Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 126

Rīgā 2022. gada 11. martā (prot. Nr. 52, 2. §)

Grozījumi Rīgas domes 2020. gada 6. marta saistošajos noteikumos Nr. 3 "Rīgas pilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu
un likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2020. gada 6. marta saistošajos noteikumos Nr. 3 "Rīgas pilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 67; 2021, Nr. 111) šādus grozījumus:

1. Aizstāt nosaukumā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

2. Aizstāt 1. punktā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

3. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Tiesības saņemt pašvaldības nodrošinātos sociālos pakalpojumus ir:

5.1. personai, kura deklarējusi savu pamata dzīvesvietu Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā (arī Rīgas patversmes/naktspatversmes adresē). Prasība par deklarēto dzīvesvietu Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā neattiecas uz pilngadīgu bāreni līdz dienai, kad tas sasniedz 24 gadu vecumu, ja Rīgas bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi;

5.2. personai, kurai saskaņā ar sociālā darba speciālista veiktu personas individuālo vajadzību un sociālo resursu novērtējumu nepieciešams noteikta veida sociālais pakalpojums vai sociālie pakalpojumi;

5.3. Ukrainas pilsonim un viņa ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā kara dēļ šī kara norises laikā (turpmāk - Ukrainas civiliedzīvotāji), ja tā dzīvesvieta ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā."

4. Papildināt I nodaļu ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Sociālos pakalpojumus Ukrainas civiliedzīvotājiem nodrošina, pamatojoties uz Rīgas Sociālā dienesta sociālā darbinieka veiktu personas individuālo vajadzību novērtējumu, ārpus rindas (ja sociālā pakalpojuma nodrošināšana pašvaldībā tiek administrēta rindas kārtībā), nenosakot Ukrainas civiliedzīvotājam samaksu par sociālo pakalpojumu. Piešķirot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā un institūcijā, kā atbilstības pamats var būt vajadzība pēc psiholoģiskā atbalsta un adaptācijas jaunajā sociālajā vidē."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 11. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 126 "Grozījumi Rīgas domes 2020. gada 6. marta saistošajos noteikumos Nr. 3 "Rīgas pilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Rīgas domes 2020. gada 6. marta saistošie noteikumi Nr. 3 "Rīgas pilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr. 3) tiek aktualizēti atbilstoši Rīgas domes 2022. gada 24. februāra lēmumam Nr. 1320 "Par atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem", kurā citstarp noteikts, ka Rīgas dome nolemj sniegt atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem, kas cietuši no Krievijas Federācijas militārās agresijas.

2. Saistošo noteikumu grozījumu nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 7. panta trešo daļu un Rīgas domes 2022. gada 24. februāra lēmumu Nr. 1320 "Par atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem" nolemts sniegt atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem, nodrošinot tādas tiesības uz sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību, kādas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktas Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem. Lai Rīgas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk - pašvaldība) varētu maksimāli ātri un efektīvi nodrošināt Ukrainas  civiliedzīvotājiem, kuri izmitināti pašvaldības administratīvajā teritorijā, jebkurus saistošajos noteikumos Nr. 3 noteiktos sociālos pakalpojumus, ar šiem saistošajiem noteikumiem paredzēts noteikt, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem sociālos pakalpojumus pašvaldība nodrošinās saskaņā ar Rīgas Sociālā dienesta sociālā darbinieka veiktu personas individuālo vajadzību novērtējumu uz tik ilgu termiņu, cik personas vajadzībām sociālais pakalpojums ir visatbilstošākais,  ārpus rindas (ja sociālā pakalpojuma nodrošināšana pašvaldībā tiek administrēta rindas kārtībā), nenosakot samaksu par sociālo pakalpojumu. Kā arī ir noteikts, ka, piešķirot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā un institūcijā, kā atbilstības pamats var būt palīdzība pēc psiholoģiskā atbalsta un palīdzība adaptācijai jaunajā sociālajā vidē.

Tāpēc saistošos noteikumus Nr. 3 nepieciešams papildināt ar 5.3. apakšpunktu, nosakot, ka arī Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā kara dēļ šī kara norises laikā (turpmāk - Ukrainas civiliedzīvotāji), ja to dzīvesvieta ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, ir tiesības saņemt pašvaldības nodrošinātos sociālos pakalpojumus.

Tāpat saistošajos noteikumos Nr. 3 nepieciešams paredzēt īpašu atbalsta sniegšanas kārtību tieši attiecībā uz Ukrainas civiliedzīvotājiem, tāpēc saistošie noteikumi Nr. 3 tiek papildināti ar 6.1 punktu.

Ir veikti saistošo noteikumu Nr. 3 redakcionālie labojumi, lai tajos lietotā terminoloģija attiecībā uz pašvaldības nosaukumu atbilstu Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nav ietekmes. Finansēšanas kārtība noteikta saskaņā ar Rīgas domes 2022. gada 4. marta lēmumu Nr. 1342 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības palīdzības sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem vienotajā valsts un pašvaldības atbalsta koordinācijas punktā" (izlietoto līdzekļu kompensēšana no valsts budžeta līdzekļiem). Minētais izriet arī no Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 13. panta trešās daļas.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīti atbilstoši sociālo pakalpjumu sniedzēji.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Piešķirot sociālos pakalpojumus Ukrainas civiliedzīvotājiem, administratīvās procedūras tiks maksimāli vienkāršotas un paātrinātas.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ņemtas vērā pašreiz Rīgā esošo Ukrainas civiliedzīvotāju vajadzības.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2020. gada 6. marta saistošajos noteikumos Nr. 3 "Rīgas pilsētas pašvaldības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 126Pieņemts: 11.03.2022.Stājas spēkā: 22.03.2022.Tēma: Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiemPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 56, 21.03.2022. OP numurs: 2022/56.6
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330911
22.03.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"