Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2023/12

Preiļos 2023. gada 29. jūnijā

Grozījumi Preiļu novada pašvaldības 2021. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 2021/15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Preiļu novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
2023. gada 29. jūnija lēmumu
(prot. Nr. 8; 23. §)

Izdoti saskaņā ar
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu, 33. panta ceturto daļu,
36. panta sesto daļu

Izdarīt Preiļu novada domes 2021. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 2021/15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Preiļu novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izdarīt grozījumus Saistošo noteikumu nosaukumā un aizstāt vārdu "dome" ar vārdu "pašvaldība" un izteikt šādā redakcijā:

"Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2021/15" "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Preiļu novadā."

2. Saistošo noteikumu pamatojumā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. pantā aizstāt " trešo daļu" ar "ceturto daļu".

3. Aizstāt visā Saistošo noteikumu tekstā vārdu "SD" ar vārdiem "Sociālais dienests" (attiecīgā locījumā).

4. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 60 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, koeficients 0,7 tiek piemērots pārējām personām mājsaimniecībā."

5. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Mājokļa pabalsts: materiāls atbalsts ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai, ko aprēķina, piešķir un izmaksā Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk - Ministru kabineta noteikumi Nr. 809) un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajā kārtībā un apmērā."

6. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Labklājības pārvaldē, iesniedzot iesniegumu Labklājības pārvaldē Aglonas ielā 1A. Preiļi, Preiļu novads. Labklājības pārvaldes lēmumu var apstrīdēt, iesniedzot rakstveida iesniegumu Preiļu novada pašvaldībā, Raiņa bulvārī 19, Preiļos, LV-5301, lēmumā norādītajā termiņā."

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 

Paskaidrojuma raksts
Preiļu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2023/12 "Grozījumi Preiļu novada pašvaldības 2021. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 2021/15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Preiļu novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1.Saistošo noteikumu grozījumu mērķis ir noteikt minimālos ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai procentuālā apmērā atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk - Likums) 33. panta jaunajai redakcijai (stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā).

1.2. Likuma 33. panta pirmajā daļā noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna).

1.3. Likuma 33. panta otrajā daļā noteikts, ka garantēto minimālo ienākumu slieksnis ir 20 procenti no ienākumu mediānas, savukārt Likuma 33. panta trešajā daļā - trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas.

1.4. Likuma 33. panta ceturtajā daļā noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

1.5. 2023. gada ienākumu mediāna faktiski atbilst mājsaimniecību ienākumiem 2020. gadā. Šobrīd Centrālās statistikas pārvalde ir publicējusi ienākumu mediānas prognozes līdz 2028. gadam, savukārt 2023. gada ienākumu mediānas apmērs ir 626,57 euro.

1.6. Izvērtējot spēkā esošos Saistošos noteikumus un Sociālā dienesta 2023. gada budžeta iespējas, konstatēts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Preiļu novadā būtu nosakāms 60 % apmērā no ienākumu mediānas, kas 2023. gadā ir 376 euro. Savukārt, saskaņā ar Likuma 33. panta piektajā daļā noteikto - minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā - koeficientu 0,7. Proti, ienākumu sliekšņa apmērs pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā būtu 376 euro, pārējām personām mājsaimniecībā - 263 euro.

Lai Saistošo noteikumu Nr. 2021/15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Preiļu novadā". 5.un 12. punkts atbilstu Likuma regulējumam, ir jāveic grozījumi Saistošos noteikumos:

1) jānosaka, ka mājokļa pabalstu aprēķina, piešķir un izmaksā Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 un Likumā noteiktajā kārtībā un apmērā, jo no 2023. gada 1. jūlija koeficienti, kuri ir jāpiemēro garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summai, ir noteikti Likumā;

2) jānosaka, maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis procentos no ienākumu mediānas.

1.7 Ar grozījumiem saistošo noteikumu 20. punktā tiek precizēta lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Prognozējams, ka mājsaimniecību skaits, kurām tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, būtiski nemainīsies.

2.2. Lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci nav paredzēta.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu piemērošanā personas var vērsties Preiļu novada Labklājības pārvaldes Sociālajā dienestā.

4.2. Ar šiem Saistošajiem noteikumiem netiek paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus cilvēkresursu iesaisti, Saistošo noteikumu īstenošanā tiks iesaistīti darbinieki, kuri administrē sociālo palīdzību.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildi turpinās nodrošināt Preiļu novada Labklājības pārvaldes Sociālais dienests, līdz ar to nav nepieciešama jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Sabiedrības līdzdalības veids - priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.preili.lv.

8.2. Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.preili.lv no 2023. gada 14. jūnija līdz 2023. gada 27. jūnijam.

Priekšlikumi un iebildumi no sabiedrības puses netika saņemti.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Preiļu novada pašvaldības 2021. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 2021/15 "Par .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Preiļu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2023/12Pieņemts: 29.06.2023.Stājas spēkā: 14.07.2023.Zaudē spēku: 17.01.2024.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 133, 13.07.2023. OP numurs: 2023/133.23
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
343727
14.07.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"