Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 54

Cēsīs 2022. gada 29. decembrī

Grozījumi Cēsu novada domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sociālajiem pakalpojumiem Cēsu novadā"

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
29.12.2022. lēmumu Nr. 729

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro un trešo daļu, Invaliditātes likuma 12. panta 6.2 daļu,
Ministru kabineta 27.05.2003. noteikumu Nr. 275 "Sociālās aprūpes un
sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā
pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta" 6. punktu

Izdarīt Cēsu novada domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sociālajiem pakalpojumiem Cēsu novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Svītrot 5.9. apakšpunktu.

2. Svītrot 5.11. apakšpunktu.

3. Izteikt 5.21. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.21. asistenta pakalpojums pilngadīgām personām ar invaliditāti;".

4. Aizstāt 7. punktā skaitļus "5.1.5." ar skaitļiem "5.5.".

5. Izteikt 8. un 9. punktu šādā redakcijā:

"8. Dienests pēc personas iesnieguma un visu dokumentu saņemšanas apseko personu viņas dzīvesvietā, ja tas nepieciešams lēmuma pieņemšanai, novērtē personas vajadzības pēc pieprasītā pakalpojuma un pieņem lēmumu par pakalpojuma piešķiršanu vai par atteikumu, ja šajos saistošajos noteikumos nav noteikts citādi.".

9. Dienesta sniegto Pakalpojumu cenas tiek noteiktas ar Cēsu novada domes lēmumu.".

6. Izteikt 13. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"13. Aprūpi no Dienesta budžeta līdzekļiem, bet ar daļēju personas maksājumu, kas noteikts Cēsu novada domes lēmumā, nodrošina personām:".

7. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Pakalpojumu "Drošības poga" no Dienesta budžeta līdzekļiem, bet ar daļēju personas maksājumu, kas noteikts Cēsu novada domes lēmumā, nodrošina personām, kas atbilst šo noteikumu 13.1. un 13.2. apakšpunktos noteiktajiem kritērijiem.".

8. Aizstāt 35. punktā vārdu "noteic" ar vārdu "nosaka".

9. Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Dienas aprūpes centrs pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (turpmāk - Dienas aprūpes centrs personām ar GRT) dienas laikā sniedz sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu personām ar garīga rakstura traucējumiem, nodrošinot ēdināšanu, ja persona saņem šo pakalpojumu vismaz četras stundas dienā.".

10. Izteikt 51. punktu šādā redakcijā:

"51. Ja ir apmierināts pieprasījums pēc Dienesta sniegtā Dienas aprūpes centra bērniem ar FT pakalpojuma Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros un ja Dienas aprūpes centrā, kur sniedz šo pakalpojumu, ir pieejamas brīvas vietas, Dienas aprūpes centra bērniem ar FT pakalpojums tiek sniegts citiem bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs.".

11. Svītrot 53. punktu.

12. Izteikt 54. punktu šādā redakcijā:

"54. Atbalsta, izglītojošās un pašpalīdzības grupas nodrošina personām iespēju mazināt sociālo izolētību, grupā risināt esošās problēmas, vairot izpratni par sevi, gūt motivāciju un saņemt atbalstu to risināšanai, lai uzlabotu savu funkcionēšanu un sociālo situāciju, apgūtu jaunas zināšanas, prasmes un iemaņas.".

13. Izteikt 57. punktu šādā redakcijā:

"57. Izglītojošo, atbalsta vai pašpalīdzības grupu pakalpojumu, pamatojoties uz sociālā darba speciālista vai psihologa atzinumu vai sociālās rehabilitācijas plānu, viena persona kalendārā gada laikā var saņemt dalībai ne vairāk kā divās grupās, nepārsniedzot 10 nodarbības katrā grupā.".

14. Svītrot XI nodaļu.

15. Svītrot XIII nodaļu.

16. Izteikt 88.6. apakšpunktu šādā redakcijā:,

"88.6. citu speciālistu konsultācijas vai nodarbības saskaņā ar ārstniecības personas atzinumu.".

17. Izteikt 89. un 90. punktu šādā redakcijā:

"89. Tiesības saņemt Speciālistu pakalpojumus ir pirmsskolas vecuma bērniem saskaņā ar ārstniecības personas (ģimenes ārsta vai ārsta speciālista) atzinumu par bērna veselības stāvokļa un attīstības uzlabošanai nepieciešamo pakalpojuma veidu. Speciālistu pakalpojumu var saņemt, ja ir izmantots par valsts budžeta līdzekļiem pieejamais pakalpojums, un tas nav bijis pietiekams bērna funkcionālo traucējumu mazināšanai.".

90. Speciālistu pakalpojumi tiek finansēti no Dienesta budžeta līdzekļiem:

90.1. bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām - kalendāra gada laikā nepārsniedzot summu, kas atbilst minimālās algas apmēram;

90.2. pārējiem bērniem - kalendāra gada laikā nepārsniedzot summu 50 % apmērā no minimālās algas.".

18. Izteikt 94. un 95. punktu šādā redakcijā:

"94. Tiesības saņemt psihologa pakalpojumu ir:

94.1. personai, kura ir nokļuvusi krīzes vai ārkārtas situācijā un kurai nepieciešams psihoemocionāls atbalsts atbilstoši Dienesta sociālā darbinieka veiktajam personas individuālo vajadzību un resursu novērtējumam;

94.2. personai, kurai nepieciešams psiholoģiskais atbalsts problēmu risināšanā, saskarsmes veicināšanā, savstarpējo attiecību uzlabošanā un stiprināšanā ģimenē, prasmju un spēju attīstīšanā un pilnveidošanā, kam šis pakalpojums nepieciešams atbilstoši sociālā darbinieka izvērtējumam vai sociālās rehabilitācijas plānam.

95. Psihologa pakalpojumu var saņemt līdz 10 konsultācijām gadā atbilstoši sociālā darbinieka novērtējumam. Pamatojoties uz sociālā darbinieka vai psihologa atzinumu, psihologa pakalpojumu var piešķirt atkārtoti.".

19. Izteikt 110. punktu šādā redakcijā:

"110. Ģimenes asistenta pakalpojumu piešķir līdz 10 stundām nedēļā uz laiku, kas paredzēts sociālā darbinieka izvērtējumā vai sociālās rehabilitācijas plānā. Atbilstoši nepieciešamībai, pakalpojuma stundu skaitu nedēļā var palielināt."

20. Svītrot 112. punktu.

21. Izteikt 115. punktu šādā redakcijā:

"115. Specializētā transporta pakalpojums tiek nodrošināts un finansēts no Dienesta budžeta līdzekļiem:

115.1. specializētās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar garīga rakstura vai funkcionāliem traucējumiem, viņu nogādāšanai no mājām skolā un mājās no skolas Cēsu novada teritorijā;

115.2. trūcīgām un maznodrošinātām personām ar funkcionāliem traucējumiem, nepārsniedzot pakalpojuma apjomu 10 reizes gadā, nokļūšanai uz ārstniecības iestādēm un sociālo pakalpojumu sniegšanas vietām;

115.3. Dienas aprūpes centra klientu nokļūšanai no mājām Dienas aprūpes centrā un mājās no Dienas aprūpes centra Cēsu novada teritorijā, ja specializētā autotransporta pakalpojums netiek nodrošināts Dienas aprūpes centra pakalpojuma ietvaros vai personai nav nodrošināts asistenta pakalpojums."".

22. Izteikt 116. punktu un 117. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"116. Dienesta transporta un/vai mobilā pacēlāja pakalpojums ir atbalsta pakalpojums personai nokļūšanai uz/no ārstniecības iestādēm, sociālo pakalpojumu sniedzējiem, valsts vai pašvaldības institūcijām.

117. Tiesības saņemt Dienesta vieglā transporta pakalpojumu līdz 10 reizēm gadā ir:".

23. Izteikt 119. punktu šādā redakcijā:

"119. Vieglā autotransporta pakalpojums tiek finansēts no Dienesta budžeta līdzekļiem."

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

 

Cēsu novada domes 2022. gada 29. decembra saistošo noteikumu Nr. 54 "Grozījumi Cēsu novada domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sociālajiem pakalpojumiem Cēsu novadā""
paskaidrojuma raksts

Pašreizējās situācijas raksturojums Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta otro un trešo daļu 2021. gada 2. decembrī ir izdoti Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 16 "Par sociālajiem pakalpojumiem Cēsu novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi).
Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Piemērojot Saistošos noteikumus secināts, ka maināms atsevišķu sociālo pakalpojumu piešķiršanas kārtības regulējums un saņēmēju loks, atsevišķi sociālie pakalpojumi netiek pieprasīti vai līdzīgu pakalpojumu sniegšanu nodrošina valsts institūcijas (piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūra), valsts finansētas programmas vai nevalstiskās organizācijas (piemēram, pensionāru biedrība), izdarāmi atsevišķi redakcionāli precizējumi Saistošo noteikumu tekstā.
Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu grozījumu projektā:

- no Cēsu novadā sniedzamo pakalpojumu klāsta tiek izslēgts dienas centra bērniem un jauniešiem pakalpojums un sociālās rehabilitācijas pakalpojums bezdarbniekiem, pirmspensijas vai pensijas vecuma personām.

- ievērojot, ka sociālo pakalpojumu administrēšanu īsteno Cēsu novada Sociālais dienests, kas ir pašvaldības iestāde, un sociālo pakalpojumu sniedzējs nav publiskā aģentūra, Saistošajos noteikumos tiek paredzēts, ka sociālo pakalpojumu cenas tiek noteiktas saskaņā ar Cēsu novada domes lēmumu, nevis saistošajos noteikumos, kā tas ir paredzēts Publisko aģentūru likumā (17. panta ceturtā daļa).

- tiek noteikts, ka dienas aprūpes centra pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem pakalpojuma ietvarā tiek nodrošināta ēdināšana, ja persona saņem šo pakalpojumu vismaz četras stundas dienā.

- papildināts atbalsta, izglītojošo un pašpalīdzības grupu pakalpojuma mērķis un saturs, nosakot, ka viens no šī pakalpojuma uzdevumiem ir jaunu zināšanu un prasmju un iemaņu sniegšana grupu dalībniekiem.

- noteikts, ka speciālistu pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem tiek piešķirti pirmsskolas vecuma bērniem saskaņā ar ārstniecības personas atzinumu par bērna veselības stāvokļa uzlabošanai nepieciešamo pakalpojuma veidu, un šie pakalpojumi tiek finansēti no pašvaldības budžeta vienas minimālās algas apmērā kalendāra gada laikā bērniem no trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām un 50 % apmērā kalendāra gada laikā - pārējiem pirmsskolas vecuma bērniem;

- noteikts, ka psihologa pakalpojums tiek piešķirts personai, kura ir nokļuvusi krīzes vai ārkārtas situācijā un kurai nepieciešams psihoemocionāls atbalsts atbilstoši Dienesta sociālā darbinieka veiktajam personas individuālo vajadzību un resursu novērtējumam, vai personai kurai nepieciešams psiholoģiskais atbalsts problēmu risināšanā, saskarsmes veicināšanā, savstarpējo attiecību uzlabošanā un stiprināšanā ģimenē, prasmju un spēju attīstīšanā un pilnveidošanā, kam šis pakalpojums nepieciešams atbilstoši sociālā darbinieka izvērtējumam vai sociālās rehabilitācijas plānam;

- tiek noteikts ģimenes asistenta pakalpojuma piešķiramais apjoms - 10 stundas nedēļā uz laiku, kas paredzēts sociālā darbinieka izvērtējumā;

- noteikts, ka specializētā transporta pakalpojuma līdzšinējā saņēmēju grupa "nestrādājošas personas", kas varēja saņemt šo pakalpojumu līdz 400 km gadā, tiek aizstāta ar saņēmēju grupu "trūcīgas un maznodrošinātas personas ar funkcionāliem traucējumiem", nepārsniedzot pakalpojuma apjomu 10 reizes gadā nokļūšanai uz ārstniecības iestādēm un sociālo pakalpojumu sniegšanas vietām;

- noteikts, ka Dienesta transporta un/vai mobilā pacēlāja pakalpojums ir atbalsta pakalpojums personai nokļūšanai ne tikai uz/no ārstniecības iestādēm, valsts vai pašvaldības institūcijām, bet arī pie sociālo pakalpojumu sniedzējiem;

- izdarīti atsevišķi redakcionāli precizējumi.

Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Plānotā budžeta ietvaros.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Atbilstoši Cēsu novada pašvaldības sociālā dienesta funkcijām un administratīvajām procedūrām.
Normatīvie akti, saskaņā ar kuriem Saistošie noteikumi sagatavoti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta otrā un trešā daļa, Invaliditātes likuma 12. panta 6.2 daļa, Ministru kabineta 2003. gada 27. maija noteikumu Nr. 275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta" 6. punkts.
Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar Saistošo noteikumu projektu Saistošo noteikumu izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar privātpersonām.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Cēsu novada domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sociālajiem .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Cēsu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 54Pieņemts: 29.12.2022.Stājas spēkā: 17.01.2023.Zaudē spēku: 24.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 11, 16.01.2023. OP numurs: 2023/11.13
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338811
17.01.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"