Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījums Latvijas Republikas valsts robežas likumā

Izdarīt Latvijas Republikas valsts robežas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2009, 24. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2012, 38. nr.; 2013, 118. nr.; 2015, 245. nr.; 2017, 21. nr.; 2018, 65. nr.; 2019, 225., 248.A nr.; 2021, 160.A, 193. nr.; 2022, 76. nr.) šādu grozījumu:

Papildināt V nodaļu ar 35.1 pantu šādā redakcijā:

"35.1 pants. Ministru kabineta tiesības izsludināt pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu

(1) Konstatējot nesamērīgi lielu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanas vai tās mēģinājuma gadījumu skaitu, Ministru kabinets var izsludināt pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu, lai nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību un valsts apdraudējuma novēršanu.

(2) Izsludinot pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu, Ministru kabinetam, ciktāl tas nepieciešams un ir samērīgi attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai, ir tiesības visā pierobežā vai tās daļā atkarībā no apdraudējuma intensitātes noteikt vienu vai vairākus šādus pasākumus:

1) īpašu pārvietošanās un pulcēšanās kārtību;

2) īpašu kārtību transportlīdzekļu kustībai vai šīs kustības ierobežojumus;

3) konkrētu robežšķērsošanas vietu darbības pilnīgu vai daļēju apturēšanu, vienlaikus nodrošinot personām iespēju īstenot tiesības un likumiskās intereses, no kurām nav pieļaujama atkāpe;

4) īpašu saimnieciskās darbības kārtību vai šīs darbības ierobežojumus;

5) īpašu kārtību preču, medikamentu, energoresursu, pakalpojumu un citu materiāltehnisko resursu pieejamībai;

6) tiesības nepiemērot publisko iepirkumu regulējumu vai noteikt īpašu kārtību publisko iepirkumu veikšanai attiecībā uz precēm vai pakalpojumiem, kas nepieciešami būtisku valsts drošības interešu aizsardzībai;

7) attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistīto amatpersonu tiesības iekļūt nedzīvojamās telpās un zemes gabalu teritorijās, lai pamatotu aizdomu gadījumā atklātu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu slēpšanās vietas vai atklātu pāri valsts robežai ārpus robežšķērsošanas vietām pārvietotu preču slēpšanas vietas, vai notvertu šādas personas vai izņemtu šādas preces;

8) attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistīto amatpersonu tiesības iekļūt dzīvojamās telpās, lai pamatotu aizdomu gadījumā notvertu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu vai novērstu personu dzīvības apdraudējumu;

9) ierobežot tiesības personām atrasties noteiktās vietās bez atļaujas.

(3) Sabiedriskie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi, ievērojot Ministru kabineta nosacījumus par informācijas sniegšanas kārtību un steidzamību, bez maksas izziņo lēmumu par pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma izsludināšanu, kā arī sniedz citu informāciju par pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma izsludināšanu un ieteikumus iedzīvotājiem par to, kā rīkoties.

(4) Ministru kabinetam ir tiesības izsludināt pastiprinātu robežapsardzības darbības režīmu uz laiku līdz sešiem mēnešiem ar iespēju, ja nepieciešams, minēto termiņu pagarināt līdz attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai.

(5) Ja apdraudējums, kas bija pamatā pastiprināta robežapsardzības darbības režīma izsludināšanai, ir novērsts vai pārvarēts, Ministru kabinets atceļ lēmumu par pastiprināta robežapsardzības darbības režīma izsludināšanu pirms tam noteiktā beigu termiņa.

(6) Pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma laikā izdotos administratīvos aktus vai amatpersonu faktisko rīcību personai ir tiesības apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Lēmuma apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur tā darbību, ja attiecīgais lēmums ir tieši saistīts ar izsludināto pastiprināto robežapsardzības sistēmas darbības režīmu.

(7) Par katru gadījumu, kad attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistītā amatpersona izmantojusi šā panta otrās daļas 7. vai 8. punktā minētās tiesības, attiecīgā iestāde nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā informē prokuratūru."

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 22. jūnijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2023. gada 30. jūnijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Latvijas Republikas valsts robežas likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 22.06.2023.Stājas spēkā: 14.07.2023.Tēma: Muita un valsts robeža; Valsts drošība un aizsardzība; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 125, 30.06.2023. OP numurs: 2023/125.5
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
343268
14.07.2023
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"