Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 53

Burtniekos 2022. gada 26. maijā (prot. Nr. 11, 53. §)

Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālajiem pakalpojumiem Valmieras novadā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 3. panta  trešo daļu,
Invaliditātes likuma 12.panta 6.2 daļu
Ministru kabineta 27.05.2003. noteikumu Nr. 275
"Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas
pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība,
kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas
no pašvaldības budžeta" 6. punktu

Izdarīt Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālajiem pakalpojumiem Valmieras novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 252) (turpmāk - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. papildināt saistošos noteikumus ar 6.5.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.5.1 dienas aprūpes centra pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem;";

2. izteikt saistošo noteikumu 16.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.16. specializētās darbnīcas pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem;";

3. papildināt saistošos noteikumus ar 6.18. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.18. speciālistu pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.";

4. svītrot saistošo noteikumu 10. punktā skaitļus ",6.16.";

5. aizstāt saistošo noteikumu 11. punktā skaitļus "6.6., 6.7., 6.8. un 6.9." ar skaitļiem "6.5.1, 6.6., 6.7., 6.8., 6.9., 6.14., 6.16. un 6.18.";

6. svītrot saistošo noteikumu 13. un 14. punktu;

7. svītrot saistošo noteikumu 27. punktā vārdus "personām ar garīga rakstura traucējumiem,";

8. papildināt saistošos noteikumus ar jaunu IX1nodaļu šādā redakcijā:

"IX.1 Dienas aprūpes centra pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem

28.1 Dienas aprūpes centrs pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (turpmāk - Dienas aprūpes centrs personām ar GRT) dienas laikā nodrošina sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu personām ar garīga rakstura traucējumiem.

28.2 Dienas aprūpes centra personām ar GRT pakalpojums tiek nodrošināts pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras pēc ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojumu saņemšanas pāriet uz dzīvi sabiedrībā, kā arī pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras potenciāli var nonākt valsts ilgstošas aprūpes institūcijā un kurām ir noteikta smaga vai ļoti smaga invaliditāte (I vai II invaliditātes grupa).

28.3 Ja ir apmierināts pieprasījums pēc Pārvaldes sniegtā Dienas aprūpes centra personām ar GRT pakalpojuma Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros un Dienas aprūpes centros, kur pakalpojumu sniedz Pārvalde, ir pieejamas brīvas vietas, Dienas aprūpes centra personām ar GRT pakalpojums tiek sniegts citām pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras atbilst šo noteikumu 28.2 punktā noteiktajiem kritērijiem.

28.4 Dienas aprūpes centra personām ar GRT pakalpojums, kas tiek nodrošināts Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros vai tiek sniegts šo projektu īstenošanas rezultātā Valmieras novada pašvaldības izveidotajos infrastruktūras objektos, tiek finansēts no Eiropas Savienības politiku instrumentu projekta vai Pašvaldības budžeta līdzekļiem, pārējos gadījumos samaksa par dienas aprūpes centra personām ar GRT pakalpojumu veicama atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtībai."

9. izteikt saistošo noteikumu 51., 52. un 53. punktu šādā redakcijā:

"51. Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu sniedz vai nodrošina pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar dzīvot patstāvīgi un kuras pēc valsts finansētu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojumu saņemšanas pāriet uz dzīvi sabiedrībā, kā arī pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras potenciāli var nonākt valsts ilgstošas aprūpes institūcijā un kurām ir noteikta smaga vai ļoti smaga invaliditāte (I vai II invaliditātes grupa).

52. Ja ir apmierināts pieprasījums pēc Pārvaldes sniegtā grupu dzīvokļa pakalpojuma Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros un ir pieejamas brīvas Pārvaldes sniegtā grupu dzīvokļa pakalpojuma vietas, grupu dzīvokļa pakalpojums tiek sniegts citām pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras atbilst šo noteikumu 51. punktā noteiktajiem kritērijiem.

53. Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu personai pārtrauc sniegt, ja personai ir noteiktas speciālās (psihiskās) kontrindikācijas pakalpojuma saņemšanai vai personai piešķirts cits atbilstošs sociālais pakalpojums, vai persona uzsākusi patstāvīgu dzīvi. Šādos gadījumos pakalpojums sniedzams līdz cita atbilstoša sociālā vai veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vai patstāvīgas dzīves uzsākšanai, bet ne ilgāk kā vienu mēnesi no lēmuma par grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanu. Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojuma sniedzējs šajā laikā sadarbībā ar Pārvaldi aktīvi iesaistās klienta sociālo problēmu un mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī nodrošina personas uzraudzību."

10. papildināt saistošos noteikums ar 53.1 punktu šādā redakcijā:

"53.1 Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums, kas tiek nodrošināts Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros vai tiek sniegts šo projektu īstenošanas rezultātā Valmieras novada pašvaldības izveidotajos infrastruktūras objektos, tiek finansēts no Eiropas Savienības politiku instrumentu projekta vai Pārvaldes budžeta līdzekļiem, citos gadījumos samaksa par grupu dzīvokļa pakalpojumu un maksa par grupu mājas (dzīvokļa) dzīvojamās telpas, virtuves un koplietošanas telpu īri un ekspluatāciju, t.sk. apkuri (atbilstoši lietojamai daļai), tiek noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par grupu dzīvokļu (māju) un pusceļa māju izveidošanas un uzturēšanas izdevumu līdzfinansēšanu.";

11. izteikt saistošo noteikumu XX nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"XX. Specializētās darbnīcas pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem"

12. papildināt saistošos noteikumus ar 57.1, 57.2 un 57.3 punktu šādā redakcijā:

"57.1 Pašvaldība sniedz vai nodrošina specializēto darbnīcu pakalpojumu personām pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras pēc ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojumu saņemšanas pāriet uz dzīvi sabiedrībā, kā arī pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras potenciāli var nonākt valsts ilgstošas aprūpes institūcijā, kurām ir noteikta smaga vai ļoti smaga invaliditāte (I vai II invaliditātes grupa).

57.2 Ja ir apmierināts pieprasījums pēc Pārvaldes sniegtā specializēto darbnīcu pakalpojuma Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros un ja specializētajās darbnīcas, kur Pārvalde sniedz šo pakalpojumu, ir pieejamas brīvas vietas, specializēto darbnīcu pakalpojums tiek sniegts citām personām ar garīga rakstura traucējumiem darbspējīgajā vecumā, kuras atbilst šo noteikumu 57.1 punktā minētajiem kritērijiem.

57.3 Specializēto darbnīcu pakalpojums, kas tiek nodrošināts Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros vai tiek sniegts šo projektu īstenošanas rezultātā Pašvaldības izveidotajos infrastruktūras objektos, tiek finansēts no Eiropas Savienības politiku instrumentu projekta vai Pašvaldības budžeta līdzekļiem, pārējos gadījumos samaksa par specializēto darbnīcu pakalpojumu veicama atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtībai."

13. papildināt saistošos noteikumus ar jaunu XXI1nodaļu šādā redakcijā:

"XXI.1 Speciālistu pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem

62.1 Speciālistu pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (turpmāk šajā nodaļā - Speciālistu pakalpojumi) nodrošina konsultācijas un nodarbības, lai uzlabotu dzīves kvalitāti un sociālo funkcionēšanu, jaunu pamatprasmju, iemaņu apguvi, izglītojošu atbalsta sistēmu un psihosociālu atbalstu.

62.2 Speciālistu pakalpojumi ietver:

62.2 1. atbalsta grupas un grupu nodarbības;

62.2 2. psihologu;

62.2 3. fizioterapeitu;

62.2 4. mākslas terapiju;

62.2 5. logopēdu;

62.2 6. psihoterapeitu;

62.2 7. sociālo darbinieku;

62.2 8. citu speciālistu konsultācijas vai nodarbības pēc sociālā darbinieka izvērtējuma.

62.3 Tiesības saņemt Speciālistu pakalpojumus ir pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem līdz 18 gadu vecumam ar funkcionāliem traucējumiem un viņu vecākiem.

62.4 Ja ir apmierināts pieprasījums pēc Pārvaldes sniegtā Speciālistu pakalpojuma Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros un sociālās rehabilitācijas centrā, kur pakalpojumu sniedz Pārvalde, ir pieejamas brīvas vietas, Speciālista pakalpojums tiek sniegts citām personām, kuras atbilst šo noteikumu 62.3 punktā noteiktajiem kritērijiem.

62.5 Speciālistu pakalpojums tiek nodrošināts Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu ietvaros vai tiek sniegts šo projektu īstenošanas rezultātā Valmieras novada pašvaldības izveidotajos infrastruktūras objektos, tiek finansēts no Eiropas Savienības politiku instrumentu projekta vai Pašvaldības budžeta līdzekļiem, pārējos gadījumos samaksa par speciālistu pakalpojumu veicama atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtībai.".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 26. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 53 "Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021 gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālajiem pakalpojumiem Valmieras novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Grozījumi Valmieras novada pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālajiem pakalpojumiem Valmieras novadā" (turpmāk - Noteikumi) izstrādāti, lai papildinātu un precizētu Noteikumus ar tādiem sociālajiem pakalpojumiem, kādus Pašvaldība ar 2022. gada 3. maija līgumu Nr. 9.5.2/22/190 deleģējusi biedrībai "Latvijas Samariešu apvienība".
2. Īss projekta satura izklāsts Ar Noteikumu 1. un 3. punktu tiek paredzēts papildināt saistošos noteikumus ar jaunu sociālo pakalpojumu - dienas aprūpes centra pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (sk. Noteikumu 8. punktu) un speciālistu pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (sk. Noteikumu 13. punktu).

Noteikumu 2. punkts paredz izteikt saistošo noteikumu 6.16. apakšpunktu jaunā redakcijā - specializētās darbnīcas pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (sk. Noteikumu 11. un 12. punktu).

Ievērojot minēto, attiecīgi precizēts saistošo noteikumu 10., 11., 13., 14. un 27. punkts (sk. Noteikumu 4., 5., 6. un 7. punktu).

Ar Noteikumu 9. punktu tiek paredzēts precizēt saistošo noteikumu 51., 52. un 53. punktu, nosakot grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojuma nosacījumus, kā arī ar Noteikumu 10. punktu tiek paredzēts papildināt saistošos noteikumus ar jaunu 53.1 punktu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Līdz 2023. gada beigām pakalpojums tiks kompensēts no projekta "Vidzeme iekļauj" līdzekļiem.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Paredzama uzņēmējdarbības attīstība, lai nodrošinātu aprūpes pakalpojuma sniegšanu kā juridiskas personas (sociālo pakalpojumu sniedzēji) vai fiziskas personas, kuras ir reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicēji.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu administrēšanu veic Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām ir veiktas. projekta "Vidzeme iekļauj" izvērtētām personām - gan bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, gan pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem reizi gadā vai pēc nepieciešamības tiek aktualizēti atbalsta plāni, kuros tiek norādīti nepieciešamie un aktuālie pakalpojumi.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Valmieras novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 53Pieņemts: 26.05.2022.Stājas spēkā: 16.06.2022.Zaudē spēku: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 115, 15.06.2022. OP numurs: 2022/115.24
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
333255
16.06.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"