Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 38

Rīgā 2023. gada 31. janvārī (prot. Nr. 5 9. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnija noteikumos Nr. 338 "Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma 17. panta otro daļu
un Bērnu tiesību aizsardzības likuma
37. panta septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnija noteikumos Nr. 338 "Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 126. nr.; 2018, 182. nr.; 2022, 49. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 5.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.4. atbilstoši sniedzamā pakalpojuma veidam izstrādā individuālo sociālās rehabilitācijas, sociālās aprūpes, bērna attīstības vai personas vai ģimenes atbalsta plānu, kurā ietver:

5.4.1. risināmās problēmas definējumu;

5.4.2. ilgtermiņa un īstermiņa mērķus;

5.4.3. uzdevumus, veicamos pasākumus, termiņu, sagaidāmo rezultātu un atbildīgo personu;".

2. Izteikt 9.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.1.3. aprūpētājam, sociālajam audzinātājam un auklim - ne mazāk par astoņām akadēmiskajām stundām gadā;".

3. Papildināt ar 10.1 punktu šādā redakcijā:

"10.1 Sociālo pakalpojumu sniedzējs var nodrošināt vairākus sociālos pakalpojumus dažādām klientu grupām vienā ēkā, veidojot daudzfunkcionālu sociālo pakalpojumu centru. Sociālo pakalpojumu sniedzējs daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra nodrošināto sociālo pakalpojumu sniegšanā un darbinieku iesaistē ievēro šajos noteikumos minētās attiecīgajam sociālajam pakalpojumam noteiktās prasības, kā arī nodrošina:

10.11. sociālos pakalpojumus atbilstoši klientu grupas vajadzībām;

10.12. klientu iesaisti sociālās rehabilitācijas vai sociālās aprūpes pasākumos, nepieļaujot situāciju, ka vienlaikus darbojas savstarpēji nesaderīgas klientu grupas;

10.13. atbalstu klientu problēmu risināšanā, grupējot viņus atbilstoši problēmu risināšanas veidam un izstrādājot atsevišķas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas programmas."

4. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Sociālais dienests nodrošina Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto sociālā darba speciālistu skaitu atbilstoši specializācijai, ņemot vērā administratīvās teritorijas iedzīvotāju vajadzību specifiku."

5. Papildināt ar 16.8.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.8.1 bērna pieskatīšanu, uzraudzību un saturīgu laika pavadīšanu, ja pakalpojuma sniedzējs nodrošina aprūpes mājās pakalpojumu bērnam;".

6. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Bērnu aprūpes institūcija ģimeniskai videi pietuvinātas aprūpes sociālo pakalpojumu un šo noteikumu 43. punktā minētās jauniešu mājas veido atsevišķās dzīvokļa tipa sociālā pakalpojuma sniegšanas vietās, tai skaitā dzīvojamās mājās vai dzīvokļos."

7. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Bērnu aprūpes institūcija sociālo pakalpojumu sniegšanā nodrošina sociālā darbinieka, sociālā aprūpētāja vai sociālā rehabilitētāja, sociālā audzinātāja vai aprūpētāja, vai aukļa iesaisti."

8. Izteikt 30.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.2. organizē darbinieku darbu un aprūpē esošo bērnu ikdienas ritmu, kas iespējami tuvināts dzīvei ģimenē;".

9. Izteikt 30.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.3. pielāgo un padara pieejamas telpas aprūpē esošo bērnu, tai skaitā bērnu ar funkcionāliem traucējumiem, vajadzību apmierināšanai;".

10. Izteikt 30.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.6. veicina aprūpē esoša bērna vecāku un to personu iesaisti un klātbūtni bērna aktivitātēs, kuras ilgu laiku dzīvojušas nedalītā mājsaimniecībā ar šo bērnu vai uztur emocionālu saikni;".

11. Papildināt ar 30.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.7. nodrošina aprūpē esošiem bērniem iespējas gatavot ēdienu, mazgāt un gludināt personīgo apģērbu, kopt apavus un dzīvojamās telpas;".

12. Papildināt ar 30.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.8. nodrošina aprūpē esošiem bērniem līdzdalību produktu, apģērbu un apavu iegādē, tai skaitā iespēju saņemt no bērnu aprūpes institūcijas budžeta līdzekļus minēto preču iegādei, ja šāda rīcība atbilst bērna gribai, spēju un brieduma pakāpei;".

13. Papildināt ar 30.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.9. nodrošina un organizē bērnam nepieciešamos pakalpojumus un atbalstu atbilstoši bērna individuālajām vajadzībām."

14. Izteikt 31.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.3. piemērotu individuālu vietu mājas darbu veikšanai un palīdzību to sagatavošanā."

15. Svītrot 31.4. apakšpunktu.

16. Izteikt 32.2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.2.3. uzvedības normas, saskarsme un komunikācija;".

17. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Bērnu aprūpes institūcija aprūpē esošam bērnam nodrošina reģistrāciju pie ģimenes ārsta, atbalstu ārstniecības personas nozīmētā ārstēšanās plāna izpildē, kā arī nogādāšanu uz profilaktiskajām apskatēm vismaz reizi gadā atbilstoši normatīvo aktu regulējumam par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību."

18. Izteikt 34.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.3. kvalitatīvu, bērna vecumam, veselības stāvoklim un veselīga uztura principiem vai speciālista noteiktajai diētai atbilstošu ēdināšanu vismaz četras reizes dienā;".

19. Papildināt ar 34.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.6. naudas līdzekļus pārtikas produktu, apģērba un apavu iegādei, kā arī citu maksājumu veikšanai personīgo vajadzību apmierināšanai, ievērojot bērna spējas un prasmes naudas līdzekļu vadībā;".

20. Papildināt ar 34.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.7. ja nepieciešams, atbalstu darba meklējumos un pastāvīgu ienākumu gūšanā atbilstoši situācijai darba tirgū, tai skaitā sniedzot konsultācijas un veicinot kontaktus ar darba devējiem, ja aprūpē esošais bērns ir sasniedzis 15 gadu vecumu;".

21. Papildināt ar 34.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.8. ja nepieciešams, atbalstu pastāvīgas dzīvesvietas atrašanā;".

22. Papildināt ar 34.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.9. vismaz viena darbinieka veiktu diennakts uzraudzību un atbalstu;".

23. Papildināt ar 34.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.10. dzīvojamo istabu, kas ir arī klienta guļamtelpa un kurā izvieto ne vairāk kā trīs (ģimeniskai videi pietuvinātas aprūpes sociālajā pakalpojumā - ne vairāk kā divus) aprūpē esošos viena dzimuma bērnus;".

24. Papildināt ar 34.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.11. virtuvi, kurā ir:

34.11.1. elektriskās plīts virsma vai citas elektriskās ierīces, kas paredzētas ēdiena gatavošanai un sildīšanai. Jauniešu mājā var būt gāzes plīts, aprīkota ar liesmu drošības slēdzi, kas pārtrauc gāzes padevi, ja ierīces gāzes deglis apdziest;

34.11.2. galds vai darba virsma ēdiena gatavošanai;

34.11.3. ledusskapis;

34.11.4. trauki un virtuves piederumi, kā arī skapis to uzglabāšanai;".

25. Papildināt ar 34.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.12. ja nepieciešams, līdzmaksājumu par kompensējamām zālēm un medicīniskajām ierīcēm, kā arī M saraksta zālēm, kas izrakstītas uz īpašās receptes veidlapas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par recepšu izrakstīšanu."

26. Svītrot 35. punktu.

27. Izteikt 39. punktu šādā redakcijā:

"39. Bērnu aprūpes institūcija, sniedzot aprūpē esošam bērnam ģimeniskai videi pietuvinātas aprūpes sociālo pakalpojumu, nodrošina:

39.1. ka aprūpē esošo bērnu skaits vienā grupā nav lielāks par astoņiem bērniem (ja pakalpojumu sniedz bērniem ar smagiem vai ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, - nav lielāks par četriem bērniem), izņemot šo noteikumu 43. punktā minētos gadījumus vai ja visi grupā esošie bērni ir brāļi (pusbrāļi) un māsas (pusmāsas);

39.2. dzīvojamo istabu, kas ir arī klienta guļamtelpa, paredzot ne mazāk kā 6 m2 vienam bērnam;

39.3. zāļu lietošanu atbilstoši ārstējošā ārsta ieteikumiem, ja bērnu aprūpes institūcijā nav izveidots veselības punkts. Šādā gadījumā zāļu lietošanu, izsniedzot zāļu devu vienai reizei, nodrošina bērna aprūpē iesaistītais darbinieks saskaņā ar bērnu aprūpes institūcijas izstrādāto kārtību par zāļu iegādi, uzglabāšanu, izlietošanu, uzskaiti un iznīcināšanu."

28. Svītrot 41. punktu.

29. Izteikt 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Veidojot vairākas aprūpē esošo bērnu grupas vai šo noteikumu 43. punktā minētās jauniešu mājas vienā ēkā, bērnu aprūpes institūcija nodrošina, ka šajā ēkā neatrodas vairāk par 24 aprūpē esošiem bērniem un ka minētajām bērnu grupām vai jauniešu mājām nav kopīgu sanitāro telpu, virtuves telpu un sadzīves telpu. Kopīgas var būt nodarbību telpas, darbinieku kabineti un brīvā laika nodarbību telpas."

30. Izteikt 43. punktu šādā redakcijā:

"43. Aprūpē esošiem bērniem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu, var veidot atsevišķas dzīvokļa tipa sociālā pakalpojuma sniegšanas vietas - jauniešu mājas."

31. Svītrot 45. punktu.

32. Svītrot 46. punktu.

33. Svītrot 47. punktu.

34. Svītrot 48. punktu.

35. Svītrot 49. punktu.

36. Papildināt ar 56.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"56.5. ja nepieciešams, līdzmaksājumu par kompensējamām zālēm un medicīniskajām ierīcēm, kā arī M saraksta zālēm, kas izrakstītas uz īpašās receptes veidlapas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par recepšu izrakstīšanu."

37. Izteikt 69.7.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"69.7.1. elektriskās plīts virsma vai citas elektriskās ierīces, kas paredzētas ēdiena gatavošanai vai sildīšanai, vai gāzes plīts, aprīkota ar liesmu drošības slēdzi, kas pārtrauc gāzes padevi, ja ierīces gāzes deglis apdziest;".

38. Izteikt 73.10.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"73.10.1. elektriskās plīts virsma vai citas elektriskās ierīces, kas paredzētas ēdiena gatavošanai vai sildīšanai, vai gāzes plīts, aprīkota ar liesmu drošības slēdzi, kas pārtrauc gāzes padevi, ja ierīces gāzes deglis apdziest;".

39. Izteikt 77.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"77.11. bērnam ar funkcionāliem traucējumiem, kuram ir noteikta invaliditāte un kuram ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, dienas laikā atbilstoši nepieciešamībai un iespējām - sociālā darbinieka, māsas palīga vai aprūpētāja, interešu izglītības pedagoga vai sociālā audzinātāja, kā arī māsas vai ārsta palīga konsultācijas un atbalstu, bet nakts laikā no plkst. 20.00 līdz plkst. 8.00 - māsas palīga vai aprūpētāja aprūpi un atbalstu, ja pakalpojums tiek sniegts institūcijā;".

40. Izteikt 85.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"85.3.1. elektriskās plīts virsma vai citas elektriskās ierīces, kas paredzētas ēdiena gatavošanai vai sildīšanai, vai gāzes plīts, aprīkota ar liesmu drošības slēdzi, kas pārtrauc gāzes padevi, ja ierīces gāzes deglis apdziest;".

41. Svītrot 86. punktu.

42. Izteikt 91.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"91.3.1. elektriskās plīts virsma vai citas elektriskās ierīces, kas paredzētas ēdiena gatavošanai vai sildīšanai, vai gāzes plīts, aprīkota ar liesmu drošības slēdzi, kas pārtrauc gāzes padevi, ja ierīces gāzes deglis apdziest;".

43. Izteikt 116. punktu šādā redakcijā:

"116. Sociālo pakalpojumu sniedzējs, kas sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā bērniem un pilngadīgām personām, kurām ir atkarība no narkotiskajām, toksiskajām vai citām apreibinošām vielām vai no atkarību izraisošiem procesiem (turpmāk - sociālās rehabilitācijas pakalpojums no apreibinošām vielām atkarīgiem), nodrošina:

116.1. individuālās un grupu psihosociālās palīdzības nodarbības psihisko procesu attīstīšanai atsevišķi bērniem līdz 14 gadu vecumam, bērniem no 14 līdz 18 gadu vecumam un pilngadīgiem klientiem. Bērniem veido atsevišķas grupas zēniem un meitenēm;

116.2. šo noteikumu 5.4. apakšpunktā minētā plāna izstrādāšanu, tajā iekļaujot vides terapiju, nodarbinātību un darba terapiju, individuālās un grupu psihosociālās palīdzības nodarbības, sporta un kultūras pasākumus, apreibinošo vielu skrīningtestu (ja nepieciešams, lietojot ķīmiski toksikoloģiskus izmeklējumus), un nostiprina bērna motivāciju atteikties no apreibinošo vielu lietošanas;

116.3. aktīvās atpūtas un sporta nodarbības bērniem - vismaz vienu stundu dienā, pilngadīgām personām - vismaz 150 minūtes nedēļā;

116.4. iespējas apgūt un uzlabot klienta pašaprūpes un pašapkalpošanās iemaņas;

116.5. kvalitatīvu vecumam, veselības stāvoklim un uztura normām atbilstošu ēdināšanu vismaz četras reizes dienā;

116.6. bērniem - iespēju turpināt apgūt atbilstošu vispārējās izglītības programmu;

116.7. pilngadīgiem klientiem un darbspējas vecumu sasniegušiem bērniem, kuri neapgūst vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības programmu, sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru, darba devējiem, izglītības iestādēm un citām institūcijām - iespēju iesaistīties nodarbinātību veicinošos pasākumos;

116.8. izmitināšanu dzīvojamā istabā, kas ir arī klienta guļamtelpa, izvietojot tajā ne vairāk kā divus klientus un paredzot ne mazāk kā 6 m2 vienai personai;

116.9. pieeju virtuves zonai, kurā ir:

116.9.1. elektriskās plīts virsma vai citas elektriskās ierīces, kas paredzētas ēdiena gatavošanai vai sildīšanai;

116.9.2. galds vai darba virsma ēdiena gatavošanai;

116.9.3. ledusskapis;

116.9.4. trauki un virtuves piederumi, kā arī skapis to uzglabāšanai."

44. Izteikt 151.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"151.3.1. plīts vai elektriskās ierīces, kas paredzētas ēdiena gatavošanai vai sildīšanai;".

45. Svītrot XXIII nodaļu.

46. Izteikt 187. punktu šādā redakcijā:

"187. Šo noteikumu 16.8.1, 30.2., 30.7., 34.6., 34.10. apakšpunkta un 42. punkta pilnīga ieviešana sociālo pakalpojumu sniedzējiem jānodrošina līdz 2026. gada 1. janvārim."

47. Izteikt 189. punktu šādā redakcijā:

"189. Šo noteikumu 87. punktā minētais klientu skaits neattiecas uz tām grupu mājām, kuras izveidotas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Labklājības ministre E. Siliņa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnija noteikumos Nr. 338 "Prasības sociālo pakalpojumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 38Pieņemts: 31.01.2023.Stājas spēkā: 04.02.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 25, 03.02.2023. OP numurs: 2023/25.9
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
339191
04.02.2023
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"