Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 16

Rīgā 2023. gada 17. janvārī (prot. Nr. 3 16. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 5. novembra noteikumos Nr. 1245 "Kārtība, kādā tiek veikta informācijas apmaiņa nodokļu jomā starp Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm un ārvalstu kompetentajām iestādēm, ar kurām ir noslēgti Latvijas Republikas Saeimas apstiprināti starptautiskie līgumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
7. panta ceturto daļu un 18.1 panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2013. gada 5. novembra noteikumos Nr. 1245 "Kārtība, kādā tiek veikta informācijas apmaiņa nodokļu jomā starp Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm un ārvalstu kompetentajām iestādēm, ar kurām ir noslēgti Latvijas Republikas Saeimas apstiprināti starptautiskie līgumi" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 218. nr.; 2016, 87., 251. nr.; 2018, 201. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 11.16. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.16. samaksa par intelektuālo īpašumu."

2. Papildināt ar 11.4 punktu šādā redakcijā:

"11.4 Veicot šo noteikumu 11.1 punktā minēto informācijas apmaiņu, Valsts ieņēmumu dienests norāda arī nodokļu maksātājam tā rezidences Eiropas Savienības dalībvalsts piešķirto nodokļu maksātāja identifikācijas numuru (ja ir pieejams)."

3. Izteikt 14.131. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.131. attiecībā uz informāciju, ar ko apmainās, ievērojot šo noteikumu 14.6 punktu, - iespējami ātrāk pēc iepriekšēja pārrobežu nolēmuma vai iepriekšējas vienošanās par cenas noteikšanu izdošanas, grozīšanas vai darbības termiņa pagarināšanas, bet ne vēlāk kā triju mēnešu laikā pēc tā kalendāra gada puses beigām, kurā ir izdoti vai grozīti minētie iepriekšēji pārrobežu nolēmumi vai iepriekšējas vienošanās par cenas noteikšanu vai ir pagarināts to darbības termiņš;".

4. Izteikt 14.142. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.142. kopsavilkumu par iepriekšēja pārrobežu nolēmuma vai iepriekšējas vienošanās par cenas noteikšanu saturu, tostarp aprakstu par attiecīgo saimniecisko darbību vai darījumiem, vai darījumu virkni un citu informāciju, kas kompetentajai iestādei var noderēt iespējamā nodokļu riska izvērtēšanā un ko sniedz vispārīgā veidā, neatklājot komercnoslēpumu, rūpniecisku vai dienesta noslēpumu vai komercprocesu, kā arī neatklājot informāciju, kuras atklāšana būtu pretrunā sabiedriskajai kārtībai;".

5. Papildināt ar 15.2 punktu šādā redakcijā:

"15.2 Ievērojot šīs nodaļas prasības, attiecībā uz informācijas apmaiņu ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm informācija ir paredzami svarīga, ja pieprasījuma iesniedzējas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentā iestāde pieprasījuma iesniegšanas brīdī uzskata, ka saskaņā ar tās tiesību aktiem ir pamatota iespēja, ka pieprasītā informācija attieksies uz viena vai vairāku nodokļu maksātāju (neatkarīgi no tā, vai tie identificēti pēc vārda vai kā citādi) nodokļu lietām un būs pamatota nodokļu administrēšanas darbību veikšanai."

6. Papildināt ar 15.3 punktu šādā redakcijā:

"15.3 Valsts ieņēmumu dienests, nosūtot informācijas pieprasījumu Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm saskaņā ar šo noteikumu 15. punktu, lai pierādītu, ka pieprasītā informācija ir paredzami svarīga, pieprasījumā norāda vismaz šādu informāciju:
15.31. informācijas pieprasīšanas mērķis nodokļu vajadzībām;
15.32. apraksts par informāciju, kas nepieciešama Latvijas normatīvo aktu īstenošanai vai izpildei."

7. Papildināt ar 15.4 punktu šādā redakcijā:

"15.4 Valsts ieņēmumu dienests, nosūtot informācijas pieprasījumu Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm saskaņā ar šo noteikumu 15. punkta ievaddaļu attiecībā uz tādu nodokļu maksātāju grupu, kurus nevar identificēt atsevišķi, pieprasījumā norāda vismaz šādu informāciju:
15.41. grupas detalizēts apraksts;
15.42. paskaidrojums par piemērojamiem normatīvajiem aktiem un faktiem, saskaņā ar kuriem ir pamats uzskatīt, ka grupā ietilpstošie nodokļu maksātāji nav ievērojuši piemērojamos normatīvos aktus;
15.43. paskaidrojums par to, kā pieprasītā informācija palīdzētu noteikt, vai grupā ietilpstošie nodokļu maksātāji ir ievērojuši piemērojamos normatīvos aktus;
15.44. attiecīgā gadījumā - fakti un apstākļi par tādas trešās personas iesaistīšanos, kura aktīvi veicinājusi grupā ietilpstošo nodokļu maksātāju iespējamu neatbilstību piemērojamiem normatīvajiem aktiem."

8. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Valsts ieņēmumu dienests, saņemot informācijas pieprasījumu no tās ārvalsts kompetentās iestādes, ar kuru Latvija ir noslēgusi starptautisko līgumu, šo noteikumu 2. punktā minēto informāciju sniedz iespējami īsā laikā, bet ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc pieprasījuma saņemšanas. Ja Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā jau ir pieprasītā informācija, tas informāciju sniedz ne vēlāk kā divus mēnešus pēc pieprasījuma saņemšanas."

9. Papildināt ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Valsts ieņēmumu dienests, saņemot informācijas pieprasījumu no Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās iestādes, šo noteikumu 2. punktā minēto informāciju sniedz iespējami īsā laikā, bet ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc pieprasījuma saņemšanas. Ja Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā jau ir pieprasītā informācija, tas informāciju sniedz ne vēlāk kā divus mēnešus pēc pieprasījuma saņemšanas. Konkrētos gadījumos Valsts ieņēmumu dienests un pieprasījuma iesniedzējas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentā iestāde var vienoties par citiem termiņiem."

10. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Ja Valsts ieņēmumu dienests nevar sniegt atbildi uz informācijas pieprasījumu šo noteikumu 21.1 punktā minētajos termiņos, tas triju mēnešu laikā pēc informācijas pieprasījuma saņemšanas informē pieprasījuma iesniedzējas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetento iestādi un norāda atbildes kavējuma iemeslus un datumu, līdz kuram tas, iespējams, spētu sniegt atbildi."

11. Papildināt ar 27.1 punktu šādā redakcijā:

"27.1 Informācijas pieprasījumā, kuru Valsts ieņēmumu dienests ir sagatavojis citas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentajai iestādei vai saņēmis no citas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās iestādes, var būt iekļauts pamatots administratīvās procedūras (kontroles, pārbaudes un citi pasākumi, ko veic kompetentās iestādes, lai nodrošinātu nodokļu tiesību aktu piemērošanu) pieprasījums. Ja Valsts ieņēmumu dienests, saņemot šādu pieprasījumu, uzskata, ka administratīvā procedūra nav vajadzīga, tas nekavējoties paziņo attiecīgos iemeslus kompetentajai iestādei, kura iesniegusi šo pieprasījumu."

12. Papildināt ar 44. punktu šādā redakcijā:

"44. Noteikumu 11.4 punkts stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī."

13. Papildināt ar 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Līdz 2024. gada 1. janvārim Valsts ieņēmumu dienests informē Eiropas Komisiju par vismaz četriem šo noteikumu 11.1 punktā minētajiem ienākumu veidiem un kapitāla kategorijām, par ko, sākot ar 2026. gadu, tiks nosūtīta informācija Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm."

14. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3) Padomes 2021. gada 22. marta Direktīvas 2021/514/ES, ar ko groza Direktīvu 2011/16/ES par administratīvu sadarbību nodokļu jomā."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministra pienākumu izpildītājs ‒
ārlietu ministrs E. Rinkēvičs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 5. novembra noteikumos Nr. 1245 "Kārtība, kādā tiek veikta .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 16Pieņemts: 17.01.2023.Stājas spēkā: 21.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 15, 20.01.2023. OP numurs: 2023/15.9
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
338907
21.01.2023
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"