Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 21/1

1994. gada 20. decembrī

 

Par jaunu kredītiestāžu kārtību

PAR KREDĪTIESTĀŽU DARBĪBAS LICENČU IZSNIEGŠANAS UN ATSAUKŠANAS NOLIKUMU

 

Latvijas Bankas padome n o l e m j :

1. Apstiprināt "Kredītiestāžu darbības licenču izsniegšanas un atsaukšanas nolikumu" (pielikumā).

2. Uzskatīt par spēku zaudējušiem Latvijas Bankas padomes 1993. gada 18. marta lēmumu Nr. 4/4 "Par licences izsniegšanu kredītoperācijām ar dārgmetāliem un to izstrādājumiem", 1993. gada 15. jūlija lēmumu Nr. 9/3 "Nolikuma apstiprināšana par licenču izsniegšanu bankas operāciju veikšanai", 1993. gada 16. septembra lēmumu Nr. 10/7 "Par izmaiņām Latvijas Bankas padomes 1993. gada 15. jūlija lēmumā "Nolikums licenču izsniegšanai bankas operāciju veikšanai" un 1993. gada 11. novembra lēmumu Nr. 12/4 "Par papildinājumu "Nolikumā licenču izsniegšanai bankas operāciju veikšanai"".

3. Lēmums stājas spēkā ar 1995. gada 1. janvāri.

Latvijas Bankas prezidents E. Repše

 

KREDĪTIESTĀŽU DARBĪBAS LICENČU IZSNIEGŠANAS UN ATSAUKŠANAS NOLIKUMS

 

"Kredītiestāžu darbības licenču izsniegšanas un atsaukšanas nolikums" (tālāk tekstā - "nolikums") izstrādāts atbilstoši Latvijas Republikas likumu "Par bankām", "Par Latvijas Banku","Par uzņēmējdarbību" prasībām.

Nolikums regulē kārtību, kādā izsniedzamas un atsaucamas licences (atļaujas):

- Latvijas Republikas kredītiestādēm, to filiālēm (nodaļām) Latvijas Republikā,

- ārvalstu kredītiestādēm, to filiālēm (nodaļām) un pārstāvniecībām Latvijas Republikā,

- Latvijas Republikas kredītiestāžu filiālēm (nodaļām), pārstāvniecībām ārvalstīs.

 

NOLIKUMĀ LIETOTIE TERMINI

Kredītiestāde - specializēta uzņēmējsabiedrība (uzņēmums), kas veic bankas operācijas saskaņā ar Latvijas Bankas izsniegto licenci.

Filiāle (nodaļa) - kredītiestādes struktūrvienība, kura veic bankas operācijas, teritoriāli izvietota ārpus kredītiestādes juridiskās adreses un kurai:

a) ja tā ir Latvijas kredītiestādes filiāle (nodaļa) Latvijā - nav juridiskas personas statusa;

b) ja tā ir ārvalstu kredītiestādes filiāle (nodaļa) Latvijā - ir juridiskas personas statuss;

c) ja tā ir Latvijas kredītiestādes filiāle (nodaļa) ārvalstī - juridisko statusu nosaka attiecīgās valsts likumdošana.

Pārstāvniecība - kredītiestādes struktūrvienība ārvalstī, kura pārstāv kredītiestādes intereses, bet neveic bankas operācijas.

1. Attiecīgās licences saņemšanai Latvijas Bankā iesniedzamo dokumentu sarakstus apstiprina Latvijas Bankas prezidents. Šie saraksti ir brīvi pieejami Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļā, un tos publicē presē.

2. Komercbankas un lombardus dibina akciju sabiedrības formā.

3. Krājaizdevu sabiedrības dibina kooperatīvās kopdarbības sabiedrības formā, neveidojot filiāles (nodaļas).

4. Komercbankas un lombarda dibinātāji var būt:

4.1. fiziskas personas - Latvijas Republikas pilngadīgi pilsoņi un tie pastāvīgie iedzīvotāji, kas Latvijā nodzīvojuši ne mazāk kā 21 gadu, kā arī ārvalstu fiziskas personas;

4.2. juridiskas personas - kuras reģistrētas Latvijas Republikā vai ārvalstīs un kuru darbības laiks nav mazāks par 2 finansu gadiem;

4.3. ārvalsts banka, kuras darbības laiks nav mazāks par 2 finansu gadiem.

5. Dibināšanas pamatkapitāla minimālais apjoms:

5.1. komercbankām - 2 000 000 latu,

5.2. lombardiem - 10 000 latu,

5.3. krājaizdevu sabiedrībām - 5 000 latu.

6. Dibināšanas pamatkapitālu vismaz 25% apmērā no statūtos paredzētās summas iemaksā:

6.1. komercbankas - latos Latvijas Bankas Grāmatvedības un norēķinu pārvaldes Starpbanku norēķinu daļā atvērtajā pagaidu kontā;

6.2. ārvalstu kredītiestādes - latos punktā 6.1. paredzētajā kārtībā vai arī konvertējamā ārzemju valūtā Latvijas Bankas kontos ārvalstu bankās;

6.3. lombardi un krājaizdevu sabiedrības - latos Latvijas Bankas licencētā komercbankā.

7. Atlikusī dibināšanas pamatkapitāla daļa jāiemaksā ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no dibināšanas līguma noslēgšanas dienas.

8. Izziņu par pamatkapitāla iemaksu var iesniegt Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes Licencēšanas daļai ne vēlāk kā 1 nedēļu pirms Latvijas Bankas valdes (padomes) sēdes, kurā paredzēts izskatīt jautājumu par licences izsniegšanu kredītiestādei.

9. Kredītiestādes dokumentiem licences saņemšanai jāraksturo:

9.1. jaunās kredītiestādes dibināšanas pamatojums un paredzamā vieta valsts finansu sistēmā (iesniedzot saimnieciskās darbības plānu vismaz 2 darbības gadiem);

9.2. kredītiestādes vadība (valdes priekšsēdētājs, valdes priekšsēdētāja pirmais vietnieks), dibinātāji - ievērojot šādus nosacījumus:

9.2.1. kredītiestādes valdes priekšsēdētājam, valdes priekšsēdētāja pirmajam vietniekam jābūt personām:

- ar nevainojamu reputāciju,

- bez likumpārkāpumiem,

- ar augstāko izglītību,

- ar praktisku pieredzi banku darbā, pieredzi vadošā amatā,

- ar spējām pareizi organizēt plānoto kredītiestādes darbu,

- ar valsts valodas prasmi, kas atbilst LR Ministru Padomes apstiprinātajā "Valsts valodas prasmes atestācijas nolikumā" noteiktās trešās (augstākās) pakāpes prasībām;

9.2.2. personām, kas kandidē uz valdes priekšsēdētāja vai valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka amatu, pirms viņu apstiprināšanas attiecīgajā amatā Latvijas Bankas valdē jāierodas arī uz pārrunām Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldē; galvenā grāmatveža amata kandidātam jāierodas Latvijas Bankas komisijā uz zināšanu pārbaudi saskaņā ar Latvijas Bankas valdes apstiprinātajiem zināšanu pārbaudes noteikumiem;

9.2.3. ja kredītiestādes valdes priekšsēdētāja, valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka vai galvenā grāmatveža amata kandidatūru neapstiprina, attiecīgo personu kā kandidātu šim amatam var vēlreiz izvirzīt ne agrāk kā pēc 6 mēnešiem;

9.2.4. kredītiestādes padomes locekļiem vairākumā jābūt Latvijas Republikas pilsoņiem, kas pastāvīgi dzīvo Latvijā;

9.2.5. kredītiestādes dibinātājiem jābūt nevainojamai reputācijai;

9.3. dibinātāju finansiālais stāvoklis - ievērojot šādus nosacījumus:

9.3.1. juridiskām personām jāiesniedz darbības bilances, kurām jāapliecina finansu stāvokļa stabilitāte un brīvu līdzekļu esamība parakstīto akciju apjomā;

9.3.2. fiziskām personām jāiesniedz ienākumu deklarācijas;

9.4. kredītiestādes telpas - ievērojot šādus nosacījumus:

9.4.1. telpām jābūt piemērotām statūtos un saimnieciskās darbības plānā noteikto darbību veikšanai saskaņā ar Latvijas Bankas noteiktajām "Bankas ēku projektēšanas un celtniecības tehniskajām pamatprasībām";

9.4.2. gadījumā, ja darbības sākumā jaundibināmā kredītiestāde neparedz veikt kases operācijas, tai 6 mēnešu laikā no licences saņemšanas brīža jāiesniedz dibinātāju vēstule un līgums ar kredītiestādi, kura veiks šo pakalpojumu veidu;

9.5. kredītiestādes nosaukums - ievērojot šādus nosacījumus:

9.5.1. nosaukums nedrīkst atkārtot Latvijas Republikā vai ārvalstīs zināmas kredītiestādes nosaukumu;

9.5.2. nosaukumam jābūt saskaņotam ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Latviešu valodas institūtu atbilstoši 1992. gada 4. novembra LR Ministru Padomes lēmumam "Nolikums par valsts valodas lietošanu nosaukumos un informācijā".

10. Kredītiestādes dibinātājiem - fiziskām un juridiskām personām, kurām akciju skaits ir vienāds vai lielāks par 10% no balsstiesīgo akciju skaita, papildus jāiesniedz:

10.1. fizisko un juridisko personu apliecinoši dokumenti;

10.2. ziņas par līdzdalību citās uzņēmējsabiedrībās.

11. Iesniegumu izskatīšanas kārtība:

11.1. visi iesniegumi izskatāmi mēneša laikā no pilna dokumentu komplekta iesniegšanas dienas Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldē.

Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes lietvedis pilnas dokumentu paketes saņemšanu apliecina ar savu parakstu.

11.2. Ja vienīgais komercbankas dibinātājs ir ārvalsts banka vai ja ārvalsts banka Latvijā dibina filiāli (nodaļu) vai pārstāvniecību, iesniegumu par licences (atļaujas) izsniegšanu izskata Latvijas Bankas padome.

Pārējos gadījumos iesniegumus izskata Latvijas Bankas valde.

12. Licences (atļaujas) izsniegšanu var atteikt, ja reģistrēšanai iesniegtie dokumenti un to saturs neatbilst likumiem un Latvijas Bankas kredītiestāžu licencēšanas noteikumiem vai bankas dibināšana neatbilst Latvijas Republikas valsts interesēm.

13. Gadījumā, ja licences izsniegšana atteikta, jaunu pieteikumu licences saņemšanai var iesniegt ne ātrāk kā 1 gadu pēc atteikuma dienas, bet, ja licences izsniegšana atteikta neatbilstošas valdes priekšsēdētāja, valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka, galvenā grāmatveža kandidatūras dēļ, - ne ātrāk kā 2 mēnešus pēc atteikuma dienas.

14. Pēc kredītiestādes reģistrācijas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā valdes priekšsēdētājs Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes vadītājam iesniedz kredītiestādes reģistrācijas apliecības kopiju un apstiprināto statūtu oriģinālu.

15. Kredītiestādēm, mainot statūtus, akcionāru sastāvu, valdes priekšsēdētāju, valdes priekšsēdētāja pirmo vietnieku, galveno grāmatvedi, juridisko adresi, nosaukumu un veicot jebkuras citas izmaiņas dibināšanas dokumentos, jārīkojas saskaņā ar Latvijas Bankas 1994. gada 20. decembra padomes sēdē apstiprināto "Nolikumu par kredītiestāžu statūtu, akcionāru, pamatkapitāla, vadības, galvenā grāmatveža, juridiskās adreses un nosaukuma maiņu".

16. Ja kredītiestāde neievēro Latvijas Republikas likumus, Latvijas Bankas noteiktos ekonomiskos normatīvus, citus Latvijas Bankas norādījumus un savus statūtus, Latvijas Banka drīkst:

16.1. brīdināt kredītiestādi;

16.2. apturēt Latvijas Bankas kredītu izsniegšanu kredītiestādei;

16.3. pārtraukt valūtas operāciju pakalpojumu sniegšanu kredītiestādei;

16.4. aizliegt kredītiestādei ieguldīt līdzekļus mazlikvīdos aktīvos;

16.5. aizliegt kredītiestādei piesaistīt jaunus depozītus;

16.6. ierobežot vai aizliegt kredītiestādei izsniegt kredītus;

16.7. ierosināt kredītiestādes akcionāriem mainīt kredītiestādes vadību;

16.8. apturēt kredītiestādes norēķinus caur korespondentkontiem Latvijas Bankā;

16.9. daļēji apturēt bankas operācijas vai pat pilnīgi atsaukt kredītiestādes darbības licenci.

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par kredītiestāžu darbības licenču izsniegšanas un atsaukšanas nolikumu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: lēmums Numurs: 21/1Pieņemts: 20.12.1994.Stājas spēkā: 01.01.1995.Zaudē spēku: 14.03.1996.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 3, 07.01.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
33570
01.01.1995
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"