Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Muitas likumā

Izdarīt Muitas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2016, 119., 241. nr.; 2018, 123. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumu ar 29. un 30. pantu šādā redakcijā:

"29. pants. Administratīvie pārkāpumi muitas jomā

(1) Par regulas Nr. 952/2013 127. pantā minētās ievešanas kopsavilkuma deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā pārvadātājam - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

(2) Par regulas Nr. 952/2013 133. pantā noteiktā paziņošanas par jūras kuģa vai gaisa kuģa ierašanos pienākuma neizpildīšanu jūras kuģa vai gaisa kuģa operatoram - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

(3) Par nepatiesas informācijas vai dokumentu iesniegšanu muitas iestādei regulas Nr. 952/2013 15. un 163. pantā minētajos gadījumos iesniedzējam - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(4) Par muitas kontroles veikšanai nepieciešamo dokumentu nesaglabāšanu regulas Nr. 952/2013 51. pantā noteiktajā termiņā personai, kurai ir pienākums minētos dokumentus saglabāt, - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(5) Par regulas Nr. 952/2013 140. panta pārkāpšanu, izkraujot muitošanai pakļautas preces no pārvadātāja transportlīdzekļa bez muitas iestādes atļaujas vai muitas iestādes nenorādītās vai neapstiprinātās vietās, pārvadātājam - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(6) Par regulas Nr. 952/2013 147. panta 1. punkta pārkāpšanu, uzglabājot pagaidu uzglabāšanā esošas preces ārpus pagaidu uzglabāšanas vietas vai - attiecīgos gadījumos - ārpus citas vietas, kuru norādījušas vai apstiprinājušas muitas iestādes, pagaidu uzglabāšanas vietas darbības atļaujas turētājam vai personai, kura uzglabā preces, - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(7) Par regulas Nr. 952/2013 192. pantā minēto precēm, iesaiņojumiem vai transportlīdzekļiem piestiprināto identifikācijas līdzekļu prettiesisku noņemšanu vai bojāšanu atbildīgajam par identifikācijas līdzekļu saglabāšanu - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(8) Par regulas Nr. 952/2013 135. pantā noteikto preču, kas ievestas Savienības muitas teritorijā no trešās valsts, nenogādāšanu pa muitas iestāžu noteiktu maršrutu saskaņā ar muitas iestāžu norādījumiem, ja tādi ir doti, uz muitas iestāžu norādītu muitas iestādi vai uz jebkuru citu muitas iestāžu norādītu vai apstiprinātu vietu, vai uz brīvo zonu personai, kas uzņēmusies atbildību par preču pārvadāšanu, - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(9) Par regulas Nr. 952/2013 233. panta 3. punktā noteiktās preču pārvietošanas saskaņā ar Savienības tranzīta procedūru pārkāpšanu, nenogādājot galamērķa muitas iestādē neskartas preces noteiktā termiņā un atbilstoši muitas iestādes veiktajiem preču identifikācijas nodrošināšanas pasākumiem, preču pārvadātājam vai saņēmējam, kas pieņem preces, - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(10) Par regulas Nr. 952/2013 149. pantā noteikto ārpussavienības preču pagaidu uzglabāšanu, nepiemērojot muitas procedūru, vai par šādu preču neizvešanu atpakaļ 90 dienu laikā personai, kura iesniegusi pagaidu uzglabāšanas deklarāciju, - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(11) Par regulas Nr. 952/2013 214. panta 1. punktā noteiktās muitas iestādes apstiprinātā veidā veicamās preču uzskaites pārkāpšanu atļaujas turētājam, procedūras izmantotājam vai personai, kas veic darbības, kuras ietver preču uzglabāšanu, apstrādi vai pārstrādi vai preču pirkšanu vai pārdošanu brīvajā zonā, - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(12) Par regulas Nr. 952/2013 242. panta pārkāpšanu, neizpildot pienākumus, kas noteikti preču glabāšanai saskaņā ar muitas noliktavas procedūru, vai nenodrošinot, lai preces, kurām piemērota muitas noliktavas procedūra, netiktu izņemtas no muitas uzraudzības, atļaujas turētājam vai procedūras izmantotājam - fiziskajai vai juridiskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām.

(13) Par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā no trešās valsts vai izvešanu no Latvijas Republikas muitas teritorijas uz trešo valsti, šīs preces neuzrādot muitas iestādēm saskaņā ar regulas Nr. 952/2013 139., 245. un 267. pantu vai nenogādājot muitas iestādei, vai citādā nelikumīgā veidā, fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - brīdinājumu vai naudas sodu līdz astoņsimt naudas soda vienībām.

(14) Par tādu muitošanai pakļautu preču, kuras ievestas Savienības muitas teritorijā, tās nenogādājot muitas iestādē vai neuzrādot muitas iestādēm saskaņā ar regulas Nr. 952/2013 139. vai 245. pantu, uzglabāšanu vai pārvietošanu Latvijas Republikas muitas teritorijā fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - brīdinājumu vai naudas sodu līdz astoņsimt naudas soda vienībām.

(15) Par tādu preču, kurām noteikti aizliegumi un ierobežojumi, vai par viltotu vai pirātisku preču deklarēšanu muitas procedūrai "laišana brīvā apgrozībā" deklarētājam - fiziskajai personai - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet deklarētājam - juridiskajai personai - brīdinājumu vai naudas sodu līdz astoņsimt naudas soda vienībām.

30. pants. Kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

(1) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 29. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts ieņēmumu dienests.

(2) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 29. panta trīspadsmitajā un četrpadsmitajā daļā minētajiem pārkāpumiem ārpus robežšķērsošanas vietām un robežšķērsošanas vietās, kurās netiek veikta muitas kontrole, uzsāk Valsts robežsardze."

2. Papildināt pārejas noteikumus ar 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Šā likuma 29. un 30. pants stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 17. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2019. gada 5. novembrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Muitas likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 17.10.2019.Stājas spēkā: 19.11.2019.Tēma: Muita un valsts robeža; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 224, 05.11.2019. OP numurs: 2019/224.11
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
310463
19.11.2019
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"