Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 222

Rīgā 2022. gada 5. aprīlī (prot. Nr. 19 26. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 4. janvāra noteikumos Nr. 13 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Eiropas Savienības struktūrfondu un
Kohēzijas fonda 2014.-2020. gada plānošanas perioda
vadības likuma 20. panta 6. un 13. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 4. janvāra noteikumos Nr. 13 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 6., 172. nr.; 2020, 157. nr.; 2021, 122. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi".

2. Izteikt 8.2.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.2.1. primārās enerģijas gada patēriņa samazinājums - vismaz 13 966 MWh/gadā;".

3. Izteikt 8.2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.2.3. aprēķinātais siltumnīcefekta gāzu samazinājums - vismaz 2493 CO2 ekvivalenta tonnas gadā."

4. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Atlases kārtas īstenošanai pieejamais kopējais publiskais finansējums ir 37 598 499 euro, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums - 31 958 724 euro un valsts budžeta finansējums - 5 639 775 euro."

5. Izteikt 22.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.6. atjaunojamos energoresursus izmantojošu siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanas avotu un aukstuma apgādes avotu iegāde un uzstādīšana. Elektroenerģijas ražošanas avotu iegāde un uzstādīšana nav pieļaujama šo noteikumu VII un VIII nodaļā un 74.2. apakšpunktā minētajos gadījumos;".

6. Izteikt 41. punktu šādā redakcijā:

"41. Iepirkumu, kas nepieciešams projekta īstenošanai, finansējuma saņēmējs veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem publisko iepirkumu jomā, ievērojot caurspīdīgu, atklātu, nediskriminējošu un konkurenci nodrošinošu procedūru. Ieteicama ir vides prasību integrācija preču, pakalpojumu un būvdarbu iepirkumos (zaļais publiskais iepirkums)."

7. Izteikt 46.2 punktu šādā redakcijā:

"46.2 Ja, sniedzot atbalstu šo noteikumu ietvaros, tiek pārkāpti šo noteikumu VI nodaļā minētie komercdarbības atbalsta piešķiršanas nosacījumi vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma sniegšanai attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem dažiem uzņēmumiem, kuriem uzticēts sniegt pakalpojumus ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi, finansējuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt sadarbības iestādei visu projekta ietvaros saņemto nelikumīgo valsts atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no valsts atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

8. Izteikt 46.3 punktu šādā redakcijā:

"46.3 Ja tiek konstatēts Komisijas 2014. gada 17. jūnija Regulas (ES) Nr. 651/2014, ar ko noteiktas atbalsta kategorijas atzīst par saderīgām ar iekšējo tirgu, piemērojot Līguma 107. un 108. pantu (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2014. gada 26. jūnijs, Nr. L 187) (turpmāk - Komisijas regula Nr. 651/2014), prasību pārkāpums šo noteikumu ietvaros īstenotajā projektā, finansējuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt sadarbības iestādei visu projekta ietvaros saņemto nelikumīgo valsts atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no valsts atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

9. Izteikt 46.4 punktu šādā redakcijā:

"46.4 Ja tiek konstatēts Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulas Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 24. decembris, Nr. L 352) (turpmāk - Komisijas regula Nr. 1407/2013) prasību pārkāpums šo noteikumu ietvaros īstenotajā projektā, finansējuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt sadarbības iestādei visu projekta ietvaros saņemto de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no valsts atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

10. Izteikt 46.5 punktu šādā redakcijā:

"46.5 Ja tiek konstatēts tā Eiropas Komisijas lēmuma prasību pārkāpums šo noteikumu ietvaros īstenotajā projektā, ar kuru paziņotais valsts atbalsts komercdarbībai viena vienota ieguldījumu projekta ietvaros ir atzīts par saderīgu ar iekšējo tirgu, finansējuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt sadarbības iestādei visu projekta ietvaros saņemto nelikumīgo valsts atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no valsts atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

11. Izteikt 47.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"47.3. projekta iesniedzēja īpašumā, lietošanā vai valdījumā esošajā infrastruktūrā (tajā skaitā ēkas daļā platības izteiksmē, kur tiek īstenoti energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi, ēkā vai ēku grupā), kas tiek izmantota tādas funkcijas vai pārvaldes uzdevuma nodrošināšanai, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, pamatlīdzekļu un ilgtermiņa ieguldījumu nolietojuma periodā pieļaujams veikt papildinošu saimniecisko darbību 20 % apmērā no infrastruktūras gada jaudas platības, laika vai finanšu izteiksmē, lai atbalsts pasākuma ietvaros netiktu kvalificēts kā komercdarbības atbalsts. Ar papildinošu saimniecisko darbību saprot darbības, kas ir tieši saistītas ar ēkas vai ēku grupas ekspluatāciju un tai nepieciešamas vai nesaraujami saistītas ar tās galveno ar saimniecisko darbību nesaistīto izmantojumu, patērējot tādu pašu resursu (piemēram, materiāli, aprīkojums, darbaspēks, pamatkapitāls) apjomu kā ar saimniecisko darbību nesaistītajām darbībām;".

12. Izteikt 47.1 punktu šādā redakcijā:

"47.1 Ja tiek konstatēts, ka projekta dzīves ciklā ēkā vai ēku grupā, par kuru iesniegts projekta iesniegums, tiek veikta saimnieciskā darbība, kas nav uzskatāma par papildpakalpojumu, vai tiek veikta papildinoša saimnieciskā darbība, kas pārsniedz šo noteikumu 47.3. apakšpunktā minēto apmēru, vai tiek veikta saimnieciskā darbība, kas nav uzskatāma par papildinošu saimniecisko darbību, projekta iesniedzējam proporcionāli šai ēkas vai ēku grupas daļai platības, laika vai finanšu izteiksmē ir pienākums atmaksāt sadarbības iestādei saņemto nelikumīgo komercdarbības atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no valsts atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

13. Papildināt ar 47.2 punktu šādā redakcijā:

"47.2 Ar saimniecisku darbību nesaistītā projektā ir pieļaujamas šo noteikumu 22.6. apakšpunktā minētās izmaksas atjaunojamos energoresursus izmantojošu elektroenerģijas ražošanas avotu iegādei un uzstādīšanai, ja vismaz 80 procenti no gadā saražotās enerģijas tiek izmantoti pašpatēriņam."

14. Izteikt 48. punktu šādā redakcijā:

"48. Sadarbības iestāde reizi gadā visā projekta dzīves ciklā nodrošina uzraudzību attiecībā uz veikto investīciju atbilstību šo noteikumu 47.3. un 47.4. apakšpunktā un 47.2 punktā minētajam apmēram."

15. Papildināt ar 59.1 punktu šādā redakcijā:

"59.1 Šo noteikumu 22.6. apakšpunktā minētās izmaksas atjaunojamos energoresursus izmantojošu elektroenerģijas ražošanas avotu iegādei un uzstādīšanai ir pieļaujamas šo noteikumu 49. punktā minēto finansējuma saņēmēju projektos, ja visa saražotā enerģija tiks izmantota tikai valsts apmaksāto veselības pakalpojumu sniegšanai, ievērojot, ka pašpatēriņš ietilpst atlīdzības (kompensācijas) apmērā."

16. Papildināt ar 74.1 punktu šādā redakcijā:

"74.1 Ja ar saimniecisku darbību nesaistīts projekts vai projekts, kas saistīts ar tādu saimniecisko darbību, kurai sniegtais atbalsts nav kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, ieviešanas gaitā vai projekta dzīves ciklā kļūst par projektu, kas saistīts ar saimniecisku darbību, kurai sniegtais atbalsts būtu kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, finansējuma saņēmējs atmaksā sadarbības iestādei visu nelikumīgi saņemto atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no valsts atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

17. Papildināt ar 74.2 punktu šādā redakcijā:

"74.2 Šo noteikumu 22.6. apakšpunktā minētās izmaksas atjaunojamos energoresursus izmantojošu elektroenerģijas ražošanas avotu iegādei un uzstādīšanai ir pieļaujamas šo noteikumu 74.1. apakšpunktā minētajos gadījumos, ja vismaz 80 procenti no gadā saražotās enerģijas tiek izmantoti pašpatēriņam."

18. Izteikt 75. punktu šādā redakcijā:

"75. Sadarbības iestāde reizi gadā visā projekta dzīves ciklā nodrošina uzraudzību attiecībā uz veikto investīciju atbilstību šo noteikumu 74. un 74.2 punktā minētajiem nosacījumiem."

19. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (​pielikums).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministra pienākumu izpildītājs ‒
zemkopības ministrs K. Gerhards

 

Pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 5. aprīļa
noteikumiem Nr. 222

"1. pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 4. janvāra
noteikumiem Nr. 13

Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" otrās projektu iesniegumu atlases kārtas finansējuma saņēmēji un finansējuma sadalījums

1. Sabiedriskā labuma organizācijas:

1.1. Latvijas Neredzīgo biedrība ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 1 336 279 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 235 814 euro;

1.2. Latvijas Nedzirdīgo savienība ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 561 326 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 99 058 euro;

1.3. Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 433 098 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 76 430 euro;

1.4. biedrība "Latvijas Teātra darbinieku savienība" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 425 000 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 75 000 euro.

2. Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību un sabiedrības ar ierobežotu atbildību, kuru kapitāldaļas 100 % apmērā pieder valstij vai pašvaldībai, veselības jomā:

2.1. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 2 550 000 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 450 000 euro;

2.2. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 804 569 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 141 983 euro;

2.3. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 1 230 690 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 217 181 euro;

2.4. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 1 360 000 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 240 000 euro.

3. Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas cirks" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 2 550 000 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 450 000 euro.

4. Valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi", iesniedzot projekta iesniegumu un nodrošinot projekta īstenošanu par:

4.1. valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Dailes teātris" izmantojamo ēku ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 2 099 297 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 370 465 euro;

4.2. valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Leļļu teātris" izmantojamo ēku ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 742 832 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 131 089 euro;

4.3. valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Valmieras drāmas teātris" izmantojamo ēku ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 3 865 183 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 682 092 euro;

4.4. valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Jaunais Rīgas teātris" izmantojamo ēku ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 1 844 854 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 325 563 euro.

5. Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību, kas pilda nacionālās sporta bāzes funkcijas, ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 1 721 505 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 303 795 euro.

6. Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"", kas pilda nacionālās sporta bāzes funkcijas, ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 890 120 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 157 080 euro.

7. Tiešās valsts pārvaldes iestādes vai to padotības iestādes vai valsts deleģēto pārvaldes uzdevumu veicošas atvasinātas publiskas personas, vai valsts deleģēto pārvaldes uzdevumu veicošas kapitālsabiedrības, kuru kapitāldaļas 100 % apmērā pieder ministrijai vai atvasinātai publiskai personai:

7.1. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Šampētera nams", iesniedzot projekta iesniegumu un nodrošinot projekta īstenošanu par Labklājības ministrijas ēkām, ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 2 274 147 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 401 321 euro;

7.2. profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Valsts tehnikums" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 1 020 000 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 180 000 euro;

7.3. Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 922 505 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 162 795 euro;

7.4. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Bulduru Dārzkopības vidusskola" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 3 400 000 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 600 000 euro;

7.5. valsts sociālās aprūpes centrs "Zemgale" ar pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu līdz 720 425 euro un valsts budžeta finansējumu līdz 127 134 euro."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 4. janvāra noteikumos Nr. 13 "Darbības programmas "Izaugsme .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 222Pieņemts: 05.04.2022.Stājas spēkā: 15.04.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 74, 14.04.2022. OP numurs: 2022/74.2
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
331622
15.04.2022
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"