Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 26

Talsos 2022. gada 3. novembrī (prot. Nr. 24, 1. p., lēmums Nr. 476)

Grozījumi Talsu novada domes 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 17 "Kārtība, kādā Talsu novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

PRECIZĒTI
ar Talsu novada domes
29.12.2022. lēmumu Nr. 601

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15. panta pirmās daļas 9. punktu,
21. panta pirmās daļas 16. punktu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
11. panta otro daļu, 21.1 panta otro daļu,
21.2 panta otro daļu, 21.5 panta ceturto daļu,
21.6 panta otro daļu

Izdarīt Talsu novada domes 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 17 "Kārtība, kādā Talsu novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk - Noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt Noteikumu 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Talsu novada Dzīvokļu komisija pieņem lēmumu par:

4.1. Pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas izīrēšanu konkrētai Personai;

4.2. Personas reģistrēšanu Palīdzības saņemšanai, izslēgšanai no Palīdzības reģistra;

4.3. īrētās Pašvaldības dzīvojamās telpas apmaiņu pret citu īrējamu Pašvaldības dzīvojamo telpu;

4.4. Palīdzības sniegšanas secību, ņemot vērā konkrētos apstākļus;

4.5. sociālā dzīvokļa statusa noteikšanu Pašvaldības dzīvojamai telpai un sociālā dzīvokļa statusa atcelšanu."

2. Papildināt Noteikumus ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

"III1 Sociālo dzīvokļu izīrēšana

14.1 Sociālo dzīvokli ir tiesīgas īrēt likuma "Par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā" 21.6 panta pirmajā daļā norādītās personas, kā arī vecuma pensijas vecumu sasniegušas personas, kuras uz 2023. gada 1. janvāri jau īrē sociālo dzīvokli.

14.2 Komisija nosaka sociālā dzīvokļu statusu:

14.21. neizīrētām Pašvaldības dzīvojamām telpām;

14.22. izīrētām Pašvaldības dzīvojamām telpām, ja saņemts īrnieka iesniegums un īrnieks atbilst kritērijiem, lai īrētu sociālo dzīvokli.

14.3 Nosakot sociālā dzīvokļu statusu atbilstoši Noteikumu 14.2 punktam, tiek ņemts vērā kritērijs, ka sociālā dzīvokļa statusu nosaka, ja dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļiem vairāk kā pusei jau ir noteikts sociālā dzīvokļa statuss.

14.4 Komisija ir tiesīga atcelt sociālā dzīvokļa statusu:

14.41. neizīrētiem sociāliem dzīvokļiem, kas neatbilst Noteikumu 14.3 punktā norādītajam kritērijam;

14.42. izīrētiem sociāliem dzīvokļiem, saņemot īrnieka iesniegumu par sociālā dzīvokļa statusa atcelšanu viņa īrētajam dzīvoklim.

14.5 Komisijai ir tiesības atteikt īrniekam sociālā dzīvokļa statusa atcelšanu, ja dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļiem vairāk kā pusei ir noteikts sociālā dzīvokļa statuss. Šādā gadījumā īrniekam ir piedāvājama sociālā dzīvokļa maiņa pret līdzvērtīgu Pašvaldības dzīvojamo telpu."

3. Svītrot Noteikumu 15. un 16. punktu.

4. Izteikt Noteikumu 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Noteikumu 17. punktā noteiktā īrēto dzīvojamo telpu maiņa tiek veikta, ņemot vērā attiecīgajai dzīvojamai telpai noteikto statusu, izņemot Noteikumu 14.5 punktā noteiktajā gadījumā."

5. Precizēt Noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 9. punktu, 21. panta pirmās daļas 16. punktu un likuma "Par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā" 11. panta trešo daļu, 21.1 panta otro daļu, 21.2 panta otro daļu, 21.5 panta ceturto daļu, 21.6 panta otro daļu."

Talsu novada domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa

 

Talsu novada domes 2022. gada 3. novembra saistošo noteikumu Nr. 26 "Grozījumi Talsu novada domes 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 17 "Kārtība, kādā Talsu novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā""
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums

Sadaļas paskaidrojums

1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1. Ar 2022. gada 15. janvāri spēku zaudējis likums "Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām", un ir veikti grozījumi likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", nosakot šaurāku loku personām, kuras tiesīgas īrēt sociālo dzīvokli. Talsu novada Dzīvokļu komisija ir veikusi esošo sociālo dzīvokļu īrnieku izvērtējumu un konstatējusi, ka 49 īrnieki neatbilst normatīvajā aktā ietvertajiem kritērijiem, lai īrētu sociālo dzīvokli, no tām lielākā grupa ir vecuma pensijas vecumu sasniegušas personas - kopumā 27. Tādējādi nepieciešams veikt grozījumus Talsu novada domes 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 17 "Kārtība, kādā Talsu novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", paplašinot to personu loku (vecuma pensijas vecumu sasniegušas personas, kuras jau īrē sociālo dzīvokli), kuras tiesīgas turpināt īrēt sociālo dzīvokli.

2. Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 21.5 panta ceturtā daļa nosaka, ka sociālā dzīvokļa statusu pašvaldībai piederošai dzīvojamai telpai, kura neatrodas sociālajā dzīvojamā mājā, nosaka pašvaldības dome vai tās deleģēta institūcija saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Līdz ar to nepieciešams papildināt saistošos noteikumus, kuros atrunāta kārtība, kādā nosakāms sociālā dzīvokļa statuss un kādā atceļams.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu grozījumi paredz, ka papildus likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 21.6 pirmajā daļā norādītajām personu kategorijām, sociālo dzīvokli tiesības būs īrēt vecuma pensijas vecumu sasniegušām personām, kuras uz 2023. gada 1. janvāri īrē sociālo dzīvokli. Tā Talsu novada pašvaldībai tiks piešķirtas tiesības pagarināt sociālās dzīvojamās telpas īres līgumus īrniekiem, kas sasniegušas vecuma pensijas vecumu.

Vienlaikus pašvaldība izvērtējusi sociālo dzīvokļu un sociālo dzīvojamo māju nepieciešamību un secinājusi, ka nepieciešams noteikt sociālos dzīvokļus pēc iespējas vienuviet un samazināt esošo sociālo dzīvokļu skaitu, tā atrisinot daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku neapmierinātību, kas saistās ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanas jautājumiem un saskarsmi ar sociālo dzīvokļu īrniekiem, kā arī tiks paplašināts personu loks, kuras būs tiesīgas īrēt Pašvaldībai piederošos dzīvokļus, jo pašvaldības palīdzība dzīvokļu jautājumu risināšanā primārām un vispārējās kārtības personu grupām ir plašāka, nekā izīrējot sociālos dzīvokļus.

Savukārt sociālo māju statusi ir saglabājami, jo patlaban lielākā daļa personu, kuras atbilst kritērijiem, lai būtu tiesīgas īrēt sociālo dzīvokli, dzīvo sociālās mājās, kā arī sociālajās mājās ir izveidotas koplietošanas telpas, kuras atbilstošas personām ar zemākiem ienākumiem, kā arī pielāgotas personām ar īpašām vajadzībām.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Lēmumus par īres līguma pagarināšanu pieņem Talsu novada Dzīvokļu komisija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav attiecināms.

Talsu novada domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Talsu novada domes 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 17 "Kārtība, kādā .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Talsu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 26Pieņemts: 03.11.2022.Stājas spēkā: 31.12.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 253A, 30.12.2022. OP numurs: 2022/253A.6
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338547
31.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"