Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 500

Rīgā 2022. gada 9. augustā (prot. Nr. 39 58. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 384 "Meža inventarizācijas un Meža valsts reģistra informācijas aprites noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Meža likuma
34. panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 384 "Meža inventarizācijas un Meža valsts reģistra informācijas aprites noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 122. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. meža inventarizācijas datu publiskošanas apjomu un kārtību, kā arī kārtību, kādā meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs var ierobežot meža inventarizācijas datu publiskošanu."

2. Izteikt 2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.2. no īpašnieka vai tiesiskā valdītāja saņemtu aktuālo Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēto zemes vienības situācijas plānu vai apvienoto zemes robežu, situācijas un apgrūtinājumu plānu, vai zemes robežu plānu, ja tajā attēlotas zemes lietošanas veidu kontūras, kā arī no īpašnieka vai tiesiskā valdītāja saņemtu Valsts zemes dienesta sagatavota akta kopiju par zemes robežu neatbilstību un zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētas personas sagatavota robežas neatbilstības novēršanas akta kopiju, ja tādi ir;".

3. Izteikt 2.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.6. Meža valsts reģistra datus - meža inventarizācijas ģeogrāfiskos datus un nogabalu raksturojošos rādītājus, ko meža inventarizācijas veicējs saņem no Valsts meža dienesta tiešsaistē Meža valsts reģistrā."

4. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Ja Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas kadastra teksta datos ir atzīme par zemes robežu neatbilstību, meža inventarizācijas veicējs pārliecinās, vai atzīme attiecas uz zemes robežposmu, kas robežojas ar meža zemi. Ja atzīme attiecas uz meža zemes robežposmu, meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs vēršas pie zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētas personas zemes robežu neatbilstības novēršanai. Meža inventarizācija ir veicama pēc zemes vienības robežu neatbilstības novēršanas normatīvajos aktos zemes kadastrālās uzmērīšanas jomā noteiktajā kārtībā. Meža inventarizāciju var veikt arī tad, ja atbilstoši Valsts zemes dienesta sagatavotajam aktam zemes robežu neatbilstības iemesls ir starpgabalu veidošanās starp zemes vienībām (neinventarizējot starpgabalu), kā arī tad, ja par  robežposmu, uz kuru attiecas atzīme par zemes robežu neatbilstību, ir zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētas personas sagatavots robežas neatbilstības novēršanas akts. Ja atzīme neattiecas uz zemes robežposmu, kas robežojas ar meža zemi, vai ja zemes robežu neatbilstības iemesls ir starpgabalu veidošanās starp zemes vienībām, meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs iesniegumam meža inventarizācijas datu reģistrēšanai Meža valsts reģistrā pievieno Valsts zemes dienesta sagatavotā akta kopiju par robežu neatbilstību. Ja par robežposmu, uz kuru attiecas atzīme par zemes robežu neatbilstību, ir zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētas personas sagatavots robežas neatbilstības novēršanas akts, minētā akta kopiju pievieno iesniegumam meža inventarizācijas datu reģistrēšanai Meža valsts reģistrā."

5. Izteikt 6.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.3. nogabalu var nodalīt saskaņā ar plānotu koku ciršanu vai meža infrastruktūras ierīkošanu."

6. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Par pamatu nogabala sadalīšanai nevar būt šādi nogabalu šķērsojošie līnijveida objekti:

7.1. meža infrastruktūras objekti, kuru platums nepārsniedz piecus metrus;

7.2. līnijveida objekti, kas nav meža zeme, un to platums nepārsniedz sešus metrus."

7. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Meža inventarizācijas veicējs zemes vienībā, kurai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā ir piešķirts kadastra apzīmējums, inventarizē visu Meža likuma 3. panta pirmajā daļā minēto zemi vai starpinventarizācijas periodā - atsevišķus nogabalus saskaņā ar šo noteikumu 37. punktu. Zemes vienībā, kurā Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēts mežs, minimālā inventarizējamā platība ir 0,5 hektāri."

8. Svītrot 19. punktu.

9. Papildināt ar 22.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.9. par kopšanas cirtes izpildi;".

10. Papildināt ar 22.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.10. par kailcirtes izpildi mežaudzē, kas sasniegusi galvenās cirtes caurmēru."

11. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Valsts meža dienests iestādes tīmekļvietnē www.vmd.gov.lv publicē meža inventarizācijas datu sagatavošanas nosacījumus (klasifikatorus, struktūras, formātus), eksportējamo datņu struktūru un ar Zemkopības ministriju saskaņotu kārtību un algoritmus mežaudzes sekundāro parametru aprēķināšanai un ikgadējai aktualizācijai."

12. Svītrot 25.1. apakšpunktu.

13. Izteikt 25.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.4. paziņojumu par zemes lietošanas veida izmaiņām (7. pielikums), ja meža inventarizācijas veicējs konstatē, ka zemes lietošanas veida "mežs" faktiskā platība inventarizējamā zemes vienībā vairāk nekā par 10 procentiem atšķiras no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem. Paziņojumā zemes lietošanas veida "mežs" platību aprēķina, izmantojot Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas kadastra teksta datos norādīto zemes vienības kopējo platību. Informāciju par zemes lietošanas veida "mežs" platības izmaiņām meža inventarizācijas veicējs iekļauj arī šo noteikumu 25.2.2. apakšpunktā minētajā datnē."

14. Izteikt 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Meža inventarizācijas veicējs šo noteikumu 25.2.2. un 25.3. apakšpunktā minēto informāciju iesniedz tiešsaistē Meža valsts reģistrā. Valsts meža dienests saņemto informāciju izskata pēc tam, kad no meža īpašnieka vai tiesiskā valdītāja saņemts iesniegums meža inventarizācijas datu reģistrēšanai."

15. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Sešu mēnešu laikā no inventarizācijas lietas sagatavošanas datuma meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs iesniedz Valsts meža dienestā iesniegumu meža inventarizācijas datu reģistrēšanai vai izdara atzīmi tiešsaistē Meža valsts reģistrā."

16. Papildināt ar 27.1 punktu šādā redakcijā:

"27.1 Iesniegumā meža inventarizācijas datu reģistrēšanai norāda šādu informāciju:

27.11. iesnieguma iesniedzēja vārdu, uzvārdu, personas kodu vai nacionālās identifikācijas numuru un deklarētās dzīvesvietas adresi (fiziskai personai) vai nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru (juridiskai personai) un elektroniskā pasta adresi;

27.12. pilnvarotās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, elektroniskā pasta adresi, pilnvaras numuru, izdošanas datumu un iestādi, kas izdevusi pilnvaru, ja iesnieguma iesniedzējs nav meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs;

27.13. īpašuma vai tiesiskā valdījuma nosaukumu un zemes vienības kadastra apzīmējumu;

27.14. apliecinājumu par to, ka zemes vienības robežas apvidū ir zināmas un zemes vienības robežzīmes un robežstigas apvidū ir ierīkotas un uzturētas atbilstoši normatīvajiem aktiem par zemes kadastrālo uzmērīšanu."

17. Papildināt ar 27.2 punktu šādā redakcijā:

"27.2 Meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, izmantojot šim mērķim Meža valsts reģistrā izveidotu tiešsaistes pakalpojumu, var pilnvarot citu personu iesniegt iesniegumu meža inventarizācijas datu reģistrēšanai. Pilnvaras Meža valsts reģistrā reģistrē strukturētu datu veidā."

18. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Ja nav iesniegti visi šo noteikumu 25.2.2.  un 25.3. apakšpunktā minētie dokumenti vai tie neatbilst šo noteikumu 24. punktā minētajām prasībām, vai inventarizācijas datos ir skaidri redzama tehniska kļūda, Valsts meža dienests meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam un meža inventarizācijas veicējam uz e-pasta adresi, kas norādīta sertificēšanas institūcijas tīmekļvietnē publicētajā meža inventarizācijas jomā sertificēto personu reģistrā, un oficiālo elektronisko adresi, ja personai ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, nosūta pieprasījumu trūkstošās informācijas iesniegšanai un norāda termiņu, kas nav īsāks par 10 darbdienām. Ja Valsts meža dienests pieprasīto informāciju nesaņem norādītajā termiņā, tas pieņem lēmumu par inventarizācijas datu reģistrācijas atteikumu."

19. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Valsts meža dienests mēneša laikā pēc tam, kad saņemts meža īpašnieka vai tiesiskā valdītāja iesniegums meža inventarizācijas datu reģistrēšanai, to izvērtē un pieņem lēmumu par meža inventarizācijas datu reģistrēšanu Meža valsts reģistrā vai par reģistrācijas atteikumu, ja iesniegtie meža inventarizācijas dati neatbilst šo noteikumu prasībām."

20. Izteikt 30.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.2. lēmumu par meža inventarizācijas datu reģistrācijas atteikumu meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam paziņo Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā. Ja šo noteikumu 27. punktā minēto iesniegumu iesniedz tiešsaistē Meža valsts reģistrā, lēmumu par meža inventarizācijas datu reģistrēšanas atteikumu paziņo tiešsaistē Meža valsts reģistrā, vienlaikus par to nosūtot informāciju uz Meža valsts reģistra tiešsaistes lietotāja norādīto elektroniskā pasta adresi un oficiālo elektronisko adresi, ja personai ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts;".

21. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Ja meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir šo noteikumu 49.2. apakšpunktā minētās tiesības, informāciju par pieņemto lēmumu par meža inventarizācijas reģistrēšanu Meža valsts reģistrā vai par reģistrācijas atteikumu nosūta ar tīmekļa pakalpes servisiem Meža valsts reģistrā un nodrošina informācijas pieejamību oficiālajā elektroniskajā adresē, ja saņēmējam tāda ir aktivizēta."

22. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nodrošina meža inventarizāciju šādā kārtībā:

34.1. pirmreizējo meža inventarizāciju - ja Meža valsts reģistrā nav datu par mežu vai ja meža inventarizācijas informācija reģistrēta Meža valsts reģistrā pirms Meža likuma spēkā stāšanās;

34.2. ja ir bijusi pirmreizējā inventarizācija, Meža likumā noteiktā termiņā veic atkārtotu meža inventarizāciju. Termiņu skaita kalendāra gados;

34.3. pirms Meža likumā noteiktā termiņa atkārtota meža inventarizācija nepieciešama, ja:

34.3.1. tiek izgatavots jauns zemes vienības zemes robežu un situācijas plāns un zemes vienībā tiek apvienota vai sadalīta meža zeme, izņemot gadījumu, ja dati tiek aktualizēti saskaņā ar šo noteikumu 49.2. apakšpunktu  vai ja Valsts meža dienests aktualizē meža inventarizācijas datus pēc tam, kad meža zemes apvienošanu vai sadalīšanu ir ierosinājusi valsts tiešās pārvaldes iestāde sabiedrības vajadzībām;

34.3.2. pārtraukta dzīvnieku turēšana iežogotā meža platībā, kas izveidota dzīvnieku turēšanai nebrīvē atbilstoši normatīvajiem aktiem par meža apsaimniekošanu."

23. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Ja, sadalot vai apvienojot zemes vienības, nav nepieciešama atkārtota meža inventarizācija saskaņā ar šo noteikumu 34.3. apakšpunktu, meža īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir informēt Valsts meža dienestu par zemes vienības kadastra apzīmējuma maiņu."

24. Izteikt 36. punktu šādā redakcijā:

"36. Atsevišķi no meža esošu platību, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā ir reģistrēta kā mežs un atbilst Meža likumā noteiktajai meža zemes definīcijai, bet ir mazāka par 0,5 hektāriem, meža inventarizācijas veicējs inventarizē un saglabā Meža valsts reģistrā."

25. Papildināt ar 38.1 punktu šādā redakcijā:

"38.1 Valsts meža dienests, pildot normatīvajos aktos noteiktās funkcijas, Meža valsts reģistrā apstrādā un līdz aktuālas informācijas saņemšanai uzglabā fiziskas personas datus, nodrošinot Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 27. aprīļa Regulā (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), noteiktos fizisko personu datu aizsardzības pasākumus."

26. Svītrot 42. punktu.

27. Izteikt 44. punktu šādā redakcijā:

"44. Ja ir mainījusies zemes lietošanas veida "mežs" platība un tā atšķiras no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem vairāk nekā par 10 procentiem, Valsts meža dienests pēc informācijas izvērtēšanas sagatavo un nosūta Valsts zemes dienestam paziņojumu par zemes lietošanas veida izmaiņām. Paziņojumā zemes lietošanas veida "mežs" platību aprēķina, izmantojot Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas kadastra teksta datos norādīto zemes vienības kopējo platību. Ja Valsts meža dienests zemes lietošanas veida "mežs" platības izmaiņas konstatē starpinventarizācijas periodā, par to informē meža īpašnieku vai tiesisko valdītāju."

28. Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Meža valsts reģistra dati ir uzglabājami un izmantojami valsts pārvaldes funkciju izpildei līdz jaunu meža inventarizācijas datu pievienošanai. Pēc tam kad ir pieņemts lēmums par meža inventarizācijas datu reģistrēšanu Meža valsts reģistrā, Valsts meža dienests Meža valsts reģistrā meža inventarizācijas datus nomaina pret aktuālo informāciju, vēsturiskos meža inventarizācijas datus saglabājot Meža valsts reģistra arhīvā. Valsts meža dienests valsts pārvaldes institūcijām valsts pārvaldes funkciju izpildei izsniedz Meža valsts reģistra datus arī tad, kad meža inventarizācija nav notikusi šo noteikumu 34.2. un 34.3. apakšpunktā noteiktajā kārtībā."

29. Izteikt 46. punktu šādā redakcijā:

"46. Platību no Meža valsts reģistra izslēdz, Meža valsts reģistra arhīvā saglabājot vēsturisko informāciju par īstenoto darbību, ja platību atmežo, pamatojoties uz Meža likuma 41. pantā minēto administratīvo aktu, ja iesniegts šo noteikumu 53. punktā minētais pārskats par koku ciršanas pabeigšanu (ja koku ciršana bija nepieciešama) un atlīdzināta atmežošanas kompensācija atbilstoši normatīvajiem aktiem par atmežošanas kompensācijas noteikšanas kritērijiem, aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību vai Valsts meža dienests šo noteikumu 44. punktā noteiktajā kārtībā ir pieņēmis lēmumu par zemes lietošanas veida "mežs" izmaiņām gadījumos, kad konstatēta nelikumīga atmežošana vai Meža valsts reģistrā iekļauta kļūdaina informācija par meža zemi vai tās platību."

30. Papildināt ar 47.1 punktu šādā redakcijā:

"47.1 Pēc šo noteikumu 46. punktā minētās platības izslēgšanas no Meža valsts reģistra atlikušo meža teritoriju saglabā Meža valsts reģistrā, izņemot šo noteikumu 47.2 punktā minēto platību."

31. Papildināt ar 47.2 punktu šādā redakcijā:

"47.2 Ārpus pilsētām un ciemiem esošu platību, kas vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā nav paredzēta kā apbūves zeme, no Meža valsts reģistra izslēdz, ja zemes vienība atmežota, īstenojot tādu sabiedriski nozīmīgu investīciju projektu, kuru vismaz 20 procentu apmērā no kopējām investīcijām finansē no valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem vai Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, un pēc atmežošanas atlikusī platība ir mazāka par 0,5 hektāriem, un ir saņemts meža īpašnieka vai tiesiskā valdītāja iesniegums par platības izslēgšanu no Meža valsts reģistra."

32. Svītrot 48.2. apakšpunktu.

33. Izteikt 49. punktu šādā redakcijā:

"49. Valsts meža dienests nodrošina šādu piekļuvi Meža valsts reģistra aktuālajiem datiem tiešsaistē:

49.1. informācijas un dokumentu iesniegšanu un saņemšanu tiešsaistē Meža valsts reģistrā, bet meža inventarizācijas veicējam - piekļuvi šajos noteikumos paredzēto darbību īstenošanai nepieciešamiem datiem, izmantojot Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošā valsts informācijas sistēmu savietotāja Vienotās pieteikšanās moduļa autentifikācijas risinājumu;

49.2. Meža valsts reģistra datu lietošanas tiesības ar tīmekļa pakalpes servisiem Meža valsts reģistrā - informācijas iesniegšanu un saņemšanu, tostarp Meža valsts reģistra datu precizēšanu, mainot nogabala numuru, platību un konfigurāciju un sadalot nogabalus saimnieciskās darbības vai zemes vienību sadalīšanas vai apvienošanas dēļ, atbilstoši šo noteikumu 24. punktā  minētajiem klasifikatoriem, struktūrai un formātiem, izmantojot Valsts meža dienesta izsniegtos lietotāja autentifikācijas līdzekļus."

34. Papildināt ar III1. nodaļu šādā redakcijā:

"III1. Meža inventarizācijas datu publiskošana

49.1 Valsts meža dienests katru gadu līdz 1. aprīlim publisko Meža valsts reģistrā aktualizētos šo noteikumu 25.3. apakšpunktā un 38. punktā minētos meža inventarizācijas datus atbilstoši šo noteikumu 9. pielikumam.

49.2 Valsts meža dienests meža inventarizācijas teksta datus shp formātā publisko atvērto datu portālā data.gov.lv.

49.3 Ja meža inventarizācijas dati atbilst Informācijas atklātības likumā noteiktajai ierobežotas pieejamības informācijai vai Komercnoslēpuma aizsardzības likuma 2. pantā  noteiktajiem komercnoslēpuma kritērijiem, meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs meža inventarizācijas datu publiskošanu ierobežo šādā kārtībā:

49.31. iesniedz Valsts meža dienestā iesniegumu par meža inventarizācijas datu publiskošanas ierobežošanu;

49.32. iesniegumā norāda iesnieguma iesniedzēja vārdu, uzvārdu, personas kodu vai nacionālās identifikācijas numuru un deklarētās dzīvesvietas adresi (fiziskai personai) vai nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru (juridiskai personai) un elektroniskā pasta adresi, kā arī meža inventarizācijas datu publiskošanas ierobežojuma pamatojumu un ierobežojuma periodu."

35. Izteikt 51.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"51.4. tiešsaistē Meža valsts reģistrā."

36. Izteikt 52. punktu šādā redakcijā:

"52. Ja pārskatā minētā informācija atbilst šo noteikumu 50., 53., 56., 57. un 58. punkta un mežsaimniecisko darbību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām vai situācijai dabā, Valsts meža dienests to pievieno Meža valsts reģistram, neizdodot administratīvo aktu. Valsts meža dienests lēmumu par atteikšanos pievienot pārskatā minēto informāciju Meža valsts reģistram pieņem mēneša laikā no pārskata saņemšanas dienas, ja pārskatā norādītā informācija neatbilst šo noteikumu 50., 53., 56., 57. un 58. punkta un mežsaimniecisko darbību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām vai situācijai dabā. Lēmumu paziņo Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā. Ja meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs pārskatu iesniedz tiešsaistē Meža valsts reģistrā, lēmumu paziņo tiešsaistē Meža valsts reģistrā, par to nosūtot informāciju arī uz Meža valsts reģistra tiešsaistes lietotāja norādīto elektroniskā pasta adresi un oficiālo elektronisko adresi, ja personai ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts. Valsts meža dienesta lēmumu var apstrīdēt un pārsūdzēt Valsts meža dienesta likuma 10. pantā noteiktajā kārtībā."

37. Izteikt 55. punktu šādā redakcijā:

"55. Lai kontroles institūcijām apliecinātu mežā nocirstās koksnes izcelsmi, meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs var aizpildīt nocirstās koksnes izcelsmes apliecinājumu (8. pielikums) vai sagatavot brīvas formas apliecinājumu, kurā iekļauj šo noteikumu 8. pielikumā minēto informāciju, ja apliecinājums koku ciršanai nav bijis nepieciešams."

38. Svītrot 1. pielikumu.

39. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

40. Izteikt 3. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

41. Izteikt 4. pielikumu jaunā redakcijā (3. pielikums).

42. Izteikt 5. pielikumu jaunā redakcijā (4. pielikums).

43. Izteikt 7. pielikumu jaunā redakcijā (5. pielikums).

44. Papildināt ar 9. pielikumu (6. pielikums).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs K. Gerhards

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 9. augusta
noteikumiem Nr. 500

"2. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 384

Meža zemes veidi meža apsaimniekošanā un to atbilstība zemes lietošanas veidam

Nr.
p. k.

Meža zemes grupa

Kods

Meža zemes veids meža apsaimniekošanā

Zemes lietošanas veids

Kartes objekts

1.

Mežs

1.1.

Mežs 10 mežaudze mežs poligons

1.2.

Mežs 12 iznīkusi mežaudze1 mežs poligons

1.3.

Mežs 14 izcirtums mežs poligons

1.4.

Mežs 16 sēklu ieguves plantācija mežs poligons

2.

Purvs

2.1.

Purvs 21 sūnu purvs2 purvs poligons

2.2.

Purvs 22 zāļu purvs3 purvs poligons

2.3.

Purvs 23 pārejas purvs4 purvs poligons

3.

Lauce

3.1.

Lauce 31 meža lauce5 pārējā zeme poligons

3.2.

Lauce 32 meža dzīvnieku barošanas lauce6 pārējā zeme poligons

3.3.

Lauce 33 virsājs7 pārējā zeme poligons

3.4.

Lauce 34 smiltājs8 pārējā zeme poligons

4.

Pārplūstošs klajums

4.1.

Pārplūstošs klajums 41 pārplūstošs klajums9 pārējā zeme poligons

4.2.

Pārplūstošs klajums 42 bebru applūdinājums10 pārējā zeme poligons

5.

Meža zeme, uz kuras atrodas meža infrastruktūras objekti

5.1.

Autoceļš 51 Autoceļš11 zeme zem ceļiem līnija

5.2.

Stiga, dabiska brauktuve

5.2.1.

Stiga, dabiska brauktuve 521 kvartālstiga12 mežs līnija

5.2.2.

Stiga, dabiska brauktuve 522 mineralizēta josla mežs līnija

5.2.3.

Stiga, dabiska brauktuve 523 dabiska brauktuve mežs līnija

5.3.

Meža meliorācijas objekti13

5.3.1.

Meža meliorācijas objekti 531 meliorācijas kadastrā nereģistrēts grāvis mežs līnija

5.3.2.

Meža meliorācijas objekti 532 meliorācijas kadastrā reģistrēts grāvis zeme zem ūdeņiem līnija

5.4.

Citi meža infrastruktūras objekti

5.4.1.

Meža infrastruktūras objekti 542 rekultivācijas zeme14 pārējā zeme poligons

5.4.2.

Meža infrastruktūras objekti 543 kokmateriālu krautuves vieta15 mežs poligons

5.4.3.

Meža infrastruktūras objekti 544 rekreācijas platība16 mežs poligons

Piezīmes.

1 Iznīkusi mežaudze - mežaudze, kuras šķērslaukums biotisku, abiotisku vai antropogēnas izcelsmes faktoru ietekmē samazinājies zem kritiskā šķērslaukuma vērtības un kuras turpmāka apmierinoša attīstība nav iespējama.

2 Sūnu purvs - purva ekosistēma, kas minerālvielas un ūdeni saņem galvenokārt no atmosfēras nokrišņiem. Zemsedzē dominē dažādas sfagnu (Sphagnaceae) dzimtas sugas.

3 Zāļu purvs - purva ekosistēma, kas minerālvielas un ūdeni saņem galvenokārt no gruntsūdeņiem. Zemsedzē dominē dažādas grīšļu (Cyperaceae) dzimtas sugas.

4 Pārejas purvs - purva ekosistēma, kas minerālvielas un ūdeni saņem gan no gruntsūdeņiem, gan no atmosfēras nokrišņiem. Zemsedzē dominē dažādas grīšļu un sfagnu dzimtu sugas.

5 Meža lauce - mežā dabisku faktoru ietekmē izveidojusies atklāta platība, kuras veģetācijā dominē lakstaugi un sīkkrūmi.

6 Meža dzīvnieku barošanas lauce - mežā dabisku faktoru ietekmē izveidojusies atklāta platība, kura tiek apstrādāta, lai audzētu lauksaimniecisko produkciju meža dzīvnieku piebarošanai.

7 Virsājs - mežā ietilpstoša atklāta platība, kuras veģetācijā dominē virši (Ericaceae).

8 Smiltājs - mežā ietilpstoša atklāta platība ar neizteiktu augsnes organiskās daļas slāni un veģetāciju, nepietiekamu mitruma un barības vielu daudzumu.

9 Pārplūstošs klajums - platība, kurā, atkārtoti veidojoties paaugstinātam virsūdeņu līmenim, nav iespējama mežaudzes attīstība.

10 Bebru applūdinājums - meža zeme, kura bebru (Castor fiber) darbības dēļ ir pārplūdusi un kurā nav iespējama mežaudzes attīstība.

11Autoceļa platumu nosaka, ietverot ceļa zemes nodalījuma joslas platību.

12 Kvartālstiga - no apauguma attīrīta stiga (ne platāka par pieciem metriem), kas norāda meža kvartālu ārējo robežu.

13 Meliorācijas kadastrā reģistrētu grāvju un regulētu ūdensteču platībā ietver to uzturēšanai nepieciešamo zemes platību (atbērtni un bermu).

14 Rekultivācijas zeme - platība, kurā īstenots vai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atmežošanas kompensāciju noteikšanu tiks īstenots melioratīvu, kultūrtehnisku vai agrotehnisku pasākumu komplekss degradētas augšņu segas atjaunošanai, lai novērstu saimnieciskās darbības dēļ radušos bojājumus un padarītu to derīgu izmantošanai mežsaimniecībā vai citām vajadzībām.

15 Kokmateriālu krautuves vieta - ilglaicīgai lietošanai pie ceļa ierīkota kokmateriālu pagaidu uzglabāšanas vieta.

16 Rekreācijas platība - atpūtas vieta mežā, kuras platība pārsniedz 0,1 ha, cietā seguma takas."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 9. augusta
noteikumiem Nr. 500

"3. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 384

Meža sadalīšana nogabalos

I. Parametri meža sadalīšanai nogabalos

1. tabula

Nr.

p. k.

Parametrs

Nosacījumi

1.

Konkrēti meža apsaimniekošanas ierobežojumi Daļai platības normatīvajos aktos noteikti apsaimniekošanas ierobežojumi, izņemot:

a) par 20 metriem šaurākas vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslas;

b) bioloģiski nozīmīgus meža struktūras elementus, kuru platība ir mazāka par 0,1 hektāru;

c) īpaši aizsargājamo dabas teritoriju ārējās un zonējumu robežas;

d) mikroliegumu robežas un mikroliegumu buferzonu robežas

2.

Mežaudzes sastāvs Atšķirīga valdošā koku suga mežaudzē.

Valdošās koku sugas īpatsvars mežaudzē atšķiras vairāk nekā par 20 %:

a) no krājas, ja valdošās koku sugas koku vidējais augstums1 Hvid. > 12 m vai vidējais caurmērs2 Dvid. > 10 cm;

b) no koku skaita, ja valdošās koku sugas koku vidējais augstums1 Hvid. < 12 m vai vidējais caurmērs2 D vid. < 10 cm.

Pārējo koku sugu īpatsvars atšķiras vairāk nekā par 30 %

3.

Mežaudzes vecums Mežaudzes valdošās koku sugas vidējais vecums atšķiras parastajai priedei, parastajai eglei, lapeglei, parastajam ozolam, parastajam osim, vīksnai, gobai, parastajai kļavai, dižskābardim, skābardim, duglāzijai, balteglei, valriekstam, zirgkastaņai, citām priedēm, citām eglēm, citiem ozoliem, citām kļavām un citiem ošiem vairāk nekā par 20 gadiem, apsei, bērzam, melnalksnim, parastajai liepai, citām liepām, saldajam ķirsim, mežābelei, meža bumbierei, papelei - vairāk nekā par 10 gadiem, bet baltalksnim, vītolam, pīlādzim - vairāk nekā par pieciem gadiem

4.

Meža tips Klasificējams kā dažāds

5.

Valdošās koku sugas bonitāte3 Klasificējama kā dažāda

6.

Mežaudzes biezība4 Faktiskā un normālā šķērslaukuma5 vai faktiskā un normālā koku skaita6 attiecību starpība pārsniedz 2/10

Piezīmes.

1 Hvid. - mežaudzes valdošās koku sugas koku vidējais augstums.

2 Dvid. - mežaudzes valdošās koku sugas koku vidējais caurmērs.

3 Bonitāte - mežaudzes ražību raksturojošs rādītājs, ko nosaka atkarībā no valdošās koku sugas koku augstuma noteiktā vecumā.

4 Mežaudzes biezība - faktiskā koku skaita attiecība pret normālo koku skaitu vai faktiskā šķērslaukuma attiecība pret normālo šķērslaukumu.

5 Normālais šķērslaukums (m2/ha) - šķērslaukuma skaitliskā vērtība pilnas biezības (biezība 1,0) mežaudzēs.

6 Normālais koku skaits (gab./ha) - koku skaita skaitliskā vērtība pilnas biezības (biezība 1,0) mežaudzēs.

II. Mežaudzes normālais šķērslaukums atkarībā no valdošās koku sugas koku vidējā augstuma (m2/ha)

2. tabula

Nr.
p. k.

Vidējais augstums (m)

Valdošā koku suga

priede

egle un citi skuju koki, izņemot priedi

bērzs, liepa

apse, melnalksnis, baltalksnis, pīlādzis un citi šajā tabulā neminēti lapu koki

ozols, vīksna, goba, kļava, dižskābardis, skābardis

osis

1.

10

27

22

16

19

18

13

2.

11

28

23

17

20

19

15

3.

12

29

25

18

21

20

16

4.

13

30

26

19

23

21

18

5.

14

31

27

20

24

22

19

6.

15

32

28

21

25

23

20

7.

16

32

29

22

26

24

21

8.

17

33

30

23

27

25

22

9.

18

33

31

24

28

26

23

10.

19

34

32

25

29

27

24

11.

20

34

33

26

30

28

24

12.

21

35

34

27

31

29

25

13.

22

35

35

28

32

30

25

14.

23

36

36

28

34

31

26

15.

24

36

37

29

35

32

26

16.

25

36

38

30

36

33

27

17.

26

37

39

31

37

34

27

18.

27

37

40

32

38

35

28

19.

28

37

41

32

39

35

28

20.

29

38

41

33

40

36

28

21.

30

38

42

34

41

37

29

22.

31

38

43

35

42

38

-

23.

32

38

44

35

42

38

-

24.

33

38

45

36

43

39

-

25.

34

39

46

37

44

39

-

26.

35

39

47

38

45

40

-

III. Mežaudzes koku normālais skaits atkarībā no valdošās koku sugas koku vidējā augstuma (gab./ha)

3. tabula

Nr.
p. k.

Koku vidējais augstums (m)

Valdošā koku suga

priede

egle un citi skuju koki, izņemot priedi

bērzs, liepa

apse, melnalksnis, baltalksnis, pīlādzis un citi šajā tabulā neminēti lapu koki

ozols, vīksna, goba, kļava, dižskābardis, skābardis

1.

līdz 6

4000

3200

3200

3200

2000

2.

7

3800

3200

3200

3000

2000

3.

8

3600

3000

3000

2800

1800

4.

9

3400

3000

3000

2600

1800

5.

10

3000

3000

3000

2400

1600

6.

11

2800

2800

2600

2200

1600

7.

12

2600

2800

2400

2000

1600

IV. Mežaudzes valdošās koku sugas bonitāte atkarībā no valdošās koku sugas koku vidējā augstuma un vecuma (mežaudzēs, kurās valdošā koku suga ir priede, egle vai citi skuju koki, ozols, osis, vīksna, goba, kļava, dižskābardis un skābardis)

4. tabula

Nr.
p. k.

Vecums (gadi)

Bonitāte

Ia

I

II

III

IV

V

Va

Augstums (m)

1.

21 10 9-8 7 6-5 4-3 2-1 0

2.

22 11 10-9 8-7 6-5 4-3 2 1

3.

23 11 10-9 8-7 6 5-4 3-2 1

4.

24 12 11-10 9-8 7-6 5-4 3-2 1

5.

25 12 11-10 9-8 7-6 5-4 3-2 1

6.

26 13 12-11 10-9 8-7 6-4 3-2 1

7.

27 13 12-11 10-9 8-7 6-5 4-3 2

8.

28 13 12-11 10-9 8-7 6-5 4-3 2

9.

29 14 13-12 11-10 9-7 6-5 4-3 2

10.

30 14 13-12 11-10 9-8 7-6 5-3 2

11.

31 15 14-13 12-10 9-8 7-6 5-4 3

12.

32 15 14-13 12-11 10-8 7-6 5-4 3

13.

33 16 15-13 12-11 10-9 8-6 5-4 3

14.

34 16 15-14 13-11 10-9 8-7 6-4 3

15.

35 16 15-14 13-12 11-9 8-7 6-4 3

16.

36 17 16-14 13-12 11-9 8-7 6-5 4

17.

37 17 16-15 14-12 11-10 9-7 6-5 4

18.

38 18 17-15 14-12 11-10 9-7 6-5 4

19.

39 18 17-15 14-13 12-10 9-8 7-5 4

20.

40 18 17-16 15-13 12-10 9-8 7-5 4

21.

41 19 18-16 15-13 12-11 10-8 7-5 4

22.

42 19 18-16 15-14 13-11 10-8 7-6 5

23.

43 19 18-17 16-14 13-11 10-9 8-6 5

24.

44 20 19-17 16-14 13-11 10-9 8-6 5

25.

45 20 19-17 16-14 13-12 11-9 8-6 5

26.

46 20 19-18 17-15 14-12 11-9 8-6 5

27.

47 21 20-18 17-15 14-12 11-9 8-7 6

28.

48 21 20-18 17-15 14-12 11-10 9-7 6

29.

49 21 20-18 17-15 14-13 12-10 9-7 6

30.

50 22 21-19 18-16 15-13 12-10 9-7 6

31.

51 22 21-19 18-16 15-13 12-10 9-7 6

32.

52 22 21-19 18-16 15-13 12-10 9-7 6

33.

53 22 21-19 18-16 15-13 12-10 9-7 6

34.

54 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

35.

55 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

36.

56 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

37.

57 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

38.

58 24 23-21 20-17 16-14 13-11 10-8 7

39.

59 24 23-21 20-18 17-15 14-11 10-8 7

40.

60 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-8 7

41.

61 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

42.

62 25 24-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

43.

63 25 24-22 21-18 17-15 14-12 11-9 8

44.

64 25 24-22 21-19 18-15 14-12 11-9 8

45.

65 25 24-22 21-19 18-16 15-12 11-9 8

46.

66 26 25-22 21-19 18-16 15-12 11-9 8

47.

67 26 25-22 21-19 18-16 15-13 12-9 8

48.

68 26 25-23 22-19 18-16 15-13 12-9 8

49.

69 26 25-23 22-20 19-16 15-13 12-10 9

50.

70 26 25-23 22-20 19-16 15-13 12-10 9

51.

71 27 26-23 22-20 19-17 16-13 12-10 9

52.

72 27 26-23 22-20 19-17 16-13 12-10 9

53.

73 27 26-24 23-20 19-17 16-13 12-10 9

54.

74 27 26-24 23-20 19-17 16-14 13-10 9

55.

75 27 26-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

56.

76 28 27-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

57.

77 28 27-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

58.

78 28 27-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

59.

79 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

60.

80 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

61.

81 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

62.

82 29 28-25 24-22 21-18 17-14 13-11 10

63.

83 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

64.

84 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

65.

85 29 28-26 25-22 21-18 17-15 14-11 10

66.

86 29 28-26 25-22 21-18 17-15 14-11 10

67.

87 29 28-26 25-22 21-19 18-15 14-11 10

68.

88 30 29-26 25-22 21-19 18-15 14-11 10

69.

89 30 29-26 25-22 21-19 18-15 14-11 10

70.

90 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

71.

91 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

72.

92 30 29-27 26-23 22-19 18-15 14-12 11

73.

93 30 29-27 26-23 22-19 18-15 14-12 11

74.

94 30 29-27 26-23 22-19 18-16 15-12 11

75.

95 31 30-27 26-23 22-19 18-16 15-12 11

76.

96 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

77.

97 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

78.

98 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

79.

99 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-12 11

80.

100 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-12 11

81.

101 31 30-28 27-24 23-20 19-16 15-12 11

82.

102 32 31-28 27-24 23-20 19-16 15-12 11

83.

103 32 31-28 27-24 23-20 19-16 15-12 11

84.

104 32 31-28 27-24 23-20 19-16 15-13 12

85.

105 32 31-28 27-24 23-20 19-16 15-13 12

86.

106 32 31-28 27-24 23-20 19-17 16-13 12

87.

107 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

88.

108 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

89.

109 32 31-28 27-25 24-21 20-17 16-13 12

90.

110 32 31-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

91.

111 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

92.

112 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

93.

113 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

94.

114 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

95.

115 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

96.

116 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

97.

117 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

98.

118 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

99.

119 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

100.

120 33 32-29 28-25 24-21 20-17 16-13 12

101.

121 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

102.

122 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

103.

123 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

104.

124 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

105.

125 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

106.

126 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

107.

127 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

108.

128 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

109.

129 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

110.

130 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

111.

131 34 33-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

112.

132 35 34-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

113.

133 35 34-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

114.

134 35 34-31 30-26 25-22 21-18 17-14 13

115.

135 35 34-31 30-27 26-22 21-18 17-14 13

116.

136 35 34-31 30-27 26-22 21-18 17-14 13

117.

137 35 34-31 30-27 26-22 21-18 17-14 13

118.

138 35 34-31 30-27 26-23 22-18 17-14 13

119.

139 35 34-31 30-27 26-23 22-18 17-14 13

120.

140 35 34-31 30-27 26-23 22-18 17-14 13

121.

141 35 34-31 30-27 26-23 22-19 18-14 13

122.

142 35 34-31 30-27 26-23 22-19 18-14 13

123.

143 35 34-31 30-27 26-23 22-19 18-14 13

124.

144 35 34-31 30-27 26-23 22-19 18-14 13

125.

145 35 34-31 30-27 26-23 22-19 18-15 14

126.

146 36 35-31 30-27 26-23 22-19 18-15 14

127.

147 36 35-31 30-27 26-23 22-19 18-15 14

128.

148 36 35-31 30-27 26-23 22-19 18-15 14

129.

149 36 35-32 31-27 26-23 22-19 18-15 14

130.

150 36 35-32 31-27 26-23 22-19 18-15 14

131.

151 36 35-32 31-27 26-23 22-19 18-15 14

132.

152 36 35-32 31-27 26-23 22-19 18-15 14

133.

153 36 35-32 31-27 26-23 22-19 18-15 14

134.

154 36 35-32 31-28 27-23 22-19 18-15 14

135.

155 36 35-32 31-28 27-23 22-19 18-15 14

136.

156 36 35-32 31-28 27-23 22-19 18-15 14

137.

157 36 35-32 31-28 27-23 22-19 18-15 14

138.

158 36 35-32 31-28 27-23 22-19 18-15 14

139.

159 36 35-32 31-28 27-23 22-19 18-15 14

140.

160 36 35-32 31-28 27-24 23-19 18-15 14

V. Mežaudzes valdošās koku sugas bonitāte atkarībā no valdošās koku sugas koku vidējā augstuma un vecuma (mežaudzēs, kurās valdošā koku suga ir bērzs, liepa, apse, melnalksnis, vītols, papele un blīgzna)

5. tabula

Nr.
p. k.

Vecums (gadi)

Bonitāte

Ia

I

II

III

IV

V

Va

Augstums (m)

1.

11 8 7 6 5 4 3 2

2.

12 9 8-7 6 5 4 3 2

3.

13 9 8 7 6-5 4 3 2

4.

14 10 9 8-7 6 5 4-3 2

5.

15 11 10-9 8 7-6 5 4-3 2

6.

16 11 10 9-8 7 6-5 4 3

7.

17 12 11-10 9 8-7 6-5 4 3

8.

18 12 11 10-9 8-7 6 5-4 3

9.

19 13 12-11 10 9-8 7-6 5-4 3

10.

20 14 13-12 11-10 9-8 7-6 5-5 4

11.

21 14 13-12 11-10 9-8 7-7 6-5 4

12.

22 15 14-13 12-11 10-9 8-7 6-5 4

13.

23 15 14-13 12-11 10-9 8-7 6-5 4

14.

24 16 15-14 13-12 11-9 8-7 6-5 4

15.

25 16 15-14 13-12 11-10 9-8 7-5 4

16.

26 17 16-14 13-12 11-10 9-8 7-6 5

17.

27 17 16-15 14-13 12-10 9-8 7-6 5

18.

28 18 17-15 14-13 12-11 10-8 7-6 5

19.

29 18 17-16 15-13 12-11 10-8 7-6 5

20.

30 18 17-16 15-14 13-11 10-9 8-6 5

21.

31 19 18-16 15-14 13-11 10-9 8-6 5

22.

32 19 18-17 16-14 13-12 11-9 8-7 6

23.

33 20 19-17 16-14 13-12 11-9 8-7 6

24.

34 20 19-17 16-15 14-12 11-9 8-7 6

25.

35 20 19-18 17-15 14-12 11-10 9-7 6

26.

36 21 20-18 17-15 14-13 12-10 9-7 6

27.

37 21 20-18 17-16 15-13 12-10 9-7 6

28.

38 21 20-19 18-16 15-13 12-10 9-7 6

29.

39 22 21-19 18-16 15-13 12-10 9-8 7

30.

40 22 21-19 18-16 15-13 12-11 10-8 7

31.

41 22 21-19 18-17 16-14 13-11 10-8 7

32.

42 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

33.

43 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

34.

44 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

35.

45 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

36.

46 24 23-21 20-18 17-15 14-11 10-8 7

37.

47 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

38.

48 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

39.

49 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

40.

50 25 24-22 21-18 17-15 14-12 11-9 8

41.

51 25 24-22 21-19 18-15 14-12 11-9 8

42.

52 25 24-22 21-19 18-16 15-12 11-9 8

43.

53 25 24-22 21-19 18-16 15-12 11-9 8

44.

54 26 25-22 21-19 18-16 15-13 12-9 8

45.

55 26 25-23 22-19 18-16 15-13 12-9 8

46.

56 26 25-23 22-19 18-16 15-13 12-10 9

47.

57 26 25-23 22-20 19-16 15-13 12-10 9

48.

58 26 25-23 22-20 19-16 15-13 12-10 9

49.

59 27 26-23 22-20 19-17 16-13 12-10 9

50.

60 27 26-23 22-20 19-17 16-13 12-10 9

51.

61 27 26-24 23-20 19-17 16-13 12-10 9

52.

62 27 26-24 23-20 19-17 16-14 13-10 9

53.

63 27 26-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

54.

64 28 27-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

55.

65 28 27-24 23-21 20-17 16-14 13-11 10

56.

66 28 27-24 23-21 20-18 17-14 13-11 10

57.

67 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

58.

68 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

59.

69 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

60.

70 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

61.

71 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

62.

72 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

63.

73 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

64.

74 29 28-26 25-22 21-18 17-15 14-11 10

65.

75 29 28-26 25-22 21-19 18-15 14-11 10

66.

76 29 28-26 25-22 21-19 18-15 14-12 11

67.

77 30 29-26 25-22 21-19 18-15 14-12 11

68.

78 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

69.

79 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

70.

80 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

71.

81 30 29-26 25-23 22-19 18-16 15-12 11

72.

82 30 29-27 26-23 22-19 18-16 15-12 11

73.

83 30 29-27 26-23 22-19 18-16 15-12 11

74.

84 30 29-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

75.

85 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

76.

86 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

77.

87 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

78.

88 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-13 12

79.

89 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-13 12

80.

90 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-13 12

81.

91 31 30-28 27-24 23-20 19-16 15-13 12

82.

92 31 30-28 27-24 23-20 19-17 16-13 12

83.

93 31 30-28 27-24 23-20 19-17 16-13 12

84.

94 32 31-28 27-24 23-20 19-17 16-13 12

85.

95 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

86.

96 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

87.

97 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

88.

98 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

89.

99 32 31-28 27-25 24-21 20-17 16-13 12

90.

100 32 31-28 27-25 24-21 20-17 16-13 12

91.

101 32 31-28 27-25 24-21 20-17 16-14 13

92.

102 32 31-29 28-25 24-21 20-17 16-14 13

93.

103 32 31-29 28-25 24-21 20-17 16-14 13

94.

104 32 31-29 28-25 24-21 20-17 16-14 13

95.

105 33 32-29 28-25 24-21 20-18 17-14 13

96.

106 33 32-29 28-25 24-21 20-18 17-14 13

97.

107 33 32-29 28-25 24-21 20-18 17-14 13

98.

108 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

99.

109 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

100.

110 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

101.

111 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

102.

112 33 32-29 28-26 25-22 21-18 17-14 13

103.

113 33 32-29 28-26 25-22 21-18 17-14 13

104.

114 33 32-29 28-26 25-22 21-18 17-14 13

105.

115 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

106.

116 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-15 14

107.

117 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-15 14

108.

118 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-15 14

109.

119 34 33-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

110.

120 34 33-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

111.

121 34 33-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

112.

122 34 33-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

113.

123 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

114.

124 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

115.

125 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

116.

126 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

117.

127 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

118.

128 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

119.

129 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

120.

130 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

121.

131 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-16 15

122.

132 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

123.

133 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

124.

134 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

125.

135 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

126.

136 34 33-31 30-27 26-23 22-20 19-16 15

127.

137 35 34-31 30-27 26-23 22-20 19-16 15

128.

138 35 34-31 30-27 26-23 22-20 19-16 15

129.

139 35 34-31 30-27 26-23 22-20 19-16 15

130.

140 35 34-31 30-27 26-23 22-20 19-16 15

131.

141 35 34-31 30-27 26-24 23-20 19-16 15

132.

142 35 34-31 30-27 26-24 23-20 19-16 15

133.

143 35 34-31 30-27 26-24 23-20 19-16 15

134.

144 35 34-31 30-27 26-24 23-20 19-16 15

135.

145 35 34-31 30-27 26-24 23-20 19-16 15

136.

146 35 34-31 30-27 26-24 23-20 19-16 15

137.

147 35 34-31 30-28 27-24 23-20 19-16 15

138.

148 35 34-31 30-28 27-24 23-20 19-17 16

139.

149 35 34-31 30-28 27-24 23-20 19-17 16

140.

150 35 34-31 30-28 27-24 23-20 19-17 16

141.

151 35 34-31 30-28 27-24 23-20 19-17 16

142.

152 35 34-31 30-28 27-24 23-20 19-17 16

143.

153 35 34-31 30-28 27-24 23-20 19-17 16

144.

154 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

145.

155 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

146.

156 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

147.

157 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

148.

158 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

149.

159 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

150.

160 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

151.

161 35 34-32 31-28 27-24 23-21 20-17 16

VI. Mežaudzes valdošās koku sugas bonitāte atkarībā no valdošās koku sugas koku vidējā augstuma un vecuma (mežaudzēs, kurās valdošā koku suga ir baltalksnis un pīlādzis)

6. tabula

Nr.
p. k.

Vecums (gadi)

Bonitāte

Ia

I

II

III

IV

V

Va

Augstums (m)

1.

6 5 4 3 3 2 1 -

2.

7 5 4 3 3 2 1 1

3.

8 6 5 4 3 3 2 1

4.

9 6 5 5 4 3 2 1

5.

10 7 6 5 4 3 2 1

6.

11 8 7 6 5 4 3 2

7.

12 9 8-7 6 5 4 3 2

8.

13 9 8 7 6-5 4 3 2

9.

14 10 9 8-7 6 5 4-3 2

10.

15 11 10-9 8 7-6 5 4-3 2

11.

16 11 10 9-8 7 6-5 4 3

12.

17 12 11-10 9 8-7 6-5 4 3

13.

18 12 11 10-9 8-7 6 5-4 3

14.

19 13 12-11 10 9-8 7-6 5-4 3

15.

20 14 13-12 11-10 9-8 7-6 5 4

16.

21 14 13-12 11-10 9-8 7 6-5 4

17.

22 15 14-13 12-11 10-9 8-7 6-5 4

18.

23 15 14-13 12-11 10-9 8-7 6-5 4

19.

24 16 15-14 13-12 11-9 8-7 6-5 4

20.

25 16 15-14 13-12 11-10 9-8 7-5 4

21.

26 17 16-14 13-12 11-10 9-8 7-6 5

22.

27 17 16-15 14-13 12-10 9-8 7-6 5

23.

28 18 17-15 14-13 12-11 10-8 7-6 5

24.

29 18 17-16 15-13 12-11 10-8 7-6 5

25.

30 18 17-16 15-14 13-11 10-9 8-6 5

26.

31 19 18-16 15-14 13-11 10-9 8-6 5

27.

32 19 18-17 16-14 13-12 11-9 8-7 6

28.

33 20 19-17 16-14 13-12 11-9 8-7 6

29.

34 20 19-17 16-15 14-12 11-9 8-7 6

30.

35 20 19-18 17-15 14-12 11-10 9-7 6

31.

36 21 20-18 17-15 14-13 12-10 9-7 6

32.

37 21 20-18 17-16 15-13 12-10 9-7 6

33.

38 21 20-19 18-16 15-13 12-10 9-7 6

34.

39 22 21-19 18-16 15-13 12-10 9-8 7

35.

40 22 21-19 18-16 15-13 12-11 10-8 7

36.

41 22 21-19 18-17 16-14 13-11 10-8 7

37.

42 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

38.

43 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

39.

44 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

40.

45 23 22-20 19-17 16-14 13-11 10-8 7

41.

46 24 23-21 20-18 17-15 14-11 10-8 7

42.

47 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

43.

48 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

44.

49 24 23-21 20-18 17-15 14-12 11-9 8

45.

50 25 24-22 21-18 17-15 14-12 11-9 8

46.

51 25 24-22 21-19 18-15 14-12 11-9 8

47.

52 25 24-22 21-19 18-16 15-12 11-9 8

48.

53 25 24-22 21-19 18-16 15-12 11-9 8

49.

54 26 25-22 21-19 18-16 15-13 12-9 8

50.

55 26 25-23 22-19 18-16 15-13 12-9 8

51.

56 26 25-23 22-19 18-16 15-13 12-10 9

52.

57 26 25-23 22-20 19-16 15-13 12-10 9

53.

58 26 25-23 22-20 19-16 15-13 12-10 9

54.

59 27 26-23 22-20 19-17 16-13 12-10 9

55.

60 27 26-23 22-20 19-17 16-13 12-10 9

56.

61 27 26-24 23-20 19-17 16-13 12-10 9

57.

62 27 26-24 23-20 19-17 16-14 13-10 9

58.

63 27 26-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

59.

64 28 27-24 23-21 20-17 16-14 13-10 9

60.

65 28 27-24 23-21 20-17 16-14 13-11 10

61.

66 28 27-24 23-21 20-18 17-14 13-11 10

62.

67 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

63.

68 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

64.

69 28 27-25 24-21 20-18 17-14 13-11 10

65.

70 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

66.

71 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

67.

72 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

68.

73 29 28-25 24-22 21-18 17-15 14-11 10

69.

74 29 28-26 25-22 21-18 17-15 14-11 10

70.

75 29 28-26 25-22 21-19 18-15 14-11 10

71.

76 29 28-26 25-22 21-19 18-15 14-12 11

72.

77 30 29-26 25-22 21-19 18-15 14-12 11

73.

78 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

74.

79 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

75.

80 30 29-26 25-23 22-19 18-15 14-12 11

76.

81 30 29-26 25-23 22-19 18-16 15-12 11

77.

82 30 29-27 26-23 22-19 18-16 15-12 11

78.

83 30 29-27 26-23 22-19 18-16 15-12 11

79.

84 30 29-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

80.

85 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

81.

86 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

82.

87 31 30-27 26-23 22-20 19-16 15-12 11

83.

88 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-13 12

84.

89 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-13 12

85.

90 31 30-27 26-24 23-20 19-16 15-13 12

86.

91 31 30-28 27-24 23-20 19-16 15-13 12

87.

92 31 30-28 27-24 23-20 19-17 16-13 12

88.

93 31 30-28 27-24 23-20 19-17 16-13 12

89.

94 32 31-28 27-24 23-20 19-17 16-13 12

90.

95 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

91.

96 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

92.

97 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

93.

98 32 31-28 27-24 23-21 20-17 16-13 12

94.

99 32 31-28 27-25 24-21 20-17 16-13 12

95.

100 32 31-28 27-25 24-21 20-17 16-13 12

96.

101 32 31-28 27-25 24-21 20-17 16-14 13

97.

102 32 31-29 28-25 24-21 20-17 16-14 13

98.

103 32 31-29 28-25 24-21 20-17 16-14 13

99.

104 32 31-29 28-25 24-21 20-17 16-14 13

100.

105 33 32-29 28-25 24-21 20-18 17-14 13

101.

106 33 32-29 28-25 24-21 20-18 17-14 13

102.

107 33 32-29 28-25 24-21 20-18 17-14 13

103.

108 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

104.

109 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

105.

110 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

106.

111 33 32-29 28-25 24-22 21-18 17-14 13

107.

112 33 32-29 28-26 25-22 21-18 17-14 13

108.

113 33 32-29 28-26 25-22 21-18 17-14 13

109.

114 33 32-29 28-26 25-22 21-18 17-14 13

110.

115 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-14 13

111.

116 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-15 14

112.

117 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-15 14

113.

118 33 32-30 29-26 25-22 21-18 17-15 14

114.

119 34 33-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

115.

120 34 33-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

116.

121 34 33-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

117.

122 34 32-30 29-26 25-22 21-19 18-15 14

118.

123 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

119.

124 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

120.

125 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

121.

126 34 33-30 29-26 25-23 22-19 18-15 14

122.

127 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

123.

128 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

124.

129 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

125.

130 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-15 14

126.

131 34 33-30 29-27 26-23 22-19 18-16 15

127.

132 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

128.

133 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

129.

134 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

130.

135 34 33-31 30-27 26-23 22-19 18-16 15

131.

136 34 33-31 30-27 26-23 22-20 19-16 15

 VII. Mežaudzes bonitāte1 atkarībā no valdošās koku sugas un meža tipa2, 3

7. tabula

Nr.
p. k.

Meža tips

Parastā priede, lapegle un citas priedes

Parastā egle un citas egles

Bērzs un liepa

Melnalksnis

Apse un papele

Baltalksnis, vītols, pīlādzis, blīgzna un citi šajā tabulā neminēti lapu koki

Ozols

Osis, goba, vīksna, dižskābardis, skābardis, kļava

1.

Sils III IV III V III IV V V

2.

Mētrājs II III II IV II III V V

3.

Lāns I II I III I II V V

4.

Damaksnis Ia I Ia II Ia I III II

5.

Vēris Ia Ia Ia I Ia I II II

6.

Gārša I Ia Ia I Ia I II I

7.

Grīnis IV IV III IV III IV V V

8.

Slapjais mētrājs II III II III II III V V

9.

Slapjais damaksnis I II I II I I III II

10.

Slapjais vēris I I I I Ia I II II

11.

Slapjā gārša I I I I Ia I II I

12.

Purvājs V V IV V IV IV V V

13.

Niedrājs III III III III II III V V

14.

Dumbrājs II II II II I II V II

15.

Liekņa II II II II I II V I

16.

Viršu ārenis III III III IV II III V V

17.

Mētru ārenis I I II III I II V V

18.

Šaurlapju ārenis Ia Ia I II Ia I III II

19.

Platlapju ārenis Ia Ia Ia I Ia I II I

20.

Viršu kūdrenis III III III IV II III V V

21.

Mētru kūdrenis II II II III I II V V

22.

Šaurlapju kūdrenis I I I II Ia I III II

23.

Platlapju kūdrenis I I I I Ia I II I

Piezīmes.

1 V bonitātē ietver arī Va un zemākas bonitātes.

2 Mežaudzes bonitāti atkarībā no valdošās koku sugas un meža tipa nosaka mežaudzēm, kuru valdošās koku sugas vecums nav sasniedzis 21 gadu (mežaudzēs, kuru valdošā koku suga ir priede, egle vai citi skuju koki, ozols, osis, vīksna, goba, kļava, dižskābardis, skābardis) vai 11 gadus (mežaudzes, kuru valdošā koku suga ir bērzs, liepa, apse, melnalksnis, vītols, papele, blīgzna), vai sešus gadus (mežaudzes, kuru valdošā koku suga ir baltalksnis, pīlādzis), kā arī izcirtumos (valdošo koku sugu nosakot atbilstoši informācijai par iepriekšējo mežaudzi).

3 Tabulai ir informatīvs raksturs."

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 9. augusta
noteikumiem Nr. 500

"4. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 384

Meža inventarizācijai izmantojamie rādītāji

I. Nogabalu raksturojošie rādītāji

1. tabula

Nr. p. k.

Rādītājs

Mērvienība

Noteiktība

Pieļaujamā novirze

1.

Nogabala platība12

ha

pilsētu un ciemu teritorijās - 0,01 ha, ārpus pilsētu un ciemu teritorijām - 0,1 ha1 n = 0,25 x √(S), kur
n - pieļaujamā novirze,
S - nogabala platība

2.

Meža tips (2. tabula) meža tipa kods atbilstoši klasifikatoram

x

blakus esošais meža tips meža tipu grupā

3.

Koku sugas (koku sugām, kuru krājas vai koku skaita īpatsvars mežaudzē pārsniedz 5 %, bet ne vairāk kā piecas koku sugas pirmajā mežaudzes stāvā un trīs koku sugas otrajā mežaudzes stāvā, atsevišķi pa stāviem2)3, 4 koku sugas kods atbilstoši klasifikatoram

x

x

3.1.

vecums

3.1.1.

līdz 40 gadiem5

gadi

1

+/- 5

3.1.2.

41 gads un vairāk

gadi

1

+/- 10

3.2.

vidējais augstums

3.2.1.

lapu kokiem, kas nav vecāki par 10 gadiem, un skuju kokiem, kas nav vecāki par 20 gadiem6, 7

m

augstums atbilstoši klasifikatoram

x

3.2.2.

lapu kokiem, kas vecāki par 10 gadiem, un skuju kokiem, kas vecāki par 20 gadiem

m

1 m

+/- 10 %

3.3.

vidējais caurmērs

3.3.1.

lapu kokiem, kas nav vecāki par 10 gadiem, un skuju kokiem, kas nav vecāki par 20 gadiem7, 8

cm

caurmērs atbilstoši klasifikatoram

x

3.3.2.

lapu kokiem, kas vecāki par 10 gadiem, un skuju kokiem, kas vecāki par 20 gadiem7

cm

1 cm

x

3.4.

šķērslaukums9, ja valdošās koku sugas koku vidējais augstums10 Hvid. > 12 m vai vidējais caurmērs11 Dvid. > 10 cm

3.4.1.

jaunaudzēs

m2/ha

1 m2

+/- 20 %

3.4.2.

pārējās attiecīgā vecuma audzēs līdz 30 m2/ha

m2/ha

1 m2

10 %, bet ne mazāk par +/- 2 m2/ha

3.4.3.

pārējās attiecīgā vecuma audzēs virs 30 m2/ha

m2/ha

1 m2

+/- 20 %

3.5.

koku skaits12, ja valdošās koku sugas koku vidējais augstums10 Hvid. < 12 m vai vidējais caurmērs11 Dvid. < 10 cm

gab./ha

100 gab./ha

+/- 20 %

3.6.

krāja7, 13

m3/ha

1

x

3.7.

sastāva koeficients mežaudzes formulā7, 13

x

1

x

4.

Koku suga (koku sugām, kuru īpatsvars mežaudzē ir 5 % un mazāks, bet ne vairāk kā trīs koku sugas)7 koku sugas kods atbilstoši klasifikatoram

x

x

4.1.

vecums

gadi

1

x

4.2.

koksnes apjoms

m3

kopējā apjoma (m3) grupa atbilstoši klasifikatoram

x

5.

Koki (pa sugām), kuri saglabāti no iepriekšējās mežaudzes un kuru kopējais šķērslaukums ir mazāks par kritisko šķērslaukumu (ne vairāk kā trīs koku sugas)7

m3

1

x

6.

Mežaudzes biezība pa stāviem7, 13

x

0,1

x

7.

Aprēķinātā mežaudzes krāja (tai skaitā pirmā un otrā stāva koku krāja un koki, kas saglabāti no iepriekšējās mežaudzes)7, 13

m3

x

x

8.

Aprēķinātais mežaudzes šķērslaukums7, 13

m2/ha

x

x

9.

Valdošās koku sugas bonitāte7,13

x

x

x

10.

Atmirušās koksnes apjoms7

m3

kopējā apjoma (m3) grupa atbilstoši klasifikatoram

x

11.

Mežaudzes izcelšanās veids7

x

sējot vai stādot vai dabiska

x

12.

Bojātā koku suga un bojājuma veids7

x

kods atbilstoši klasifikatoram

x

Piezīmes.

1 Ja inventarizējamās zemes vienības robežas uzmērītas instrumentāli, nogabalu un kopējo zemes lietošanas kategorijas "mežs" platību gan pilsētu un ciemu teritorijās, gan ārpus tām var noteikt ar 0,01 ha noteiktību.

2 Mežaudzes stāvs - koku kopa, kuras augstumu atšķirības no koku vidējā augstuma nepārsniedz 20 %. Meža inventarizācijā otro stāvu izdala, ja tā koku vidējais augstums ir vismaz par 21 % mazāks nekā pirmā stāva koku vidējais augstums, bet nav mazāks par sešiem metriem.

3 Vienas koku sugas izdalīšana vairākas reizes pieļaujama jaunaudzēs un mežaudzēs, kurā konkrētās koku sugas vecuma atšķirība priedei, eglei, lapeglei, ozolam, osim, vīksnai, gobai, kļavai ir 20 gadu vai vairāk, bet pārējām koku sugām - 10 gadu vai vairāk.

4 Stādītām vai sētām lapu koku mežaudzēm, kas jaunākas par 5 gadiem, un stādītām vai sētām skuju koku mežaudzēm, kas jaunākas par 10 gadiem, saglabā Meža valsts reģistrā esošo informāciju, ja stādītās vai sētās koku sugas koku skaits nav mazāks par Ministru kabineta 2012. gada 18. decembra noteikumu Nr. 935 "Noteikumi par koku ciršanu mežā" 2. pielikumā noteikto skaitu.

5 Vecumu lapu kokiem, kas nav vecāki par 10 gadiem, un skuju kokiem, kas nav vecāki par 20 gadiem, pieļaujams noteikt tikai valdošajai koku sugai.

6 Koku augstumu dabā nenosaka, bet reģistrē vērtību atbilstoši šā pielikuma 4. tabulai.

7 Rādītāja noteikšanai nav ierobežota pieļaujamā novirze.

8 Caurmēru dabā nenosaka, bet reģistrē vērtību atbilstoši šā pielikuma 5. tabulai.

9 To koku sugu šķērslaukumu, kuru īpatsvars mežaudzē ir 5 % un mazāks, proporcionāli pieskaita mežaudzi veidojošo koku sugu šķērslaukumam.

10 Hvid. - mežaudzes valdošās koku sugas vidējais augstums.

11 Dvid. - mežaudzes valdošās koku sugas vidējais caurmērs.

12 To sugu koku skaitu, kuru īpatsvars mežaudzē ir 5 % un mazāks, proporcionāli pieskaita mežaudzi veidojošo koku sugu koku skaitam.

13 Rādītājus, pamatojoties uz iesniegtajiem datiem, aprēķina Valsts meža dienests.

II. Meža tipi

2. tabula

Nr.
p. k.

Meža tipu grupa

Meža tips

Simbols

1.

Mežaudzes sausās minerālaugsnēs

1.1.

  sils Sl

1.2.

  mētrājs Mr

1.3.

  lāns Ln

1.4.

  damaksnis Dm

1.5.

  vēris Vr

1.6.

  gārša Gr

2.

Mežaudzes slapjās minerālaugsnēs

2.1.

  grīnis Gs

2.2.

  slapjais mētrājs Mrs

2.3.

  slapjais damaksnis Dms

2.4.

  slapjais vēris Vrs

2.5.

  slapjā gārša Grs

3.

Mežaudzes slapjās kūdras augsnēs

3.1.

  purvājs Pv

3.2.

  niedrājs Nd

3.3.

  dumbrājs Db

3.4.

  liekņa Lk

4.

Mežaudzes nosusinātās minerālaugsnēs

4.1.

  viršu ārenis Av

4.2.

  mētru ārenis Am

4.3.

  šaurlapju ārenis As

4.4.

  platlapju ārenis Ap

5.

Mežaudzes nosusinātās kūdras augsnēs

5.1.

  viršu kūdrenis Kv

5.2.

  mētru kūdrenis Km

5.3.

  šaurlapju kūdrenis Ks

5.4.

  platlapju kūdrenis Kp

III. Nogabalu raksturojošās īpatnības

3. tabula

Nr.
p. k.

Īpatnība

1.

Īpaši aizsargājama dabas teritorija - dabas piemineklis1

2.

Valsts aizsargājamais kultūras piemineklis1

3.

Aizsargjosla gar virszemes ūdensobjektiem un purviem, kura šaurāka par 20 metriem

4.

Purva sala1

5.

Ūdensteces vai ūdenstilpes paliene1

6.

Grava, kritene, noslīdenis, iežu atsegums1

7.

Avots, avoksnājs1

8.

Meža infrastruktūras objekts1

8.1.

Ūdens ņemšanas vieta2

8.2.

Rekreācijas objekts1, 3

8.3.

Ugunsnovērošanas tornis

8.4.

Citas saskaņā ar klasifikatoru, kas publicēts Valsts meža dienesta tīmekļvietnē

Piezīmes.

1 Objekts, kura aizņemtā platība ir mazāka par 0,1 hektāru.

2 Ūdens ņemšanas vieta - meža ugunsgrēku dzēšanai paredzēta ūdens ņemšanas vieta.

3 Rekreācijas objekts - piemēram, īpaši ierīkota telšu un atpūtas vieta, informācijas zīmes un norādes, mazās arhitektūras formas.

IV. Vidējais augstums atkarībā no bonitātes

4. tabula

Koku suga

Bonitāte

Izcelsmes veids

(D - dabiski,

M - sējot vai stādot)

Faktiskais vecums

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Priede

Ia

D 0,5 0,9 1,4 1,8 2,3 2,8 3,2 3,7 4,1 4,6 5,1 5,5 6,0 6,4 6,9 7,4 7,8 8,3 8,7 9,2
M 0,5 1,0 1,5 2,0 2,6 3,1 3,6 4,1 4,6 5,1 5,6 6,1 6,6 7,1 7,7 8,2 8,7 9,2 9,7 10,2

I

D 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,1 2,5 2,8 3,2 3,5 3,9 4,2 4,6 4,9 5,3 5,6 6,0 6,3 6,7 7,0
M 0,4 0,8 1,2 1,6 2,0 2,3 2,7 3,1 3,5 3,9 4,3 4,7 5,1 5,5 5,9 6,2 6,6 7,0 7,4 7,8

II

D 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5 2,8 3,0 3,3 3,5 3,8 4,0 4,3 4,5 4,8 5,0
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 2,4 2,7 3,0 3,3 3,6 3,9 4,2 4,5 4,8 5,1 5,4 5,7 6,0

III

D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1 2,3 2,5 2,7 2,9 3,0 3,2 3,4 3,6 3,8
M 0,2 0,4 0,7 0,9 1,1 1,3 1,5 1,8 2,0 2,2 2,4 2,6 2,9 3,1 3,3 3,5 3,7 4,0 4,2 4,4

IV

D 0,1 0,3 0,4 0,5 0,7 0,8 0,9 1,0 1,2 1,3 1,4 1,6 1,7 1,8 2,0 2,1 2,2 2,3 2,5 2,6
M 0,2 0,3 0,5 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8 1,9 2,1 2,2 2,4 2,6 2,7 2,9 3,0 3,2

V

D 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8
M 0,1 0,2 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1 2,2

Va

D 0,1 0,1 0,2 0,3 0,4 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 0,8 0,8 0,9 1,0 1,1 1,1 1,2 1,3 1,3 1,4
M 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8

Egle

Ia

D 0,3 0,7 1,0 1,4 1,7 2,0 2,4 2,7 3,1 3,4 3,7 4,1 4,4 4,8 5,1 5,4 5,8 6,1 6,5 6,8
M 0,4 0,7 1,1 1,5 1,9 2,2 2,6 3,0 3,3 3,7 4,1 4,4 4,8 5,2 5,6 5,9 6,3 6,7 7,0 7,4

I

D 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5 2,8 3,0 3,3 3,5 3,8 4,0 4,3 4,5 4,8 5,0
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,7 2,0 2,3 2,6 2,9 3,2 3,5 3,8 4,1 4,4 4,6 4,9 5,2 5,5 5,8

II

D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1 2,3 2,5 2,7 2,9 3,0 3,2 3,4 3,6 3,8
M 0,2 0,4 0,7 0,9 1,1 1,3 1,5 1,8 2,0 2,2 2,4 2,6 2,9 3,1 3,3 3,5 3,7 4,0 4,2 4,4

III

D 0,1 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 1,5 1,7 1,8 2,0 2,1 2,2 2,4 2,5 2,7 2,8
M 0,2 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8 2,0 2,2 2,3 2,5 2,7 2,9 3,1 3,2 3,4 3,6

IV

D 0,1 0,2 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1 2,2
M 0,1 0,3 0,4 0,5 0,7 0,8 0,9 1,0 1,2 1,3 1,4 1,6 1,7 1,8 2,0 2,1 2,2 2,3 2,5 2,6

V

D 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,6
M 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 2,0

Va

D 0,1 0,1 0,2 0,3 0,4 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 0,8 0,8 0,9 1,0 1,1 1,1 1,2 1,3 1,3 1,4
M 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,6

Bērzs

Ia

D 0,6 1,2 1,8 2,4 3,0 3,5 4,1 4,7 5,3 5,9                    
M 0,7 1,4 2,0 2,7 3,4 4,1 4,8 5,4 6,1 6,8                    

I

D 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0                    
M 0,6 1,2 1,7 2,3 2,9 3,5 4,1 4,6 5,2 5,8                    

II

D 0,4 0,8 1,1 1,5 1,9 2,3 2,7 3,0 3,4 3,8                    
M 0,4 0,9 1,3 1,7 2,2 2,6 3,0 3,4 3,9 4,3                    

III

D 0,3 0,7 1,0 1,3 1,7 2,0 2,3 2,6 3,0 3,3                    
M 0,4 0,7 1,1 1,5 1,9 2,2 2,6 3,0 3,3 3,7                    

IV

D 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5                    
M 0,3 0,6 0,8 1,1 1,4 1,7 2,0 2,2 2,5 2,8                    

V

D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1                    
M 0,2 0,5 0,7 1,0 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 2,4                    

Va

D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9                    
M 0,2 0,4 0,6 0,8 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1                    

Melnalksnis

Ia

D 0,6 1,2 1,7 2,3 2,9 3,5 4,1 4,6 5,2 5,8                    
M 0,7 1,3 2,0 2,6 3,3 4,0 4,6 5,3 5,9 6,6                    

I

D 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 2,9 3,4 3,9 4,4 4,9                    
M 0,6 1,1 1,7 2,2 2,8 3,4 3,9 4,5 5,0 5,6                    

II

D 0,4 0,7 1,1 1,5 1,9 2,2 2,6 3,0 3,3 3,7                    
M 0,4 0,8 1,3 1,7 2,1 2,5 2,9 3,4 3,8 4,2                    

III

D 0,3 0,6 1,0 1,3 1,6 1,9 2,2 2,6 2,9 3,2                    
M 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,2 2,5 2,9 3,2 3,6                    

IV

D 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5                    
M 0,3 0,5 0,8 1,1 1,4 1,6 1,9 2,2 2,4 2,7                    

V

D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1                    
M 0,2 0,5 0,7 0,9 1,2 1,4 1,6 1,8 2,1 2,3                    

Va

D 0,2 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8                    
M 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0                    

Apse

Ia

D 0,7 1,3 2,0 2,6 3,3 4,0 4,6 5,3 5,9 6,6                    
M 0,7 1,3 2,0 2,6 3,3 4,0 4,6 5,3 5,9 6,6                    

I

D 0,6 1,1 1,7 2,2 2,8 3,3 3,9 4,4 5,0 5,5                    
M 0,6 1,1 1,7 2,2 2,8 3,3 3,9 4,4 5,0 5,5                    

II

D 0,5 1,0 1,4 1,9 2,4 2,9 3,4 3,8 4,3 4,8                    
M 0,5 1,0 1,4 1,9 2,4 2,9 3,4 3,8 4,3 4,8                    

III

D 0,4 0,8 1,2 1,6 2,1 2,5 2,9 3,3 3,7 4,1                    
M 0,4 0,8 1,2 1,6 2,1 2,5 2,9 3,3 3,7 4,1                    

IV

D 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,1 2,5 2,8 3,2 3,5                    
M 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,1 2,5 2,8 3,2 3,5                    

V

D 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 2,4 2,7 3,0                    
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 2,4 2,7 3,0                    

Va

D 0,3 0,5 0,8 1,1 1,4 1,6 1,9 2,2 2,4 2,7                    
M 0,3 0,5 0,8 1,1 1,4 1,6 1,9 2,2 2,4 2,7                    

Baltalksnis

Ia

D 0,7 1,4 2,1 2,8 3,6 4,3 5,0 5,7 6,4 7,1                    
M 0,7 1,4 2,1 2,8 3,6 4,3 5,0 5,7 6,4 7,1                    

I

D 0,6 1,2 1,7 2,3 2,9 3,5 4,1 4,6 5,2 5,8                    
M 0,6 1,2 1,7 2,3 2,9 3,5 4,1 4,6 5,2 5,8                    

II

D 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,1 4,5 5,0                    
M 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0                    

III

D 0,4 0,9 1,3 1,7 2,2 2,6 3,0 3,4 3,9 4,3                    
M 0,4 0,9 1,3 1,7 2,2 2,6 3,0 3,4 3,9 4,3                    

IV

D 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,2 2,5 2,9 3,2 3,6                    
M 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,2 2,5 2,9 3,2 3,6                    

V

D 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 2,4 2,7 3,0                    
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 2,4 2,7 3,0                    

Va

D 0,2 0,5 0,8 1,1 1,4 1,6 1,9 2,2, 2,4 2,7                    
M 0,3 0,5 0,8 1,1 1,4 1,6 1,9 2,2 2,4 2,7                    

V. Vidējais caurmērs atkarībā no bonitātes

5. tabula

Koku suga

Bonitāte

Izcelsmes veids

(D - dabiski,

M - sējot vai stādot)

Faktiskais vecums

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Priede

Ia D 0,5 0,9 1,4 1,8 2,3 2,8 3,2 3,7 4,1 4,6 5,1 5,5 6,0 6,4 6,9 7,4 7,8 8,3 8,7 9,2
M 0,6 1,2 1,8 2,4 3,0 3,6 4,2 4,8 5,4 6,0 6,6 7,2 7,8 8,4 9,0 9,6 10,2 10,8 11,4 12,0
I D 0,4 0,8 1,1 1,5 1,9 2,3 2,7 3,0 3,4 3,8 4,2 4,6 4,9 5,3 5,7 6,1 6,5 6,8 7,2 7,6
M 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0 5,5 6,0 6,5 7,0 7,5 8,0 8,5 9,0 9,5 10,0
II D 0,3 0,6 0,8 1,1 1,4 1,7 2,0 2,2 2,5 2,8 3,1 3,4 3,6 3,9 4,2 4,5 4,8 5,0 5,3 5,6
M 0,4 0,8 1,2 1,6 2,0 2,4 2,8 3,2 3,6 4,0 4,4 4,8 5,2 5,6 6,0 6,4 6,8 7,2 7,6 8,0
III D 0,2 0,5 0,7 0,9 1,2 1,4 1,6 1,8 2,1 2,3 2,5 2,8 3,0 3,2 3,5 3,7 3,9 4,1 4,4 4,6
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,6 1,9 2,2 2,5 2,8 3,1 3,4 3,7 4,0 4,3 4,7 5,0 5,3 5,6 5,9 6,2
IV D 0,2 0,3 0,5 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8 1,9 2,1 2,2 2,4 2,6 2,7 2,9 3,0 3,2
M 0,2 0,5 0,7 1,0 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 2,4 2,6 2,9 3,1 3,4 3,6 3,8 4,1 4,3 4,6 4,8
V D 0,1 0,2 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,6 1,7 1,8 1,9 2,0 2,2 2,3 2,4
M 0,2 0,3 0,5 0,7 0,9 1,0 1,2 1,4 1,5 1,7 1,9 2,0 2,2 2,4 2,6 2,7 2,9 3,1 3,2 3,4
Va D 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8
M 0,1 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 1,5 1,7 1,8 2,0 2,1 2,2 2,4 2,5 2,7 2,8

Egle

Ia D 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,2 2,5 2,9 3,2 3,6 4,0 4,3 4,7 5,0 5,4 5,8 6,1 6,5 6,8 7,2
M 0,5 0,9 1,4 1,8 2,3 2,8 3,2 3,7 4,1 4,6 5,1 5,5 6,0 6,4 6,9 7,4 7,8 8,3 8,7 9,2
I D 0,3 0,5 0,8 1,1 1,4 1,6 1,9 2,2 2,4 2,7 3,0 3,2 3,5 3,8 4,1 4,3 4,6 4,9 5,1 5,4
M 0,4 0,7 1,1 1,5 1,9 2,2 2,6 3,0 3,3 3,7 4,1 4,4 4,8 5,2 5,6 5,9 6,3 6,7 7,0 7,4
II D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1 2,3 2,5 2,7 2,9 3,2 3,4 3,6 3,8 4,0 4,2
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,7 2,0 2,3 2,6 2,9 3,2 3,5 3,8 4,1 4,4 4,6 4,9 5,2 5,5 5,8
III D 0,2 0,3 0,5 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8 1,9 2,1 2,2 2,4 2,6 2,7 2,9 3,0 3,2
M 0,2 0,5 0,7 1,0 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 2,4 2,6 2,9 3,1 3,4 3,6 3,8 4,1 4,3 4,6 4,8
IV D 0,1 0,3 0,4 0,5 0,7 0,8 0,9 1,0 1,2 1,3 1,4 1,6 1,7 1,8 2,0 2,1 2,2 2,3 2,5 2,6
M 0,2 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8 2,0 2,2 2,3 2,5 2,7 2,9 3,1 3,2 3,4 3,6
V D 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 2,0
M 0,1 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 1,5 1,7 1,8 2,0 2,1 2,2 2,4 2,5 2,7 2,8
Va D 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,6
M 0,1 0,2 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1 2,2

Bērzs

Ia D 0,6 1,2 1,8 2,4 3,1 3,7 4,3 4,9 5,5 6,1                    
M 0,8 1,7 2,5 3,3 4,2 5,0 5,8 6,6 7,5 8,3                    
I D 0,5 1,0 1,5 2,0 2,6 3,1 3,6 4,1 4,6 5,1                    
M 0,7 1,4 2,1 2,8 3,5 4,2 4,9 5,6 6,3 7,0                    
II D 0,4 0,8 1,1 1,5 1,9 2,3 2,7 3,0 3,4 3,8                    
M 0,5 1,0 1,5 2,0 2,6 3,1 3,6 4,1 4,6 5,1                    
III D 0,3 0,6 1,0 1,3 1,6 1,9 2,2 2,6 2,9 3,2                    
M 0,4 0,9 1,3 1,7 2,2 2,6 3,0 3,4 3,9 4,3                    
IV D 0,2 0,5 0,7 1,0 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 2,4                    
M 0,3 0,6 1,0 1,3 1,6 1,9 2,2 2,6 2,9 3,2                    
V D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0                    
M 0,3 0,5 0,8 1,1 1,4 1,6 1,9 2,2 2,4 2,7                    
Va D 0,2 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8                    
M 0,2 0,5 0,7 0,9 1,2 1,4 1,6 1,8 2,1 2,3                    

Melnalksnis

Ia D 0,6 1,2 1,8 2,4 3,1 3,7 4,3 4,9 5,5 6,1                    
M 0,8 1,6 2,4 3,2 4,1 4,9 5,7 6,5 7,3 8,1                    
I D 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 2,9 3,4 3,9 4,4 4,9                    
M 0,7 1,3 2,0 2,6 3,3 4,0 4,6 5,3 5,9 6,6                    
II D 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,1 2,5 2,8 3,2 3,5                    
M 0,5 0,9 1,4 1,9 2,4 2,8 3,3 3,8 4,2 4,7                    
III D 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,7 2,0 2,3 2,6 2,9                    
M 0,4 0,8 1,1 1,5 1,9 2,3 2,7 3,0 3,4 3,8                    
IV D 0,2 0,4 0,7 0,9 1,1 1,3 1,5 1,8 2,0 2,2                    
M 0,3 0,6 0,8 1,1 1,4 1,7 2,0 2,2 2,5 2,8                    
V D 0,2 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8                    
M 0,2 0,5 0,7 0,9 1,2 1,4 1,6 1,8 2,1 2,3                    
Va D 0,1 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4                    
M 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9                    

Apse

Ia D 0,7 1,4 2,1 2,8 3,5 4,1 4,8 5,5 6,2 6,9                    
M 0,8 1,6 2,4 3,2 4,1 4,9 5,7 6,5 7,3 8,1                    
I D 0,6 1,1 1,7 2,2 2,8 3,3 3,9 4,4 5,0 5,5                    
M 0,7 1,3 2,0 2,6 3,3 3,9 4,6 5,2 5,9 6,5                    
II D 0,5 0,9 1,4 1,8 2,3 2,8 3,2 3,7 4,1 4,6                    
M 0,5 1,1 1,6 2,2 2,7 3,2 3,8 4,3 4,9 5,4                    
III D 0,4 0,7 1,1 1,5 1,9 2,2 2,6 3,0 3,3 3,7                    
M 0,4 0,9 1,3 1,8 2,2 2,6 3,1 3,5 4,0 4,4                    
IV D 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 2,4 2,7 3,0                    
M 0,4 0,7 1,1 1,4 1,8 2,2 2,5 2,9 3,2 3,6                    
V D 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5                    
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,7 2,0 2,3 2,6 2,9                    
Va D 0,2 0,4 0,7 0,9 1,1 1,3 1,5 1,8 2,0 2,2                    
M 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5                    

Baltalksnis

Ia D 0,8 1,5 2,3 3,0 3,8 4,5 5,3 6,0 6,8 7,5                    
M 0,9 1,8 2,6 3,5 4,4 5,3 6,2 7,0 7,9 8,8                    
I D 0,6 1,2 1,7 2,3 2,9 3,5 4,1 4,6 5,2 5,8                    
M 0,7 1,4 2,0 2,7 3,4 4,1 4,8 5,4 6,1 6,8                    
II D 0,5 1,0 1,4 1,9 2,4 2,9 3,4 3,8 4,3 4,8                    
M 0,6 1,1 1,7 2,2 2,8 3,4 3,9 4,5 5,0 5,6                    
III D 0,4 0,8 1,2 1,6 2,0 2,3 2,7 3,1 3,5 3,9                    
M 0,5 0,9 1,4 1,8 2,3 2,8 3,2 3,7 4,1 4,6                    
IV D 0,3 0,6 0,9 1,2 1,6 1,9 2,2 2,5 2,8 3,1                    
M 0,4 0,7 1,1 1,5 1,9 2,2 2,6 3,0 3,3 3,7                    
V D 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5                    
M 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,7 2,0 2,3 2,6 2,9                    
Va D 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0                    
M 0,2 0,5 0,7 1,0 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 2,4                    

VI. Korekcijas tabula koka stumbra diametra noteikšanai 1,3 m augstumā virs sakņu kakla atbilstoši celma diametram

6. tabula

Nr.

p. k.

Koku suga

Koka diametrs 1,3 m augstumā virs sakņu kakla  
priede, ozols osis, egle un citi skuju koki bērzs, liepa, melnalksnis apse, baltalksnis un citi lapu koki

Celma diametrs (cm)

1.

 7,1-14,0  7,1-13,0  7,1-14,0 7,1-12,0 8

2.

14,1-18,0 13,1-18,0 14,1-20,0 12,1-16,0 12

3.

18,1-23,0 18,1-23,0 20,1-25,0 16,1-21,0 16

4.

23,1-28,0 23,1-29,0 25,1-29,0 21,1-25,0 20

5.

28,1-32,0 29,1-34,0 29,1-34,0 25,1-30,0 24

6.

32,1-37,0 34,1-40,0 34,1-39,0 30,1-34,0 28

7.

37,1-41,0 40,1-45,0 39,1-43,0 34,1-39,0 32

8.

41,1-46,0 45,1-50,0 43,1-48,0 39,1-43,0 36

9.

46,1-50,0 50,1-56,0 48,1-52,0 43,1-48,0 40

10.

50,1-55,0 56,1-61,0 52,1-57,0 48,1-52,0 44

11.

55,1-60,0 61,1-67,0 57,1-61,0 52,1-57,0 48

12.

60,1-64,0 67,1-72,0 61,1-65,0 57,1-61,0 52

13.

64,1-69,0 72,1-78,0 65,1-70,0 61,1-66,0 56

14.

69,1-73,0 78,1-83,0 70,1-74,0 66,1-71,0 60

15.

73,1-78,0 83,1-88,0 74,1-79,0 71,1-75,0 64

VII. Veidaugstumi

7. tabula

Nr.

p. k.

Augstums (m)

Koku suga

Priede Egle un citi

skuju koki

Bēzs Melnalksnis Apse Baltalksnis

un citi

lapu koki

Ozols Osis

1.

9 5,4378 5,1604 5,3244 5,3797 5,1933 5,1847 5,4177 5,3363

2.

10 5,9065 5,6032 5,7564 5,8166 5,6432 5,6045 5,846 5,7576

3.

11 6,3596 6,0314 6,1711 6,2355 6,0854 6,0131 6,2604 6,161

4.

12 6,7993 6,4471 6,5715 6,6393 6,5209 6,412 6,6635 6,5497

5.

13 7,2276 6,8523 6,9603 7,0304 6,9508 6,803 7,0576 6,9265

6.

14 7,6465 7,2487 7,3395 7,4111 7,376 7,1872 7,4443 7,2935

7.

15 8,0576 7,638 7,711 7,7833 7,7972 7,566 7,8252 7,6527

8.

16 8,4621 8,0212 8,0762 8,1486 8,2152 7,9401 8,2012 8,0056

9.

17 8,8612 8,3994 8,4362 8,508 8,6303 8,3104 8,5734 8,3532

10.

18 9,2556 8,7735 8,792 8,8627 9,043 8,6774 8,9423 8,6966

11.

19 9,6462 9,144 9,1442 9,2135 9,4538 9,0418 9,3085 9,0365

12.

20 10,0335 9,5115 9,4935 9,5609 9,8627 9,4038 9,6726 9,3734

13.

21 10,418 9,8765 9,8404 9,9055 10,2702 9,7639 10,0347 9,708

14.

22 10,8001 10,2393 10,1851 10,2477 10,6763 10,1223 10,3952 10,0404

15.

23 11,1802 10,6002 10,528 10,588 11,0814 10,4792 10,7544 10,3711

16.

24 11,5584 10,9596 10,8695 10,9265 11,4854 10,8349 11,1125 10,7004

17.

25 11,9351 11,3175 11,2096 11,2636 11,8886 11,1895 11,4695 11,0284

18.

26 12,3105 11,6742 11,5486 11,5993 12,2909 11,5432 11,8257 11,3553

19.

27 12,6846 12,0299 11,8867 11,934 12,6926 11,896 12,1811 11,6813

20.

28 13,0578 12,3846 12,2239 12,2677 13,0937 12,248 12,5359 12,0064

21.

29 13,4299 12,7384 12,5603 12,6006 13,4942 12,5995 12,89 12,3309

22.

30 13,8013 13,0916 12,8961 12,9327 13,8943 12,9503 13,2437 12,6547

23.

31 14,1719 13,4441 13,2314 13,2642 14,2939 13,3006 13,597 12,9781

24.

32 14,5419 13,7959 13,5661 13,5951 14,6931 13,6505 13,9498 13,3009

25.

33 14,9113 14,1473 13,9004 13,9255 15,0919 13,9999 14,3023 13,6233

26.

34 15,2802 14,4982 14,2343 14,2555 15,4904 14,349 14,6544 13,9454

27.

35 15,6486 14,8487 14.5678 14,585 15,8887 14,6977 15,0063 14,2671

28.

36 16,0165 15,1988 14.901 14,9142 16,2866 15,0462 15,358 14,5885

29.

37 16,3841 15,5485 15,2339 15,243 16,6843 15,3943 15,7094 14,9097

30.

38 16,7513 15,8979 15,5666 15,5716 17,0818 15,7422 16,0605 15,2306

31.

39 17,1182 16,2471 15,899 15,8999 17,479 16,0899 16,4115 15,5514

32.

40 17,4848 16,5959 16,2312 16,228 17,8761 16,4374 16,7624 15,8719

"

 

4. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 9. augusta
noteikumiem Nr. 500

"5. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 384

Nogabalu raksturojošo rādītāju uzmērīšanas metodika

I. Minimālais mērījumu punktu skaits atkarībā no nogabala platības

Nr. p. k.

Nogabala platība (ha)

Mērījumu punktu skaits

1.

< 1,0

4

2.

1,1-2,0

6

3.

2,1-3,0

7

4.

3,1-4,0

9

5.

4,1-5,0

11

6.

5,1-6,0

12

7.

6,1-7,0

13

8.

7,1-8,0

14

9.

8,1-10,0

15

10.

10,1-15,0

16

11.

> 15,0

17

II. Mērījumu metodika

1. Atkarībā no attiecīgā nogabala platības ierīko noteiktu mērījumu punktu skaitu.

2. Mērījumu punktus izvieto vienmērīgi uz nogabala garākās diagonāles.

3. Ja nogabalam ir neregulāra konfigurācija un mērījumu punktus nav iespējams izvietot uz nogabala garākās diagonāles, tos izvieto vienmērīgi visā nogabalā.

4. Ierīkojot mērījumu punktus, nodrošina, lai vienā mērījumu punktā uzmērāmie koki netiktu ietverti citā mērījumu punktā.

5. Ja mērījumu punkts apvidū iekrīt mežaudzei neraksturīgā vietā (piemēram, purvā, tērcē, laucē, uz ceļa, tehnoloģiskajā koridorā) vai tuvāk par 10 metriem no mežmalas, to ierīko ārpus šīs platības pēc iespējas tuvāk diagonālei.

6. Mežaudzes vecuma noteikšanai:

6.1. katrā mērījumu punktā veic valdošās koku sugas četru pirmā stāva koku vecuma mērījumus, ar Preslera pieauguma svārpstu izdarot urbumu kokā celma augstumā koku vecuma noteikšanai tā, lai uz serdeņiem būtu redzama serde;

6.2. ja uzskaites koks ir trupes bojāts tādā pakāpē, ka nav iespējams veikt visu gadskārtu uzskaiti, uzskaites koku aizstāj ar tuvāko derīgo;

6.3. mežaudzes valdošās koku sugas vecumu aprēķina kā vidējo aritmētisko vērtību no visiem veiktajiem koku vecuma mērījumiem, pieskaitot piecus gadus.

7. Mežaudzes vidējā augstuma noteikšanai:

7.1. katrā mērījumu punktā veic trīs koku augstuma mērījumus ar augstuma mērīšanas ierīci (ar 1 m precizitāti);

7.2. koka augstumu mēra no vietas, no kuras precīzi saskatāma koka galotne;

7.3. ja koks aug slīpi, augstuma mērījumu veikšanai attālumu nosaka no vietas, kas atrodas perpendikulāri galotnei uz zemes. Augstumu mēra no vietas, pret kuru vērsts koka slīpums. Ja iespējams izvēlēties atbilstošu uzskaites koku, slīpu koku augstumu nemēra;

7.4. mežaudzes vidējo augstumu aprēķina kā vidējo aritmētisko vērtību no visiem veiktajiem koku augstuma mērījumiem.

8. Uzmērītos kokus atzīmē mežaudzē.

9. Mežaudzes šķērslaukumu nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 18. decembra noteikumu Nr. 935 "Noteikumi par koku ciršanu mežā" 3., 4. un 5. punktā noteikto metodiku.

10. Mežaudzes valdošās koku sugas vidējo caurmēru nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 18. decembra noteikumu Nr. 935 "Noteikumi par koku ciršanu mežā" 12. un 13. punktā noteikto metodiku."

 

5. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 9. augusta
noteikumiem Nr. 500

"7. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 384

Paziņojums par zemes lietošanas veida izmaiņām

Īpašuma vai tiesiskā valdījuma nosaukums  
Īpašuma vai tiesiskā valdījuma kadastra numurs  
   

Zemes vienības kadastra apzīmējums

 

Zemes lietošanas veids ar izmaiņām1, ha (+/-)

aramzeme

augļu dārzs

pļava

ganības

mežs

krūmājs

purvs

zeme zem ūdeņiem

zeme zem zivju dīķiem

zeme zem ēkām un pagalmiem

zeme zem ceļiem

pārējā zeme

1

2

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 

Dati pirms izmaiņām

                       

Izmaiņas (+/-) ha

                       

Dati pēc izmaiņām

                       
   
Zemes lietošanas veida izmaiņu pamatojums _______________________________
 
Izmaiņas konstatēja meža inventarizācijas veicējs2       /     /
 

(datums3)

 

(paraksts3)

   

(vārds, uzvārds)

 
Piezīmes.

1 Zemes vienības kopējā platība (zemes lietošanas veidiem atbilstošo platību summa) atbilst Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas kadastra teksta datos norādītajai zemes vienības platībai.

2 Aizpilda, ja izmaiņas konstatē meža inventarizācijas veicējs.

3 Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."

 

6. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 9. augusta
noteikumiem Nr. 500

"9. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 384

Publiskojamo datu saturs un apraksts

Nr.

p. k.

Atribūtu lauka nosaukums Paskaidrojums

1.

  Nogabala ģeometrija

2.

[KADASTRS] Zemes vienības kadastra apzīmējums

3.

[GTF] Meža inventarizācijas gads

4.

[KVART] Kvartāla numurs

5.

[NOG] Nogabala numurs

6.

[NOG_PLAT] Nogabala platība

7.

EXPL_MEZS Meža platība nogabalā, ha

8.

EXPL_CELI Ceļu platība nogabalā, ha

9.

EXPL_GRAVJI Meliorācijas kadastrā reģistrēto grāvju platība nogabalā, ha

10.

ZKAT Meža zemes veids meža apsaimniekošanā

11.

MT Meža tips

12.

IZC Mežaudzes izcelsme (D - dabiska, M - stādot vai sējot)

13.

S10 Koku suga, 1. stāva viena suga:

13.1.

A10    vecums

13.2.

H10    augstums, m

13.3.

D10    diametrs, cm

13.4.

G10    šķērslaukums, m2/ha

13.5.

N10    koku skaits, gab.

13.6.

BV10    bojājuma veids

13.7.

BA10    bojājuma apjoms

14.

S11 Koku suga, 1. stāva viena suga:

14.1.

A11    vecums

14.2.

H11    augstums, m

14.3.

D11    diametrs, cm

14.4.

G11    šķērslaukums, m2/ha

14.5.

N11    koku skaits, gab.

14.6.

BV11    bojājuma veids

14.7.

BA11    bojājuma apjoms

15.

S12 Koku suga, 1. stāva viena suga:

15.1.

A12    vecums

15.2.

H12    augstums, m

15.3.

D12    diametrs, cm

15.4.

G12    šķērslaukums, m2/ha

15.5.

N12    koku skaits, gab.

15.6.

BV12    bojājuma veids

15.7.

BA12    bojājuma apjoms

16.

S13 Koku suga, 1. stāva viena suga:

16.1.

A13    vecums

16.2.

H13    augstums, m

16.3.

D13    diametrs, cm

16.4.

G13    šķērslaukums, m2/ha

16.5.

N13    koku skaits, gab.

16.6.

BV13    bojājuma veids

16.7.

BA13    bojājuma apjoms

17.

S14 Koku suga, 1. stāva viena suga:

17.1.

A14    vecums

17.2.

H14    augstums, m

17.3.

D14   diametrs, cm

17.4.

G14    šķērslaukums, m2/ha

17.5.

N14    koku skaits, gab.

17.6.

BV14    bojājuma veids

17.7.

BA14    bojājuma apjoms

18.

[JĀKOPJ] Jākopj (gads)

19.

[JĀATJAUNO] Jāatjauno (gads)

20.

[P_DARBV] Pēdējais darbības veids

21.

[P_DARBG] Pēdējais darbības gads

22.

[P_CIRP] Pēdējais ciršanas paņēmiens

23.

[P_CIRG] Pēdējais ciršanas gads

24.

[ATJ_GADS] Atjaunošanas gads

25.

[SAIMN_D_IEROB] Saimnieciskās darbības ierobežojuma veids

26.

[PLANT_AUDZE] Plantācijas mežaudze pazīme

"

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 384 "Meža inventarizācijas un Meža .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 500Pieņemts: 09.08.2022.Stājas spēkā: 12.08.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 154, 11.08.2022. OP numurs: 2022/154.29
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
334701
12.08.2022
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"