Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 401

Rīgā 2023. gada 13. jūlijā (prot. Nr. 36 62. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 2. novembra noteikumos Nr. 686 "Noteikumi par ilgtspējas un siltumnīcefekta gāzu emisiju ietaupījuma kritērijiem, no biomasas kurināmā ražotās elektroenerģijas kritērijiem un kārtību, kādā pamatojama, apliecināma un uzraugāma atbilstība minētajiem kritērijiem"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu"
7. pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 2. novembra noteikumos Nr. 686 "Noteikumi par ilgtspējas un siltumnīcefekta gāzu emisiju ietaupījuma kritērijiem, no biomasas kurināmā ražotās elektroenerģijas kritērijiem un kārtību, kādā pamatojama, apliecināma un uzraugāma atbilstība minētajiem kritērijiem" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 216. nr.; 2023, 94. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 33.1 punktu šādā redakcijā:

"33.1 Latvijā reģistrēts komersants, kas darbojas kā biomasas birža, apliecina no meža biomasas izejvielām ražotā cietā biomasas kurināmā atbilstību šo noteikumu III, IV, VI un VII nodaļā noteiktajām prasībām, ja tas izstrādā un piemēro atbilstošas atbilstības apliecināšanas procedūras un ir minēts šo noteikumu 5. pielikumā. Šo noteikumu 5. punktā minētajā iekārtā izmantotais un šo noteikumu 5. pielikumā minētajā biomasas biržā iegādātais cietais biomasas kurināmais, kas ražots no meža biomasas izejvielām, ir atzīstams par atbilstošu šo noteikumu III, IV, VI un VII nodaļā noteiktajām prasībām, ja šī atbilstība ir apliecināta biomasas biržā ar attiecīgo marķējumu un biržas ziņojumu. Minētais nosacījums ir attiecināms uz citā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētu biomasas biržu, ja šajā dalībvalstī ir spēkā tiesību akti, kas atļauj atbilstības apliecināšanu nodrošināt biomasas biržai."

2. Papildināt ar 33.2 punktu šādā redakcijā:

"33.2 Klimata un enerģētikas ministrija nodrošina šo noteikumu 5. pielikumā minēto Latvijā reģistrēto komersantu uzraudzību, lai to darbība atbilstu šo noteikumu nosacījumiem. Latvijā reģistrēts komersants, kas ir minēts šo noteikumu 5. pielikumā, pēc Klimata un enerģētikas ministrijas pieprasījuma iesniedz tai visu attiecīgo informāciju, kas nepieciešama uzraudzībai. Ja, veicot uzraudzības darbības, tiek konstatēta neatbilstība šo noteikumu nosacījumiem, Klimata un enerģētikas ministrija uzdod minētajam komersantam veikt visas noteiktās darbības neatbilstības novēršanai. Ja, veicot uzraudzības darbības, Klimata un enerģētikas ministrija konstatē, ka minētais komersants neveic nepieciešamās darbības neatbilstības novēršanai vai neatbilstības tiek konstatētas atkārtoti, klimata un enerģētikas ministrs ir tiesīgs ierosināt grozījumus šajos noteikumos komersanta izslēgšanai no šo noteikumu 5. pielikuma."

3. Papildināt ar 33.3 punktu šādā redakcijā:

"33.3 Klimata un enerģētikas ministrs nekavējoties ierosina grozījumus šajos noteikumos, lai citā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētu komersantu izslēgtu no šo noteikumu 5. pielikuma, ja Klimata un enerģētikas ministrija ir saņēmusi informāciju, ka šajā Eiropas Savienības dalībvalstī vairs nav spēkā tiesību akti, kas atļauj konkrētajai biomasas biržai apliecināt atbilstību. Klimata un enerģētikas ministrija par saņemto informāciju nekavējoties informē komersantus, kuriem ir šo noteikumu 5. punktā minētās elektroenerģijas, siltumenerģijas, dzesēšanai vai saldēšanai nepieciešamās enerģijas ražošanas iekārtas vai degvielu ražošanas iekārtas, kā arī kurināmā piegādātājus."

4. Izteikt 47.2 punktu šādā redakcijā:

"47.2 Zemkopības ministrija reizi sešos mēnešos - līdz kalendāra gada 30. jūnijam un 30. decembrim - izvērtē, vai Latvijas tiesību akti un uzraudzības un izpildes panākšanas sistēmas (turpmāk - uzraudzības sistēmas) spēj nodrošināt atbilstību šo noteikumu 15. un 17. punktā minētajiem ilgtspējas kritērijiem un izvērtējuma rezultātus publicē savā tīmekļvietnē. Zemkopības ministrs, ja nepieciešams, 10 darbdienu laikā pēc Zemkopības ministrijas izvērtējuma pabeigšanas iesniedz Ministru kabinetā rīkojuma projektu attiecīgi par Latvijas tiesību aktu un uzraudzības sistēmu spēju vai nespēju nodrošināt atbilstību ilgtspējas kritērijiem, ņemot vērā, ka Ministru kabineta rīkojuma projekts par Latvijas tiesību aktu un uzraudzības sistēmu nespēju nodrošināt atbilstību ilgtspējas kritērijiem tiek iesniegts Ministru kabinetā, ja, veicot izvērtējumu, Latvijas tiesību aktos vai uzraudzības sistēmās tiek konstatētas tādas izmaiņas, kuru dēļ Latvijas tiesību akti un uzraudzības sistēmas vairs nespēj nodrošināt atbilstību ilgtspējas kritērijiem."

5. Papildināt ar 57. punktu šādā redakcijā:

"57. Šo noteikumu 47.2 punktā minētais rīkojums pirmo reizi tiek pieņemts līdz 2023. gada 20. decembrim."

6. Izteikt 5. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidents,
ārlietu ministra pienākumu izpildītājs A. K. Kariņš

Klimata un enerģētikas ministrs R. Čudars

 

Pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 13. jūlija
noteikumiem Nr. 401

"5. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 2. novembra
noteikumiem Nr. 686

Biomasas biržu saraksts

Nr.

p. k.

Nosaukums Reģistrācijas valsts Reģistrācijas numurs
1. UAB "BALTPOOL" Lietuva 302464881
2. SIA "BioEx" Latvija 40203396165

"

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 2. novembra noteikumos Nr. 686 "Noteikumi par ilgtspējas un .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 401Pieņemts: 13.07.2023.Stājas spēkā: 19.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 136, 18.07.2023. OP numurs: 2023/136.26
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
343815
19.07.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"