieguvei

784

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

481

3.18.   Lauka pupas

410

x

   

x

                 

x

 

x

 

x

 

x

 

x

562

3.19.   Zirņi

420

x

   

x

                 

x

 

x

 

x

 

x

 

x

562

3.20.   Lupīna (saldās jeb dzeltenās, baltās, šaurlapu)

430

     

x

             

x

     

x

 

x

 

x

 

x

562

3.21.   Vīķi, vasaras

441

                     

x

 

x

 

x

 

x

 

x

 

x

150

3.22.   Vīķi, vasaras, sēklas ieguvei

471

     

x

             

x

 

x

 

x

 

x

 

x

 

x

481

3.23.   Vīķi, ziemas

442

                     

x

 

x

 

x

 

x

 

x

 

x

150

3.24.   Vīķi, ziemas, sēklas ieguvei

472

     

x

             

x

 

x

 

x

 

x

 

x

 

x

481

3.25.   Soja

443

x

                       

x

 

x

 

x

 

x

 

x

150

3.26.   Soja sēklas ieguvei

473

                         

x

 

x

 

x

 

x

 

x

481

3.27.   Zirņi ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

421

x

                         

x

   

x

 

x

 

x

562

3.28.   Pupas ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

411

x

                         

x

   

x

 

x

 

x

562

3.29.   Soja ar stiebrzāļu pasēju vai tauriņziežu pasēju

444

x

                         

x

   

x

 

x

 

x

150

4. Eļļas augi un šķiedraugi
4.1.   Kaņepes

170

x

                 

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

1479

4.2.   Lini, šķiedras

310

x

                 

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

1479

4.3.   Lini, eļļas

330

x

                 

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

402

4.4.   Rapsis, vasaras

211

 

x

               

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

949

4.5.   Rapsis, ziemas

212

                   

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

949

4.6.   Ripsis, vasaras

213

 

x

               

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

949

4.7.   Ripsis, ziemas

214

                   

x

   

x

 

x

 

x

 

x

 

x

949

5. Dārzeņi
5.1.   Sēklas kartupeļi

821

             

x

   

x

   

x

     

x

x

x

 

x

2636

5.2.   Cietes kartupeļi

825

           

x

     

x

   

x

     

x

x

x

 

x

2636

5.3.   Kartupeļi, kas citur nav minēti

820

                   

x

   

x

     

x

x

x

 

x

2636

5.4.   Tomāti

826

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.5.   Ziedkāposti

842

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.6.   Citur neminēti kāposti (baltie vai sarkanie galviņkāposti, rožu jeb Briseles kāposti, galda kolrābji, sparģeļkāposti, virziņkāposti jeb Savojas kāposti, lapu kāposti, brokoļi, Pekinas kāposti, izņemot lopbarības kāpostus)

870

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.7.   Burkāni

843

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.8.   Galda bietes, mangolds (lapu bietes)

844

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.9.   Gurķi un kornišoni

845

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.10.   Sīpoli, šalotes sīpoli, maurloki, lielloku sīpoli un batūni

846

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.11.   Ķiploki

847

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.12.   Puravi

849

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.13.   Galda rāceņi, turnepši

851

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.14.   Galda kāļi

856

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.15.   Selerijas

852

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.16.   Redīsi un melnie rutki

853

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.17.   Pētersīļi

854

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.18.   Pastinaks

855

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.19.   Dārza ķirbis, cukīni, kabači, patisoni

857

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.20.   Vīģlapu ķirbis

888

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.21.   Lielaugļu ķirbis

886

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.22.   Muskata ķirbis

887

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.23.   Parastās jeb dārza pupiņas

859

x

                 

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.24.   Skābenes

860

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.25.   Spināti

862

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.26.   Mārrutki

863

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.27.   Salāti

864

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.28.   Parastās dilles

874

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.29.   Topinambūri

865

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.30.   Paprika

867

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.31.   Baklažāni

868

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.32.   Sparģeļi

869

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

5.33.   Lopbarības bietes, cukurbietes

831

                   

x

   

x

     

x

 

x

 

x

1479

5.34.   Dārzeņi, ja vienlaidu platībā augošas SA2 atbalsttiesīgās dārzeņu kultūraugu sugas katra aizņem mazāk par 0,1 ha un kopējā saimniecības aramzemes platība nav lielāka par 10 ha8

871

       

x

         

x

   

x

     

x

x

x

 

x

3841

6. Augļi un ogas
6.1.   Zemenes

926

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1357

6.2.   Arbūzi un melones

937

         

x

       

x

   

x

     

x

x

x

 

x

1357

7. Ilggadīgie stādījumi
7.1.   Ābeles

911

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1344

7.2.   Bumbieres

912

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1344

7.3.   Saldie un skābie ķirši

932

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1275

7.4.   Plūmes

914

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1275

7.5.   Aronijas

918

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1395

7.6.   Smiltsērkšķis

919

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1395

7.7.   Avenes

921

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1395

7.8.   Upenes

922

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1416

7.9.   Sarkanās un baltās jāņogas

933

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1416

7.10.   Krūmmellenes (zilenes)

924

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1416

7.11.   Lielogu dzērvenes

934

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1416

7.12.   Ērkšķogas

927

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1416

7.13.   Krūmcidonijas

928

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1395

7.14.   Kazenes

929

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1395

7.15.   Dārza pīlādži

931

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1395

7.16.   Vīnogas

935

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1357

7.17.   Sausserdis

938

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1357

7.18.   Irbene

939

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1357

7.19.   Plūškoks

915

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1357

7.20.   Augļu koki un ogulāji (izņemot zemenes), ja vienlaidu platībā augošas SA atbalsttiesīgās augļu koku un ogulāju sugas katra aizņem mazāk par 0,1 ha

950

         

x

       

x

           

x

x

x

 

x

1357

7.21.   Citur neminēti ilggadīgie stādījumi ēdamo augļu un ogu ieguvei5

952

                   

x

           

x

x

x

 

x

1357

7.22.   Kokaugu stādaudzētavas lauksaimniecības zemē

640

                   

x

           

x

x

x

 

x

10319

7.23.   Rabarberi

861

       

x

         

x

           

x

x

x

 

x

1357

7.24.   Lavanda

885

                   

x

x

         

x

 

x

 

x

820

8. Īscirtmeta atvasāji, enerģijas augi
8.1.   Apse

644

                                     

x

   

296

8.2.   Kārkli

645

                                     

x

   

296

8.3.   Baltalksnis

646

                                     

x

   

296

8.4.   Miežabrālis

641

                                     

x

   

296

8.5.   Klūdziņprosa

642

                                     

x

   

296

9. Pārējie
9.1.   Garšaugi un kultivēti ārstniecības augi (fenhelis, baziliks, timiāns, estragons, anīss, majorāns, oregano jeb raudene, salvija, izops, piparmētra, pupumētra, vērmele, lofants, naktssvece, deviņvīru spēks, ābolmētra, citronmelisa, tauksakne, ehinācija, ārstniecības lupstājs, dižzirdzene, raspodiņš, sirds mātere)

848

                   

x

           

x

 

x

 

x

820

9.2.   Sierāboliņš

880

                   

x

   

x

     

x

 

x

 

x

820

9.3.   Kumelīte, vasaras

889

                   

x

   

x

     

x

 

x

 

x

820

9.4.   Kumelīte, ziemas

890

                   

x

   

x

     

x

 

x

 

x

820

9.5.   Kliņģerīte

882

                   

x

   

x

     

x

 

x

 

x

820

9.6.   Cigoriņš

883

                   

x

           

x

 

x

 

x

820

9.7.   Ārstniecības gurķene

884

                   

x

   

x

     

x

 

x

 

x

820

9.8.   Sējas koriandrs jeb kinza

877

                   

x

x

         

x

 

x

 

x

820

9.9.   Ķimene

878

                   

x

           

x

 

x

 

x

820

9.10.   Mārdadzis

879

                   

x

x

         

x

 

x

 

x

820

9.11.   Sinepe, tostarp baltā sinepe

215

                   

x

   

x

     

x

 

x

 

x

820

9.12.   Sinepe ar tauriņziežu pasēju

216

                   

x

           

x

 

x

 

x

820

9.13.   Facēlija

715

     

x

           

x

x

         

x

 

x

 

x

820

9.14.   Facēlija ar tauriņziežu pasēju

716

                   

x

x

         

x

 

x

 

x

820

9.15.   Tabaka

340

                                     

x

 

x

820

9.16.   Nektāraugi savstarpējos maisījumos vai citur neminētie nektāraugi (t. sk. zilā kāpnīte, malva, izops, mātere, gurķumētra, salvija, citronmētra, tauksakne, raudene)

940

                     

x

         

x

 

x

 

x

820

9.17.   Citi kultivēti nektāraugi (ežziede, biškrēsliņš, pūķgalve, melisa (citronmētra, citronmelisa), daglītis, dedestiņa, kaķumētra, rudzupuķe)

930

                     

x

         

x

 

x

 

x

820

9.18.   Papuve, izņemot zaļmēslojuma augu papuvi

610

                                 

x

 

x

 

x

0

9.19.   Zaļmēslojuma augu papuve

612

                       

x

       

x

 

x

 

x

0

9.20.   Saulespuķe

960

                                 

x

 

x

 

x

200

9.21.   Dažādi kultūraugi nelielā aramzemes platībā jeb vairāki kultūraugi, audzēti vienlaidu laukā, ja katrs no kultūraugiem attiecīgajā laukā aizņem mazāk par 0,1 ha, vai platības, ko izmanto ziedu audzēšanai

811

                         

x

     

x

 

x

 

x

200

9.22.   Pārējie kultūraugi, sēti tīrsējā aramzemē

872

                         

x

     

x

 

x

 

x

200

9.23.   Pārējie citur neminētie kultūraugi, sēti kā kultūraugu maisījums aramzemē

873

                         

x

     

x

 

x

 

x

200

9.24.   Platība, kurā dabiski iesējušos augu īpatsvars pārsniedz 25 %, dārzeņu kultūraugu skaits vienā kvadrātmetrā ir mazāks par šo noteikumu 2. pielikumā norādīto skaitu un nav īstenoti nezāļu ierobežošanas agrotehniskie pasākumi vismaz tādā apjomā, lai netiktu kavēta kultūraugu augšana un kultūraugi sasniegtu ražas novākšanai piemērotu gatavību6

792

                                     

x

   

0

9.25.   Lauksaimniecībā izmantojamā zeme, par kuru kārtējā gadā nevar saņemt atbalstu7

620

                                     

x

   

0

Piezīmes.

1 Kods - kultūraugu un lauksaimniecības zemes izmantošanas veida kods.

2 SA - saistītais ienākumu atbalsts.

3 ENP - ekoloģiski nozīmīga platība.

4 Pie ilggadīgajiem zālājiem deklarē platību, kura piecus gadus pēc kārtas ir deklarēta kā aramzemē sētu stiebrzāļu un (vai) lopbarības zālaugu (āboliņa, lucernas, vīķa, amoliņa, esparsetes, austrumu galegas, ragainā vanagnadziņa) maisījums vai kā stiebrzāles tīrsējā, vai kā lopbarības zālaugi tīrsējā. Pie ilggadīgiem zālājiem deklarē arī platību, kas atzīta par bioloģiski vērtīgu zālāju vai no lauksaimnieciskās darbības atkarīgu ES nozīmes zālāju biotopu, vai putnu dzīvotni.

5 Kultūraugi, kas audzējami atbalsttiesīgajā platībā - persiki, aprikozes, korintes, kizili, aktinīdijas, citronliānas, lazdas (ēdamo augļu šķirnes) u. c.

6 Platības, kurās līdz kārtējā gada 25. jūnijam augošie vai iesētie kultūraugi vai kultūraugu maisījums nedominē līdz kārtējā gada 31. augustam, to īpatsvars ir mazāks par 75 % no laukā augošajiem augiem, tostarp tiem, kas iesējušies dabiski, vai dārzeņu platības, ja kultūraugu skaits vienā kvadrātmetrā ir mazāks par šo noteikumu 2. pielikumā noteikto skaitu un ja dārzeņu platībā nav īstenoti nezāļu ierobežošanas agrotehniskie pasākumi tādā apjomā, lai netiktu kavēta kultūraugu augšana un kultūraugi sasniegtu ražas novākšanai piemērotu gatavību (kad raža ir izmantojama pārtikai, lopbarībai vai tālākai pārstrādei).

7 Lauksaimniecības zeme, par kuru kārtējā gadā nevar saņemt atbalstu, - lauksaimniecības zemes platība, kas nav apstrādāta ilgākā laikposmā (platība sākusi apaugt ar krūmiem vai krūmu atvasēm vai nav pļauta zāle, un par to liecina vairāku gadu laikā izveidojies kūlas slānis)."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 13. jūlija
noteikumiem Nr. 393

"5. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 18. aprīļa
noteikumiem Nr. 198

Dzīvnieku vidējā blīvuma noteikšana nosacītās liellopu vienībās, to pārrēķiniem piemērojamais koeficients un standarta izlaide par liellopu vienību

I. Dzīvnieku vidējā blīvuma noteikšana

Dzīvnieku vidējo blīvumu nosacītās liellopu vienībās uz saimniecības kopējo atbalsttiesīgo ilggadīgo zālāju un aramzemē sēto zālāju platību aprēķina, izmantojot šādu formulu:

NLB =

(DZ1 x k1) + (DZ2 x k2) + (DZn x kn)

, kur

L

NLB - dzīvnieku blīvums (nosacītās liellopu vienības);

L - saimniecības atbalsttiesīgā ilggadīgo zālāju un aramzemē sēto zālāju platība (ha);

DZ1; 2 .. n - dzīvnieku skaits saimniecībā (gab.);

k1; 2 .. n - dzīvnieku pārrēķiniem piemērojamais koeficients.

II. Pārrēķina koeficienti un standarta izlaide par liellopu vienību

Nr.
p. k.

Dzīvnieki

Pārrēķina koeficients nosacītās liellopu vienībās

Standarta izlaide, euro par dzīvnieku

1.

Buļļi, govis un citi liellopi, vecāki par 24 mēn.

1,000*

 

1.1.

Buļļi, vecāki par 24 mēn.

1,000*

282,00

1.2.

Slaucamās govis

1,000*

1991,39

1.3.

Zīdītājgovis

1,000*

1696,40

1.4.

Teles, vecākas par 24 mēn.

1,000*

356,13

2.

Liellopi vecumā no 6 līdz 24 mēn.

0,600*

 

2.1.

Liellopi vecumā no 6 līdz 12 mēn.

0,600*

317,64

2.2.

Buļļi vecumā no 12 līdz 24 mēn.

0,600*

482,75

2.3.

Teles vecumā no 12 līdz 24 mēn.

0,600*

264,33

3.

Liellopi vecumā līdz 6 mēn.

0,400*

317,64

4.

Zirgu dzimtas dzīvnieki, vecāki par 6 mēn.

1,000*

250

5.

Aitas (tai skaitā mufloni) un kazas

0,150*

 

5.1.

Aitu mātes

0,150*

115,61

5.2.

Pārējās aitas

0,150*

81,19

5.3.

Kazu mātes

0,150*

392,57

5.4.

Pārējās kazas

0,150*

39,85

6.

Sivēnmātes (> 50 kg)

0,500*

935,86

7.

Cūkas, izņemot sivēnmātes

0,300*

 

7.1.

Sivēni svarā līdz 20 kg

0,300*

106,04

7.2.

Pārējās cūkas

0,300*

173,56

8.

Dējējvistas

0,014*

17,76

9.

Mājputni, izņemot dējējvistas

0,030*

 

9.1.

Broileri

0,030*

6,65

9.2.

Citi putni

0,030*

11,23

10.

Truši

0,030**

 

10.1.

Trušu mātes

0,030**

190,15

11.

Brieži (staltbrieži)

0,610**

-

12.

Dambrieži

0,300**

-

13.

Ziemeļamerikas brieži (baltastes un melnastes brieži)

0,400**

-

14.

Stirnas

0,130**

-

15.

Viena bišu saime

0,133**

124,98

Piezīmes.

1. * Koeficients atbilstoši Komisijas 2021. gada 21. decembra Īstenošanas regulai (ES) 2021/2290, ar ko nosaka noteikumus par metodēm, ar kādām aprēķina kopējos izlaides un rezultātu rādītājus, kuri izklāstīti I pielikumā Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai (ES) 2021/2115, ar ko izveido noteikumus par atbalstu stratēģiskajiem plāniem, kuri dalībvalstīm jāizstrādā saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku (KLP stratēģiskie plāni) un kurus finansē no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda (ELGF) un no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA), un ar ko atceļ Regulas (ES) Nr. 1305/2013 un (ES) Nr. 1307/2013.

2. ** Koeficients, ņemot vērā zinātniskos datus un konkrētos apstākļus."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 18. aprīļa noteikumos Nr. 198 "Tiešo maksājumu piešķiršanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 393Pieņemts: 13.07.2023.Stājas spēkā: 19.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 136, 18.07.2023. OP numurs: 2023/136.18
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
343835
19.07.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"