Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 1

Liepājā 2020. gada 23. janvārī (prot. Nr. 2, 1. §)

Grozījums Liepājas pilsētas domes 2017. gada 19. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
5.panta 1.¹, trešo un ceturto daļu

1. Izdarīt Liepājas pilsētas domes 2017. gada 19. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "PAR NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA NODOKĻA ATVIEGLOJUMU PIEŠĶIRŠANAS KĀRTĪBU LIEPĀJAS PILSĒTĀ" (Latvijas Vēstnesis, 2017, Nr. 40, Nr. 255, 2018, Nr. 60) grozījumu un papildināt 5. punktu ar 5.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.9. 90 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas atvasinātām publiskām personām, par to īpašumā esošu neiznomātu bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā un tai piegulošajā teritorijā, ko ierobežo Brīvības, Zemnieku, Parka, Ezermalas ielas, Zirgu sala, Liepājas ezers un Meldru iela, esošo nekustamo īpašumu, kurš tiek lietots atvasinātās publiskās personas funkciju izpildes nodrošināšanai.".

2. Saistošie noteikumi ir piemērojami ar 2020. taksācijas gadu.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs J. Vilnītis

 

Saistošo noteikumu "Grozījums Liepājas pilsētas domes 2017. gada 19. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Lēmuma projekts sagatavots, lai apstiprinātu grozījumu 2017. gada 19. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā", ar kuru tiek noteikti nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi daļai objektu bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā, tādējādi veicinot minēto teritoriju sakārtošanu un atgriešanu ekonomiskajā apritē.

Teritorija, uz kuru tiek attiecināti nodokļa atvieglojumi, ir degradēta un nepiemērota mūsdienīgu ražošanas uzņēmumu izveidei, līdz ar to minēto teritoriju nepieciešams attīstīt un sakārtot.

Pašvaldības administratīvās teritorijas attīstīšana izriet no likumā "Par pašvaldībām" noteiktajām pašvaldību funkcijām, kas, citastarp, paredz gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību un sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu.

Saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk - Likums) 5. panta trešo daļu, pašvaldība var paredzēt atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām, ievērojot Likuma 3.1 panta noteiktos nodokļu atvieglojumu noteikšanas principus.

Piemērojot Likuma 3.1 panta otrās daļas 2. punktā noteikto teritorijas attīstības un teritorijas sakārtošanas principu un izvērtējot objektīvā grupējuma, efektivitātes un atbildīgas budžeta plānošanas principus un pašvaldības budžeta iespējas, ir uzskatāms, ka nodokļa atvieglojuma piešķiršana ir lietderīga un veicinās ātrāku un efektīvāku teritorijas sakārtošanu.

Objekti, kuriem ar grozījumu tiek paredzēts piemērot nodokļa atvieglojumus, ir atvasinātām publiskām personām piederoši, neiznomāti nekustamie īpašumi bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā un tai piegulošajās teritorijās, ko ierobežo Brīvības, Zemnieku, Parka, Ezermalas ielas, Zirgu sala, Liepājas ezers un Meldru iela un kuri tiek izmantoti atvasinātās publiskās personas funkciju izpildes nodrošināšanai.

Piemēram, Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvalde, atbilstoši Liepājas speciālās ekonomiskās zonas likuma 11. pantā noteiktajām funkcijām, varēs organizēt infrastruktūras izveidošanu un komunikāciju izbūvi teritorijā, tādējādi īstenojot mērķi attīstīt un veicināt tirdzniecību un rūpniecību.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka nodokļa atvieglojuma piešķiršana konkrētajiem objektiem ir pamatota ar objektīviem apstākļiem.

Izvērtējot efektivitātes principu, ir secināms, ka, piemērojot objektiem nodokļa atlaidi, nodokļa administrēšanas pasākumi un plānotie izdevumi paliks esošajā apmērā.

Pirms lēmuma pieņemšanas, atbilstoši atbildīgas budžeta plānošanas principam, ir izvērtēti paredzamie nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi. Nosakot 90 % nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus minētajai nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijai, pašvaldības prognozētie nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi samazināsies par 107029 EUR gadā. Ieņēmumu samazinājums tiks kompensēts no nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem par dzīvojamām mājām vai dzīvokļiem, kuros taksācijas gada 1. janvārī nav deklarēta neviena persona, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā piemērojot paaugstināto likmi 3% par vidi degradējošām ēkām. 2019. gadā nekustamā īpašuma nodoklis iekasēts par 20 % vairāk nekā plānots. Savukārt institūcijām, attīstot teritoriju ar infrastruktūras izveidošanu un komunikāciju izbūvi, tiks veicināta saimnieciskā darbība nākotnē, kas dos pašvaldībai papildu ienākumus. Nododot objektus lietošanā vai nomā citām personām, nodokļu atvieglojumi netiks piešķirti.

2. Īss projekta satura izklāsts Ar grozījumu Liepājas pilsētas domes 2017. gada 19. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā" tiek paredzēts piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 90 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas atvasinātām publiskām personām par to īpašumā esošu neiznomātu bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā un tai piegulošajā teritorijā, ko ierobežo Brīvības, Zemnieku, Parka, Ezermalas ielas, Zirgu sala, Liepājas ezers un Meldru iela, esošo nekustamo īpašumu, kurš tiek lietots atvasinātās publiskās personas funkciju izpildes nodrošināšanai.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Prognozējams, ka, piešķirot 90 % nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, pašvaldības budžeta ieņēmumi samazināsies par 107029 EUR gadā.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Finanšu līdzekļi tiks ieguldīti, lai veicinātu minēto teritoriju sakārtošanu un atgriešanu ekonomiskajā apritē.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai un apstiprināšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, pēc tam tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības mājaslapā www.liepaja.lv.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir notikušas konsultācijas ar Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldi.

7. Kas sagatavoja paskaidrojuma rakstu?

- amats

- vārds, uzvārds

- tālruņa numurs

- paraksts

Finanšu pārvaldes Nodokļu administrēšanas daļas vadītāja Sandra Veisa

63 404 752

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs J. Vilnītis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Liepājas pilsētas domes 2017. gada 19. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par nekustamā .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Liepājas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 1Pieņemts: 23.01.2020.Stājas spēkā: 31.01.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 21, 30.01.2020. OP numurs: 2020/21.27
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
312293
31.01.2020
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"