Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10/2023

Ādažos 2023. gada 26. aprīlī

Grozījumi Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 11/2022 "Interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtība"

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2023. gada 26. aprīļa sēdes lēmumu
(prot. Nr. 9 § 3)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

Izdarīt Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 11/2022 "Interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtība" (publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2022., Nr. 41, Nr. 92) šādus grozījumus:

1. Izteikt izdošanas tiesisko pamatu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu"

2. Papildināt ar 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Šos noteikumus, daļā par pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanu, piemēro līdz Izglītības likuma 14. panta 11.1 punktā noteikto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai."

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 26. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 10/2023 "Grozījumi Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 11/2022 "Interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtība""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Šo noteikumu izdošanas mērķis ir nodrošināt Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. februāra saistošo noteikumu Nr. 11/2022 "Interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtība" atbilstību spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam.

1.2. Ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2022. gada 11. oktobrī, Izglītības likuma 14. pants tika papildināts ar 11.1 punktu, kas noteic, ka Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas atļaujas neformālās izglītības programmu īstenošanai. Izglītības likuma pārejas noteikumu 98. punktā ir noteikts, ka šā likuma 14. panta 11.1 punktā minētos noteikumus Ministru kabinets izdod līdz 2023. gada 31. maijam.

1.3. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 2023. gada 3. marta vēstulē Nr. 1-132/1299 informēja pašvaldību, ka saistošie noteikumi par kārtību, kādā notiek interešu izglītības programmu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšana, kas izdoti uz Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 16. punkta pamata, ir grozāmi, grozot to izdošanas tiesisko pamatojumu uz Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu. Daļā par pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanu tie ir piemērojami ne ilgāk kā līdz brīdim, kamēr spēkā stāsies Izglītības likuma 14. panta 11.1 punktā minētie Ministru kabineta noteikumi.

1.4. Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi [..]. Saskaņā ar šā likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktu viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp [..] gādāt par [..] interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību.

1.5. Pastāvošais tiesiskais regulējums nepilnīgs, jo Izglītības un zinātnes ministrija, kas saskaņā ar Ministru kabineta 2003. gada 16. septembra noteikumu Nr. 528 "Izglītības un zinātnes ministrijas nolikums" 1. punktu, ir vadošā valsts pārvaldes iestāde izglītības politikas jomā, ieskatā - Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 16. punkts nesatur pilnvarojumu saistošo noteikumu izdošanai. Savukārt, saskaņā ar Izglītības likuma 14. panta 11.1 punktu Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas atļaujas neformālās izglītības programmu īstenošanai, tādējādi pašvaldībām šāda kārtība ar saistošajiem noteikumiem nav jānosaka.

2. Fiskālā ietekme un pašvaldības budžetu

2.1. Saistošo noteikumu projektam nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.

2.2. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un konkurenci nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Institūcija, kurā privātpersona vai juridiskas personas var vērsties šo noteikumu piemērošanā, ir Ādažu Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu novads, vai Stacijas iela 5, Carnikava, Carnikavas pagasts, Ādažu novads, kā arī valsts pārvaldes pakalpojumu portāls www.latvija.gov.lv, izmantojot pašvaldības oficiālo e-adresi, vai nosūtot ar drošu e-parakstu parakstītu iesniegumu uz elektronisko pasta adresi dome@adazi.lv.

4.2. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas - nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Pašvaldības cilvēkresursi, kas iesaistīti šo noteikumu īstenošanā - pašvaldības administrācijas darbinieki. Netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, kā arī netiks veidotas jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Šo noteikumu izpildē tiks iesaistītas šādas institūcijas - Ādažu novada administrācijas Izglītības un jaunatnes nodaļa, Grāmatvedības nodaļa un Klientu apkalpošanas centrs, kā arī nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

7.1. Šie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Šo noteikumu izstrādes procesā nenotika konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem.

8.2. Pēc noteikumu projekta izskatīšanas domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālā komitejas sēdē tas tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē www.adazi.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālajā tīklā - pašvaldības Facebook kontā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli. Viedokli par saistošo noteikumu projektu varēja izteikt no 05.04.2023.-20.04.2023.

8.3. Pēc šo noteikumu projekta publicēšanas sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, netika saņemti sabiedrības viedokļi.

8.4. No institūcijām netika saņemti viedokļi vai atzinumi.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 11/2022 .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ādažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 10/2023Pieņemts: 26.04.2023.Stājas spēkā: 10.05.2023.Zaudē spēku: 03.02.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 87, 09.05.2023. OP numurs: 2023/87.10
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
341668
10.05.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"