Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā

Izdarīt Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2015, 124. nr.; 2017, 152., 222. nr.; 2018, 97. nr.; 2019, 91., 132. nr.; 2020, 227. nr.) šādus grozījumus:

1. 121. pantā:

papildināt sesto daļu pēc vārdiem "atļauju pilnīga vai daļēja iekšējā modeļa izmantošanai" ar vārdiem "kā arī atļauju būtisku izmaiņu veikšanai pilnīgā vai daļējā iekšējā modelī";

papildināt pantu ar 7.1 daļu šādā redakcijā: 

"(71) Komisija saskaņā ar ES Regulas Nr. 1094/2010 35. panta 1. punktu informē EAAPI par katru šā panta sestajā daļā minēto pieteikumu. Komisijai ir tiesības attiecībā uz lēmuma pieņemšanu par šādiem pieteikumiem lūgt EAAPI sniegt palīdzību, kas izriet no ES Regulas Nr. 1094/2010 8. panta 1. punkta "b" apakšpunktā noteiktajiem EAAPI uzdevumiem un pilnvarām."

2. Papildināt 123. pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Lai saņemtu iepriekšēju Komisijas atļauju, kas nepieciešama būtisku izmaiņu veikšanai iekšējā modelī, Komisijai iesniedzams šā likuma 121. panta sestajā daļā minētais pieteikums."

3. Papildināt D sadaļu ar XIX1 nodaļu šādā redakcijā:

"XIX1 nodaļa
Paziņošanas un sadarbības platformas

159.1 pants. (1) Ja Komisija ir saņēmusi iesniegumu par licences izsniegšanu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrībai, kuras darbības plāns liecina, ka tā citā dalībvalstī atvērs filiāli vai sniegs pakalpojumus, ievērojot pakalpojumu sniegšanas brīvības principu, neatverot filiāli, kā arī ka tiks veikta nozīmīga komercdarbība attiecīgās uzņēmējas valsts tirgū, Komisija par to paziņo EAAPI un attiecīgās uzņēmējas valsts uzraudzības iestādei.

(2) Ja Komisija konstatē, ka apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrībai, kurai ir filiāle citā dalībvalstī vai kura sniedz pakalpojumus, ievērojot pakalpojumu sniegšanas brīvības principu, neatverot filiāli, pasliktinās finanšu stāvoklis vai rodas citi riski, kam var būt pārrobežu ietekme, Komisija par to paziņo EAAPI un attiecīgās uzņēmējas valsts uzraudzības iestādei.

(3) Ja Komisijai kā uzņēmējas valsts uzraudzības iestādei ir pamatotas aizdomas, ka netiek nodrošināta patērētāju tiesību aizsardzība, Komisija par to paziņo mītnes valsts uzraudzības iestādei. Komisija ir tiesīga vērsties EAAPI un lūgt tās palīdzību, ja mītnes valsts uzraudzības iestāde noraida Komisijas lūgumu sadarboties, lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību.

(4) Šā panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā minētie paziņojumi ir pietiekami detalizēti, lai EAAPI un attiecīgās dalībvalsts uzraudzības iestāde varētu veikt pienācīgu novērtējumu.

(5) Šā panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā minētie paziņojumi neskar Komisijai kā mītnes valsts vai uzņēmējas valsts uzraudzības iestādei normatīvajos aktos noteiktās uzraudzības pilnvaras.

159.2 pants. (1) Ja Komisijai ir pamatotas aizdomas, ka apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrība, kura plāno atvērt vai ir atvērusi filiāli citā dalībvalstī vai kura plāno sniegt vai sniedz pakalpojumus, ievērojot pakalpojumu sniegšanas brīvības principu, neatverot filiāli, ar savu darbību var radīt negatīvu ietekmi uz apdrošinājuma ņēmējiem, Komisijai ir tiesības lūgt EAAPI izveidot sadarbības platformu vai, vienojoties ar attiecīgo dalībvalstu uzraudzības iestādēm, pašai izveidot sadarbības platformu.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētās sadarbības platformas izveide neskar Komisijai kā mītnes valsts vai uzņēmējas valsts uzraudzības iestādei normatīvajos aktos noteiktās uzraudzības pilnvaras.

(3) Komisija pēc EAAPI pieprasījuma savlaicīgi sniedz visu sadarbības platformas darbībai nepieciešamo informāciju."

4. 207. pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja Komisija ir grupas uzraudzības iestāde, tā nekavējoties informē visas uzraugu kolēģijā iesaistītās uzraudzības iestādes un EAAPI par šā panta pirmajā daļā minētā pieteikuma saņemšanu, pārsūtot minētajām iestādēm pilnībā aizpildīto pieteikumu, kuram pievienoti visi nepieciešamie dokumenti. Komisijai ir tiesības attiecībā uz lēmuma pieņemšanu par šā panta pirmajā daļā minēto pieteikumu lūgt EAAPI sniegt palīdzību, kas izriet no ES Regulas Nr. 1094/2010 8. panta 1. punkta "b" apakšpunktā noteiktajiem EAAPI uzdevumiem un pilnvarām.";

izteikt astotās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ja saskaņā ar ES Regulas Nr. 1094/2010 19. panta 3. punktu EAAPI nepieņem lēmumu, šā panta ceturtajā daļā minēto lēmumu pieņem Komisija, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde."

5. Izteikt 213. panta sestās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ja saskaņā ar ES Regulas Nr. 1094/2010 19. panta 3. punktu EAAPI nepieņem lēmumu, šā panta trešajā daļā minēto lēmumu pieņem Komisija, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde."

6. Izslēgt 229. pantu.

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 10. jūnijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 28. jūnijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 10.06.2021.Stājas spēkā: 12.07.2021.Tēma: ApdrošināšanaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 121B, 28.06.2021. OP numurs: 2021/121B.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
324260
12.07.2021
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"