Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Rīgas domes 2023. gada 20. decembra saistošos noteikumus "Par pašvaldības atbalstu kultūras, mākslas pasākumu īstenošanai un amatiermākslas kolektīvu darbības nodrošināšanai Rīgā".
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 122

Rīgā 2022. gada 23. februārī (prot. Nr. 47, 48. §)
Par pašvaldības atbalstu kultūras, mākslas pasākumu īstenošanai un amatiermākslas kolektīvu darbības nodrošināšanai Rīgā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
1. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir finanšu līdzekļus (turpmāk – Līdzfinansējums) juridiskām personām vai atvasinātām publiskām personām ar mērķi atbalstīt sabiedriski nozīmīgus kultūras un mākslas pasākumus un Pašvaldības iedzīvotāju iesaistīšanos nemateriālā kultūras mantojuma radīšanā un saglabāšanā, t. sk. amatiermākslas kolektīvu darbības veicināšanai (turpmāk – Pasākums).

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. amatiermākslas kolektīvs – viendabīga vai dažāda vecuma un etniskās piederības personu grupa, kuru regulārai darbībai apvieno kopīgas intereses kādā no mūzikas, mākslas, dejas vai citas radošas izpausmes jomām, ar savu darbību iespēju robežās tiecoties sasniegt iespējami augstākos rezultātus mākslinieciskajā jomā, brīvprātīgi piedaloties pašu iniciētos vai Pašvaldības un valsts, vai starptautiska mēroga pasākumos, dalībniekiem par to nesaņemot atlīdzību (turpmāk – kolektīvs);

2.2. festivāls – intensīva kultūras un mākslas pasākumu programma, kas apvienota vienā tematiskā vai disciplinārā formātā un piedāvāta īsā laikposmā, konkrētās telpās, apvidū, pilsētā vai ģeogrāfiskā vietā;

2.3. pretendents – juridiska persona, kas saskaņā ar Noteikumiem ir iesniegusi pieteikumu Līdzfinansējuma saņemšanai;

2.4. radošie kvartāli un teritorijas – nevalstisko organizāciju un privāto komercsabiedrību iniciētas aktivitātes, kas norisinās noteiktās dažādu mērogu pilsētvides telpās, pozitīvi un harmoniski transformējot pilsētvidi, veidojot jaunu vides estētiku. Radošo kvartālu darbība ietver kultūras jaunradi, kultūras pakalpojumu sniegšanu un sabiedrības izglītošanu, kā arī kultūras patēriņu, kas pastāvīgi, mērķtiecīgi un tieši iesaista pilsētniekus, nodrošinot publiski pieejamu, radošu un atvērtu kultūras telpu, veicinot laikmetīgu pilsētas attīstību un tās iedzīvotāju līdzdalību;

2.5. Rīgas kultūras pasākumu kalendārs – Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (turpmāk – Departaments) apstiprināts un tīmekļvietnē www.kultura.riga.lv publicēts svētku un pasākumu plāns, kurā ietverti valsts svētki, atceres un atzīmējamās dienas, kā arī Pašvaldībai nozīmīgi kultūras pasākumi, kuru norisēm un programmu īstenošanai tiek plānots finansējums kārtējā gada Pašvaldības budžetā;

2.6. nekomerciālie audiovizuālie darbi – pasākumi, kas pieejami neierobežotam personu lokam bez mērķa gūt tiešu vai netiešu ekonomisku vai komerciālu labumu.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

3. Līdzfinansējums ir Pašvaldības līdzmaksājums tikai tādu Pasākumu un aktivitāšu izdevumu segšanai, kas atbilst Noteikumos noteikto sedzamo izdevumu kategorijai un tiek piešķirts šajos Noteikumos paredzētajā kārtībā.

4. Līdzfinansējums nav kvalificējams kā komercdarbības atbalsts Komercdarbības atbalsta kotroles likuma izpratnē, izņemot Noteikumu 2.3. un 2.7. apakšnodaļā noteikto Līdzfinansējumu.

5. Līdzfinansējums tiek piešķirts kārtējā kalendāra gadā Pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.

6. Noteikumu izpildi nodrošina Departaments.

7. Lēmumu par Līdzfinansējuma piešķiršanu, tā apmēru vai atteikumu piešķirt Līdzfinansējumu pieņem Rīgas domes izveidota komisija (turpmāk – Komisija). Komisijas sastāvā iekļauti Departamenta pārstāvji, pa vienam deputātam no katras Rīgas domē pārstāvētās frakcijas, ko darbam Komisijā deleģējusi attiecīgā frakcija, kā arī kultūras nozares deleģēti pārstāvji.

2. Līdzfinansējuma piešķiršanas nosacījumi un veidi

8. Līdzfinansējums tiek piešķirts Noteikumos noteiktajā kārtībā un apmērā pretendentam, kurš atbilst Noteikumos noteiktajām prasībām un pastāvot šādiem nosacījumiem:

8.1. pretendentam, t. sk. uz pieteikuma iesniegšanas un finansēšanas līguma slēgšanas brīdi, nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parāda, kas pārsniedz 150 euro;

8.2. pretendents ir izpildījis visas līgumsaistības pret Pašvaldību, kurām iestājies izpildes termiņš;

8.3. pretendentam nav pasludināts maksātnespējas process, netiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, netiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, nav uzsākta bankrota procedūra, nav piemērota sanācija vai mierizlīgums, tas netiek apsūdzēts naudas atmazgāšanā un sankciju pārkāpšanas regulējuma neievērošanā, tā saimnieciskā darbība nav izbeigta vai apturēta un/vai tas neatbilst valsts tiesību aktos noteiktajiem kritērijiem, lai tam pēc kreditoru pieprasījuma piemērotu maksātnespējas procedūru, Departaments nav pieņēmis lēmumu atturēties no darījuma attiecību nodibināšanas ar pretendentu saistībā ar aizdomām par pretendenta vai tā patiesā labuma guvēju saistību (sadarbību) ar sankciju režīmam pakļautu jurisdikciju vai citiem konstatētiem apstākļiem, kas saistīti ar sankcijām, noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem, naudas "atmazgāšanu", terorisma vai proliferācijas finansēšanu, korupciju, reputāciju, kuras dēļ pastāv risks zaudēt sabiedrības uzticību;

8.4. Pasākuma īstenošanai nav piešķirts cits Līdzfinansējums kārtējā gadā Departamenta īstenoto konkursu ietvaros;

8.5. Pasākumam nav primārs militārs, politisks vai reliģisks mērķis;

8.6. pretendenta pieteikums ir sagatavots un iesniegts paziņojumā par konkursa izsludināšanu norādītajā termiņā un noformēts atbilstoši Departamenta izdotajā konkursa nolikumā (turpmāk – Nolikums) noteiktajai kārtībai.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

9. Ja Komisija, izskatot pretendenta pieteikumu, konstatē, ka pretendents neatbilst vai nav izpildījis Noteikumu 8. punkta prasības, pieteikums netiek izskatīts pēc būtības un tiek atstāts bez izskatīšanas.

10. Ja pretendents atbilst Noteikumu 8. punkta prasībām, Komisija pretendenta pieteikumu izskata pēc būtības atbilstoši Nolikumā noteiktajiem pieteikuma vērtēšanas kritērijiem.

11. Izskatot pieteikumu, Komisija pieņem lēmumu par:

11.1. Līdzfinansējuma piešķiršanu un tā apmēru;

11.2. atteikumu piešķirt Līdzfinansējumu, norādot pamatojumu.

12. Līdzfinansējuma veidi:

12.1. Līdzfinansējums privātpersonu organizētajiem Rīgas kultūras pasākumu kalendāra Pasākumiem;

12.2. Līdzfinansējums privātpersonu organizētajiem Pasākumiem;

12.3. Līdzfinansējums privātpersonu organizēto festivālu īstenošanai;

12.4. Līdzfinansējums Radošo kvartālu un teritoriju atbalstam;

12.5. Līdzfinansējums privātpersonu dibināto un atvasināto publisko personu izveidoto kolektīvu darbības atbalstam;

12.6. Līdzfinansējums privātpersonu dibināto akreditēto muzeju atbalstam;

12.7. Līdzfinansējums Pašvaldībai nozīmīgu kultūras un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas Pasākumu īstenošanai;

12.8. Līdzfinansējums citu kultūras un mākslas Pasākumu īstenošanai.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

13. Līdzfinansējums tiek piešķirts saskaņā ar Nolikumu, kurā tiek noteikta:

13.1. pieteikuma iesniegšanas un noformēšanas kārtība;

13.2. pieteikuma izvērtēšanas kārtība un vērtēšanas kritēriji;

13.3. lēmuma par Līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

13.4. Komisijas kompetence un rezultātu paziņošanas kārtība;

13.5. līguma par Līdzfinansējuma piešķiršanu noslēgšanas kārtība;

13.6. Līdzfinansējuma saņēmēja pārskatu iesniegšanas kārtība.

14. Nolikumā tiek noteikti komercdarbības atbalstu izslēdzošie kritēriji vai komercdarbības atbalsta nosacījumi (kur tas ir attiecināms) un šo kritēriju vērtēšanas kārtība, kā arī de minimis atbalsta piešķiršanas nosacījumi. Nolikumu saskaņo Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja.

15. Paziņojums par konkursa izsludināšanu tiek publicēts Pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv un www.kultura.riga.lv, norādot:

15.1. pieteikumu iesniegšanas vietu;

15.2. pieteikumu iesniegšanas termiņu;

15.3. Nolikumu.

16. Paziņojums par konkursa rezultātiem un Komisijas pieņemtajiem lēmumiem tiek publicēts Pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv un www.kultura.riga.lv, norādot Līdzfinansējuma saņēmējus un apmēru.

2.1. Līdzfinansējums privātpersonu organizētajiem Rīgas kultūras pasākumu kalendāra Pasākumiem

17. Līdzfinansējuma mērķis ir atbalstīt Rīgas kultūras pasākumu kalendārā iekļauto privātpersonu organizēto Pasākumu īstenošanu Pašvaldības administratīvajā teritorijā. Līdzfinansējums tiek piešķirts no budžeta programmas 16.17.00. "Kultūras pasākumi" 1. apakšprogrammas "Rīgas kultūras pasākumu kalendārs – valsts svētki un atceres dienas, gadskārtu ieražu un tradīciju pasākumi u. c.".

18. Pieteikumu Līdzfinansējuma saņemšanai var iesniegt kārtējā kalendārajā gadā Rīgas kultūras pasākumu kalendārā apstiprinātajam Pasākumam.

19. Uz Līdzfinansējumu var pretendēt ne vēlāk kā 12 mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas dienas reģistrēts komersants, biedrība vai nodibinājums, kurš iesniedzis pieteikumu atbilstoši Nolikumam.

(Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošo noteikumu Nr. RD-22-172-sn redakcijā)

20. Vienam Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 150 000 euro, bet nepārsniedzot 90 % no Pasākuma kopējās tāmes, atbilstoši Nolikumā noteiktajam Pasākumu iedalījumam konkursa tematiskajās sadaļās un Līdzfinansējuma grupā ar nosacījumu, ka Pasākums ir pieejams bez maksas vai ieņēmumi no Pasākuma pakalpojumiem (dalības maksas, biļešu tirdzniecības utt.) nesedz vairāk kā 50 % no Pasākuma faktiskajām izmaksām.

21. Līdzfinansējums Pasākumam viena kalendārā gada ietvaros tiek piešķirts atbilstoši kritērijiem Pasākuma iedalīšanai attiecīgajā Līdzfinansējuma grupā:

21.1. "A" grupa – Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits virs 10 000) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu, nepārsniedzot 150 000 euro;

21.2. "B" grupa – Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits no 5000 līdz 10 000) vai vides objekti publiskajā ārtelpā (eksponēšanas laiks vismaz divas nedēļas) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu, nepārsniedzot 50 000 euro;

21.3. "C" grupa – Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits no 2000 līdz 5000) vai vides objekti publiskajā ārtelpā (eksponēšanas laiks vismaz četras dienas) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu, nepārsniedzot 30 000 euro;

21.4. "D" grupa – Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits no 500 līdz 2000) vai vides objekti publiskajā ārtelpā (eksponēšanas laiks līdz četrām dienām) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu, nepārsniedzot 15 000 euro;

21.5. "E" grupa – Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits līdz 500) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu, nepārsniedzot 7500 euro.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

22. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmās izmaksas:

22.1. Pasākuma mākslinieciskās, tehniskās un administratīvās izmaksas, t. sk. atlīdzība;

22.2. producēšanas un projekta vadības izdevumi;

22.3. Pasākuma norises vietas izmaksas;

22.4. Pasākuma īstenošanai nepieciešamo materiālu iegāde un aprīkojuma noma;

22.5. ceļa un uzturēšanās izdevumi Pasākumā iesaistītajiem māksliniekiem.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

23. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

23.1. pretendenta organizācijas pamatdarbības nodrošināšanai, pamatlīdzekļu iegādei un materiāltehniskās bāzes uzlabošanai;

23.2. pabalstiem, prēmijām, naudas balvām, radošajām stipendijām, komandējumiem un citiem līdzīgiem maksājumiem privātpersonām;

23.3. prezentāciju izdevumiem;

23.4. procentu maksājumiem, zaudējumu atlīdzībai un parāda dzēšanai;

23.5. autoratlīdzību maksājumiem, ja ir paredzēti ieņēmumi no biļešu tirdzniecības.

(Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošo noteikumu Nr. RD-22-172-sn redakcijā)

24. Līdzfinansējumu piešķir to Pasākumu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita atbilstoši kritērijiem par Pasākuma māksliniecisko kvalitāti un pieejamību plašai mērķauditorijai.

2.2. Līdzfinansējums privātpersonu organizētajiem Pasākumiem

25. Līdzfinansējuma mērķis ir konkursa kārtībā atbalstīt privātpersonu organizētu Pašvaldībai nozīmīgu vizuālās mākslas, mūzikas, teātra mākslas, dejas, grāmatniecības, nekomerciālo audiovizuālo darbu un starpnozaru (starpdisciplināro) Pasākumu realizēšanu, kas sekmē profesionālās mākslas un jaunrades attīstību, veicina kultūras mantojuma un tradicionālās kultūras saglabāšanu, sniedz ieguldījumu mūsdienīgas kultūrvides veidošanā Pašvaldības administratīvajā teritorijā. Līdzfinansējums Pasākumam tiek piešķirts no Pašvaldības budžeta programmas 16.21.00. "Rīgas domes Kultūras projektu finansēšanas konkursa programma" līdzekļiem.

(Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošo noteikumu Nr. RD-22-172-sn redakcijā)

26. Uz Līdzfinansējumu var pretendēt ne vēlāk kā 12 mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas dienas reģistrēts komersants, biedrība vai nodibinājums, kurš iesniedzis pieteikumu atbilstoši Nolikumam.

(Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošo noteikumu Nr. RD-22-172-sn redakcijā)

27. Vienam Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 10 000 euro, bet nepārsniedzot 50 % no Pasākuma kopējās tāmes, ar nosacījumu, ka Pasākums ir pieejams bez maksas vai ieņēmumi no Pasākuma pakalpojumiem (dalības maksas, biļešu tirdzniecības utt.) nesedz vairāk kā 50 % no konkrētā Pasākuma faktiskajām izmaksām.

28. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmās izmaksas:

28.1. atlīdzība konkrētajā Pasākumā iesaistītajam mākslinieciskajam, administratīvajam un tehniskajam personālam;

28.2. Pasākuma norises vietas izmaksas;

28.3. Pasākuma īstenošanai nepieciešamo materiālu iegāde un aprīkojuma noma;

28.4. ceļa un uzturēšanās izdevumi Pasākumā iesaistītajiem māksliniekiem;

28.5. Pasākuma publicitātes izmaksas.

29. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

29.1. pretendenta organizācijas pamatdarbības nodrošināšanai un materiāltehniskās bāzes uzlabošanai;

29.2. pretendenta pamatdarbības nodrošināšanā iesaistīto administrācijas un saimniecisko darbinieku atalgojumam;

29.3. pabalstiem, prēmijām, naudas balvām, radošajām stipendijām, komandējumiem un citiem līdzīgiem maksājumiem privātpersonām;

29.4. prezentāciju izdevumiem;

29.5. procentu maksājumiem, zaudējumu atlīdzības un parādu dzēšanai;

29.6. autortiesību maksājumiem, ja paredzēti ieņēmumi no biļešu tirdzniecības.

30. Līdzfinansējumu piešķir to Pasākumu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita atbilstoši kritērijam par Pasākuma māksliniecisko kvalitāti un aktualitāti un kritērijam par tradīciju un novatorisma sabalansētību.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

2.3. Līdzfinansējums privātpersonu organizēto festivālu īstenošanai

31. Līdzfinansējuma mērķis ir laikposmā līdz trīs gadiem atbalstīt Pašvaldībai nozīmīgu, mākslinieciski kvalitatīvu un starptautiski atpazīstamu kultūras un mākslas festivālu, kas ir iekļauti Rīgas festivālu mērķprogrammā, īstenošanu Pašvaldības administratīvajā teritorijā, nodrošinot festivālu regularitāti un attīstību, kā arī veicinot Pašvaldības sadarbību ar nevalstiskā sektora kultūras un mākslas organizācijām. Līdzfinansējums Pasākumam tiek piešķirts no Pašvaldības budžeta programmas 16.23.00. "Festivālu mērķprogramma" līdzekļiem.

32. Ja Līdzfinansējums ir kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, tad Nolikumā tiek ietverti de minimis atbalsta piešķiršanas nosacījumi.

33. Uz Līdzfinansējumu var pretendēt reģistrēts komersants, biedrība vai nodibinājums, kurš pieteikuma iesniegšanas brīdī atbilst šādiem nosacījumiem:

33.1. ir veiksmīgi īstenots Pasākums Pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz divas reizes pēdējo piecu gadu laikā;

33.2. pretendents ir Pasākuma rīkotājs;

33.3. ir iesniegts pieteikums atbilstoši Nolikumam.

(Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošo noteikumu Nr. RD-22-172-sn redakcijā)

34. Līdzfinansējums Pasākumam viena kalendārā gada ietvaros tiek piešķirts atbilstoši kritērijiem Pasākuma iedalīšanai attiecīgajā Līdzfinansējuma grupā:

34.1. "A" grupa (Pasākuma tāme vienam gadam ir virs 200 001 euro) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 20 % apmērā no Pasākuma tāmes, bet nepārsniedzot 60 000 euro;

34.2. "B" grupa (Pasākuma tāme vienam gadam ir no 100 001 euro līdz 200 000 euro) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 20 % apmērā no Pasākuma tāmes, bet nepārsniedzot 40 000 euro;

34.3. "C" grupa (Pasākuma tāme vienam gadam ir līdz 100 000 euro) – Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 20 % apmērā no Pasākuma tāmes, bet nepārsniedzot 20 000 euro.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

35. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmās izmaksas:

35.1. atlīdzība Pasākumā iesaistītajam mākslinieciskajam, administratīvajam un tehniskajam personālam;

35.2. Pasākuma norises vietas izmaksas;

35.3. Pasākuma īstenošanai nepieciešamo materiālu iegāde un aprīkojuma noma;

35.4. ceļa un uzturēšanās izdevumi Pasākumā iesaistītajiem māksliniekiem;

35.5. Pasākuma publicitātes izmaksas, izņemot reklāmas kampaņas ārzemēs;

35.6. producēšanas un projekta vadības izdevumi.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

36. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

36.1. pretendenta organizācijas pamatdarbības nodrošināšanai un materiāltehniskās bāzes uzlabošanai;

36.2. pabalstiem, prēmijām, naudas balvām, komandējumiem un citiem līdzīgiem maksājumiem privātpersonām;

36.3. prezentāciju izdevumiem;

36.4. procentu maksājumiem, zaudējumu atlīdzības un parādu dzēšanai.

37. Līdzfinansējumu piešķir to Pasākumu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita atbilstoši kritērijam par festivāla mērķiem un uzdevumiem un kritērijam par programmas māksliniecisko kvalitāti un aktualitāti.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

2.4. Līdzfinansējums radošo kvartālu un teritoriju atbalstam

38. Līdzfinansējuma mērķis ir konkursa kārtībā atbalstīt Pasākumus, kuri tiks īstenoti radošajos kvartālos un teritorijās, kas nodrošina kultūras aktivitāšu pieejamību publiski pieejamās teritorijās, kurās nav izvietotas Pašvaldības kultūras iestādes un centri, nodrošinot daudzveidīgu kultūras pakalpojumu sniegšanu. Līdzfinansējums tiek piešķirts Pasākumu īstenošanai radošajos kvartālos un teritorijās Pašvaldības administratīvajā teritorijā no budžeta programmas 16.15.00. "Kultūras centri un nami" līdzekļiem.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

39. Pretendents var iesniegt vienu Pasākuma pieteikumu viena konkursa ietvaros.

40. Līdzfinansējums tiek piešķirts ne vairāk kā 50 % apmērā no pretendenta Pasākuma tāmē norādītajiem kopējiem izdevumiem, bet nepārsniedzot 15 000 euro kalendārajā gadā, ar nosacījumu, ka Pasākums ir pieejams bez maksas vai ieņēmumi no Pasākuma pakalpojumiem (dalības maksas, biļešu tirdzniecības utt.) nesedz vairāk kā 50 % no Pasākuma faktiskajām izmaksām.

(Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošo noteikumu Nr. RD-22-172-sn redakcijā)

41. Uz Līdzfinansējumu var pretendēt ne vēlāk kā 12 mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas dienas reģistrēts komersants, biedrība vai nodibinājums, kurš pieteikuma iesniegšanas brīdī atbilst šādiem nosacījumiem:

41.1. pretendentam ir viena gada pieredze līdzīgu Pasākumu organizēšanā;

41.2. ir iesniegts pieteikums atbilstoši Nolikumam.

(Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošo noteikumu Nr. RD-22-172-sn redakcijā)

42. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmās izmaksas:

42.1. atlīdzība mākslinieciskajam, administratīvajam un tehniskajam personālam, izņemot pabalstus, prēmijas, naudas balvas;

42.2. publiski pieejamo ēku, telpu vai teritorijas noma;

42.3. publiski pieejamo telpu uzturēšanas pakalpojumi (komunālie izdevumi);

42.4. inventāra un aprīkojuma noma, tehniskā apkalpošana;

42.5. informācijas un komunikācijas pakalpojumi;

42.6. producēšanas un projekta vadības izdevumi;

42.7. sabiedrisko attiecību un mārketinga pakalpojumi.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

43. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

43.1. preču un inventāra iegādei;

43.2. komandējumiem un darba braucieniem;

43.3. prezentāciju izdevumiem;

43.4. degvielas iegādei un transporta pakalpojumiem;

43.5. procentu maksājumiem, zaudējumu atlīdzības un parādu dzēšanai;

43.6. citām izmaksām, kas nav radošā kvartāla vai teritorijas darbības nodrošināšanai nepieciešamās administratīvās izmaksas.

44. Līdzfinansējumu piešķir to Pasākumu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita atbilstoši kritērijam par daudzveidīgas un iekļaujošas kultūrvides veidošanu un kritērijam par pieejamību plašai mērķauditorijai un tās iesaisti.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

2.5. Līdzfinansējums privātpersonu dibināto un atvasinātu publisko personu izveidoto kolektīvu darbības atbalstam

45. Līdzfinansējuma mērķis ir nodrošināt Dziesmu un deju svētku procesa nepārtrauktību, kvalitatīvu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, izplatīšanu un pieejamību plašai sabiedrībai, veicināt pilsētas iedzīvotāju radošo potenciālu, nodrošināt Pašvaldības iedzīvotājiem lietderīga un radoša brīvā laika pavadīšanas iespējas bez maksas. Līdzfinansējums tiek piešķirts juridisku personu un atvasinātu publisko personu kolektīviem, kuri darbojas Pašvaldības administratīvajā teritorijā, kā arī piedalās Dziesmu un deju svētku procesa nodrošināšanā atbilstoši Dziesmu un deju svētku likumam. Līdzfinansējums tiek piešķirts no budžeta programmas 16.18.00. "Atlīdzība amatierkolektīvu vadītājiem un speciālistiem".

46. Tiesības saņemt Līdzfinansējumu ir pretendentam, kurš pieteikuma iesniegšanas brīdī atbilst šādiem nosacījumiem:

46.1. pretendenta darbība tiek veikta Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

46.2. pretendenta kolektīva darbība pēdējo trīs gadu laikā notiek Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

46.3. pretendenta kolektīvs ir bijis pēdējo notikušo Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku dalībnieks;

46.4. pretendenta kolektīvs piedalās Pašvaldības un valsts nozīmes pasākumos;

46.5. pretendenta kolektīvs trīs gadus pēc kārtas ir pierādījis savu sniegumu, piedaloties valsts un Pašvaldības rīkotajās amatiermākslas nozares skatēs un iegūstot attiecīgu kvalitātes novērtējumu;

46.6. ir iesniegts pieteikums atbilstoši Nolikumam.

47. Līdzfinansējums tiek piešķirts kolektīva mākslinieciskās darbības atbalstam – tikai darbības nodrošināšanā iesaistītā mākslinieciskā personāla atlīdzībai atbilstoši kolektīva kvalitātes novērtējumam un piešķirtajai kvalitātes grupai un saskaņā ar kvalitātes grupai noteikto Līdzfinansējuma apmēru.

2.6. Līdzfinansējums privāto akreditēto muzeju atbalstam

(Nodaļas nosaukums grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

48. Līdzfinansējums tiek piešķirts privāto akreditēto muzeju Pasākumiem, kuri ir saistīti ar materiālās un nemateriālās kultūras vērtību dokumentēšanu un saglabāšanu, darot pieejamu sabiedrībai muzeja priekšmetu krājumu, zinātniskus pētījumus, organizējot izglītojošus seminārus, lekcijas. Līdzfinansējums tiek piešķirts no budžeta programmas 16.07.03. "Centralizēto pasākumu īstenošana un pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības pakalpojumiem" apakšprogrammas "Rīgas nevalstisko muzeju atbalsta programma".

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

49. Līdzfinansējums pretendentam var tikt piešķirts saskaņā ar Nolikumu ne vairāk kā 50 % apmērā no Pasākuma tāmē konkrētajam gadam norādītajiem kopējiem izdevumiem, nepārsniedzot 40 000 euro kalendārajā gadā, ar nosacījumu, ka ieņēmumi no Pasākuma pakalpojumiem (dalības maksas, biļešu tirdzniecības utt.) nesedz vairāk kā 50 % no konkrētā Pasākuma faktiskajām izmaksām.

50. Tiesības saņemt Līdzfinansējumu ir pretendentam, kurš pieteikuma iesniegšanas brīdī atbilst šādiem nosacījumiem:

50.1. pretendenta darbība tiek veikta Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

50.2. pretendents ir akreditēts valsts noteiktajā kārtībā;

50.3. pretendentam ir izstrādāta izglītojošu pasākumu programma (semināri, lekcijas u. c.) plašai mērķauditorijai, īpaši bērniem un jauniešiem, kas nodrošina arī sadarbību ar Pašvaldības izglītības iestādēm;

50.4. ir iesniegts pieteikums atbilstoši Nolikumam.

51. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmās izmaksas:

51.1. atlīdzība mākslinieciskajam, izglītojošajos semināros iesaistītajam administratīvajam un tehniskajam personālam, izņemot pabalstus, prēmijas, naudas balvas;

51.2. publiski pieejamo telpu uzturēšanas pakalpojumi (komunālie izdevumi);

51.3. inventāra un aprīkojuma noma, tehniskā apkalpošana;

51.4. sabiedrisko attiecību un mārketinga pakalpojumi.

52. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

52.1. komandējumiem un darba braucieniem;

52.2. prezentāciju izdevumiem;

52.3. degvielas iegādei un transporta pakalpojumiem;

52.4. procentu maksājumiem, zaudējumu atlīdzības un parādu dzēšanai;

52.5. citām izmaksām, kas nav privātā muzeja darbības nodrošināšanai nepieciešamās administratīvās izmaksas.

53. Līdzfinansējumu piešķir to Pasākumu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita atbilstoši kritērijiem par izglītojošu pasākumu nodrošināšanu un kopienu iesaisti.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

2.7. Līdzfinansējums Pašvaldībai nozīmīgu kultūras un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas Pasākumu īstenošanai

54. Līdzfinansējuma mērķis ir nodrošināt Pašvaldībai nozīmīgu kultūras un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas Pasākumu norisi, kuri tiek īstenoti Pašvaldības administratīvajā teritorijā ar plašu sabiedrības un Pašvaldības iedzīvotāju līdzdalību. Līdzfinansējums tiek piešķirts no budžeta programmas 16.17.00. "Kultūras pasākumi".

55. Pieteikumu Līdzfinansējumam var iesniegt, ja Pasākums neatbilst Noteikumu 12.1., 12.2., 12.3., 12.4., 12.5. un 12.6. apakšpunktā noteiktajiem Līdzfinansējuma veidiem.

56. Ja Līdzfinansējums ir kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, tad Nolikumā tiek ietverti de minimis atbalsta piešķiršanas nosacījumi.

57. Līdzfinansējumu Pasākumam var piešķirt, ja tas atbilst vismaz vienam nosacījumam:

57.1. par Pasākuma organizēšanu ir noslēgts sadarbības līgums ar Pašvaldību;

57.2. ja līdzīga rakstura un apjoma Pasākums ir bijis veiksmīgi īstenots Pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz divas reizes pēdējo piecu gadu laikā.

58. Pasākumam var piešķirt Līdzfinansējumu, nepārsniedzot 150 000 euro kalendārajā gadā, bet ne vairāk kā 70 % no Pasākuma tāmes, atbilstoši Pašvaldības budžetam un Nolikumam, kas nosaka Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību un kritērijus Pasākuma iedalīšanai attiecīgajā Līdzfinansējuma grupā.

59. Līdzfinansējuma maksimālais apmērs atkarībā no Pasākuma Līdzfinansējuma grupas:

59.1. "A" grupa (Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits virs 10 000)) – Līdzfinansējums līdz 150 000 euro, bet nepārsniedzot 70 % no Pasākuma kopējās tāmes;

59.2. "B" grupa (Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits līdz 10 000)) – Līdzfinansējums līdz 50 000 euro, bet nepārsniedzot 70 % no Pasākuma kopējās tāmes;

59.3. "C" grupa (Pasākums publiskajā ārtelpā vai iekštelpās (apmeklētāju skaits līdz 1000)) – Līdzfinansējums līdz 10 000 euro, bet nepārsniedzot 70 % no Pasākuma kopējās tāmes.

60. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmās izmaksas:

60.1. Pasākuma mākslinieciskās, tehniskās un administratīvās izmaksas, t. sk. atlīdzība;

60.2. producēšanas un projekta vadības izdevumi;

60.3. Pasākuma norises vietas izmaksas;

60.4. Pasākuma īstenošanai nepieciešamo materiālu iegāde un aprīkojuma noma.

(Grozīts ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn)

61. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

61.1. inventāra un pamatlīdzekļu iegādei;

61.2. Pasākuma organizētāja darbinieku darba algām, prēmijām, pabalstiem, naudas balvām, dāvinājumam vai citiem materiāli stimulējošiem pasākumiem;

61.3. Pasākuma organizētāja darbinieku komandējumiem;

61.4. naudas sodu, līgumsodu un kavējuma procentu apmaksai;

61.5. procentu maksājumiem, zaudējumu atlīdzības un parādu dzēšanai;

61.6. (svītrots ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn).

2.8. Līdzfinansējums citu kultūras un mākslas Pasākumu īstenošanai

62. Līdzfinansējums Pasākumu īstenošanai, kuri nav ietverti Noteikumu 12.1., 12.2., 12.3., 12.4., 12.5., 12.6. un 12.7. apakšpunktā noteiktajos Līdzfinansējuma veidos un tiek īstenoti Pašvaldības administratīvajā teritorijā, tiek piešķirts no budžeta programmas 16.07.03. "Centralizēto pasākumu īstenošana un pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības pakalpojumiem" apakšprogrammas "Finanšu līdzekļu rezerve izglītības, kultūras un sporta projektiem".

63. Līdzfinansējuma apmērs tiek noteikts ne lielāks kā 70 % apmērā no Pasākuma tāmes, nepārsniedzot 5000 euro, atbilstoši Pašvaldības budžetam un Nolikumam, kas nosaka Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību, ar nosacījumu, ka Pasākums ir pieejams bez maksas vai ieņēmumi no Pasākuma pakalpojumiem (dalības maksas, biļešu tirdzniecības utt.) nesedz vairāk kā 50 % no konkrētā Pasākuma faktiskajām izmaksām.

64. Līdzfinansējumu Pasākumam var piešķirt, ja tas atbilst vismaz diviem turpmāk norādītājiem nosacījumiem:

64.1. Pasākums ir inovatīvs un veidots atbilstoši labas prakses standartiem;

64.2. Pasākumam ir individuāls raksturs un tas uzskatāms par autorprojektu;

64.3. Pasākuma īstenošanā ir iesaistīti nozares profesionāļi;

64.4. Pasākumam ir būtiska pozitīva ietekme kādā no kultūras jomām;

64.5. Pasākuma rezultāti būs publiski pieejami un ir izmantojami ārpus Pasākuma ietvariem.

65. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

65.1. inventāra un pamatlīdzekļu iegādei;

65.2. Pasākuma organizētāja darbinieku darba algām, prēmijām, pabalstiem, naudas balvām, dāvinājumam vai citiem materiāli stimulējošiem pasākumiem;

65.3. Pasākuma organizētāja darbinieku komandējumiem;

65.4. naudas sodu, līgumsodu un kavējuma procentu samaksai;

65.5. procentu maksājumiem, zaudējumu atlīdzības un parādu dzēšanai;

65.6. (svītrots ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības domes 09.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-172-sn).

3. Komisijas lēmuma apstrīdēšanas kārtība, izpildes kontrole un informācijas pieejamības nodrošināšana

66. Komisijas lēmumu var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja.

67. Pamatojoties uz Komisijas lēmumu par Līdzfinansējuma piešķiršanu, Departaments un pretendents slēdz finansēšanas līgumu par Līdzfinansējuma piešķiršanas, izlietošanas un atskaišu iesniegšanas kārtību.

68. Slēdzot finansēšanas līgumu, Departaments nodrošina komercdarbības atbalsta izslēdzošo nosacījumu un de minimis atbalsta nosacījumu uzraudzību. Tiesības saņemt de minimis atbalstu pretendents iegūst finansēšanas līguma abpusējas parakstīšanas dienā.

69. Līdzfinansējuma saņēmējam ir pienākums:

69.1. sadarboties ar Pašvaldību sabiedrības līdzdalības Pasākuma sekmēšanai;

69.2. iesniegt pārskatu par Līdzfinansējuma izlietojumu un finansēšanas līgumā noteiktajā kārtībā iesniegt Līdzfinansējuma izlietojuma pārskatu, t. sk. uzrādīt grāmatvedības pamatojuma dokumentus;

69.3. atmaksāt Līdzfinansējumu vai tā daļu, ja tas tika saņemts, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz Līdzfinansējuma saņemšanu;

69.4. atmaksāt saņemtā Līdzfinansējuma daļu, kura izlietota, neievērojot finansēšanas līguma nosacījumus.

70. Ja Līdzfinansējums netiek izlietots iepriekš paredzētajiem mērķiem, netiek izlietots vai tiek izlietots daļēji, tad tā saņēmējs atmaksā Pašvaldībai neizlietoto Līdzfinansējuma daļu vai neatbilstoši piešķiršanas mērķim izlietotu Līdzfinansējumu finansēšanas līgumā noteiktajā kārtībā.

71. Ja Līdzfinansējuma saņēmējs Noteikumu 70. punktā noteiktajos gadījumos neatmaksā saņemto finansējumu, Pašvaldība uzsāk piespiedu izpildi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības atbalstu kultūras, mākslas pasākumu īstenošanai un amatiermākslas kolektīvu .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 122Pieņemts: 23.02.2022.Stājas spēkā: 12.03.2022.Zaudē spēku: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 50, 11.03.2022. OP numurs: 2022/50.9
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330706
{"selected":{"value":"03.12.2022","content":"<font class='s-1'>03.12.2022.-31.12.2023.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"03.12.2022","iso_value":"2022\/12\/03","content":"<font class='s-1'>03.12.2022.-31.12.2023.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"12.03.2022","iso_value":"2022\/03\/12","content":"<font class='s-1'>12.03.2022.-02.12.2022.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
03.12.2022
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"