Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4

Siguldā 2022. gada 1. februārī

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem"

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 1. februāra lēmumu (prot. Nr. 4, 4. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

1. Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem" šādus grozījumus:

1.1. papildināt noteikumus ar 5.2.1 apakšpunktu šādā redakcijā: "5.2.1 Pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas ēdināšanas pakalpojumu apmaksai";

1.2. papildināt noteikumus ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

"III.1 Pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas ēdināšanas pakalpojumu apmaksai

18.1 Pabalsts ēdināšanas pakalpojumu apmaksai Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārizglītojošajās skolās paredzēts kā atbalsts COVID-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas laikā līdz 2022. gada augusta beigām Siguldas novadā deklarētajām pirmsskolas vecuma izglītojamo un 5.-12. klašu klātienes izglītojamo ģimenēm.

18.2 Siguldas novadā deklarētajiem pirmsskolas izglītības iestāžu izglītojamiem un Siguldas novada vispārizglītojošo skolu 5.-12. klašu klātienes izglītojamiem no ģimenēm, kurām pašvaldība piešķīrusi statusu "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni", pabalstu ēdināšanas pakalpojumu apmaksai piešķir šādos apmēros:

18.21. Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs 100 %, apmaksājot dienas ēdienkarti (brokastis, pusdienas, launags);

18.22. Siguldas novada privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs, apmaksājot dienas ēdienkarti (brokastis, pusdienas, launags) 100 %, bet ne vairāk kā 3,30 EUR (trīs eiro, trīsdesmit centi) (t.sk. PVN) dienā;

18.23. Siguldas novada vispārizglītojošajās skolās 100 %, apmaksājot kompleksās pusdienas.

18.3 Siguldas novadā deklarētajiem bērniem, kuri nav reģistrēti pašvaldība reģistrā "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni" un apgūst pirmsskolas izglītības programmu Siguldas novada izglītības iestādē, pabalstu ēdināšanas pakalpojumu apmaksai piešķir, apmaksājot starpību pirmsskolas izglītības iestādes dienas ēdienkartei (brokastis, pusdienas, launags), kas pārsniedz 1,85 EUR (viens eiro, astoņdesmit pieci centi) (t.sk.PVN), bet ne vairāk kā 3,30 EUR (trīs eiro, trīsdesmit centi) (t.sk.PVN).

18.4 Pabalsts nav paredzēts ēdināšanas pakalpojumu parādu segšanai.

18.5 Piešķirtais pabalsts tiek pārtraukts ar nākamā kalendārā mēneša pirmo datumu vai pabalsts netiek piešķirts, ja:

18.51. izglītojamā vecākiem pašvaldībā ir nekustamā īpašuma nodokļu parāds, kura maksāšanas termiņš ir kavēts vairāk kā divus mēnešus;

18.52. izglītojamā vecvecāku īpašumam vai tiesiskā valdījumā esošajam īpašumam, kurā ir deklarēts izglītojamais un vecāki, ir nekustamā īpašuma nodokļu parāds;

18.53. vecākiem pašvaldībā vai kādā no tās iestādēm ir citas parādsaistības, kuru maksāšanas termiņš ir kavēts vairāk kā divus mēnešus;

18.54. vecākiem pašvaldībā vai kādā no tās iestādēm kavēts samaksas termiņš vairāk kā divus mēnešus pakalpojumam, kuru pašvaldība piesaistījusi iepirkuma ietvaros;

18.55. izglītojamajam un tā ģimenei atcelts statuss "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni";

18.56. zuduši citi apstākļi, kas ir par pamatu atbalsta piešķiršanai.

18.6 Pabalsta piešķiršanai pašvaldība pārbauda pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamās ziņas par izglītojamā ģimeni.

18.7 Pašvaldība norēķinu par ēdināšanas pakalpojuma apmaksu veic ar pārskaitījumu uz ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja norēķinu kontu, atbilstoši nodrošinātajam pakalpojuma apjomam.";

1.3. papildināt noteikumus ar 83. un 84. punktu šādā redakcijā:

"83. Noteikumu 18.5 punktā noteiktās prasības par parādsaistību neesamību noteikumu 18.3 punktā noteikto izglītojamo ģimenēm tiek piemērotas un vērtētas ar 2022. gada 2. martu.".

84. Noteikumu 81.2. un 81.4. apakšpunktos minētajos noteikumos paredzētais ēdināšanas atbalsts piemērojams tām personām, kurām tas piešķirts līdz 2022. gada 2. februārim, ja šīs personas atbilst šo noteikumu prasībām ēdināšanas atbalsta saņemšanai. Pārējās personas, kas vēlas pretendēt uz ēdināšanas atbalstu, to var saņemt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošo noteikumu Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem" noteiktā kārtībā un apmērā.".

2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Siguldas novada pašvaldības domes 2017. gada 28. septembra saistošo noteikumu Nr. 26 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā" III1 nodaļa "Pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas ēdināšanas pakalpojumu apmaksai".

3. 2022. gada 1. jūnijā spēku zaudē Krimuldas novada domes 2019. gada 25. oktobra saistošo noteikumu Nr. 7 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Krimuldas novadā" VII nodaļa un Mālpils novada domes 2014. gada 26. marta saistošo noteikumu Nr. 11 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Mālpils novadā" V nodaļas "Pabalsti daudzbērnu ģimenēm" uz ēdināšanas pabalstu attiecināmie 5.1., 5.4., 5.5., 5.7. punkti.

4. Šie noteikumi piemērojami ar 2022. gada 2. februāri.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 1. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 24 "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums [1] Lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, 2021. gada 4. novembrī apstiprināti saistošie noteikumi Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem".

Noteikumus paredzēts papildināt ar jaunu atbalsta veidu "Pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas ēdināšanas pakalpojumu apmaksai". Pabalsts paredzēts kā atbalsts COVID-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada augusta beigām, Siguldas novadā deklarētajām pirmsskolas vecuma izglītojamo un 5.-12. klašu klātienes izglītojamo ģimenēm. Ēdināšanas atbalsts COVID-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas laikā, kad ir būtisks energoresursu sadārdzinājums, samazinās ģimeņu ikdienas izdevumus. Turklāt ar šo ēdināšanas atbalstu pakāpeniski tiek novienādota ēdināšanas atbalsta sistēma jaunveidotā Siguldas novadā deklarētajiem izglītojamiem.

Ņemot vērā, ka saskaņā ar Administratīvo teritoriju apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtie saistošie noteikumi var būt spēkā ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam, ar noteikumiem tiek paredzēts, ka Krimuldas novada domes 2019. gada 25. oktobra saistošo noteikumu Nr. 7 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Krimuldas novadā" VII nodaļa un Mālpils novada domes 2014. gada 26. marta saistošo noteikumu Nr. 11 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Mālpils novadā" V nodaļa jautājumos, kas attiecas uz ēdināšanas pabalstu saņemšanu, spēku zaudē 2022. gada 1. jūnijā. Pieminētajos noteikumos paredzētais ēdināšanas atbalsts līdz šo noteikumu spēku zaudēšanas brīdim piemērojams tām personām, kurām tas piešķirts līdz 2022. gada 2. februārim, ja šīs personas atbilst šo noteikumu prasībām ēdināšanas atbalsta saņemšanai. Tas nozīmē, ka pārējās personas, kas vēlēsies pretendēt uz Siguldas novada pašvaldības paredzēto ēdināšanas atbalstu, to varēs saņemt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošo noteikumu Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem" noteiktā kārtībā un apmērā. Savukārt, ja ģimenes, kuras saņem ēdināšanas atbalstu saskaņā ar Mālpils novada domes 2014. gada 26. marta saistošajiem noteikumiem, vēlas saņemt ēdināšanas atbalstu Siguldas novada pašvaldības noteiktā apmērā, tām jāizpilda prasības, kādas noteiktas atbalsta saņemšanai saistošo noteikumu Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem" III1 nodaļā.

[2] Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 24. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldības saistošos noteikumus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību un paskaidrojuma rakstu izsludina, tos publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Šādā gadījumā pašvaldības saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš. Minētā panta trešā daļa noteic, ka pašvaldības saistošos noteikumus pašvaldība triju dienu laikā pēc to parakstīšanas elektroniski nosūta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai zināšanai.

Saistošo noteikumu projekta īss satura izklāsts Noteikumos iekļautais pabalsts ēdināšanas pakalpojumu apmaksai Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārizglītojošās skolās paredzēts kā atbalsts COVID-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas laikā līdz 2022. gada augusta beigām Siguldas novadā deklarētajām pirmsskolas vecuma izglītojamo un 5.-12. klašu klātienes izglītojamo ģimenēm.

Siguldas novadā deklarētajiem pirmsskolas izglītības iestāžu izglītojamiem un Siguldas novada vispārizglītojošo skolu 5.-12. klašu klātienes izglītojamiem no ģimenēm, kurām pašvaldība piešķīrusi statusu "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni", pabalstu ēdināšanas pakalpojumu apmaksai piešķir šādos apmēros:

- Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs 100 %, apmaksājot pirmsskolas izglītības iestādēs dienas ēdienkarti (brokastis, pusdienas, launags);

- Siguldas novada privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs, apmaksājot dienas ēdienkarti (brokastis, pusdienas, launags) 100 %, bet ne vairāk kā 3,30 EUR (trīs eiro, trīsdesmit centi) (t.sk.PVN);

- Siguldas novada vispārizglītojošās skolās 100 %, apmaksājot kompleksās pusdienas.

Savukārt Siguldas novadā deklarētajiem bērniem, kuri nav reģistrēti pašvaldība reģistrā "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni" un apgūst pirmsskolas izglītības programmu Siguldas novadā esošā izglītības iestādē, pabalstu ēdināšanas pakalpojumu apmaksai piešķir, apmaksājot starpību pirmsskolas izglītības iestādes dienas ēdienkartei (brokastis, pusdienas, launags), kas pārsniedz 1,85 EUR (viens eiro, astoņdesmit pieci centi) (t.sk.PVN), bet ne vairāk kā 3,30 EUR (trīs eiro, trīsdesmit centi) (t.sk.PVN).

Minētās summas (t.i. 1,85 EUR un 3,30 EUR) noteiktas, vadoties no maksām, kādas tiek piemērotas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Proti, 1,85 EUR ir mazākā maksa par vienas dienas ēdienkarti starp visām Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm. Savukārt 3,30 EUR ir lielākā maksa par vienas dienas ēdienkarti starp visām Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm.

Noteikumos iestrādātas prasības par parādsaistību neesamību atbalsta izmantošanas gadījumā. Nosacījums par parādsaistību neesamību iestrādāts nolūkā disciplinēt ģimenes nokārtot un neuzkrāt parādsaistības, pie apstākļiem, ja vēlas izmantot pašvaldības pēc brīvprātīgas iniciatīvas noteikto papildu atbalstu ēdināšanai. Ar saistošajiem noteikumiem netiek risināts parāda piedziņas jautājums, bet gan paredz nosacījumu, ka uz pašvaldības noteikto atbalstu nevar pretendēt un saņemt ģimene, kurai ir parādsaistības. Lai dotu iespēju noteikumu 18.3 punktā noteikto izglītojamo ģimenēm nokārtot parāda saistības pret pašvaldību, prasību par parādsaistību neesamību šīm ģimenēm paredzēts piemērot un vērtēt ar 2022. gada 2. martu.

Ietekme uz budžetu Prognozējams, ka pabalsta ieviešanai būs nepieciešams paredzēt finansējumu Sociālā dienesta budžetā 291 500,00 euro apmērā.
Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
Informācija par administratīvajām procedūrām Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada pašvaldības Klientu apkalpošanas pārvaldē, Siguldas novada pašvaldības Sociālajā dienestā, kā arī Siguldas novada pašvaldības attiecīgajā izglītības iestādē, kurā mācās izglītojamais.
Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav veiktas. Saistošo noteikumi un paskaidrojuma raksts pirms apstiprināšanas ievietots Siguldas novada pašvaldības interneta vietnē www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošajos noteikumos Nr. 24 .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 4Pieņemts: 01.02.2022.Stājas spēkā: 08.02.2022.Piemērojams ar: 02.02.2022.Zaudē spēku: 07.11.2023.Tēma: Covid-19 pašvaldībās; Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiemPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 26, 07.02.2022. OP numurs: 2022/26.17
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
329704
08.02.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"