Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 49

Rīgā 2020. gada 21. janvārī (prot. Nr. 3 6. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 7. februāra noteikumos Nr. 78 "Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 107. panta trešo, piekto
un septīto daļu un 109. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2017. gada 7. februāra noteikumos Nr. 78 "Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 44. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Ja lietotājs un sadales sistēmas operators ir vienojušies par atļautās maksimālās slodzes palielināšanu vai samazināšanu gazificētajā objektā, sadales sistēmas operators informē dabasgāzes tirgotāju par atļautās slodzes izmaiņām."

2. Papildināt noteikumus ar 4.1 un 4.2 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Lietotājam, kura gazificētais objekts aprīkots ar ikdienas uzskaites vietu, ir tiesības iesniegt sistēmas operatoram pieteikumu par zemākas slodzes izmantošanu nekā lietotāja gazificētajam objektam noteiktā atļautā maksimālā slodze (turpmāk - pieteiktā slodze), ja tiek ievēroti šādi nosacījumi:

4.1 1. lietotāja gazificētā objekta komercuzskaites mēraparāts aprīkots ar sistēmu komercuzskaites mēraparāta operatīvo datu automatizētai attālinātai nolasīšanai (telemetrija);

4.1 2. lietotāja gazificētā objekta atļautā maksimālā slodze ir lielāka par 65 m3/h;

4.1 3. pieteiktā slodze nav mazāka par 50 % no gazificētajam objektam atļautās maksimālās slodzes un nav mazāka par 66 m3/h.

4.2 Pieteikumu zemākas atļautās slodzes izmantošanai lietotājs sadales sistēmas operatoram var iesniegt reizi gadā līdz sadales sistēmas operatora noteiktajam datumam. Pieteiktā slodze tiek piemērota ar nākamā mēneša pirmo datumu līdz brīdim, kad lietotājs pieprasa atjaunot atļauto maksimālo slodzi."

3. Aizstāt 14. punktā vārdus un skaitli "kopējo nominālo siltuma jaudu virs 130 kW" ar vārdiem un skaitļiem "nominālo siltuma jaudu virs 130 kW vai dabasgāzes aparāti ar kopējo nominālo siltuma jaudu virs 130 kW".

4. Aizstāt 26.6. apakšpunktā vārdu "pienākumu" ar vārdu "tiesības".

5. Papildināt noteikumus ar 31.1 punktu šādā redakcijā:

"31.1 Ja lietotājs ir zaudējis gazificētā objekta īpašuma, lietošanas vai valdījuma tiesības un gazificētā objekta īpašnieks nenodrošina sadales sistēmas operatora pārstāvju netraucētu piekļuvi dabasgāzes apgādes sistēmām gazificētajā objektā, apstāklis, ka lietotājs nevar izpildīt šo noteikumu 31.3. apakšpunktā minēto prasību, nevar būt pamats, lai dabasgāzes tirgotājs atteiktos izbeigt dabasgāzes tirdzniecības līgumu ar šādu lietotāju."

6. Izteikt 58. punktu šādā redakcijā:

"58. Sadales sistēmas operatoram pēc dabasgāzes tirgotāja pieprasījuma ir jāsniedz informācija par lietotāja dabasgāzes patēriņa vēsturi un lietotāja objektos atļautās slodzes lielumu, kas dabasgāzes tirgotājam nepieciešama dabasgāzes tirdzniecības piedāvājuma vai līguma sagatavošanai, ja šāda informācija ir sadales sistēmas operatora rīcībā un dabasgāzes tirgotājs ir saņēmis lietotāja piekrišanu šādu datu nodošanai."

7. Izteikt 82.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"82.2. izstrādāt un savā tīmekļvietnē publicēt patēriņa standarta profilus, noteikt dabasgāzes diferencētās patēriņa normas sadzīves vajadzībām un apkurei, dabasgāzes uzskaites un komercuzskaites mēraparātu rādījumu paziņošanas, kā arī izlietotās dabasgāzes daudzuma noteikšanas un aprēķināšanas kārtību un citu lietotājam paredzēto informāciju;".

8. Izteikt 89. punktu šādā redakcijā:

"89. Ja konstatēts šo noteikumu 87. punktā minētais pārkāpums, sadales sistēmas operators veic pārrēķinu par izlietoto dabasgāzi un sadales sistēmas pakalpojumiem, izmantojot šādu formulu:

K = (PDG - UDG) x (Tm + CDG ) x 2, kur:

K - pārrēķins par izlietoto dabasgāzi un sadales sistēmas pakalpojumiem;

PDG - patērētās dabasgāzes daudzums, kas aprēķināts atbilstoši šo noteikumu 88. punktam;

UDG - komercuzskaites mēraparāta uzskaitītais dabasgāzes daudzums periodā, kurā noticis šo noteikumu 87. punktā minētais pārkāpums;

Tm - sadales sistēmas pakalpojuma tarifu mainīgā daļa (pēc patēriņa grupas);

CDG - dabasgāzes cena pēdējās garantētās piegādes cenas apmērā mēnesī, kad konstatēts pārkāpums."

9. Papildināt noteikumus ar 89.1 punktu šādā redakcijā:

"89.1 Ja šo noteikumu 87. punktā minētā pārkāpuma periodā lietotājs nav veicis samaksu par sadales sistēmas pakalpojuma tarifu fiksēto daļu vai veicis to daļēji, aprēķinam, kas iegūts saskaņā ar šo noteikumu 89. punktā minēto formulu, pieskaita sadales sistēmas pakalpojuma tarifu fiksēto daļu (pēc atļautās slodzes) par periodu, kurā samaksa nav veikta. Pamatojoties uz veikto pārrēķinu par izlietoto dabasgāzi un sadales sistēmas pakalpojumiem, sistēmas operators izraksta lietotājam rēķinu, kurā norāda arī samaksas termiņu. Lietotājam ir pienākums noteiktajā termiņā pilnā apmērā norēķināties ar sadales sistēmas operatoru."

10. Izteikt 91. punktu šādā redakcijā:

"91. Par sadales sistēmas pakalpojuma tarifu pareizu piemērošanu ir atbildīgs sadales sistēmas operators. Ja saskaņā ar šo noteikumu 4.1 punktu lietotājs gazificētajā objektā izmanto pieteikto slodzi, sadales sistēmas operators, aprēķinot maksu par sadales sistēmas pakalpojumiem, piemēro tarifu, kas atbilst pieteiktajai slodzei."

11. Papildināt 99.3. apakšpunktu aiz vārdiem "maksājumus par dabasgāzi" ar vārdiem "un sistēmas pakalpojumiem atbilstoši tarifiem".

12. Izteikt 100.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"100.6. gazificētā objekta īpašnieks ir atbildīgs par norēķiniem par gazificētajā objektā patērēto dabasgāzi un sistēmas pakalpojumiem, kā arī citu šajos noteikumos minēto pienākumu izpildi, ja gazificētajā objektā nav noslēgts dabasgāzes tirdzniecības līgums vai tas ir zaudējis spēku;".

13. Papildināt noteikumus ar 101.1 punktu šādā redakcijā:

"101.1 Ja lietotājs ir pārsniedzis pieteikto slodzi, kas tiek izmantota saskaņā ar šo noteikumu 4.1 punktu, lietotājam ir pienākums samaksāt sadales sistēmas operatora aprēķināto papildu maksu par pieteiktās slodzes pārsniegšanu. Papildu maksu par pieteiktās slodzes pārsniegšanu aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Pm = (Ck - Cp) x 3, kur:

Pm - papildu maksa par pieteiktās slodzes pārsniegšanu norēķinu periodā;

Cp - lietotājam piemērojamā mēneša fiksētā maksa par pieteikto slodzi;

Ck - mēneša maksa, kas piemērojama lietotājam atbilstoši norēķinu periodā konstatētajai maksimālajai faktiskajai slodzei gazificētajā objektā."

14. Izteikt 160.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"160.1. lietotājs nav ievērojis pielīgto vai dabasgāzes tirgotāja apstiprināto norēķinu kārtību un ir kavējis maksājumus par saņemto dabasgāzi vai sistēmas pakalpojumiem;".

15. Papildināt 179. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Saistītais lietotājs papildus maksā publiskajam tirgotājam sadales sistēmas pakalpojuma tarifā norādīto fiksēto daļu par norēķinu periodu."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministrs R. Nemiro

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 7. februāra noteikumos Nr. 78 "Dabasgāzes tirdzniecības un .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 49Pieņemts: 21.01.2020.Stājas spēkā: 25.01.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 17, 24.01.2020. OP numurs: 2020/17.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
312166
25.01.2020
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"