Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 21

Tukumā 2022. gada 30. martā (prot. Nr. 6, 10. §)

Par grozījumu Tukuma novada domes 2022. gada 26. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību un izcenojumiem Tukuma novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Tukuma novada domes
30.03.2022. lēmumu (prot. Nr. 6, 10.§)

Izdoti saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma 13. panta sesto daļu,
26. panta trešo daļu un 7.1 daļu, Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa
noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas
un tās centrālās datubāzes noteikumu" 69., 79., 81. punktu

Izdarīt Tukuma novada domes 2022. gada 26. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību un izcenojumiem Tukuma novadā" šādu grozījumu:

- 20. punktu aiz vārda "dokumentāciju" papildināt ar palīgteikumu šādā redakcijā:

"ja ieceres dokuments izstrādāts vektordatu formā un ēka atrodas pilsētas vai ciema teritorijā.".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 21 "Par grozījumu Tukuma novada pašvaldības 2022. gada 26. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību un izcenojumiem Tukuma novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un tās centrālās datubāzes noteikumi" 52. punkts noteic, ka [..] Pēc pasūtītāja vai būvvaldes pieprasījuma izpildmērījuma plānā attēlo jaunizbūvētās būves faktisko novirzi attiecībā pret projektu.

Saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību un izcenojumiem Tukuma novadā" (turpmāk - Noteikumi) nepieciešams precizēt apstākli, kad nepieciešams atainot novirzi no projekta, lai, pasūtot izpilmērījumu, pasūtītājam un izpildītājam būtu skaidri nosacījumi un darbu apjoms.

Šobrīd Noteikumu 20. punktā noteikts, ka izpildmērījuma plānā attēlo jaunizbūvētās būves faktisko novirzi attiecībā pret būvniecības ieceres dokumentāciju.

Konsultējoties ar sertificētiem mērniekiem, izvērtējot iespējas un ieguldāmo darbu apjomu, Tukuma novada būvvalde ierosinājusi precizēt prasības, kuros gadījumos izpildmērījumā atainot jaunizbūvētās būves faktisko novirzi attiecībā pret projektu.

Nozares speciālisti, kas sagatavo izpildmērījumus, norāda, ka ne vienmēr var objektīvi atainot novirzes no projekta, ja būvprojekts nav izstrādāts vektordatu formā (piemēram dwg datņu formātā). Agrāk izstrādātiem būvprojektiem, kas saglabājušies tikai papīra formātā un/vai zīmēti ar roku, vai pašu ierosinātāju pašrocīgi zīmētiem būvniecības ieceres dokumentiem nav iespējams atainot būves piesaisti atbilstoši projektā norādītajam.

Būvvalde norāda, ka blīvas apbūves teritorijā ir būtiski pārbaudīt būves novirzi no būvprojekta, kā arī pārbaudīt, vai nav skartas trešo pušu intereses, respektīvi, vai atbilstoši Būvniecības likumam nepieciešams izstrādāt izmaiņu būvprojektu un saskaņot ar trešajām personām, kuru intereses tiek skartas. Izpildmērījumā atainojot jaunizbūvētās būves faktisko novirzi attiecībā pret projektu, tiek ietaupīts būvvaldes atbildīgo speciālistu laiks dokumentu izvērtēšanas procesā. Līdz ar to būvvaldes pakalpojumu - lēmumu par objekta pieņemšanu ekspluatācijā - var sniegt savlaicīgāk.

Pamatojoties uz normatīvo aktu regulējumu, kas stājās spēkā 2022. gada 1. jūlijā, kur tiek noteikts princips - atļaujas, atzīmes un saskaņojuma izdošana ar noklusējumu -, būtiski ir atslogot būvinspektoru noslodzi.

Ja būvprojekts izstrādāts vektordatu formā, tad mērnieks var iegūt ēkas piesaisti koordinātēs un izpildmērījumā atainot ēkas nobīdi no projekta.

2. Īss projekta satura izklāsts Tiek grozīts Noteikumu 20. punkts, to precizējot.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Projekts ietekmi uz budžetu nerada.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Precizējot Noteikumu 20. punktu, tiek atviegloti nosacījumi nozares speciālistiem, jaunizbūvētās būves faktiskās novirzes attiecībā pret projektu atainošanai izpildmērījumā: nosakot, ka ēkas novirze no projekta atainojama izpildmērījumā ēkām, kuru realizācijai būvprojekts izstrādāts vektordatu formā un ēka atrodas blīvi apbūvētās vietās (pilsētās, ciemos).
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Jaunas administratīvas procedūras nav nepieciešamas.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir veiktas.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumu Tukuma novada domes 2022. gada 26. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par augstas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Tukuma novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 21Pieņemts: 30.03.2022.Stājas spēkā: 21.04.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 76, 20.04.2022. OP numurs: 2022/76.16
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
331713
21.04.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"