Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Jelgavas novada domes 2023. gada 30. augusta saistošos noteikumus Nr. 12 "Par ēku nosaukumu (adrešu), dzīvokļu numuru, ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmju izvietošanu Jelgavas novada pašvaldībā".
Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 16

Jelgavā 2022. gada 25. maijā (prot. Nr. 22, lēmums Nr. 2)
Par ēku, dzīvokļu numuru un ēku nosaukumu (adrešu) norāžu, ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmju izvietošanu Jelgavas novada pašvaldībā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. punktu


Precizējumi: Jelgavas novada domes
2022. gada 30. jūnija lēmums Nr. 53 (prot. Nr. 27)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jelgavas novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Jelgavas novads) noformējamas un izvietojamas ēku, dzīvokļu numuru, ēku nosaukumu (adrešu) norādes, ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmes.

2. Par nosaukuma (adreses) vai numerācijas izvietošanu pie ēkām ir atbildīgs ēkas īpašnieks, valdītājs vai apsaimniekotājs.

3. Par ielu un ēku nosaukumu (adrešu) norādzīmju izvietošanu ielu, ceļu krustojumos, un pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmju izvietošanu un uzturēšanu ir atbildīga pašvaldība.

4. Ēku nosaukuma (adreses) vai numerācijas norāde izvietojama 2,0–2,5 m augstumā no zemes pie ēkas fasādes, kura redzama no galvenās pieejas (piebrauktuves). Ja ēkas redzamību apgrūtina koki vai krūmi, ēka atrodas tālāk par 15 m no braucamās daļas, ēkas nosaukuma (adreses) vai numerācijas norāde izvietojama uz žoga vai atsevišķa staba, kas izvietots nekustamā īpašuma robežās pie nobrauktuves no ielas vai no ceļa. Norāde izvietojama ne zemāk kā 1,7 m augstumā no zemes.

5. Norādes un norādzīmes ir jāuztur kārtībā, t.i., izvietotā norāde un norādzīme nedrīkst būt sarūsējusi, deformēta, un tai jābūt skaidri salasāmai.

6. Noteikumu mērķis ir:

6.1. veidot un uzturēt vienotu Jelgavas novada vizuālo tēlu;

6.2. izveidot un uzturēt ēku, dzīvokļu numuru un ēku nosaukumu (adrešu) norādes vai ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmes Jelgavas novadā, saskaņā ar Noteikumu pielikumos paredzēto noformējumu;

6.3. nodrošināt adresācijas objektu atrašanās vietas noteikšanu Jelgavas novadā.

II. Ēku, dzīvokļu numuru un ēku nosaukumu (adrešu) norādes

7. Ēku, dzīvokļu numuru vai ēku nosaukumu (adrešu) norādes tiek izgatavotas, ievērojot šādus noteikumus:

7.1. ēkas numura norādes tiek izgatavotas, atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumā norādītajiem nosacījumiem;

7.2. uz ēkas numura norādes norāda ielas nosaukumu un mājas numuru. Uz ēkas numura norādes ir pieļaujams norādīt nekustamā īpašuma īpašnieka vārda iniciāli un uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu vai aizvietot ar uzrakstu "Privātīpašums";

7.3. ja mainās ēkas piederība, tad viena mēneša laikā no īpašuma nostiprināšanas zemesgrāmatā jāmaina norādē norādītā informācija;

7.4. dzīvokļu numuru norādes tiek izgatavotas, atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumā norādītajiem nosacījumiem;

7.5. dzīvokļu numuru norādes izvieto daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ārpusē virs ieejas kāpņu telpā. Uz dzīvokļu numuru norādes norāda attiecīgajā kāpņu telpā esošo dzīvokļu numurus;

7.6. ēkas nosaukuma (adreses) norādes tiek izgatavota, atbilstoši šo noteikumu 3. pielikumā norādītajiem nosacījumiem.

8. Norāde novietojama tā, lai uzraksts uz tās būtu labi saskatāms.

9. Norādes un staba izgatavošanu un izvietošanu apmaksā nekustamā īpašuma īpašnieks, valdītājs vai apsaimniekotājs.

10. Papildus ir atļauts izvietot mākslinieciski noformētu mājas nosaukumu.

11. Aizliegts stiprināt norādes pie žoga kustīgajām daļām – vērtnēm.

III. Ielu un ēku nosaukumu (adrešu) norādzīmes

13. Ielu un ēku nosaukumu (adrešu) norādzīmes tiek izgatavotas, ievērojot šo noteikumu 4. un 5. pielikumā norādītos nosacījumus.

14. Norādzīmes izvietojamas ielu un ceļu krustojumos, lai neatkarīgi no braukšanas virziena būtu iespējams izlasīt šķērsojamās ielas nosaukumu vai ēkas nosaukumu (adresi). Norādzīmes izvietojamas ne zemāk kā 1,7 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 2,5 m no zemes.

15. Vietās, kur pret ielu vērstās ēkas siena vai žogs ir piemēroti ielu nosaukuma norādzīmes uzstādīšanai, norādzīmes piestiprināmas, iepriekš saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku, ēkas sienai vai žogam 30 cm attālumā no ēkas vai žoga stūra.

16. Vietās, kur pret ielu vērstās ēkas siena vai žogs nav piemēroti ielu norādzīmes uzstādīšanai, norādzīmes piestiprināmas speciāli izgatavotiem stabiem, kas tiek izvietoti ceļu aizsargjoslā.

17. Ielu norādzīmes izvietojamas visās ielās un ēku nosaukumu (adrešu) norādzīmes izvietojamas ceļu krustojumos pie adresācijas objektu piebraucamajiem ceļiem visā Jelgavas novada teritorijā (5. pielikums).

18. Ielu un ēku nosaukumu (adrešu) norādzīmes izgatavoto, izvieto un uztur Jelgavas novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem.

IV. Pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmes

19. Pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmes tiek izgatavotas, ievērojot šo noteikumu 6. pielikumā norādītos nosacījumus.

20. Norādzīmes izvietojamas ielu un ceļu krustojumos, lai neatkarīgi no braukšanas virziena būtu iespējams izlasīt pašvaldības iestādes, tūrisma un uzņēmējdarbības objekta nosaukumu. Norādzīmes izvietojamas ne zemāk kā 1,7 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 2,5 m no zemes.

21. Norādzīmes piestiprināmas speciāli izgatavotiem stabiem, kas tiek izvietoti ceļu aizsargjoslā.

22. Pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmes izgatavoto, izvieto un uztur Jelgavas novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem. Par norādzīmju izgatavošanu un izvietošanu atbildīga Jelgavas novada iestāde, kas pilda pašvaldības kompetencē esošās funkcijas saistībā ar uzņēmējdarbību un tūrisma jomu.

V. Uz pašvaldības iestāžu un struktūrvienību ēkām izvietojamā norādzīme

23. Uz pašvaldības iestāžu un struktūrvienību ēkām izvietojamās norādzīmes izvieto:

23.1. ēkas ārpusē pie ēkas fasādes tā, lai uzraksts uz tās būtu labi saskatāms, pie ieejas ēkā, kur atrodas iestāde vai struktūrvienība;

23.2. ja pašvaldības iestāde izvietota privātīpašumā, tad norādzīmes izvietojamas, iepriekš saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku.

24. Plāksnes izvietojamas ne zemāk kā 1,5 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 2,5 m no zemes.

25. Norādzīmes tiek izgatavotas, ievērojot šo noteikumu 7. pielikumā norādītos nosacījumus.

VI. Informatīvie stendi

26. Informatīvie stendi tiek izgatavoti, ievērojot šādus noteikumus:

26.1. informatīvais stends ziņojumiem tiek izgatavoti, ievērojot šo noteikumu 8. pielikumā norādītos nosacījumus;

26.2. informatīvais stends ar novada vai pagasta karti (novada vai pagasta vārti) tiek izgatavoti, ievērojot šo noteikumu 9. pielikumā norādītos nosacījumus.

27. Informatīvos stendus izgatavoto, izvieto un uztur Jelgavas novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem.

VII. Atbildība par noteikumu neievērošanu, uzraudzība un kontrole

28. Par šo noteikumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz divdesmit naudas soda vienībām, juridiskajām personām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

29. Noteikumu ievērošanas uzraudzību un kontroli veic Jelgavas novada pašvaldības policija.

30. Administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Jelgavas novada pašvaldības policijas amatpersonas.

31. Administratīvo pārkāpumu lietas par noteikumu pārkāpšanu izskata Jelgavas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

32. Administratīvais sods šo noteikumu pārkāpēju neatbrīvo no pienākuma novērst pārkāpumu.

VIII. Noslēguma jautājumi

33. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

34. Noteikumi tiek publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā "Jelgavas novada ziņas" un tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv.

35. Jelgavas novada ēku, dzīvokļu numuru, ēku nosaukumu (adrešu) norāžu sakārtošanai, atbilstoši šiem noteikumiem, tiek noteikts astoņu (8) gadu ilgs pārejas periods. Pārejas periods attiecas uz noteikumiem neatbilstošām norādēm, kas ir izvietotas pie adresācijas objektiem. Pēc pārejas perioda beigām pilnvarotās amatpersonas ir tiesīgas saukt vainīgās personas pie administratīvās atbildības par Noteikumu neievērošanu.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

 

 

 

 

 

 

 

 

Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 16 "Par ēku, dzīvokļu numuru un ēku nosaukumu (adrešu) norāžu, ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmju izvietošanu Jelgavas novada pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums1.1. Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka jaunievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Saistošie noteikumi, kuri noteica vienotu kārtību ēku, dzīvokļu numuru, ēku nosaukumu (adrešu) norāžu, ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmju izgatavošanu, izmērus un izvietošanu bija izstrādāti tikai bijušajā Jelgavas novadā.

1.2. Šāda tiesiskā regulējuma neesamība var radīt situāciju, ka fiziskām un juridiskām personām netiek savlaicīgi sniegta nepieciešamā informācija, norādes tiek izvietotas patvarīgi un nesatur informāciju, atbilstoši Valsts adrešu reģistra informācijas sistēmā reģistrētajām ziņām.

1.3. Tā kā bijušajā Ozolnieku novadā nebija noteikta vienota ēku, dzīvokļu numuru, ēku nosaukumu (adrešu) norāžu, ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmju izgatavošanas un izvietošanas kārtība, tad ir nepieciešams izstrādāt jaunu kārtību, kura attiektos uz visu apvienotā novada teritoriju.

1.4. Saistošo noteikumu izstrādes mērķis ir veidot un uzturēt vienotu Jelgavas novada vizuālo tēlu, izveidot un uzturēt ēku, dzīvokļu numuru un ēku nosaukumu (adrešu) norādes vai ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmes Jelgavas novadā, saskaņā ar saistošo noteikumu pielikumos paredzēto noformējumu un nodrošināt adresācijas objektu atrašanās vietas noteikšanu Jelgavas novadā.

2. Īss projekta satura izklāsts2.1. Jelgavas novada pašvaldības saistošo noteikumu projekts "Par ēku, dzīvokļu numuru un ēku nosaukumu (adrešu) norāžu, ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmju izvietošanu Jelgavas novada pašvaldībā" nosaka vienotu kārtību (atbilstoši noteikumu pielikumos noteiktajiem paraugiem), kādā Jelgavas novada administratīvajā teritorijā noformējamas un izvietojamas ēku, dzīvokļu numuru, ēku nosaukumu (adrešu) norādes, ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības iestāžu, tūrisma un uzņēmējdarbības objektu norādzīmes, kā arī personas, kas atbildīgas par norāžu plākšņu izvietošanu un uzturēšanu, un pašvaldības iestādes, kas ir tiesīga kontrolēt noteikumu ievērošanu. Noteikumos ir noteikta administratīvā atbildība par norāžu neizvietošanu vai savlaicīgu to maiņas neveikšanu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu3.1. Norādzīmju izvietošana tiks īstenota pakāpeniski vairāku gadu periodā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā4.1. Uzlabosies teritorijas informatīvā sistēma, kas ļaus ērti orientēties Jelgavas novadā un vajadzības gadījumā ātri atrast un identificēt nepieciešamos īpašumus un tūrisma objektus.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām5.1. Nav ietekmes uz administratīvajām procedūrām.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām6.1. Saistošo noteikumu izstrādē nav nepieciešama konsultēšanās ar privātpersonām, jo tie neierobežo sabiedrības intereses.
Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ēku, dzīvokļu numuru un ēku nosaukumu (adrešu) norāžu, ēku nosaukumu (adrešu), ielu, pašvaldības .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 16Pieņemts: 25.05.2022.Stājas spēkā: 14.07.2022.Zaudē spēku: 09.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 133, 13.07.2022. OP numurs: 2022/133.6
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
333921
14.07.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"