Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 12/2023

Ādažos 2023. gada 10. maijā

Grozījums Ādažu novada pašvaldības 2021. gada 20. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli Ādažu novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2023. gada 10. maija sēdes lēmumu
(prot. Nr. 10 § 3)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu un 2.1 daļu,
2. panta 8.1 daļu, 3. panta pirmo, 1.4, 1.5 un 1.6 daļu
un 9. panta otro daļu

Izdarīt Ādažu novada pašvaldības 2021. gada 20. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli Ādažu novadā" (publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" 2021., Nr. 208, Nr. 229 un 2022., Nr. 71) grozījumu un izteikt 19. punktu šādā jaunā redakcijā:

"19. Pēc 2024. gada 31. decembra būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar NĪN likmi 3 % (trīs procenti) apmērā no lielākās būves vai būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības."

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 10.05.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 12/2023 "Grozījums Ādažu novada pašvaldības 2021. gada 20. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli Ādažu novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Ādažu novada pašvaldības 2021. gada 20. oktobra saistošie noteikumi Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli Ādažu novadā" paredz, ka pēc 2023. gada 1. jūlija būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar NĪN likmi 3 % (trīs procenti) apmērā no lielākās būves vai būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

1.2. Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.6 daļa nosaka, ka būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās, līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar NĪN likmi 3 % apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldībā savos saistošajos noteikumos, ko tā publicē ne vēlāk kā līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim, no lielākās minētās kadastrālās vērtības: 1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības; 2) būves kadastrālās vērtības.

1.3. Ar šiem noteikumiem paaugstinātā NĪN likme par būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, tiktu piemērota pēc 2024. gada 31. decembra.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Ņemot vērā, ka pašvaldības budžetā nav plānoti ieņēmumi no paaugstinātā NĪN par būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, šiem noteikumiem nav ietekmes uz pašvaldības budžetu.

2.2. Lai nodrošinātu šo noteikumu izpildi, nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, kā arī esošo institūciju kompetences paplašināšanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Sociālā ietekme un ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - šo noteikumu mērķa grupas, uz kurām attiecināms noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas - NĪN maksātāji. Grozījumu veikšana esošajā regulējumā būtu labvēlīgāka NĪN maksātājiem, kuriem pieder būve, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, jo pašvaldība nepiemēros NĪN likmi 3 % apmērā par minētajām būvēm no 2023. gada 1. jūlija līdz 2024. gada 31. decembrim. Ādažu novada administratīvajā teritorijā nav noslēgtas apmēram 1109 būvatļaujas (328 būvatļaujas Ādažu pagastā un 781 būvatļaujas Carnikavas pagastā) un lielākā problēma būvju (ēku) pieņemšanai ekspluatācijā ir Valsts zemes dienesta kadastrālās uzmērīšanas pakalpojumu izpildes termiņš (12-14 mēneši).

3.2. Ietekme uz vidi - nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz konkurenci - nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties šo noteikumu piemērošanā, ir Ādažu novada būvvalde un pašvaldības administrācijas Grāmatvedības nodaļa, atbilstoši kompetencei.

4.2. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas - nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Pašvaldības funkcija, kuras izpildei tiek izstrādāti šie noteikumi, ir pašvaldības kompetence administrēt NĪN, kā arī noteikt, kādas iedzīvotāju grupas nemaksās paaugstinātu NĪN.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Šo noteikumu izpildē tiks iesaistītas šādas institūcijas - Ādažu novada būvvalde un Grāmatvedības nodaļa, kuru darbinieki veiks šo noteikumu izpildi esošo pienākumu ietvaros. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija, netiks veidotas jaunas darba vietas.

6.2. Šo noteikumu izpildes nodrošināšanai nepieciešami resursi - tikai cilvēkresursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

7.1. Šie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs mērķa sasniegšanai, pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Šo noteikumu izstrādes procesā notika konsultācijas ar Finanšu ministriju. Atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām, u.tml.) nenotika.

8.2. Konsultācijām tika izmantots šāds sabiedrības līdzdalības veids: pēc šo noteikumu izskatīšanas domes Attīstības komitejā, to projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazi.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālajā tīklā - pašvaldības Facebook kontā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli.

8.3. Publikācijā noteiktajā termiņā - līdz 29.04.2023. netika saņemti priekšlikumi.

8.4. No institūcijām netika saņemti viedokļi un atzinumi par noteikumu projektu.

8.5. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Ādažu novada pašvaldības 2021. gada 20. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ādažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 12/2023Pieņemts: 10.05.2023.Stājas spēkā: 23.05.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 97, 22.05.2023. OP numurs: 2023/97.11
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
342012
23.05.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"