Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 622

Rīgā 2022. gada 4. oktobrī (prot. Nr. 51 28. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumos Nr. 876 "Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 46. panta pirmo daļu un
46.1 panta trešo daļu, likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu
regulatoriem" 22. panta piekto daļu, Energoresursu cenu
ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma
7. panta sesto daļu un Energoefektivitātes likuma
16. panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumos Nr. 876 "Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 168. nr.; 2015, 219. nr.; 2022, 25., 185. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 46. panta pirmo daļu un 46.1 panta trešo daļu, likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 22. panta piekto daļu, Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7. panta sesto daļu un Energoefektivitātes likuma 16. panta pirmo daļu".

2. Papildināt ar 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. rēķina informācijas un papildu informācijas saturu."

3. Svītrot 8.1 punktu.

4. Izteikt 8.2 punktu šādā redakcijā:

"8.2 Daudzdzīvokļu un nedzīvojamās ēkās, kurās, neskaitot koplietošanas telpu grupas, atrodas vairākas citas telpu grupas, kam savstarpēji jādala maksājums par patērēto siltumenerģiju, lietotājs, kas ir ēkas īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopība vai tās pilnvarotā persona, kura darbojas visu dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā, vai piegādātājs (tiešo norēķinu gadījumā) sadala ēkā patērēto siltumenerģijas apjomu, izmantojot galalietotāju dzīvokļos, mākslinieku darbnīcās vai nedzīvojamās telpās uzstādīto individuālo siltumenerģijas skaitītāju rādījumus. Ja individuālo siltumenerģijas skaitītāju uzstādīšana nav tehniski iespējama vai nav rentabla, izmanto siltuma maksas sadalītājus. Karstā ūdens patēriņa noteikšanai dzīvoklī, nedzīvojamā telpā vai mākslinieka darbnīcā izmanto karstā ūdens patēriņa skaitītājus."

5. Izteikt 8.4 punktu šādā redakcijā:

"8.4 Šo noteikumu 8.2 punktā minēto individuālo siltumenerģijas skaitītāju un siltuma maksas sadalītāju iegādi, uzstādīšanu, nomaiņu, remontu un apkopi daudzdzīvokļu un nedzīvojamās ēkās, kurās, neskaitot koplietošanas telpu grupas, atrodas vairākas citas telpu grupas, kam savstarpēji jādala maksājums par patērēto siltumenerģiju, nodrošina ēkas īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopība vai tās pilnvarotā persona, kura darbojas visu dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā."

6. Izteikt 8.5 punktu šādā redakcijā:

"8.5 Siltuma maksas sadalītāju uzstādīšanas, lietošanas, siltuma izmaksu sadales aprēķināšanas un pārbaudes atbilstību attiecīgajām prasībām nodrošina saskaņā ar standartu LVS EN 834+AC:2021 "Siltumenerģijas patēriņa noteicēji dzīvokļa apsildes radiatoriem. Ierīces ar elektroenerģijas avotu"."

7. Papildināt ar 8.6 punktu šādā redakcijā:

"8.6 Ēkas īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopība vai tās pilnvarotā persona, kura darbojas visu dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā, jaunu individuālo siltumenerģijas skaitītāju vai siltuma maksas sadalītāju uzstādīšanas vai to maiņas gadījumā nodrošina, ka turpmāk uzstādāmo siltumenerģijas skaitītāju vai siltuma maksas sadalītāju rādījumi ir nolasāmi attālināti."

8. Papildināt ar 8.7 punktu šādā redakcijā:

"8.7 Ēkas īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopība vai tās pilnvarotā persona, kura darbojas visu dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā, nodrošina, ka no 2027. gada 1. janvāra visu individuālo siltumenerģijas skaitītāju un siltuma maksas sadalītāju rādījumi ir nolasāmi attālināti."

9. Papildināt ar 8.8 punktu šādā redakcijā:

"8.8 Ja piegādātājs un lietotājs nav vienojušies citādi, piegādātājs nodrošina, ka jaunu piegādātāja siltumenerģijas skaitītāju uzstādīšanas vai to maiņas gadījumā uzstādāmo siltumenerģijas skaitītāju rādījumi ir nolasāmi attālināti, bet no 2027. gada 1. janvāra visu piegādātāja siltumenerģijas skaitītāju rādījumi ir nolasāmi attālināti."

10. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Piegādātāja vainas dēļ lietotājam nepiegādātās siltumenerģijas daudzumu aprēķina pa diennaktīm kā starpību starp vidējo diennakts patēriņu trijās dienās pēc siltumapgādes atjaunošanas līgumā noteiktajā apjomā un faktisko diennakts patēriņu. Aprēķinot nepiegādātās siltumenerģijas daudzumu apkurei un ventilācijai, ņem vērā vidējo diennakts āra gaisa temperatūru un lieto koeficientu saskaņā ar šo noteikumu 35. punktu."

11. Papildināt ar 26.1 punktu šādā redakcijā:

"26.1 Siltumenerģijas piegādi lietotājam piegādātājs atjauno triju darbdienu laikā pēc tam, kad konstatējis, ka:
26.11. novērsti šo noteikumu 26. punktā minētie pārkāpumi;
26.12. lietotājs, kurš ir daudzdzīvokļu ēkas īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopība vai tās pilnvarotā persona, kura darbojas visu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā, par iepriekšējos 12 kalendāra mēnešos piegādāto siltumenerģiju ir veicis samaksu vairāk nekā 80% apmērā no lietotājam attiecīgajos norēķinu periodos izrakstītajiem rēķiniem un par nesaņemtajiem maksājumiem ir uzsācis parādu piedziņas procesu, kas ietver vismaz paziņojuma par parāda esību nosūtīšanu dzīvokļa, nedzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas īpašniekam un prasības pieteikuma par parāda piedziņu iesniegšanu tiesā (attiecas uz piegādātāju, kura triju gadu vidējais lietotājiem piegādātās siltumenerģijas apjoms ir lielāks par 2 000 000 megavatstundām gadā)."

12. Izteikt 36. punktu šādā redakcijā:

"36. Norēķinus par norēķinu periodā izlietoto siltumenerģiju veic atbilstoši līguma nosacījumiem saskaņā ar rēķinu, kuru līdz norēķina periodam sekojošā mēneša piektajam datumam izraksta piegādātājs. Ja lietotāja siltumapgādes sistēmas atļautā maksimālā slodze ir lielāka par diviem megavatiem, piegādātājam ir tiesības pieprasīt lietotājam veikt starpnorēķina maksājumus. Galīgo norēķinu veic līdz norēķina periodam sekojošā mēneša divdesmitajam datumam, ņemot vērā siltumenerģijas skaitītāju rādījumus un starpnorēķinu maksājumus. Piegādātājs un ēkas īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopība vai tās pilnvarotā persona, kura darbojas visu dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā, var vienoties par citu norēķinu termiņu, bet ne vēlāku par norēķina periodam sekojošā mēneša pēdējo datumu."

13. Izteikt 36.13. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.13. reizi gadā līdz 1. novembrim - tīmekļvietnes adrese, kurā atrodams faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums (grafiskā veidā) ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā, ņemot vērā ārgaisa temperatūras izmaiņas;".

14. Izteikt 36.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.14. informācija saziņai ar lietotāju organizācijām, enerģētikas aģentūrām vai citām organizācijām, tostarp tīmekļvietņu adreses, kur var iegūt informāciju par energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem, efektīvām enerģiju patērējošām iekārtām, līdzīgu lietotāju patēriņu un līdzīgas lietotāju grupas vidējo normalizēto siltumenerģijas patēriņu. Šo informāciju piegādātājs iekļauj arī savā tīmekļvietnē, kas paredzēta lietotājiem;".

15. Papildināt ar 36.15. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.15. reizi gadā līdz 1. novembrim - tīmekļvietnes adrese, kurā ir publicēta informācija par siltumenerģijas ražošanā izmantotā kurināmā struktūru un ar to saistīto ikgadējo siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu un piemēroto nodokļu, nodevu un tarifu apraksts. Informāciju par siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu sniedz piegādātājs, pie kura centralizētās siltumapgādes sistēmas ir pieslēgti siltumavoti ar kopējo nominālo siltumenerģijas jaudu, kas ir lielāka par 20 megavatiem;".

16. Papildināt ar 36.16. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.16. informācija par tiesībām apstrīdēt rēķinus."

17. Papildināt ar 36.2 punktu šādā redakcijā:

"36.2 Pēc piegādātāja pieprasījuma siltumenerģijas ražotājs, kura siltumavoti ir pieslēgti pie piegādātāja centralizētās siltumapgādes sistēmas, sniedz piegādātājam šo noteikumu 36.15. apakšpunktā minēto informāciju."

18. Papildināt ar 36.3 punktu šādā redakcijā:

"36.3 Piegādātājs nodrošina, lai lietotājiem tiktu piedāvāta iespēja rēķinus un rēķinu informāciju saņemt elektroniskā veidā, nodrošinot lietotāju privātuma un datu aizsardzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem par fizisko personu datu aizsardzību. Rēķinus elektroniskā veidā un informāciju par patēriņu elektroniskā veidā lietotāji saņem bez maksas. Tiešo norēķinu gadījumā piegādātājs iekļauj rēķinā pamatotas rēķina sagatavošanas izmaksas, ievērojot bezpeļņas principu."

19. Papildināt ar 36.4 punktu šādā redakcijā:

"36.4 Ēkas īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopība vai tās pilnvarotā persona, kura darbojas visu dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā, sadala piegādātāja izrakstītajā rēķinā noteikto maksājumu par patērēto siltumenerģiju starp dzīvokļu īpašniekiem, mākslinieku darbnīcu un nedzīvojamo telpu īpašniekiem, nodrošinot:
36.41. maksājuma par patērēto siltumenerģiju sadalīšanu, pamatojoties uz normatīvajos aktos par dzīvojamo māju pārvaldīšanu noteiktajām siltumenerģijas aprēķinu metodikām un ņemot vērā faktisko patēriņu, ja ir uzstādīti individuālie siltumenerģijas skaitītāji vai siltuma maksas sadalītāji;
36.42. piegādātāja sniegtās informācijas iekļaušanu rēķinā atbilstoši patērētajam siltumenerģijas apjomam;
36.43. iespēju saņemt rēķinus un rēķinu informāciju elektroniskā veidā, nodrošinot datu aizsardzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem par fizisko personu datu aizsardzību;
36.44. pamatotu rēķina sagatavošanas izmaksu iekļaušanu rēķinā, ievērojot bezpeļņas principu;
36.45. siltumenerģijas patēriņa, siltuma maksas sadalītāju rādījumu un izrakstīto rēķinu informācijas nodošanu piegādātājam pēc dzīvokļa īpašnieka, mākslinieku darbnīcas un nedzīvojamo telpu īpašnieka pieprasījuma."

20. Izteikt informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām punktu šādā redakcijā:

"Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 25. oktobra Direktīvas 2012/27/ES par energoefektivitāti, ar ko groza Direktīvas 2009/125/EK un 2010/30/ES un atceļ Direktīvas 2004/8/EK un 2006/32/EK;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 11. decembra Direktīvas 2018/2002, ar ko groza Direktīvu 2012/27/ES par energoefektivitāti."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministre I. Indriksone

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumos Nr. 876 "Siltumenerģijas piegādes un .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 622Pieņemts: 04.10.2022.Stājas spēkā: 13.10.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 198, 12.10.2022. OP numurs: 2022/198.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
336253
13.10.2022
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"