Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta rīkojums Nr. 178

Rīgā 2023. gada 30. martā (prot. Nr. 16 43. §)
Par Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2023.–2025. gadam izstrādi

1. Lai nodrošinātu efektīvu pieeju ēnu ekonomikas ierobežošanai saskaņā ar valsts pētījuma programmas "Ēnu ekonomikas mazināšana valsts ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai", Latvijas Darba devēju konfederācijas, biedrības "Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera", Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā sniegtajiem ieteikumiem, sekmējot ciešu sadarbību starp nevalstisko sektoru un nozaru ministriju pārstāvjiem, īstenojot mērķtiecīgus pasākumus uzņēmējdarbības vides sakārtošanai un labprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšanai un meklējot jaunus un kompleksus risinājumus nereģistrētas un neuzskaitītas ekonomikas daļas mazināšanai, izstrādāt Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna projektu 2023.–2025. gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt, ka plāna prioritāte turpmākajiem trim gadiem ir ēnu ekonomikas mazināšana šādās tautsaimniecības nozarēs un to apakšnozarēs un attiecīgi par tautsaimniecības nozares un horizontālo pasākumu izstrādi un īstenošanu ir atbildīgas šādas ministrijas:

2.1. horizontālo pasākumu virzienam, īpaši vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarē saistībā ar skaidras naudas izmantošanu savstarpējos darījumos, informācijas pieejamību valsts iestādēm un tās publiskošanu – Finanšu ministrija;

2.2. prioritāro pasākumu virzienam:

2.2.1. būvniecība – ēku būvniecība, inženierbūvniecība, specializētie būvdarbi – Ekonomikas ministrija;

2.2.2. veselība un sociālā aprūpe – veselības aizsardzība – Veselības ministrija.

3. Plānot, ka pēc plānā iekļauto pasākumu īstenošanas horizontālā virzienā un prioritāro tautsaimniecības nozaru ietvaros kopējais ēnu ekonomikas īpatsvars katru gadu indikatīvi samazinās par vienu procentpunktu no iekšzemes kopprodukta, ja valstī saglabājas stabila ekonomikas attīstība.

4. Atbildīgajām ministrijām izveidot darba grupas un sadarbībā ar sociālajiem partneriem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem līdz 2023. gada 31. maijam iesniegt Finanšu ministrijai priekšlikumus par pasākumiem konkrētas tautsaimniecības nozares politikas un tiesiskā regulējuma sakārtošanai, nosakot konkrētus izmērāmus pasākumu ieviešanas rezultātus: riskanto nodokļu maksātāju īpatsvars, nodarbināto vidējie darba ienākumi, samaksāto nodokļu apjoms vai arī citi rādītāji, kas norāda uz ēnu ekonomikas risku mazināšanu tautsaimniecības nozarēs. Valsts ieņēmumu dienestam nodrošināt atbalstu, sniedzot nozares raksturojošos analītiskos datus.

5. Finanšu ministram plāna projektu līdz 2023. gada 31. jūlijam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs A. Ašeradens
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2023.–2025. gadam izstrādi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 178Pieņemts: 30.03.2023.Stājas spēkā: 30.03.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 66, 03.04.2023. OP numurs: 2023/66.14
Saistītie dokumenti
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
340718
30.03.2023
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"