Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.80

Rīgā 2019.gada 10.jūlijā (prot. Nr.58, 69.§)

Grozījums Rīgas domes 2018.gada 19.decembra saistošajos noteikumos Nr.67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai"

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6.panta sesto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2018.gada 19.decembra saistošajos noteikumos Nr.67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, Nr.19 (6358)) grozījumu un aizstāt 8. un 32.punktā vārdus "līdz šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai" ar skaitļiem un vārdiem "līdz 2020.gada 1.aprīlim".

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. O.Burovs

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2019.gada 10.jūlija saistošajiem noteikumiem Nr.80 "Grozījums Rīgas domes 2018.gada 19.decembra saistošajos noteikumos Nr.67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Rīgas domes saistošo noteikumu "Grozījums Rīgas domes 2018.gada 19.decembra saistošajos noteikumos Nr.67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai"" (turpmāk - Saistošie noteikumi) mērķis ir pagarināt termiņu, līdz kuram fiziskās un juridiskās personas var ierīkot pieslēgumus un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu izdevumu kompensēšanai par ierīkotajiem pieslēgumiem, lai tādējādi veicinātu to dzīvojamo māju, kurām Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4.kārta" ietvaros Mārupē (Rīgas pilsētas administratīvā teritorija), Katlakalnā un Bolderājā ir izbūvēti centralizētās kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas atzari, pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma mērķis ir nodrošināt saskaņā ar 2010.gada 15.decembrī starp Vides ministriju, Rīgas domi un SIA "Rīgas ūdens" noslēgtā civiltiesiskā līguma ietvaros SIA "Rīgas ūdens" realizētā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā lielā projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4.kārta" (turpmāk - Projekts), 11.06.2012. iesniegumā un Eiropas Komisijas 12.12.2012. lēmumā "Par lielo projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4.kārta"" noteikto mērķu sasniegšanu. Minētā Projekta mērķis ir ūdenssaimniecības pakalpojumu - ūdensapgādes un notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas kvalitātes uzlabošana un pieejamības paplašināšana, nodrošinot kvalitatīvu dzīvesvidi, samazinot vides piesārņojumu.

SIA "Rīgas ūdens", realizējot Projektu, laika periodā no 2012.gada līdz 2015.gada oktobrim ir veikusi jaunu inženiertīklu izbūvi Mārupē (Rīgas pilsētas administratīvā teritorija), Katlakalnā un Bolderājā un izpildījusi Projektā noteiktos rezultatīvos rādītājus - nodrošināta centralizētā kanalizācijas tīkla pieejamība 6000 iedzīvotājiem un centralizētā ūdensapgādes tīkla pieejamība 4200 iedzīvotājiem.

Lai sasniegtu Projekta mērķus, jānodrošina ne tikai ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamības rezultatīvo rādītāju izpilde, bet līdz 2021.gadam martam faktiski jāpieslēdz centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai visi iedzīvotāji, kuriem Projekta ietvaros ir nodrošināta pieslēguma pieejamība.

Laika periodā no 2015.gada līdz 2017.gadam tika veikti Projekta iesniegumā norādītie pasākumi faktisko pieslēgumu veicināšanai:

- no 2015.gada SIA "Rīgas ūdens" piedāvā iedzīvotājiem sagatavot nepieciešamo būvniecības ieceres dokumentāciju pieslēgumu izbūvei;

- 2016.gada 1.janvārī ir stājies spēkā Ūdenssaimniecības pakalpojuma likums, kurš paredz deleģējumu pašvaldībām izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas un uzskaites kārtību, kā arī kārtību, kādā ūdensapgādes tīkli vai kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai;

- 2017.gada 15.decembrī tika pieņemti Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.18 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr.18), kuri noteica Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma apmēru un tā saņemšanas nosacījumus nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai, un Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.17 "Rīgas pilsētas centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības saistošie noteikumi", kuri noteica obligāto prasību, veicot jaunās būves (izņemot palīgēkas), kurā paredzēta ūdens lietošana, būvniecību, pievienoties centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai, ja līdz zemesgabala robežai ir izbūvēts ūdensvada vai kanalizācijas pievads.

Ņemot vērā lielās būvniecības izmaksas, kuras nepieciešamas, lai atbilstoši normatīvo aktu prasībām izbūvētu pieslēgumu centralizētajiem inženiertīkliem, ierīkoto pieslēgumu skaits ir samērā mazs, proti, laika periodā no izbūvēto inženiertīklu nodošanas ekspluatācijā - 2015.gada decembra - līdz 2017.gada beigām faktiskais iedzīvotāju skaits, kuriem nodrošināts pieslēgums, sasniedza tikai 9,5% centralizētajai kanalizācijas sistēmai un 10,8% centralizētajai ūdensapgādes sistēmai (t.i., ūdensapgādes pakalpojums tika nodrošināts aptuveni 454 deklarētajiem iedzīvotājiem, savukārt kanalizācijas pakalpojums - 571 deklarētajiem iedzīvotājiem).

Pēc Saistošo noteikumu Nr.18 stāšanās spēkā 2018.gadā tika izsludināta pieteikšanās pašvaldības līdzfinansējumam un uzaicināti pieslēgties centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai 740 dzīvojamo māju īpašnieki Mārupes (Rīgas pilsētas administratīvā teritorija) rajonā. Tikai 30% no uzaicinātiem īpašniekiem ir izteikuši vēlēšanos pieslēgties SIA "Rīgas ūdens" inženiertīkliem. Attiecīgi 2018.gadā ūdenssaimniecības pakalpojumi papildus tika nodrošināti: 5,8% iedzīvotāju kanalizācijas pakalpojums un 6% iedzīvotāju ūdensapgādes pakalpojums.

Kopumā līdz 2018.gada 31.decembrim faktiskais iedzīvotāju skaits, kuriem nodrošināts pieslēgums, sasniedza 15,3% kanalizācijas sistēmai (t.i., papildus 900 iedzīvotājiem tika nodrošināts centralizētās kanalizācijas pakalpojums) un 16,6% ūdensapgādes sistēmai (t.i., papildus 696 iedzīvotājiem tika nodrošināts centralizētās ūdensapgādes pakalpojums) no kopējā apjoma.

Tas nozīmē, ka laika periodā no 2019.gada līdz 2021.gadam papildus ir jānodrošina pieslēgums 3422 iedzīvotājiem ūdensapgādes un 5100 iedzīvotājiem kanalizācijas sistēmai.

Lai palielinātu iedzīvotāju ieinteresētību pieslēgties centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai, 2018.gada beigās tika sagatavoti un 2019.gada 29.janvārī stājās spēkā jauni Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr.67), ar kuriem tika paplašināts personu loku, kuras ir tiesīgas saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, nosakot, ka pašvaldības līdzfinansējumu varēs saņemt ne tikai fiziskās personas, bet arī juridiskās personas, ja viņiem piederošā nekustamā īpašuma sastāvā ir dzīvojamā māja, mainīta pieteikšanās kārtība, paredzot, ka pašvaldības līdzfinansējumam vienlaicīgi var pieteikties visu - Mārupes (Rīgas pilsētas administratīvā teritorija), Katlakalna un Bolderājas rajonu iedzīvotāji un ka pašvaldības līdzfinansējuma apmērs ir nosakāms pēc būvdarbu pabeigšanas, kā arī tika pagarināts pieteikšanās termiņš pašvaldības līdzfinansējuma pieprasīšanai.

Pēc Saistošo noteikumu Nr.67 stāšanās spēkā 2019.gada martā 1040 dzīvojamo māju īpašniekiem Katlakalna, Bolderājas un Mārupes rajonā tika nosūtīti uzaicinājumi pieteikties pašvaldības līdzfinansējumam (kopumā pašvaldības līdzfinansējuma projekta ietvaros pieslēgties centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai tika uzaicināti 1324 dzīvojamo māju īpašnieki). Uz 2019.gada 1.jūniju līdzfinansējuma pieteikumi saņemti no 35% dzīvojamo māju īpašnieku, uz kuriem tas attiecas.

Kopumā uz 2019.gada 1.jūniju nodrošināts pieslēgums 17% iedzīvotāju centralizētajai kanalizācijas sistēmai un 18,5% iedzīvotāju centralizētajai ūdensapgādes sistēmai.

Laika periodā no 2019.gada 1.janvāra (Saistošo noteikumu Nr.67 spēkā stāšanās) līdz 2019.gada 1.jūnijam papildus ir nodrošināts pieslēgums 2,03% iedzīvotāju centralizētajai kanalizācijas sistēmai un 1,95% iedzīvotāju centralizētajai ūdensapgādes sistēmai. Vienlaikus minētajā periodā ir saņemti 147 nekustamo īpašumu īpašnieku iesniegumi līdzfinansējuma līguma slēgšanai par nekustamā īpašuma pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai, no tiem 115 nekustamo īpašumu īpašniekiem ir piešķirts pašvaldības līdzfinansējums.

Izvērtējot situāciju uz 2019.gada 1.jūniju, secināms, ka, realizējot līdzfinansējuma programmu, līdz 2021.gadam netiks sasniegti nepieciešamie faktisko pieslēgumu rādītāji.

Viens no galvenajiem šķēršļiem pieteikuma iesniegšanai ir pieslēguma ierīkošanas izmaksas un būvniecības procesa sarežģītība, proti, lai nodrošinātu būvniecības ieceres dokumentācijas izstrādi un saskaņošanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, tiek patērēts laiks no 3 līdz 6 mēnešiem, bet būvdarbiem - tikai no 2 līdz 5 dienām.

Cits iemesls iedzīvotāju ieinteresētības trūkumam pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir apstāklis, ka tikai 2019.gada 29.janvārī ir stājušie spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.66 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites un kontroles kārtību", kuri nosaka Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā esošo decentralizēto kanalizācijas sistēmu un decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniedzēju reģistrācijas un uzskaites kārtību, to kontroles un uzraudzības kārtību, prasību minimumu asenizatoram, kā arī minimālo biežumu notekūdeņu un nosēdumu izvešanai no sistēmām.

Pašlaik spēkā esošie Saistošie noteikumi Nr.67 paredz, ka pieteikumu pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai izdevumu kompensēšanai par ierīkotajiem pieslēgumiem var iesniegt līdz 2020.gada 30.septembrim personas, kuras ir nodrošinājušas pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai būvniecību līdz minēto saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, t.i., 2019.gada 29.janvārim.

Lai sekmētu Projektā minēto rezultatīvo rādītāju izpildi, ir nepieciešams dot iespēju pieteikties pašvaldības līdzfinansējumam personām, kuras ir nodrošinājušas pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai būvniecību arī pēc Saistošo noteikumu Nr.67 spēkā stāšanās līdz 2020.gada 1.aprīlim.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

2017.gada 21.jūnijā pieņemts Rīgas domes lēmums Nr.5440 "Par grozījumu Rīgas domes 03.11.2015. lēmumā Nr.3170 "Par dividendēm kapitālsabiedrībās, kurās Rīgas pilsētas pašvaldībai ir izšķirošā ietekme"", nosakot:

"Izdarīt Rīgas domes 03.11.2015. lēmumā Nr.3170 "Par dividendēm kapitālsabiedrībās, kurās Rīgas pilsētas pašvaldībai ir izšķirošā ietekme" grozījumu un izteikt 1.2.apakšpunktu šādā redakcijā: "1.2. SIA "Rīgas ūdens", izņemot dividendes no nesadalītās peļņas pēc stāvokļa uz 31.12.2016. summas 3 000 000 euro apmērā, kas izlietojama, lai nodrošinātu Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Dividendes iemaksājamas Rīgas pilsētas pašvaldības pamatbudžetā šādā kārtībā: 500 000 euro līdz 31.12.2017.; 275 000 euro līdz 31.03.2018.; 275 000 euro līdz 30.06.2018.; 275 000 euro līdz 30.09.2018.; 275 000 euro līdz 30.12.2018.; 275 000 euro līdz 31.03.2019.; 275 000 euro līdz 30.06.2019.; 275 000 euro līdz 30.09.2019.; 275 000 euro līdz 30.12.2019.; 150 000 euro līdz 31.03.2020.; 150 000 euro līdz 30.06.2020."

Minētajā Rīgas domes lēmumā paredzētie maksājumi būs pietiekami visu saņemto pieteikumu apmierināšanai.

Uz 2019.gada 26.jūniju SIA "Rīgas ūdens" ir iemaksājusi Rīgas pilsētas pašvaldības pamatbudžetā dividendes 2 150 000 euro vērtībā, bet līgumi par pašvaldības līdzfinansējumu noslēgti par summu aptuveni 660 000 euro (precīzā summa nav zināma, ņemot vērā Saistošo noteikumu Nr.67 noteikto līdzfinansējuma izmaksāšanas kārtību), tajā skaitā līdzfinansējums izmaksāts par summu 206 320,08 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. O.Burovs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Rīgas domes 2018.gada 19.decembra saistošajos noteikumos Nr.67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 80Pieņemts: 10.07.2019.Stājas spēkā: 02.08.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 155, 01.08.2019. OP numurs: 2019/155.5
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
308484
02.08.2019
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"