Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-161-sn

Rīgā 2022. gada 5. oktobrī (prot. Nr. 71, 6. §)

Grozījums Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta sesto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 7) grozījumu un aizstāt 10.2. apakšpunktā skaitli "1500" ar skaitli "1800".

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 5. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-161-sn "Grozījums Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījums Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"" tiek izdarīts grozījums Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 106), paredzot palielināt Saistošajos noteikumos Nr. 106 noteikto pašvaldības līdzfinansējumu būvdarbiem pieslēguma ierīkošanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai no 1500 euro uz 1800 euro, lai dzīvojamo māju īpašniekiem kompensētu ievērojamo būvniecības cenu un inflācijas pieaugumu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Ūdens kvalitāte un piesārņojuma mazināšana ir definēta kā viena no Latvijas prioritātēm Nacionālā vides politikas plāna 2021.-2027. gadam ietvaros un, ievērojot Eiropas Padomes 1991. gada 21. maija direktīvas 91/271/EEC par komunālo notekūdeņu attīrīšanu prasības, ir nepieciešams pielikt maksimālas pūles, lai aizsargātu vidi no komunālo notekūdeņu nelabvēlīgās ietekmes, centralizēti savācot un attīrot notekūdeņus. Veicinot sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošanu, uzlabojot to pieejamību un kvalitāti, iedzīvotājiem tiek nodrošināta kvalitatīva apkārtējā vide un samazināts vides piesārņojums.

Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" (turpmāk - Projekti) ietvaros Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek nodrošināta jaunu centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecība Berģos, Beberbeķos, Imantā, Teikā un Ziepniekkalnā. Projektu veiksmīgai realizācijai ir jānodrošina, ka centralizētajai kanalizācijas sistēmai pieslēdzas 2959 iedzīvotāji no Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas Berģu, Imantas un Beberbeķu apkaimes projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" ietvaros un 900 iedzīvotāji no Teikas, Ziepniekkalna un Imantas apkaimes projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros.

Tā kā Krievijas izraisītais karš Ukrainā ir radījis ievērojamus ekonomiskos un finanšu satricinājumus un tā ietekmē ir būtiski kavēta globālā izaugsme un palielinājusies inflācija, tad 2022. gadā ir vērojams cenu pieaugums energoresursiem, materiāliem, izejvielām, kā arī citās preču un pakalpojumu grupās. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka faktiskās būvniecības izmaksas pazemes maģistrālajiem cauruļvadiem 2022. gada pirmajos piecos mēnešos ir palielinājušās par 12,2 %. Ņemot vērā būtisko energoresursu cenu pieaugumu 2022. gada vasarā, kā arī prognozes līdz gada beigām, šobrīd nav pamata uzskatīt, ka būvniecības izmaksu pieaugums varētu samazināties. Saglabājoties līdzīgai būvniecības izmaksu pieauguma tendencei, 2022. gadā izmaksu pieaugums pazemes maģistrālajiem cauruļvadiem var būt par vairāk nekā 20 %.

Ņemot vārā iepriekšminēto, lai kompensētu būvniecības un citu resursu cenu straujo pieaugumu un netiktu apdraudēta Projektos izvirzīto mērķu un rezultatīvo rādītāju sasniegšana, ir nepieciešams palielināt pašvaldības līdzfinansējuma apmēru būvdarbiem pieslēguma ierīkošanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Tādējādi Saistošajos noteikumos Nr. 106 paredzētais pašvaldības līdzfinansējums tiek palielināts par aptuveni 20 %. Uz 2022. gada 1. augustu neviens pieteikums līdzfinansējuma līguma noslēgšanai par būvdarbu izdevumu kompensāciju nav saņemts.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saskaņā ar Rīgas domes 2015. gada 3. novembra lēmuma Nr. 3170 "Par dividendēm kapitālsabiedrībās, kurās Rīgas pilsētas pašvaldībai ir izšķirošā ietekme" 1.2. apakšpunktu līdzfinansējums nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai tiek izmaksāts no SIA "Rīgas ūdens" iemaksātajām dividendēm. SIA "Rīgas ūdens" līdz 2020. gada 30. jūnijam iemaksājusi Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžetā dividendes 3 000 000 euro apmērā, bet Rīgas valstspilsētas pašvaldība līdz 2022. gada 1. jūlijam līdzfinansējumu izmaksājusi 1 122 011 euro apmērā. SIA "Rīgas ūdens" iemaksāto līdzekļu atlikums 2022. gada 1. jūnijā ir 1 877 989 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-22-161-snPieņemts: 05.10.2022.Stājas spēkā: 21.10.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 204, 20.10.2022. OP numurs: 2022/204.55
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
336519
21.10.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"