Ministru kabineta noteikumi Nr. 228
Rīgā 2022. gada 12. aprīlī (prot. Nr. 20 19.
§)
Grozījumi Ministru kabineta 2014.
gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes
shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles
kārtība"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības
likuma
4. panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos
Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas,
darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis,
2014, 165. nr.; 2015, 210. nr.; 2016, 135., 199. nr.; 2017, 193.
nr.; 2019, 142. nr.; 2021, 60. nr.) šādus grozījumus:
1. Svītrot 5.3. apakšpunktu.
2. Izteikt 41.13. apakšpunktu šādā
redakcijā:
"41.13. apliecinājumu, norādot realizēto
bioloģiskās lauksaimniecības produktu nosaukumus un realizācijas
vietas."
3. Svītrot 41.2 punktu.
4. Izteikt 41.3 punktu šādā redakcijā:
"41.3 Ja šo noteikumu 41.1 punktā minēto
dokumentu pārbaudē tiek konstatēta operatora un shēmas produkta
atbilstība bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām,
bioloģiskās kontroles institūcija pieņem lēmumu par operatora
iekļaušanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā un iekļauj
operatoru šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā."
5. Svītrot 41.4 punktu.
6. Izteikt 41.6 punktu šādā redakcijā:
"41.6 Operators katru gadu (ne vēlāk kā līdz 1.
septembrim) iesniedz bioloģiskās kontroles institūcijā
apliecinājumu par dalību shēmā, norādot periodā no iepriekšējā
gada 30. augusta līdz kārtējā gada 31. augustam realizēto
bioloģiskās lauksaimniecības produktu nosaukumus un realizācijas
vietas."
7. Izteikt 41.7 punktu šādā redakcijā:
"41.7 Ja operators nav iesniedzis šo noteikumu
41.6 punktā minēto apliecinājumu, bioloģiskās
kontroles institūcija pieņem lēmumu par operatora darbības
pārtraukšanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā, izdara attiecīgu
ierakstu šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā un par
to rakstiski paziņo operatoram."
8. Izteikt 9. pielikumu jaunā redakcijā (1.
pielikums).
9. Izteikt 10. pielikumu jaunā redakcijā (2.
pielikums).
Ministru prezidents A. K.
Kariņš
Zemkopības ministrs K.
Gerhards
1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 12. aprīļa
noteikumiem Nr. 228
"9. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Nacionālās pārtikas
kvalitātes shēmas prasības dārzeņiem, kartupeļiem, sēnēm un to
pārstrādes produktiem
1. Ja produkts tiks
marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr.
461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas,
darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II
nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir
primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts
atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu
integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un
kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu
aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās
audzēšanas reģistrā.
2. Kartupeļi cietes
ražošanai, ja ciete tiks marķēta ar šo noteikumu 5. pielikuma II
nodaļā minēto norādi, ir audzēti saskaņā ar šā pielikuma 1.
punktā minētajām prasībām vai normatīvajiem aktiem par bioloģisko
lauksaimniecību kā pārejas periodā ražoti produkti, un to
apliecina normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības
uzraudzību un kontroli noteiktās kontroles institūcijas izsniegts
dokumentārs pierādījums (izziņa par pārejas perioda uz bioloģisko
lauksaimniecību uzsākšanu vai sertifikāts).
3. Svaigie dārzeņi, kas
paredzēti pārstrādei, ir svaigi, bez lieka virsmas mitruma, tīri,
neplaisājuši.
4. Pārstrādei paredzēto
dārzeņu kontroli katrai partijai veic operators.
5. Gurķi, zaļie zirnīši,
mārrutki, kāposti, dilles, sīpoli, burkāni, kartupeļi, pupiņas,
baklažāni, ķirbji, skābenes un paprika atbilst šā pielikuma 1.
tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem.
1. tabula
Kvalitātes rādītāji
svaigiem dārzeņiem, kartupeļiem un sēnēm
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītāji
|
1. |
Gurķi |
Gurķu vidus ir
blīvs, ar negatavām, mīkstām sēklām |
2. |
Zaļie
zirnīši |
Veseli un
svaigi zirņi, ar plānu un maigu apvalku. Bez svešķermeņu un
zemes piemaisījumiem. Gatavības pakāpe (pēc finometra) - ne
vairāk kā 56 grādi |
3. |
Mārrutki |
Mārrutku saknes
ir bez bārkšsaknēm, bez zaļās lapu daļas, nesavītušas.
Zemes piemaisījumi - ne vairāk kā 2,5 % no kopējās masas.
No ziemas glabāšanas vītušas saknes - ne vairāk kā 15 % no
kopējās masas. Sakņu diametrs - ne mazāks par 1,5 cm. Sakņu
garums ne mazāks par 6 cm. Mehāniski bojātas (plaisas,
nobrāzumi) - ne vairāk kā 5 % |
4. |
Galviņkāposti |
Kāpostu
galviņas - noteiktam pārstrādes veidam piemērotas šķirnes,
stingras, lapas cieši piekļautas, svars nav mazāks par 0,5
kg |
5. |
Dilles |
Bez saknēm.
Pieļaujamas viegli apvītušas, ar apdzeltējušām lapām līdz 5
% no masas. Dilles bez pelējuma, nav puvušas, nav
apkaltušas, bez zemes piemaisījumiem |
6. |
Sīpoli |
Sīpola galviņa
stingra, nogatavojusies, sausa, ar labi apžāvētām, sausām
ārējām zvīņlapām, izžāvēts sīpola kakls, bez zemes
piemaisījumiem |
7. |
Burkāni |
Nesažuvuši,
sulīgi, ar mazu serdes daļu. Zemes piemaisījumi ne vairāk
kā 2 % |
8. |
Kartupeļi |
Kartupeļi bez
asniem, bez zaļiem plankumiem, bez tukša vidus un nav
apsaluši. Zemes piemaisījumi ne vairāk kā 1 % |
9. |
Kartupeļi
cietes ražošanai |
Cietes saturs
nav mazāks par 15 % |
10. |
Kartupeļi čipsu ražošanai |
Bumbuļu izmērs
ne mazāks par 38 mm |
Puve - ne
vairāk par 2,4 %, kaitēkļu bojājumi - ne vairāk par 10 %,
dziļš kraupis - ne vairāk par 15 %, augšanas plaisas - ne
vairāk par 15 %. Kopējo bojājumu summa nepārsniedz 17 %
(procenti noteikti pēc masas) |
11. |
Pupiņas |
Veselas, bez
svešķermeņu piemaisījumiem. Vienmērīgu gatavības
pakāpi |
12. |
Skābenes |
Svaigas,
sausas, stingras jaunās lapiņas, zaļā krāsā, garša un
smarža raksturīga svaigām skābenēm. Lapiņas nogrieztas
aktīvās veģetācijas periodā, bez citu augu piemaisījumiem.
Lapas sulīgas, ar botāniskai šķirnei raksturīgu lapu formu.
Pieļaujamas viegli apvītušas - līdz 2 %, tikko veidoties
sākuši ziedneši - līdz 1 % |
13. |
Paprika |
Izmērs:
šķirnes ar iegarenu formu - garumā ne mazāk par 6
cm;
šķirnes ar apaļu formu - diametrā ne vairāk par 6
cm;
augļa sieniņas biezums - ne mazāks par 4 mm;
Pieļaujamās novirzes: neatbilstoši izmēram - ne vairāk
par 5 %, viegli apvītuši - ne vairāk par 5 %, ar sauso
puvi - ne vairāk par 10 %
|
14. |
Šampinjoni |
Sēnes svaigas, baltas, cepurīte pie kātiņa neatvērusies,
tīras, ar minimālām augsnes paliekām. Smarža un garša
raksturīga šampinjoniem. Sēņu lapiņas gaišas, mīkstums
vienmērīgi blīvs, balts.
Pieļaujamās novirzes: sēnes ar nostieptu mantiju pie
kātiņa, bet neveras vaļā - ne vairāk par 2 %; sēnes ar
nelieliem bojājumiem (tumšas krāsas punktiem) - ne vairāk
par 3 %; sēnes ar viegli pelēcīgu nokrāsu - ne vairāk par
1 %
|
15. |
Baklažāni |
Mīkstums stingrs, porains, sēklas neattīstītas. Izmērs:
diametrs - līdz 10 cm, garums bez ierobežojumiem,
augļkātiņa garums - līdz 2 cm.
Pieļaujamās novirzes: nepareizas formas (līki) - ne
vairāk par 20 %, viegli ieskrāpēta miziņa, nelieli
noberzumi un iespiedumi - ne vairāk par 10 %, diametrs
līdz 12 cm - ne vairāk par 10 %
|
6. Pārstrādātu produktu
ražošanā neizmanto pārtikas piedevas - konservantus. Dārzeņu
marinādes ražošanā atļauts izmantot etiķskābi un etiķi.
7. Produktam pievienotā
sāls daudzums:
7.1. svaigiem, mizotiem,
vārītiem un tvaicētiem kartupeļiem un dārzeņiem (vakuumā) sāls
nav pievienots;
7.2. marinētiem,
skābētiem, sālītiem dārzeņiem un sēnēm - ne vairāk kā 2,5 g uz
100 g produkta;
7.3. zaļajiem zirnīšiem -
ne vairāk kā 0,7 g uz 100 g produkta;
7.4. dārzeņu salātiem un
dārzeņu konserviem - ne vairāk kā 1,2 g uz 100 g produkta.
8. Dārzeņus skābē,
izmantojot dabīgas fermentēšanas metodes.
9. Šā pielikuma 2., 3.,
4., 5., 6., 7., 8. un 9. tabulā minētos produktu mikrobioloģiskos
un fizikāli ķīmiskos rādītājus operators kontrolē ne retāk kā
reizi gadā, un tie atbilst attiecīgajās tabulās minētajiem
kvalitātes rādītājiem.
2. tabula
Kvalitātes rādītāji
konservētiem dārzeņiem
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Zaļie zirnīši |
Zirņu masas
daļa, % |
zirņi, ne mazāk
kā 55 % no svara |
Hlorīdu masas
daļa, % |
0,8-1,5 |
pH |
ne mazāks kā
5,3 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā
100 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 10
kvv/1 g |
2. |
Dārzeņu salāti |
Hlorīdu masas
daļa, % |
0,9-2,25 |
Titrējamās
skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) |
ne vairāk kā
1,5 |
pH |
3,0-5,0 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 103 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 5
x 10 kvv/1 g |
3. |
Dārzeņu konservi |
Hlorīdu masas
daļa, % |
0,8-2,0 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 103 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 5
x 10 kvv/1 g |
3. tabula
Kvalitātes rādītāji
konservētām, marinētām sēnēm
Nr.
p. k.
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Masas daļa no konservu masas neto:
veselie, %
|
ne mazāk kā 50
|
2. |
Blakus
piemaisījumi |
nav
pieļaujami |
3. |
Hlorīdu masas
daļa, % |
0,7-1,5 |
4. |
Titrējamās
skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) |
0,3-0,7 |
5. |
pH |
ne vairāk kā
4,5 |
6. |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 103 kvv/1 g |
7. |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 5
x 10 kvv/1 g |
4. tabula
Kvalitātes rādītāji galda
mārrutkiem, mērcēm un sinepēm
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Galda mārrutki |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 104 kvv/1 g |
Titrējamās
skābes masas daļa, % |
0,6-1,9 |
NaCl masas
daļa, % |
1,0-2,2 |
pH |
3,0-4,6 |
2. |
Tomātu mērces un kečupi |
Sausnas saturs,
% Brix |
ne mazāk kā
13 |
Hlorīdu masas
daļa, % |
0,5-3,3 |
Titrējamās
skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) |
0,3-1,6 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 104 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 1
x 102 kvv/1 g |
pH |
2,5-4,5 |
3. |
Mērces |
Hlorīdu masas
daļa, % |
0,9-2,5 |
Titrējamās
skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) |
0,3-1,9 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 104 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 1
x 102 kvv/1 g |
pH |
3,5-4,0 |
4. |
Sinepes |
Hlorīdu masas
daļa, % |
0,6-3,0 |
Titrējamās
skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) |
0,5-3,0 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 104 kvv/1 g |
5. tabula
Kvalitātes rādītāji dārzeņu
zupām un tām līdzīgiem produktiem
Nr.
p. k.
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā
100 kvv/1 g |
2. |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
nav
pieļaujamas |
6. tabula
Kvalitātes rādītāji
kartupeļu pārstrādes produktiem
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. |
Kartupeļu ciete |
Forma |
pulverveida
viela |
Smarža |
raksturīga
cietei, bez blakus smaržām |
Mitrums, % |
15,00-20,00 |
Kopējais pelnu
saturs, % |
ne vairāk kā
0,50 |
Pelni
(smiltis), nešķ. 10 % HCl, %, maks. |
0,05 |
Skābums - 0,1
NaOH patēriņš 100 g sausnas neitralizācijai |
ne vairāk kā
12 |
SO2
saturs, mg/kg |
ne vairāk kā
10 |
Mikroorganismu
skaits |
ne vairāk kā 1
x 105 kvv/1 g |
Koliformas,
0,01 g |
nav
pieļaujamas |
Pelējumi,
raugi |
ne vairāk kā
500 kvv/1 g |
Salmonellas, 25
g |
nav
pieļaujamas |
2. |
Kartupeļu čipsi, kraukšķīgie salmiņi |
Mitruma saturs,
% |
ne vairāk kā
3,5 |
Tauku saturs,
% |
28-36 |
Sāls saturs,
% |
0,8-2,0 |
7. tabula
Kvalitātes rādītāji
žāvētiem dārzeņiem, kaltētām sēnēm, sukādēm, saldētiem dārzeņiem,
dārzeņu nektāriem, ievārījumiem, biezeņiem un tiem līdzīgiem
produktiem
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Kaltēti dārzeņi, kaltētas sēnes |
Ūdens saturs
produktā, % |
10-30 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā:
kaltētām sēnēm 5 x 103 kvv/1 g;
kaltētiem dārzeņiem 2 x 103 kvv/1 g
|
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā
100 kvv/1 g |
2. |
Sukādes |
Ūdens saturs
produktā, % |
10-30 |
Cukuru saturs
gatavā produktā, % |
ne vairāk kā
82 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 102 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
3. |
Saldēti dārzeņi (atsaldēti) |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 105 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
4. |
Dārzeņu ievārījumi, biezeņi un tiem līdzīgi produkti |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
5 x
103 kvv/1 g |
Patogēnie
mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas, 1 g |
nav
pieļaujamas |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
5. |
Dārzeņu nektāri |
Sausnas masas
daļa, % |
ne mazāk kā
11 |
Titrējamās
skābes masas daļa (pārrēķinot citronskābē), % |
0,3-0,9 |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ja uzglabāšanas
termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, - ne vairāk kā 50 kvv/1
g, pārējiem - nav pieļaujamas |
8. tabula
Kvalitātes rādītāji
skābētiem un marinētiem kāpostiem
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Skābēti kāposti |
Kopējais
skābums, % |
0,7-1,5 |
Sāls saturs,
% |
0,8-2,0 |
Kāpostu un
sulas savstarpējā attiecība, % |
85-90 :
15-10 |
2. |
Skābēti kāposti ar piedevām |
Kopējais
skābums, % |
0,7-1,5 |
Sāls saturs,
% |
0,8-2,5 |
Kāpostu ar
piedevām un sulas savstarpējā attiecība, % |
85-90 :
15-10 |
3. |
Marinēti kāposti |
Kopējais
skābums, % |
0,7-1,5 |
Sāls saturs,
% |
1,2-2,0 |
Svaigi kāposti
un marināde, % |
60 : 40 |
4. |
Marinēti kāposti ar piedevām |
Kopējais
skābums, % |
0,7-1,5 |
Sāls saturs,
% |
1,5-2,5 |
Svaigi kāposti
ar piedevām un marināde, % |
60 : 40 |
9. tabula
Kvalitātes rādītāji
svaigiem un mizotiem, vārītiem un tvaicētiem, skābētiem un
sālītiem produktiem
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Svaigi, mizoti, vārīti un tvaicēti kartupeļi un dārzeņi
(vakuumā) |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 106 kvv/1 g |
Pelējuma
sēnītes |
ne vairāk kā
100 kvv/1 g |
2. |
Skābēti un sālīti dārzeņi un sēnes |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 104 kvv/1 g |
Pelējuma
sēnītes un rauga šūnas |
ne vairāk kā
100 kvv/1 g |
Salmonellas, 25
g |
nav
pieļaujamas |
10. Marinētu dārzeņu saturs konservos no kopējās masas ir:
10.1. vismaz 50 %, ja dārzeņi ir nesagriezti;
10.2. vismaz 55 %, ja dārzeņi ir sagriezti."
2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 12. aprīļa
noteikumiem Nr. 228
"10. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Nacionālās pārtikas
kvalitātes shēmas prasības augļiem, ogām un to pārstrādes
produktiem
1. Ja produkts tiks
marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr.
461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas,
darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II
nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir
primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts
atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu
integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un
kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu
aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās
audzēšanas reģistrā.
2. Augļu un ogu
pārstrādes produktu ražošanā izmanto svaigus, saldētus vai
žāvētus augļus un ogas, tostarp meža ogas.
3. Pārstrādei paredzētās
ogas ir ar šķirnei raksturīgu krāsu un smaržu, bojātas ogas nav
pieļaujamas vairāk par 3 %.
4. Saldētas ogas nav
salipušas, ar lielu sasalušu ledus kristālu apsarmi. Saldēšanai
paredzēto augļu un ogu kontroli veic operators katrai partijai,
un to kvalitāte atbilst šā pielikuma 1. un 2. tabulā minētajām
prasībām.
5. Pārstrādei paredzēto
augļu un ogu kontroli veic operators katrai partijai, un to
kvalitāte atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajiem kvalitātes
rādītājiem.
1. tabula
Pārstrādei paredzēto svaigo
augļu un ogu kvalitātes rādītāji
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Avenes |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
8,0 % |
Ogas, kas nav
sasniegušas gatavību |
ne vairāk par 5
% |
2. |
Upenes |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
12,0 % |
Negatavas vai
brūnas ogas |
ne vairāk par 5
% |
3. |
Zemenes |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
7,0 % |
Kauslapiņas |
ne vairāk par
12 gab./1 kg |
Ogas, kas nav
sasniegušas gatavību |
ne vairāk par 5
% |
4. |
Dzērvenes
(purva) |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
8,0 % |
5. |
Brūklenes |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
10,0 % |
6. |
Mellenes |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
9,0 % |
7. |
Ķirši |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
11,0 % |
8. |
Kazenes |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
8,0 % |
9. |
Lielogu
dzērvenes |
Sausnas saturs
(Brix) |
ne mazāk par
8,0 % |
6. Augļu, ogu ievārījumi un sukādes, kā arī žāvētie augļi,
augļu sulas un tām līdzīgie produkti atbilst šā pielikuma 2., 3.,
4. un 5. tabulā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem, un tos nosaka
operators ne retāk kā reizi gadā.
2. tabula
Augļu un ogu ievārījumu,
saldētu augļu un ogu kvalitātes rādītāji
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Augļu un ogu ievārījumi |
Augļu saturs
produktos, % |
ne mazāk kā
40 |
pH |
2,6-3,5 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
5 x
103 kvv/1 g |
Zarnu nūjiņu
grupas baktērijas, 1 g |
nav
pieļaujamas |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
2. |
Augļu un ogu ievārījumi ar samazinātu kaloriju
daudzumu |
Augļu saturs
produktos, % |
ne mazāk kā
40 |
Sausnas saturs,
% |
28,0-40,0 |
pH |
2,6-3,4 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 5
x 103 kvv/1 g |
Zarnu nūjiņu
grupas baktērijas, 1 g |
nav
pieļaujamas |
Pelējumi un
raugi |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
3. |
Saldēti augļi un ogas |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 105 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
3. tabula
Augļu sulu un tām līdzīgo
produktu kvalitātes rādītāji
Nr.
p. k.
|
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. |
Augļu nektāri |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas, 1 g |
ja uzglabāšanas
termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, - ne vairāk kā 50 kvv,
pārējiem - nav pieļaujamas |
Titrējamās
skābes masas daļa, % |
0,1-1,6
(atkarībā no produkta veida) |
2. |
Augļu sulas (tostarp augļu sulas no koncentrētām
sulām) |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas pasterizētiem produktiem, 1 g |
ne vairāk kā 50
kvv |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas nepasterizētiem produktiem, 1 g |
ne vairāk kā 5
x 103 kvv |
Patulīna saturs: smiltsērkšķu sulai, ābolu
sulai, kg |
ne lielāks par 10 μg |
citu augļu
sulām, kg |
ne lielāks par
50 μg |
Zarnu nūjiņu
grupas baktērijas nepasterizētā sulā, 25 g |
nav
pieļaujamas |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi
nepasterizētiem produktiem, 1 g |
ne vairāk kā 5
x 103 kvv |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi
pasterizētiem produktiem, 1 g |
ja uzglabāšanas
termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, - ne vairāk kā 50 kvv,
pārējām - nav pieļaujami |
3. |
Sīrupi |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, 1 g |
ne vairāk kā 5
x 103 kvv |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas, 1 g |
ne vairāk kā 50
kvv |
4. tabula
Kvalitātes rādītāji sukādēm
un žāvētiem augļiem
Nr.
p. k.
|
Produkts
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Sukādes |
Ūdens saturs
produktā, % |
10-30 |
Cukuru saturs
gatavā produktā, % |
ne vairāk kā
82 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 102 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
2. |
Žāvēti augļi |
Ūdens saturs
produktā, % |
ne vairāk kā
30 |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 5
x 103 kvv/1 g |
Pelējumu
sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā
100 kvv/1 g |
5. tabula
Kvalitātes rādītāji ābolu
biezeņiem ar ogu augļu piedevu vai bez tās un ar saldo krējumu
vai bez tā
Nr.
p. k.
|
Rādītājs
|
Rādītāja lielums
|
1. |
Sausnas saturs,
% Brix |
ne mazāk kā
18 |
2. |
pH |
3,2-4,4 |
3. |
Mezofilie
aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi |
ne vairāk kā 1
x 103 kvv/1 g |
4. |
Zarnu nūjiņas
grupas baktērijas, 1 g |
nav
pieļaujamas |
5. |
Patogēnie
mikroorganismi, t. sk. salmonella, 25 g |
nav
pieļaujami |
6. |
Pelējumi un
raugi |
ne vairāk kā 50
kvv/1 g |
"
|
|
Saistītie dokumenti
-
Grozītais
-
Izdoti saskaņā ar
-
Anotācija / tiesību akta projekts
|