Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4

Ventspilī 2022. gada 10. martā (prot. Nr. 6; 13. §)

Par grozījumiem Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 5. augusta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par pašvaldības sociālajiem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību Ventspils valstspilsētā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu
un likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu

Izdarīt Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 5. augusta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par pašvaldības sociālajiem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību Ventspils valstspilsētā" ("Latvijas Vēstnesis" 2021, Nr. 161; 2021, Nr. 222) (turpmāk - Noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt Noteikumu 56. punktu šādā redakcijā:

"56. Bērna piedzimšanas pabalsta apmērs par vienu bērnu ir 300 euro, bet, ja vienās dzemdībās dzimuši divi bērni - 400 euro par katru bērnu, ja vienās dzemdībās dzimuši trīs vai vairāk bērni - 1500 euro par katru bērnu. Pabalstu šajā punktā norādītajā apmērā piešķir:

56.1. ja abi bērna vecāki ir deklarējuši dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā;

56.2. ja bērna dzimšanas apliecībā ir reģistrēts tikai viens no bērna vecākiem, kura dzīvesvieta ir deklarēta Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā;

56.3. ja viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, bet otrs bērna vecāks ir miris;

56.4. ja viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, bet otrs bērna vecāks dzīvesvietu deklarē Ventspils valstspilsētā līdz pabalsta pieprasīšanas dienai."

2. Papildināt Noteikumus ar 56.1 punktu šādā redakcijā:

"56.1 Ja tikai viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, un neatbilst Noteikumu 56.2., 56.3. un 56.4. apakšpunktā uzskaitītajiem nosacījumiem, pabalsta apmērs tiek piešķirts 50 % apmērā no 56. punktā noteiktā apmēra."

3. Papildināt Noteikumus ar 58.1 punktu šādā redakcijā:

"Pabalsts, ja vienās dzemdībās dzimuši trīs vai vairāk bērni - 1500 euro par katru bērnu tiek piešķirts ar Ventspils valststpilsētas pašvaldības domes lēmumu."

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2022. gada 10. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par grozījumiem Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 5. augusta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par pašvaldības sociālajiem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību Ventspils valstspilsētā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1.  Projekta nepieciešamības pamatojums Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 5. augusta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par pašvaldības sociāliem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību Ventspils valstspilsētā" (turpmāk - Saistošie noteikumi) ir noteikts bērna piedzimšanas pabalsta (turpmāk - Pabalsts) apmērs un tā saņemšanas kārtība.

Saistošajos noteikumos noteikti divi dažādi Pabalsta apmēri:

1) 210,00 euro par katru bērnu: ja abi bērna vecāki ir deklarējuši dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā; ja bērna dzimšanas apliecībā ir reģistrēts tikai viens no bērna vecākiem, kura dzīvesvieta ir deklarēta Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā; ja viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, bet otrs bērna vecāks ir miris; ja viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, bet otrs bērna vecāks dzīvesvietu deklarē Ventspils pilsētā līdz pabalsta pieprasīšanas dienai.

2) 105,00 euro par katru bērnu, ja tikai viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā un neatbilst iepriekšējā punktā uzskaitītajiem nosacījumiem.

Grozījumi Saistošajos noteikumos ir nepieciešami, lai sniegtu vēl lielāku finansiālo atbalstu mājsaimniecībām, kurās ir jaundzimušais šā jaundzimušā pamatvajadzību apmierināšanai, tādā veidā atbalstot Ventspils valstspilsētas pašvaldībā dzīvojošās mājsaimniecības ar bērniem.

2. Īss projekta satura izklāsts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9. panta pirmajā daļā paredzēts, ka pašvaldība, kuras teritorijā deklarēta personas dzīvesvieta, ir pienākums nodrošināt iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību. Tāpat arī atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 7. un 9. punktā sociālās palīdzības nodrošināšana ir viena no pašvaldības autonomajām funkcijām. Saistošie noteikumi paredz palielināt pabalsta apmēru par katru bērnu no 210 euro uz 300 euro; papildus noteikt pabalstu 400,00 euro par katru bērnu, ja vienās dzemdībās dzimuši divi bērni; 1500,00 euro par katru bērnu, ja vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērni un, ja abi bērna vecāki ir deklarējuši dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā. Attiecīgi palielināt esošā pabalsta apmēru no 105 euro uz 150 euro, papildus noteikt pabalstu 200 euro par katru bērnu, ja vienās dzemdībās dzimuši divi bērni; 750,00 euro par katru bērnu, ja vienās dzemdībās dzimuši trīs vai vairāk bērni, ja tikai viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Ventspils valstspilsētā. Līdz ar to tiek paplašināts Ventspils valstspilsētas pašvaldības sniegtais atbalsts mājsaimniecībām ar bērniem.
3. Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu Paredzams, ka palielinot Pabalsta apmēru, Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils Sociālais dienests" budžeta izdevumi palielināsies par ~ 23 225 euro.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests, jo mājsaimniecības Saistošo noteikumu piemērošanā vērsīsies Sociālajā dienestā.

Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldības funkcijas vai institucionālo struktūru.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošie noteikumi izskatīti Ventspils valstspilsētas pašvaldības Sociālo lietu komisijā (01.03.2022.), kurā darbojas dažādu sabiedrības grupu pārstāvji un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Saistošie noteikumi izskatīti arī Ventspils valstspilsētas pašvaldības Likumības komisijā (07.03.2022.), Ventspils valstspilsētas pašvaldības Ekonomikas un budžeta komisijā (08.03.2022.) un Ventspils valstspilsētas pašvaldības Finanšu komitejā (08.03.2022.). Saistošie noteikumi un pievienotais paskaidrojuma raksts tiks publicēts Ventspils valstspilsētas pašvaldības portālā www.ventspils.lv sadaļā Pārvalde/Domes lēmumi, un būs pieejams Ventspils valstspilsētas pašvaldībā, Jūras ielā 36, Ventspilī, kā arī Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 10, Ventspilī un Talsu ielā 39, Ventspilī.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 5. augusta saistošajos noteikumos .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ventspils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 4Pieņemts: 10.03.2022.Stājas spēkā: 22.03.2022.Zaudē spēku: 12.05.2023.Tēma: Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiemPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 56, 21.03.2022. OP numurs: 2022/56.9
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
330926
22.03.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"