Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/25

Kuldīgā 2022. gada 25. augustā

Grozījumi Kuldīgas novada saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/12 "Par sociālajiem pakalpojumiem Kuldīgas novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Kuldīgas novada domes 25.08.2022.
sēdes lēmumu (prot. Nr. 11, p. 8)

Izdoti saskaņā ar 
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro un trešo daļu, Invaliditātes likuma 12. panta 6.2 daļu,
Ministru kabineta 27.05.2003. noteikumu Nr. 275 "Sociālās aprūpes
un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība,
kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta"
6. punktu, Ministru kabineta 02.04.2019. noteikumu Nr. 138
"Noteikumi par sociālo pakalpojumu saņemšanu" 32. punktu

1. Izdarīt Kuldīgas novada 28.10.2021. saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/12 "Par sociālajiem pakalpojumiem Kuldīgas novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2021. Nr. 250) (turpmāk - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1.1. Papildināt saistošo noteikumu tiesisko pamatojumu aiz vārdiem "32. punktu" ar vārdiem ", Ministru kabineta 04.12.2007. noteikumu Nr. 829 "Noteikumi par dienas centru, grupu māju (dzīvokļu) un pusceļa māju izveidošanas un uzturēšanas izdevumu līdzfinansēšanu" 26. punktu".

1.2. Papildināt saistošo noteikumus ar 6.1.9.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1.9.1 dienas aprūpes centra pakalpojums;"

1.3. Papildināt saistošo noteikumus ar 6.1.9.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1.9.2 specializētās darbnīcas pakalpojums;"

1.4. Papildināt saistošo noteikums ar 6.1.9.3 apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1.9.3 grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums;"

1.5. Izteikt saistošo noteikumu 41. punktu šādā redakcijā:

"41. Dienas centra pakalpojums tiek sniegts, lai veicinātu personu ar garīga rakstura traucējumiem un/vai funkcionāliem traucējumiem iekļaušanos sabiedrībā, jaunu sociālo kontaktu veidošanu, personīgo resursu apzināšanos, sociālo prasmju attīstīšanu, nodrošinot personas izglītošanu, kvalitatīva brīvā laika pavadīšanas iespējas."

1.6. Papildināt saistošos noteikumu ar 3.9.1 apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.9.1 Dienas aprūpes centra pakalpojums

42.1 Dienas aprūpes centra pakalpojums tiek sniegts, lai nodrošinātu personām ar garīga rakstura traucējumiem un/vai funkcionāliem traucējumiem sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju, veicinātu iekļaušanos sabiedrībā, sociālo prasmju attīstīšanu, nodrošinot personas kvalitatīva brīvā laika pavadīšanas iespējas, psihosociālo atbalstu un atbalstu pašaprūpē.

42.2 Pakalpojumu piešķir, pamatojoties uz personas iesniegumu, sociālā darbinieka veiktu personas individuālo vajadzību izvērtējumu, kas saskaņā ar sociālās rehabilitācijas plānu atbilst dienas aprūpes centrā piedāvātajam pakalpojumu klāstam."

1.7. Papildināt saistošos noteikumu ar 3.9.2 apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.9.2 Specializētās darbnīcas pakalpojums

42.3 Specializētās darbnīcas pakalpojums tiek sniegts personām darbspējīgā vecumā ar garīga rakstura traucējumiem un funkcionāliem traucējumiem, lai attīstītu sociālās un funkcionālās prasmes darbnīcā ar speciāli pielāgotām darba vietām un nodrošinātu speciālistu atbalstu ikdienā.

42.4 Pakalpojumu piešķir, pamatojoties uz sociālā darbinieka veiktu personas vajadzību un resursu izvērtējumu un sociālās rehabilitācijas plānā, kas izstrādāts pēdējo 12 mēnešu laikā, ietverto uzdevumu un sagaidāmo rezultātu īstenošanai."

1.8. Papildināt saistošos noteikumus ar 3.9.3 apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.9.3 Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums

42.5 Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums tiek sniegts personām ar garīga rakstura traucējumiem, lai nodrošinātu mājokli un individuālu atbalstu sociālo problēmu risināšanā, lai persona varētu uzsākt patstāvīgu dzīvi vai spētu iespējami neatkarīgi funkcionēt grupu mājā (dzīvoklī).

42.6 Pakalpojumu piešķir pilngadīgām personām darbspējīgā vecumā ar garīga rakstura traucējumiem, pamatojoties uz sociālā darbinieka veiktu personas vajadzību un resursu izvērtējumu un sociālās rehabilitācijas plānā, kas izstrādāts pēdējo 12 mēnešu laikā, ietverto uzdevumu un sagaidāmo rezultātu īstenošanai.

42.7 Pakalpojumu piešķir personai:

42.71. kura patstāvīgi nespēj un/vai kurai ģimenes locekļi vecuma, veselības stāvokļa vai nodarbinātības dēļ nevar nodrošināt nepieciešamo aprūpi;

42.72. pēc ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma institūcijā saņemšanas, ja personas vajadzībām atbilstošākais ir grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums.

42.8 Pamatojoties uz sociālā dienesta lēmumu par pakalpojuma piešķiršanu, tiek slēgts līgums starp personu vai tās likumisko pārstāvi un pakalpojuma sniedzēju par grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojuma nodrošināšanu.

42.9 Personai, kura saņem grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu ir pienākums samaksāt pakalpojuma sniedzējam par mājokļa (dzīvojamās telpas, virtuves un koplietošanas telpu) ekspluatācijas izdevumiem (apkuri, elektrību, ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumiem u.c. maksājumiem), atbilstoši lietojamajai daļai.

42.10 Pakalpojumu piešķir rindas kārtībā, pirmkārt personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā vai kuru dzīvesvieta pirms ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma institūcijā saņemšanas bijusi Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Bērziņa

 

Paskaidrojuma raksts
Kuldīgas novada saistošajiem noteikumiem Nr. KNP/2022/25 "Grozījumi Kuldīgas novada saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/12 "Par sociālajiem pakalpojumiem Kuldīgas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Kuldīgas novada dome 28.10.2021. ir apstiprinājusi saistošos noteikumus Nr. KNP/2021/12 "Par sociālajiem pakalpojumiem Kuldīgas novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi).

Grozījumi saistošajos noteikumos izstrādāti projekta "Kurzeme visiem" ietvaros un sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldības aģentūras "Sociālais dienests" sociālajiem darbiniekiem. Grozījumi paredz trīs jaunus sociālos pakalpojumus - dienas aprūpes centra pakalpojumu, grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu un specializētās darbnīcas pakalpojumu, kuru piešķiršana paredzēta Ministru kabineta 02.04.2019. noteikumu Nr. 138 "Noteikumi par sociālo pakalpojumu saņemšanu" 32.1. apakšpunktā.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošajos noteikumos tiek precizēta dienas centra pakalpojuma definīcija un iekļauti trīs jauni sociālie pakalpojumi:

1) Dienas aprūpes centra pakalpojums - nodrošina personām ar garīga rakstura traucējumiem un/vai funkcionāliem traucējumiem sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju, veicinātu iekļaušanos sabiedrībā, sociālo prasmju attīstīšanu, nodrošinot personas kvalitatīva brīvā laika pavadīšanas iespējas, psihosociālo atbalstu un atbalstu pašaprūpē. Dienas aprūpes centra pakalpojums tiek iekļauts Saistošo noteikumu 3.9.1 apakšnodaļā.

2) Specializētās darbnīcas pakalpojums - nodrošina prasmes veicinošas aktivitātes un speciālistu atbalstu personām ar garīga rakstura un funkcionāliem traucējumiem. Specializētās darbnīcas pakalpojums tiek iekļauts Saistošo noteikumu 3.9.2 apakšnodaļā.

3) Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums - nodrošina individuālu atbalstu pilngadīgām personām ar garīga rakstura un funkcionāliem traucējumiem. Pakalpojuma mērķis ir palīdzēt sociālo problēmu risināšanā, prasmju un iemaņu attīstīšanā, kā arī veicināt personas interesi, vēlmi un gribu patstāvīgi un pilnvērtīgi dzīvot, uzņemties personīgu  atbildību par pieņemtiem lēmumiem, to izpildi. Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums tiek iekļauts Saistošo noteikumu 3.9.3 apakšnodaļā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Pakalpojumu sniegšana tiek uzsākta projekta "Kurzeme visiem" ietvaros un no projekta līdzekļiem finansēta līdz projekta beigām, t.i., 30.09.2023. Pēc projekta beigām pakalpojumus būs nepieciešams finansēt no pašvaldības budžeta. Ņemot vērā esošās pakalpojuma izmaksas no projekta līdzekļiem, pieņemot, ka tās būs tādas pašas arī pēc 30.09.2023., izmaksas par uzturēšanos dienas aprūpes centrā vienai personai dienā plānotas no 21,69 EUR līdz 26,37 EUR, bet dienas centrā - 21,69 EUR; specializētās darbnīcas pakalpojums vienai personai dienā varētu izmaksāt 18,47 EUR, savukārt grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums vienai personai dienā varētu izmaksāt 14,66 EUR, ja personai ir pašaprūpes prasmes, bet 21,91 EUR dienā, ja personai nav pašaprūpes prasmes un nepieciešams atbalsts pašaprūpē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas notikušas ar sociālajiem darbiniekiem, projekta "Kurzeme visiem" koordinatoriem un biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" pārstāvjiem, lai ieviestu pakalpojumus, atbilstoši personu ar garīga rakstura un funkcionāliem traucējumiem vajadzībām.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Bērziņa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Kuldīgas novada saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/12 "Par sociālajiem pakalpojumiem Kuldīgas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Kuldīgas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: KNP/2022/25Pieņemts: 25.08.2022.Stājas spēkā: 14.09.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 177, 13.09.2022. OP numurs: 2022/177.7
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
335386
14.09.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"