Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Jelgavas novada domes lēmums Nr. 17

Jelgavā 2023. gada 26. aprīlī

Par "Jelgavas novada pašvaldības Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskā plāna 2023.-2027. gadam" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Augu aizsardzības likuma 18.1 panta sestās daļas 1., 3. punktu; Ministru kabineta 2008. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 559 "Invazīvo augu sugas - Sosnovska latvāņa - izplatības ierobežošanas noteikumu" 10., 12., 13., 15., 17. punktu un Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 21. punktu,

Jelgavas novada dome, atklāti balsojot,

PAR - 19 balsis (Andris Ozoliņš, Artūrs Semjonovs, Dainis Liepiņš, Dina Tauriņa, Emīls Dobrājs, Gundars Liepa, Ģirts Neija, Ilze Vītola, Irina Dolgova, Jānis Kažotnieks, Jānis Počs, Juris Lavenieks, Juris Razživins, Lolita Duge, Madars Lasmanis, Oskars Cīrulis, Pēteris Veļeckis, Uldis Ainārs, Vidmants Rinkuns);

PRET - nav;

ATTURAS - nav,

nolemj:

1. Apstiprināt "Jelgavas novada pašvaldības Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu 2023.-2027. gadam" (pielikumā, turpmāk - Plāns).

2. Līdz 2024. gada 1. aprīlim publicēt Plānu Jelgavas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē.

3. Publicēt šo lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", norādot latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu īstenošanas laiku un administratīvo teritoriju, kā arī atsauci uz Jelgavas novada pašvaldības mājaslapas sadaļu, kurā publicēts Plāns.

4. Kontroli par šī lēmuma izpildi uzdot Jelgavas novada Īpašuma pārvaldes Vides pārvaldības nodaļai.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

 

APSTIPRINĀTS
ar Jelgavas novada domes 26.04.2023.
lēmumu Nr. 17 (prot. Nr. 10)

Jelgavas novada pašvaldības Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskais plāns 2023.-2027. gadam

1. Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskajā plānā 2023.-2027. gadam (turpmāk - plāns) ietverts attiecīgajam periodam sastādīts darbības plāns Sosnovska latvāņa (turpmāk - latvāņa) izplatības ierobežošanas pasākumu organizēšanai un koordinēšanai, latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu veikšanas kalendārais grafiks (2. pielikums), ierobežošanas metodes (1. pielikums) un saraksts ar latvāni invadēto zemes vienību kadastra apzīmējumiem (3. pielikums).

2. Pašvaldība, pamatojoties uz Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas (KUVIS) datiem, apstiprina latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu pieciem gadiem un katru gadu to aktualizē, un līdz 1. aprīlim publicē to savā tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv. Tīmekļa vietnē tiek publicēta arī informācija par latvāņa ierobežošanas pakalpojumu sniedzējiem un to kontaktinformācija.

3. Latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizēšanu un koordinēšanu, attiecīgajā laika periodā, veic pašvaldības apstiprināta ekspertu darba grupa.

4. Par latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu veikšanu ir atbildīgs ar latvāņiem invadētās zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

5. Ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nav iesniedzis 2008. gada 14. jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr. 559 "Invazīvo augu sugas - Sosnovska latvāņa - izplatības ierobežošanas noteikumi" (turpmāk - MK noteikumi Nr. 559) 3. vai7. punktā minēto informāciju vai neveic latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumus, tos organizē un koordinē attiecīgā vietējā pašvaldība. Persona sedz izdevumus, kas saistīti ar latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumiem. (MK noteikumu Nr. 559 17. punkts).

6. Pašvaldība katru gadu līdz 1. aprīlim informē zemes īpašniekus vai tiesiskos valdītājus, ja tie nav iesnieguši MK noteikumu Nr. 559 3. vai 7. punktā noteikto informāciju vai nav veikuši latvāņa ierobežošanas pasākumus (MK noteikumu Nr. 559 12. punkts):

6.1. par personu pienākumu veikt latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumus, atbilstoši plānā apstiprinātajam kalendārajam grafikam un ierobežošanas metodēm;

6.2. par pašvaldības plānotajiem latvāņa ierobežošanas pasākumiem ar latvāni invadētajā zemes vienībā;

6.3. par personas pienākumu segt pašvaldības izdevumus, kas saistīti ar latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumiem, ja pašvaldība tos veiks personai piederošajā ar latvāni invadētajā zemes vienībā;

6.4. par latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu neveikšanu normatīvajos aktos noteikto administratīvo atbildību;

6.5. par izdevumu piedzīšanas kārtību, ja noteiktajā termiņā netiks segti 6.3. apakšpunktā minētie izdevumi.

7. Pašvaldība oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicē lēmumu par latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu uzsākšanu attiecīgajā teritorijā, norādot latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu īstenošanas laiku un administratīvo teritoriju, kā arī atsauci uz pašvaldības mājaslapas sadaļu, kurā publicēts plāns. Pašvaldība reizi gadā pārskata plānu un, ja nepieciešams, precizē to, kā arī oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicē paziņojumu par izmaiņām plānā (MK noteikumu Nr. 559 15. punkts).

8. Pašvaldības apstiprinātā ekspertu darba grupa, laika posmā no 15. aprīļa līdz latvāņa veģetācijas sezonas beigām, organizē latvāņa invāzijas ierobežošanas pasākumu veikšanas monitoringu. Ja pēc 30. septembra tiek konstatēti latvāņa augi ar izveidotu ziedkopu, tad latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumi netiek uzskatīti par veiktiem.

9. Zemes īpašumos, kuros zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumus iepriekšējā gadā nav veicis, pašvaldība veic latvāņa apkarošanu nākamā kalendārā gada laikā līdz 1. septembrim, atbilstoši izvēlētai latvāņa invāzijas ierobežošanas metodei. Pēc latvāņa apkarošanas pasākumu veikšanas, attiecīgās pagasta pārvaldes vadītājs izraksta un izsniedz zemes īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem rēķinu par veiktajiem latvāņa apkarošanas darbiem:

9.1. Elejas pagasta pārvaldes vadītājs;

9.2. Cenu un Ozolnieku apvienoto pagastu pārvaldes vadītājs;

9.3. Glūdas pagasta pārvaldes vadītājs;

9.4. Jaunsvirlaukas pagasta pārvaldes vadītājs;

9.5. Kalnciema pagasta pārvaldes vadītājs;

9.6. Lielplatones pagasta pārvaldes vadītājs;

9.7. Līvbērzes pagasta pārvaldes vadītājs;

9.8. Platones pagasta pārvaldes vadītājs;

9.9. Salgales pagasta pārvaldes vadītājs;

9.10. Sesavas pagasta pārvaldes vadītājs;

9.11. Svētes pagasta pārvaldes vadītājs;

9.12. Valgundes pagasta pārvaldes vadītājs;

9.13. Vilces pagasta pārvaldes vadītājs;

9.14. Vircavas pagasta pārvaldes vadītājs;

9.15. Zaļenieku pagasta pārvaldes vadītājs.

10. Par latvāņa ierobežošanas pasākumu neveikšanu Jelgavas novada Pašvaldības policija ir tiesīga ierosināt administratīvo pārkāpumu lietu un piemērot administratīvo sodu atbilstoši Augu aizsardzības likumā noteiktajam.

11. Pašvaldībai piederošos īpašumos latvāņa ierobežošanai tiek pielietota kombinētā latvāņa ierobežošanas metode, ūdenstilpju un ūdensteču aizsargjoslās - mehāniskā latvāņa ierobežošanas metode.

12. Pašvaldība sadarbojas ar valsts institūcijām un nevalstiskām organizācijām latvāņa ierobežošanas pasākumu veikšanai.

13. Ja pēc 2027. gada Jelgavas novada teritorijā vēl tiek konstatētas ar latvāni invadētas teritorijas, plāns tiek pagarināts.

14. Pašvaldība, kopš brīža, kad sarakstā iekļautajā zemes vienībā latvāņu ierobežošana ir veikta, ekspertu darba grupa šo teritoriju apseko vēl 5 gadus, lai pārliecinātos, ka latvāņi iznīcināti pilnībā.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Jelgavas novada pašvaldības Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskā .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: lēmums Numurs: 17Pieņemts: 26.04.2023.Stājas spēkā: 02.05.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 89, 11.05.2023. OP numurs: 2023/89.18
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
341764
02.05.2023
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"