Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 516

Rīgā 2022. gada 16. augustā (prot. Nr. 40 19. §)
Valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas un izlietošanas, kā arī fizisko un juridisko personu ziedojumu uzskaites un izlietošanas kārtība Latvijas Republikas teritorijā esošo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžai

1. Noteikumi nosaka valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas un izlietošanas kārtību, kā arī fizisko un juridisko personu ziedojumu uzskaites un izlietošanas kārtību Latvijas Republikas teritorijā esošo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžai.

2. Valsts budžeta finansējums tiek piešķirts pašvaldībām likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" 4. panta pirmajā daļā noteiktā objekta un atbilstoši minētā likuma 4. panta otrajai un trešajai daļai noteikto objektu demontāžas izmaksu valsts budžeta līdzekļu daļas segšanai.

3. Valsts finansē ne vairāk kā 50 procentus no kopējām demontāžas izmaksām pēc fizisko un juridisko personu ziedoto resursu izlietojuma. Demontāžas darbu attiecināmās izmaksas ir izmaksas par likumā "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" noteiktajām obligāti veicamajām demontāžas darbībām:

3.1. objekta dokumentēšana un dokumenti demontāžas darbu veikšanai;

3.2. tiešie demontāžas darbi, tai skaitā transporta izmaksas, tehnikas īres izmaksas;

3.3. atbrīvotās teritorijas sakopšana;

3.4. demontāžā radušos atkritumu apsaimniekošana.

4. Pēc objekta (izņemot šo noteikumu 5. punktā minēto objektu) demontāžas pašvaldība ne vēlāk kā līdz 2022. gada 22. novembrim iesniedz Kultūras ministrijā valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu atbilstoši faktiskajām izmaksām (turpmāk – valsts budžeta līdzekļu pieprasījums) saskaņā ar šo noteikumu 6. punktu.

5. Rīgas valstspilsētas pašvaldība valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu saskaņā ar šo noteikumu 6. punktu par Rīgā, Uzvaras parkā esošā monumenta "Padomju karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" (turpmāk – monuments) virszemes daļas demontāžu iesniedz Kultūras ministrijā līdz 2022. gada 22. novembrim, bet par pazemes daļas demontāžu – viena mēneša laikā pēc demontāžas, bet ne vēlāk kā līdz 2023. gada 7. jūlijam.

6. Pašvaldība, izmantojot Valsts kases e-pakalpojumu ePārskati (turpmāk – ePārskati) atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā nodrošina informācijas apriti, izmantojot Valsts kases e-pakalpojumus, iesniedz valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu, pievienojot šādu informāciju:

6.1. demontētā objekta nosaukums un atrašanās vieta;

6.2. kopējie izdevumi objekta demontāžai, izlietotie fizisko un juridisko personu ziedotie resursi (finanšu līdzekļi, pakalpojumi, tiesības vai cita veida labumi) un pašvaldības resursi;

6.3. pieprasītais valsts budžeta līdzekļu apmērs;

6.4. ja darbus veic pašvaldības kapitālsabiedrība, – vienošanās par darbu veikšanu kopija;

6.5. darījumu apliecinošu vai citu finanšu dokumentu kopijas, kas pamato kopējos demontāžas darbu veikšanai izlietotos finanšu resursus;

6.6. demontējamā objekta fotofiksācija pirms un pēc demontāžas darbu veikšanas.

7. Kultūras ministrija pēc šo noteikumu 6. punktā minētās informācijas saņemšanas ir tiesīga pašvaldībai pieprasīt papildu informāciju un dokumentus.

8. Kultūras ministrija, pieaicinot Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes deleģētus speciālistus, vienas nedēļas laikā pēc šo noteikumu 6. un 7. punktā minētās informācijas saņemšanas atbilstoši kompetencei izvērtē pašvaldību iesniegtos valsts budžeta līdzekļu pieprasījumus un apstiprina tos ePārskatos.

9. Kultūras ministrija informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju par izvērtētajiem un apstiprinātajiem valsts budžeta līdzekļu pieprasījumiem:

9.1. par šo noteikumu 4. un 5. punktā minētajiem valsts budžeta līdzekļu pieprasījumiem – ne vēlāk kā līdz 2022. gada 1. decembrim;

9.2. par šo noteikumu 5. punktā minēto valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu attiecībā uz monumenta pazemes daļas demontāžu 2023. gadā – triju nedēļu laikā pēc minētā pieprasījuma iesniegšanas.

10. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, pamatojoties uz Kultūras ministrijas apstiprinātajiem valsts budžeta līdzekļu pieprasījumiem, kompensē pašvaldībām izdevumus normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, pieprasot līdzekļu piešķiršanu no budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

11. Pašvaldība fizisko un juridisko personu ziedojumu uzskaiti veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem budžeta iestāžu grāmatvedības uzskaites jomā un informāciju par fizisko un juridisko personu ziedojumiem norāda gada pārskatā saskaņā ar normatīvajiem aktiem budžeta iestāžu pārskatu sagatavošanas jomā.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Kultūras ministrs N. Puntulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas un izlietošanas, kā arī fizisko un juridisko personu ziedojumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 516Pieņemts: 16.08.2022.Stājas spēkā: 25.08.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 163, 24.08.2022. OP numurs: 2022/163.3
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
334924
25.08.2022
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"