Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 121

Rīgā 2023. gada 14. martā (prot. Nr. 14 12. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumos Nr. 1019 "Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar
Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma
22. panta 1., 2., 3., 4. un 7. punktu un
Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās
daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma
18. panta sesto daļu​​​​​​

Izdarīt Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumos Nr. 1019 "Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 15. nr.; 2014, 41., 257. nr.; 2018, 73. nr.; 2021, 225. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 22. panta 1., 2., 3., 4. un 7. punktu un Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma 18. panta sesto daļu​​​​​​".

2. Papildināt ar 1.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.6. atsavināmās zemes kadastrālās uzmērīšanas kārtību."

3. Papildināt ar 2.28. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.28. atsavināmā zeme - zemesgabals Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma izpratnē."

4. Papildināt ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Atsavināmās zemes kadastrālo uzmērīšanu uzsāk pēc informācijas saņemšanas no Valsts zemes dienesta par kadastrālās uzmērīšanas darbu uzsākšanu zemes vienībā."

5. Izteikt 5.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.2. personu uzaicināšanu;".

6. Papildināt ar 19.1 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Valsts zemes dienests iesniedz mērniekam vai komersantam šādus atsavināmās zemes kadastrālajai uzmērīšanai nepieciešamos dokumentus:
19.11. tiesiskā pamatojuma dokumentu - vietējās pašvaldības lēmumu par daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu vai par funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu un grafisko pielikumu (oriģinālu vai atvasinājumu);
19.12. plānoto (projektēto) zemes vienību kadastra apzīmējumus;
19.13. citus pasūtījuma izpildei nepieciešamos dokumentus."

7. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Ja zemes vienību sadala vai apvieno, mērnieks vai komersants Valsts zemes dienesta teritoriālajā struktūrvienībā pieprasa plānotās (projektētās) zemes vienības vai zemes vienības daļas kadastra apzīmējumu, izņemot atsavināmās zemes kadastrālo uzmērīšanu."

8. Izteikt 22.1.1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.1.1.4. izraksts no pamatdatiem par nekustamā īpašuma piederību;".

9. Izteikt 22.1.2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.1.2.3. izraksts no pamatdatiem par nekustamā īpašuma piederību;".

10. Izteikt 22.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.2.2. robežas apsekošanas aktu, robežas atjaunošanas aktu, robežas noteikšanas aktu, atzinumu par robežas neatbilstību un robežas neatbilstības novēršanas aktu;".

11. Papildināt ar 23.1 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Mērniekam vai komersantam ir tiesības nepieprasīt šo noteikumu 22.1.2. apakšpunktā minēto informāciju un šo noteikumu 22.2. apakšpunktā minētos dokumentus par robežojošām zemes vienībām, ja atsavināmās zemes robeža neskar sadalāmās zemes vienības robežu un tai Kadastra informācijas sistēmā nav ierakstīta atzīme par zemes vienību robežu neatbilstību."

12. Izteikt 32.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.1. teritorijas plānošanas dokumentu informāciju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ja tā nav pieejama Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā;".

13. Izteikt 3. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"3. Personu uzaicināšana".

14. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Mērnieks, pamatojoties uz kadastra informāciju, uzaicina ierosinātāju, pierobežnieku un citas šajos noteikumos noteiktās personas piedalīties zemes kadastrālās uzmērīšanas darbos apvidū."

15. Papildināt ar 34.1 punktu šādā redakcijā:

"34.1 Atsavināmās zemes kadastrālās uzmērīšanas darbos apvidū neaicina piedalīties ierosinātāju, un zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus apvidū veic bez tā klātbūtnes."

16. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Ierosinātāju, pierobežnieku un citas šajos noteikumos noteiktās personas uzaicina piedalīties zemes kadastrālās uzmērīšanas darbos:
35.1. ar uzaicinājuma vēstuli, Oficiālās elektroniskās adreses likumā noteiktajām valsts iestādēm to nosūtot uz oficiālo elektronisko adresi vai citām fiziskām un juridiskām personām nodrošinot tās piegādi uz kadastra informācijā norādīto adresi. Adresātiem Latvijas teritorijā uzaicinājuma vēstuli nodod piegādei vismaz 14 kalendāra dienas, bet ārpus Latvijas teritorijas vismaz 21 kalendāra dienu pirms darbu uzsākšanas, ņemot vērā izvēlētā piegādātāja piegādes termiņus, tā, lai piegāde personai varētu tikt nodrošināta vismaz septiņas kalendāra dienas pirms darbu veikšanas;
35.2. ar rakstisku uzaicinājumu (2. pielikums), izsniedzot to pret parakstu personai vismaz septiņas kalendāra dienas pirms darbu uzsākšanas. Mērnieks pārliecinās par personas identitāti."

17. Papildināt ar 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 Atsavināmās zemes kadastrālajā uzmērīšanā sadalāmās zemes vienības īpašnieku uzaicina ar uzaicinājuma vēstuli vai rakstisku uzaicinājumu šajā nodaļā noteiktajā kārtībā. Ja zemes īpašnieks nav ieradies, zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus apvidū veic bez tā klātbūtnes."

18. Papildināt ar 35.2 punktu šādā redakcijā:

"35.2 Atsavināmās zemes kadastrālajā uzmērīšanā uz robežas noteikšanu uzaicina piedalīties uz atsavināmās zemes esošās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekus un informē par robežas noteikšanu šīs mājas pārvaldnieku, ja tas ir reģistrēts būvniecības informācijas sistēmas dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrā un tā kontaktinformācija ir publiski pieejama. Mājas pārvaldnieku informē mutiski vai rakstiski, vai izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus, tā, lai informācija tiktu saņemta vismaz septiņas kalendāra dienas pirms darbu uzsākšanas. Oficiālās elektroniskās adreses likumā noteiktās valsts iestādes uz zemes kadastrālās uzmērīšanas darbiem uzaicina ar uzaicinājuma vēstuli. Uz atsavināmās zemes esošās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekus un uz robežojošās zemes vienības esošās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekus (kā pierobežnieku) šajos noteikumos noteiktajos gadījumos uzaicina ar uzaicinājuma paziņojumu (3. pielikums). Uzaicinājuma paziņojumu izliek redzamā vietā pie dzīvojamās mājas ieejas durvīm vai ziņojumiem paredzētajā vietā ne vēlāk kā septiņas kalendāra dienas pirms zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu uzsākšanas. Ja neviens no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem nav ieradies, zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus apvidū veic bez to klātbūtnes."

19. Izteikt 39.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.1. pirms uzaicināšanas mērnieks saskaņo ar ierosinātāju datumu, pulksteņa laiku un ierašanās vietu zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu veikšanai apvidū, izņemot atsavināmās zemes kadastrālo uzmērīšanu;".

20. Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Ja uz zemes kadastrālās uzmērīšanas darbiem apvidū neierodas ierosinātājs vai - kopīpašuma gadījumā - vismaz viens ierosinātājs, zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus neveic, izņemot šo noteikumu 34.1 punktā minēto gadījumu. Mērnieks sagatavo darba pārtraukšanas aktu un nosūta ierosinātājam tā apliecinātu kopiju, bet oriģinālu uzglabā savā lietvedībā."

21. Papildināt ar 48.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"48.7. veicot atsavināmās zemes kadastrālo uzmērīšanu, ja atsavināmās zemes robeža skar sadalāmās zemes vienības robežu."

22. Izteikt 55. punktu šādā redakcijā:

"55. Robežas priekšizpētes darbību ietvaros, izņemot atsavināmās zemes kadastrālo uzmērīšanu, robežu un robežpunktu apskati apvidū mērnieks veic, pieaicinot ierosinātāju. Ja ierosinātājs nav ieradies un nav lūdzis priekšizpētes darbības apvidū pārcelt uz citu laiku, mērnieks darbības var veikt bez ierosinātāja klātbūtnes."

23. Izteikt 91.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"91.1. izvērtē uzmērāmās un robežojošās zemes vienības zemes robežu plānu izgatavošanā veikto darbību atbilstību normatīvo aktu prasībām kadastrālās uzmērīšanas jomā, kas bija spēkā uzmērāmās un robežojošās zemes vienības robežu plānu sagatavošanas dienā;".

24. Izteikt 94. punktu šādā redakcijā:

"94. Ja mērnieks atzīst, ka uzmērāmās zemes vienības aktuālais zemes robežu plāns ir izgatavots, neievērojot normatīvo aktu prasības zemes ierādīšanas vai zemes kadastrālās uzmērīšanas jomā, mērnieks:
94.1. atjauno un nosaka robežu uzmērāmajai zemes vienībai atbilstoši robežojošās zemes vienības zemes robežu plānam, ja robeža apvidū nav nostiprināta ar robežzīmēm atbilstoši robežojošās zemes vienības zemes robežu plānam;
94.2. nosaka robežu uzmērāmajai zemes vienībai atbilstoši robežojošās zemes vienības zemes robežu plānam, ja robeža apvidū ir nostiprināta ar robežzīmēm atbilstoši robežojošās zemes vienības zemes robežu plānam."

25. Izteikt 95. punktu šādā redakcijā:

"95. Ja mērnieks atzīst, ka robežojošās zemes vienības zemes robežu plāns ir sagatavots, neievērojot normatīvo aktu prasības zemes ierādīšanas vai zemes kadastrālās uzmērīšanas jomā, mērnieks:
95.1. turpina uzmērāmajai zemes vienībai zemes kadastrālās uzmērīšanas darbības, ja robeža apvidū ir nostiprināta atbilstoši uzmērāmās zemes vienības zemes robežu plānam;
95.2. atjauno robežu uzmērāmajai zemes vienībai atbilstoši uzmērāmās zemes vienības zemes robežu plānam, ja robeža apvidū nav nostiprināta ar robežzīmēm atbilstoši uzmērāmās zemes vienības zemes robežu plānam."

26. Izteikt 96. punktu šādā redakcijā:

"96. Šo noteikumu 95. punktā minētajos gadījumos mērnieka atzinums, ka robežojošās zemes vienības zemes robežu plāns ir sagatavots, neievērojot normatīvo aktu prasības zemes ierādīšanas vai zemes kadastrālās uzmērīšanas jomā, ir pamats robežas neatbilstības novēršanai arī tad, ja pierobežnieks robežas neatbilstības novēršanas aktu neparaksta vai nav ieradies uz robežu neatbilstības novēršanu."

27. Izteikt 97. punktu šādā redakcijā:

"97. Ja mērnieks atzīst, ka uzmērāmās un robežojošās zemes vienības zemes robežu plāni ir sagatavoti, neievērojot normatīvo aktu prasības zemes ierādīšanas vai zemes kadastrālās uzmērīšanas jomā, mērnieks nosaka robežu, ievērojot šo noteikumu 98. punktā minētos principus."

28. Izteikt 191. punktu šādā redakcijā:

"191. Platību neatbilstības aktu paraksta ierosinātājs, apliecinot, ka ir informēts par aprēķināto platību un tās neatbilstības iemesliem. Ja ierosinātājs nepiekrīt aprēķinātajai platībai, mērnieks sagatavo darba pārtraukšanas aktu. Darba pārtraukšanas akta apliecinātu kopiju mērnieks nosūta ierosinātājam, bet tā oriģinālu uzglabā savā lietvedībā. Ja veic atsavināmās zemes kadastrālo uzmērīšanu, platību neatbilstības aktu paraksta tikai mērnieks."

29. Papildināt ar 14.1 nodaļu šādā redakcijā:

"14.1 Atsavināmās zemes kadastrālā uzmērīšana
231.1 Atsavināmās zemes kadastrālajā uzmērīšanā mērnieks veic šo noteikumu ​5. punktā minētās darbības, ievērojot šādus nosacījumus:
231.11. izvērtē un atjauno sadalāmās zemes vienības robežu tajos robežposmos, kuros tiks noteikti jauni robežpunkti, un uzmērīšanu veic tikai sadalošajai projektētajai robežai, bet pārējās robežas pārzīmē;
231.12. novērš konstatētos robežas tehniskā stāvokļa trūkumus - atjauno kupicu vai robežstigu, likvidē neatbilstošas robežzīmes;
231.13. sadalošās projektētās robežas nospraušanas laikā noteiktās robežpunktu vietas nostiprina ar robežzīmēm un šajos noteikumos noteiktajos gadījumos izveido kupicu;
231.14. izveidotajām zemes vienībām nosaka robežu un sagatavo robežas noteikšanas aktus, pārrakstot informāciju no iepriekšējā zemes robežu ierādīšanas vai robežas noteikšanas akta un robežas neatbilstības novēršanas akta, ja kādā robežposmā veikta robežas neatbilstības novēršana, un papildina to ar informāciju par jaunu robežposmu.
231.2 Ja sadalāmās zemes vienības īpašnieks vai pierobežnieks nepiekrīt robežas apsekošanas, atjaunošanas vai noteikšanas aktā norādītajiem faktiem (par robežas vai robežpunkta izvietojumu apvidū) un izsaka iebildumus par robežas atrašanās vietu apvidū, izteiktos iebildumus mērnieks pieraksta robežas apsekošanas, atjaunošanas vai noteikšanas aktā un iebildumu cēlājs zem tiem parakstās. Robežas noteikšanas aktā pieraksta arī uz atsavināmās zemes esošās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku iebildumus par robežas atrašanās vietu apvidū, ja tādi izteikti, un iebildumu cēlājs zem tiem parakstās. Atsavināmās zemes kadastrālās uzmērīšanas laikā uzaicināto personu iebildumi par robežas atrašanās vietu apvidū nav šķērslis zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu turpināšanai.
231.3 Ja sadalāmajai zemes vienībai konstatēta robežas neatbilstība, mērnieks rīkojas atbilstoši šo noteikumu 245. punktam.
231.4 Atsavināmās zemes kadastrālajā uzmērīšanā šo noteikumu 61., 62., 68., 92., 99. punkta un 91.2., 98.1., 98.4. apakšpunkta izpratnē par ierosinātāju uzskatāms sadalāmās zemes vienības īpašnieks."

30. Izteikt 263.14.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"263.14.1. ierosinātāja iesniegumu kadastra objekta reģistrācijai vai kadastra datu aktualizācijai, izņemot gadījumu, ja veikta atsavināmās zemes kadastrālā uzmērīšana;".

31. Izteikt 263.14.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"263.14.3. robežas noteikšanas tiesiskā pamatojuma dokumentu (zemes ierīcības projektam vai detālplānojumam - vietējās pašvaldības lēmumu par to apstiprināšanu un grafisko daļu, atsavināmās zemes kadastrālajā uzmērīšanā - vietējās pašvaldības lēmumu par daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu vai lēmumu par funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu);".

32. Izteikt 264.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"264.7. ierosinātāja iesniegumu kadastra objekta reģistrācijai vai kadastra datu aktualizācijai, izņemot gadījumu, ja veikta atsavināmās zemes kadastrālā uzmērīšana."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumos Nr. 1019 "Zemes kadastrālās uzmērīšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 121Pieņemts: 14.03.2023.Stājas spēkā: 17.03.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 54, 16.03.2023. OP numurs: 2023/54.7
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
340228
17.03.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"