Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Maksātnespējas likumā

Izdarīt Maksātnespējas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2010, 124., 170. nr.; 2012, 33. nr.; 2013, 142., 188. nr.; 2014, 204., 257. nr.; 2015, 42. nr.; 2017, 5. nr.; 2018, 119. nr.; 2019, 248.A, 253. nr.; 2020, 110.A nr., 2021, 121.B nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 12.3 panta otro daļu ar 8. un 9. punktu šādā redakcijā:

"8) kurai piemērota Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 78. panta pirmās daļas 4. punktā minētā sankcija par darbības pārtraukšanu, ja no tās piemērošanas nav pagājuši pieci gadi;

9) kurai piemērota Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 78. panta pirmās daļas 4. punktā minētā sankcija par darbības apturēšanu."

2. Papildināt 13. panta otro daļu ar 8. un 9. punktu šādā redakcijā:

"8) kurai piemērota Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 78. panta pirmās daļas 4. punktā minētā sankcija par darbības pārtraukšanu, ja no tās piemērošanas nav pagājuši pieci gadi;

9) kurai piemērota Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 78. panta pirmās daļas 4. punktā minētā sankcija par darbības apturēšanu."

3. Aizstāt 13.1 panta otrajā daļā vārdu "divi" ar vārdu "pieci".

4. Papildināt 16.1 pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Maksātnespējas jautājumu konsultatīvā padome pēc padomes locekļa vai Maksātnespējas kontroles dienesta direktora ierosinājuma lemj par administratora eksāmena organizēšanu."

5. 16.2 pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdu "divos" ar vārdu "piecos";

papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Eksaminācijas komisijas sastāvā iekļautais Administratoru asociācijas pārstāvis ir atbrīvots no kvalifikācijas eksāmena kārtošanas, ja viņš eksaminācijas komisijas sastāvā bijis nepārtraukti vismaz piecus gadus pirms dienas, kad Maksātnespējas kontroles dienestam iesniegts iesniegums par amata apliecības derīguma termiņa pagarināšanu, un viņš apliecina, ka ir apmeklējis kvalifikācijas pilnveides pasākumus šā panta otrajā daļā noteiktajā apmērā.";

aizstāt otrajā daļā skaitli "32" ar skaitli "80";

izteikt ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja kvalifikācijas eksāmena rīkošanas laikā administratora amata darbība ir apturēta vai administrators ir atstādināts no amata darbības veikšanas, administratoram ir tiesības kārtot kārtējo kvalifikācijas eksāmenu. Pēc kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas un Maksātnespējas kontroles dienesta direktora pieņemtā lēmuma par administratora atjaunošanu amatā administrators ir tiesīgs atsākt amata pienākumu pildīšanu. Maksātnespējas kontroles dienesta direktors, pamatojoties uz administratora motivētu iesniegumu, pieņem lēmumu par kvalifikācijas eksāmena kārtošanas termiņa pagarināšanu uz laiku līdz nākamajai kvalifikācijas eksāmena rīkošanas reizei pēc administratora amata darbības apturēšanas vai viņa atstādināšanas no amata termiņa beigām. Šādā gadījumā administratora amata darbību atjauno pēc kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas, pamatojoties uz Maksātnespējas kontroles dienesta direktora lēmumu un nosakot, ka amata apliecības derīguma termiņa sākuma datums ir datums, kurā notika tas kvalifikācijas eksāmens, kuru administratoram bija pienākums kārtot atbilstoši šā panta pirmajā daļā noteiktajam kvalifikācijas periodam.

(5) Kvalifikācijas eksāmenu organizē un tā norisi nodrošina Maksātnespējas kontroles dienests, ievērojot šā panta pirmajā daļā noteikto kvalifikācijas periodu. Maksātnespējas kontroles dienests var reizi gadā rīkot papildu kvalifikācijas eksāmenu, ja līdz tuvākā plānotā kvalifikācijas eksāmena norises dienai ir vairāk nekā gads un seši mēneši no administratora amata darbības apturēšanas vai viņa atstādināšanas no amata termiņa beigām un administratoram ir pagarināts kvalifikācijas eksāmena kārtošanas termiņš atbilstoši šā panta ceturtajai daļai."

6. Papildināt 17.2 panta pirmo daļu ar 12. punktu šādā redakcijā:

"12) administratoram piemērota Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 78. panta pirmās daļas 4. punktā minētā sankcija par darbības pārtraukšanu."

7. Papildināt 17.3 panta pirmo daļu ar 4. punktu šādā redakcijā:

"4) administratoram piemērota Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 78. panta pirmās daļas 4. punktā minētā sankcija par darbības apturēšanu."

8. Papildināt pārejas noteikumus ar 75., 76., 77., 78., 79., 80. un 81. punktu šādā redakcijā:

"75. Administratori, kuri saskaņā ar šā likuma regulējumu ir iecelti administratora amatā un kuriem izsniegtās amata apliecības derīguma termiņa beigu datums atbilstoši Maksātnespējas kontroles dienesta direktora lēmumam nav vēlāks par 2022. gada 31. martu, nākamo kvalifikācijas eksāmenu kārto ne vēlāk kā 2024. gada aprīlī, bet līdz tam turpina pildīt administratora pienākumus, pamatojoties uz izsniegto amata apliecību.

76. Administratori, kuri saskaņā ar šā likuma regulējumu ir iecelti administratora amatā un kuriem izsniegtās amata apliecības derīguma termiņa beigu datums atbilstoši Maksātnespējas kontroles dienesta direktora lēmumam ir laikposmā no 2022. gada 1. aprīļa līdz 2023. gada 31. decembrim, nākamo kvalifikācijas eksāmenu kārto ne vēlāk kā 2024. gada oktobrī, bet līdz tam turpina pildīt administratora pienākumus, pamatojoties uz izsniegto amata apliecību.

77. Šo pārejas noteikumu 75. un 76. punktā minēto kvalifikācijas eksāmenu kārto arī tie administratori, kuru amata darbība noteiktā kvalifikācijas eksāmena kārtošanas laikā ir apturēta vai kuri ir atstādināti no amata darbības veikšanas.

78. Administrators var lūgt Maksātnespējas kontroles dienesta direktoru vienu reizi pagarināt šo pārejas noteikumu 75. un 76. punktā minētā kvalifikācijas eksāmena kārtošanas termiņu līdz nākamajai tuvākajai tā rīkošanas reizei gadījumā, ja kvalifikācijas eksāmens nav kārtots objektīvu apstākļu dēļ, vai arī līdz nākamajai tuvākajai kvalifikācijas eksāmena rīkošanas reizei pēc administratora amata darbības apturēšanas vai atstādināšanas no amata termiņa beigām, ja administratora amata darbība šo pārejas noteikumu 75. un 76. punktā minētā kvalifikācijas eksāmena norises laikā ir apturēta vai viņš ir atstādināts no amata. Šajos gadījumos amata apliecības derīguma termiņa sākuma datums ir datums, kurā notika tas kvalifikācijas eksāmens, kuru administratoram bija pienākums kārtot saskaņā ar šo pārejas noteikumu 75. vai 76. punktu.

79. Ja administrators nokārtojis šo pārejas noteikumu 75. un 76. punktā minēto kvalifikācijas eksāmenu laikā, kad viņa amata darbība bija apturēta vai viņš bija atstādināts no amata, administrators ir tiesīgs atsākt amata pienākumu pildīšanu pēc tam, kad Maksātnespējas kontroles dienesta direktors pieņēmis lēmumu par administratora amata darbības atjaunošanu. Ja saskaņā ar šo pārejas noteikumu 78. punktu pieņemts lēmums par kvalifikācijas eksāmena kārtošanas termiņa pagarināšanu līdz nākamajai tuvākajai kvalifikācijas eksāmena rīkošanas reizei pēc administratora amata darbības apturēšanas vai viņa atstādināšanas no amata termiņa beigām, administratora amata darbību atjauno, pamatojoties uz Maksātnespējas kontroles dienesta direktora lēmumu, pēc kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas.

80. Lai nodrošinātu iespēju atkārtoti kārtot kvalifikācijas eksāmenu tiem administratoriem, kuri, kārtojot šo pārejas noteikumu 75. un 76. punktā minēto kvalifikācijas eksāmenu, ir saņēmuši negatīvu vērtējumu vai objektīvu iemeslu dēļ šo eksāmenu nekārtoja, Maksātnespējas kontroles dienestam ir tiesības organizēt kvalifikācijas eksāmenu ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc šo pārejas noteikumu 75. un 76. punktā minētā kvalifikācijas eksāmena norises dienas.

81. Kvalifikācijas pilnveides pasākumi, kurus administrators apmeklējis no pēdējā kvalifikācijas perioda sākuma līdz dienai, kad stājas spēkā šā likuma noteikumi par kvalifikācijas eksāmena kārtošanu saskaņā ar šo pārejas noteikumu 75. un 76. punktu, ir ņemami vērā, izlemjot jautājumu par kvalifikācijas eksāmena kārtošanas priekšnosacījumu izpildi."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 2. septembrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 6. septembrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Maksātnespējas likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 02.09.2021.Stājas spēkā: 07.09.2021.Tēma: Covid-19; Maksātnespēja; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 171A, 06.09.2021. OP numurs: 2021/171A.1
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
325900
07.09.2021
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"