Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Maksātnespējas likumā

Izdarīt Maksātnespējas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2010, 124., 170. nr.; 2012, 33. nr.; 2013, 142., 188. nr.; 2014, 204., 257. nr.; 2015, 42. nr.; 2017, 5. nr.; 2018, 119. nr.; 2019, 248.A, 253. nr.; 2020, 110.A nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 2. pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Rīcībai ar gaisa kuģu priekšmetiem tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa gadījumā attiecināmi šā likuma noteikumi, ievērojot likumā "Par aviāciju" minētos papildu noteikumus."

2. Izteikt 12. pantu šādā redakcijā:

"12. pants. Maksātnespējas reģistrs

(1) Maksātnespējas reģistra mērķis ir nodrošināt tiesiskās aizsardzības procesa, juridiskās personas maksātnespējas procesa, fiziskās personas maksātnespējas procesa un Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumā ietvertās procedūras publiskumu, veicināt tiesiskās aizsardzības procesa, juridiskās personas maksātnespējas procesa, fiziskās personas maksātnespējas procesa un Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumā ietvertās procedūras virzību, šajos procesos iesaistīto personu un citu personu tiesisko interešu aizsardzību, Maksātnespējas kontroles dienesta funkciju izpildi, kā arī sekmēt personu sadarbību maksātnespējas jautājumos. Maksātnespējas reģistrs ir visiem pieejams bez maksas, un tā ierakstiem ir publiska ticamība.

(2) Maksātnespējas reģistrā ieraksta ziņas par administratoru, tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošo personu, kā arī par tiesiskās aizsardzības procesa, juridiskās personas maksātnespējas procesa, fiziskās personas maksātnespējas procesa un Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumā ietvertās procedūras norisi."

3. Izteikt 12.1 panta piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Maksātnespējas kontroles dienesta un Tiesu administrācijas nodarbinātās personas, kurām piekļuve Sistēmai nepieciešama amata vai darba pienākumu izpildei, administratori un tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošās personas apstrādā Sistēmā iekļautās ziņas tādā apjomā, kāds tām nepieciešams normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpildei un tiesību izmantošanai, tajā skaitā Sistēmā izmantojot citu valsts informācijas sistēmu datus, lai pārliecinātos par Sistēmā ievadāmo ziņu, arī fizisko personu datu, pareizību."

4. Izslēgt 26. panta ceturtajā daļā vārdus "(tajā skaitā ar drošu elektronisko parakstu parakstīto dokumentu)".

5. 27. panta pirmajā daļā:

izteikt 2. un 3. punktu šādā redakcijā:

"2) pieprasīt un saņemt no valsts un pašvaldību institūcijām bez maksas to rīcībā esošo juridiskās personas maksātnespējas procesā vai fiziskās personas maksātnespējas procesā nepieciešamo informāciju par parādnieku un parādnieka pārstāvjiem, tajā skaitā izmantojot Sistēmu;

3) pieprasīt un saņemt no citām kompetentām personām un institūcijām to rīcībā esošo informāciju, kas saistīta ar juridiskās personas maksātnespējas procesa un fiziskās personas maksātnespējas procesa norisi, tajā skaitā izmantojot Sistēmu;";

papildināt daļu ar 5. punktu šādā redakcijā:

"5) bez maksas nodot glabāšanā valsts arhīvam parādnieka dokumentus."

6. Papildināt 130. pantu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) kura pēdējo triju gadu laikā pirms fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas ir tikusi atbrīvota no parādsaistībām Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumā noteiktajā kārtībā neatkarīgi no tā, vai atbrīvošana no parādsaistībām vēlāk ir atcelta."

7. 155. pantā:

papildināt pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Šā panta otrajā un trešajā daļā noteiktajos gadījumos kreditoru prasījumu segšanai novirzāmi līdzekļi vismaz vienas trešdaļas apmērā no parādnieka ienākumiem pēc nodokļu samaksas.";

papildināt otro daļu un trešās daļas 1. un 2. punktu pēc vārdiem "viņa ienākumi" ar vārdiem "vismaz vienas trešdaļas apmērā pēc nodokļu samaksas".

8. Aizstāt 161. panta 1. punktā vārdus "paturēt vismaz divas trešdaļas" ar vārdiem "paturēt līdz divām trešdaļām".

9. Izslēgt 170. panta otrās daļas 4. punktu.

10. Papildināt 172. panta ceturto daļu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) sprieduma izpildes izdevumi, ciktāl tie nav segti saskaņā ar Civilprocesa likumu."

11. Papildināt pārejas noteikumus ar 71., 72., 73. un 74. punktu šādā redakcijā:

"71. Grozījumi šā likuma 12. pantā par tā izteikšanu jaunā redakcijā un 130. pantā par tā papildināšanu ar 6. punktu stājas spēkā vienlaikus ar Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumu.

72. Grozījumi šā likuma 27. panta pirmajā daļā par tās papildināšanu ar 5. punktu un grozījumi par šā likuma 170. panta otrās daļas 4. punkta izslēgšanu stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

73. Grozījumi šā likuma 155. panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā un 161. panta 1. punktā par kreditoru prasījumu segšanai novirzāmo ienākumu apmēru attiecas uz fiziskās personas maksātnespējas procesiem, kas pasludināti pēc šo grozījumu spēkā stāšanās.

74. Grozījums šā likuma 172. panta ceturtās daļas 6. punktā attiecībā uz sprieduma izpildes izdevumu, ciktāl tie nav segti saskaņā ar Civilprocesa likumu, noteikšanu par fiziskās personas maksātnespējas procesa netiešajām izmaksām piemērojams fiziskās personas maksātnespējas procesos, kas uzsākti pēc šo grozījumu spēkā stāšanās."

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 15. jūnijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 28. jūnijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Maksātnespējas likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 15.06.2021.Stājas spēkā: 12.07.2021.Tēma: Covid-19; Maksātnespēja; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 121B, 28.06.2021. OP numurs: 2021/121B.16
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
324274
12.07.2021
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"