Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta rīkojums Nr. 356

Rīgā 2019. gada 17. jūlijā (prot. Nr. 33 13. §)

Grozījums Ministru kabineta 2016. gada 13. oktobra rīkojumā Nr. 596 "Par informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu ieviešanu publiskās pārvaldes informācijas sistēmu jomā (mērķarhitektūras 3.0. versija)"

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 13. oktobra rīkojumā Nr. 596 "Par informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu ieviešanu publiskās pārvaldes informācijas sistēmu jomā (mērķarhitektūras 3.0. versija)" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 201. nr.) grozījumu un izteikt projekta "Oficiālās statistikas portāls" aprakstu šādā redakcijā:

"(Apstiprināts ar
Ministru kabineta
2016. gada 13. oktobra
rīkojumu Nr. 596)

Oficiālās statistikas portāls.

Projekta apraksts (kopsavilkums)

Projekta "Oficiālās statistikas portāls" mērķis ir veicināt darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 2.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Nodrošināt publisko datu atkalizmantošanas pieaugumu un efektīvu publiskās pārvaldes un privātā sektora mijiedarbību" (turpmāk - specifiskais atbalsta mērķis) sasniegšanu.

Statistikas likumā ir noteikta oficiālās statistikas publicēšanas kārtība, izveidojot oficiālās statistikas portālu un uzdodot statistikas iestādēm oficiālo statistiku, metadatus un oficiālās statistikas publicēšanas kalendāru publicēt oficiālās statistikas portālā.

2016. gadā oficiālo statistiku Ministru kabineta noteiktajā detalizācijas pakāpē sagatavo 55 valsts pārvaldes institūcijas, no tām lielākais statistikas nodrošinātājs un oficiālās statistikas sistēmas vadošā iestāde ir Centrālā statistikas pārvalde (turpmāk - CSP).

Projekts nodrošinās Statistikas likuma 20. un 26. pantā minēto prasību izpildi, kā arī uzlabos oficiālās statistikas, datu un metadatu pieejamību.

Projektam ir noteikti šādi mērķi:

1) vispusīgi informēt sabiedrību un veicināt oficiālās statistikas izmantošanu lēmumu pieņemšanā (turpmāk - M1);

2) nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret visiem oficiālās statistikas lietotājiem (turpmāk - M2);

3) veicināt pareizu datu interpretāciju (turpmāk - M3);

4) nodrošināt lietotājiem ērtu oficiālās statistikas atkalizmantošanu, mašīnlasīšanas iespējas (turpmāk - M4);

5) veicināt zinātnisko pētījumu veikšanu un pētījumu rezultātu izmantošanu (turpmāk - M5);

6) paaugstināt resursu izmantošanas efektivitāti oficiālās statistikas publicēšanā (turpmāk - M6).

Projekta mērķa sasniegšanai tiks izveidots Oficiālās statistikas portāls un tā ietvaros tiks izveidotas šādas komponentes:

1. Statistikas konvertēšanas, apmaiņas, glabāšanas un publicēšanas komponente

Komponente nodrošinās statistikas konvertāciju atbilstoši statistikas portāla prasībām un izmantotajiem standartiem, statistikas nodošanu no iestādēm uz portālu, kā arī publicēšanu atbilstoši kalendāram. Lai samazinātu portāla izveides un uzturēšanas izmaksas, kā arī atvieglotu atkalizmantošanu un statistikas nodošanu starptautiskajām organizācijām, tiks izmantots starptautiskajā praksē lietots risinājums.

2. Ģeotelpiskās statistikas publicēšanas komponente

Komponente nodrošinās ģeotelpiskās statistikas publicēšanu par administratīvajām vienībām un režģa šūnām. Datu lietotājiem ģeotelpiskā statistika būs pieejama ģeotelpiskās statistikas pārlūkā vai ar atvērtu un standartizētu ģeotelpisko datu apmaiņas pakalpju starpniecību.

3. Statistikas portāla organizatoriskā un saturiskā komponente

Komponentes mērķis ir nodrošināt lietotājiem ērtu oficiālās statistikas portāla satura pārlūkošanu, indeksāciju un meklētāju, uzlabot oficiālās statistikas atbilstību dažādu lietotāju grupu vajadzībām, kā arī popularizēt oficiālo statistiku, paredzot integrācijas risinājumus sociālajos tīklos un iestāžu tīmekļvietnēs.

Izstrādājot portālu, tiks izmantota citu valstu pieredze un izstrādātie risinājumi statistikas publicēšanai. Šī principa ievērošana samazinās gan portāla izstrādes, gan tālākās uzturēšanas izmaksas, jo samazināsies unikālu izstrāžu nepieciešamība un attiecīgi to tālākās uzturēšanas izmaksas. Papildu ieguvums no standartizētu statistikas nozares risinājumu izmantošanas ir pārrobežu sadarbības atvieglošana, tas ir, statistikas nodošana starptautiskām organizācijām (piemēram, OECD).

Pēc projekta pabeigšanas ir plānots sasniegt šādus rezultatīvos rādītājus

Nr.
p.k.
Rādītājs Mērvienība Sākotnējā vērtība Sasniedzamā vērtība divus gadus pēc projekta pabeigšanas Sasniedzamā vērtība trīs gadus pēc projekta pabeigšanas
1. Statistikas iestādes oficiālo statistiku un aprakstošos metadatus, kurus tās nodrošina saskaņā ar oficiālās statistikas programmu, publicē iepriekš noteiktā laikā sabiedrībai pieejamā veidā oficiālās statistikas portālā % 0 90 95
2. Ģeotelpiskās statistikas lejupielādes pakalpes ir atbilstošas INSPIRE direktīvas trešā pielikuma 1. un 10. tēmas prasībām % 0 100 100
3. Statistikas iestāžu īpatsvars, kuras publicē statistiku, ievērojot atvērto datu standartus % Nav zināms 100 100

Īstenojot projekta darbības, tiek plānots sasniegt šādus iznākuma rādītājus

Nr.
p.k.
Rādītājs Mērvienība Starpvērtība (divus gadus pēc projekta sākuma) Sasniedzamā vērtība projekta beigās
1. Pilnveidoti darbības procesi skaits 3 4
2. Statistikas konvertēšanas, apmaiņas, glabāšanas komponente skaits 1 1
3. Statistikas portāla organizatoriskā un saturiskā komponente skaits 1 1
4. Ģeotelpiskās statistikas publicēšanas komponente skaits 1 1
5. Īstenoti apmācību un publicitātes pasākumi (statistikas nodrošinātāju un datu lietotāju apmācība, publicitāte) skaits 3 3

Statistikas likumā ir noteikta oficiālās statistikas publicēšanas kārtība, kas paredz vienota oficiālās statistikas portāla izveidi un nosaka, ka statistikas iestādēm oficiālā statistika, metadati un oficiālās statistikas publicēšanas kalendārs jāpublicē oficiālās statistikas portālā.

Projekta kopējais plānotais finansējums ir 500 000 euro. Projekta īstenošanas laiks ir 36 mēneši.

Saistība ar iepriekšējā plānošanas perioda projektiem, projekta lietderība un ieguldījums specifiskā atbalsta mērķa rezultāta rādītājos

Nr.
p.k.
Sociālekonomiskais ieguvums Ekvivalents naudas izteiksmē (euro) Aprēķins
1. Statistikas lietotāju izdevumi 2 280 950 1.1. + 1.2.
1.1. Laika patēriņš publicētās statistikas atrašanai
(Ja statistikas iestāžu tīmekļvietnēs publicētā statistika ir grūti atrodama un pirms izmantošanas nav atbilstošā formātā, to nepieciešams konvertēt vai pārrakstīt, un tam nepieciešams papildu laiks)
2 143 750 Statistikas meklējumu skaits CSP datubāzēs (pieņemot, ka CSP publicētā statistika veido 3/4 no lietotāju vajadzībām) (U) - 375 tūkst.;

Nepieciešamais papildu laiks statistikas atrašanai un konvertācija (T) - 5 min.;

Vienas stundas darbaspēka izmaksas (2015. gadā) (I) - 6,86 euro;

Darbības laiks (L) - 10 gadi

L x U x T/60 x I = 10 x 375 000 x 5/60 x 6,86 = 2 143 750

1.2. Kontaktēšanās ar iestādi
(Ja statistikas iestādes tīmekļvietnē dati nepieciešamajā detalizācijas pakāpē netiek publicēti, lietotājam jāsazinās ar statistikas iestādi, lai pieprasītu un saņemtu šos datus. Oficiālās statistikas portāla koncepcija paredz, ka visi dati tiek publicēti iespējami detalizēti, lai lietotājiem nebūtu jākontaktējas ar statistikas iestādi par piekļuvi datiem)
137 200 Gadījumu skaits, kad statistikas lietotājam ir jāsazinās ar statistikas iestādi (U) - 2 tūkst. gadā;

Nepieciešamais papildu laiks komunikācijai, lai uzzinātu par statistikas pieejamību un to iegūtu (T) - 1 h;

Vienas stundas darbaspēka izmaksas (I) - 6,86 euro;

Darbības laiks (L) - 10 gadi

L x T x I = 10 x 2 000 x 6,86 = 137 200

Kopā: 2 280 950 Projekta īstenošanas izmaksas 500 000 euro, plānotās uzturēšanas izmaksas (tai skaitā lietotāju atbalsts) 10 gadu laikā veidotu 1 250 000 euro.

Ieguvumi > izmaksas

Statistikas publicēšana oficiālās statistikas portālā palielinās to iedzīvotāju skaitu un komersantu īpatsvaru, kas izmanto pakalpojumus elektroniski.

CSP interneta vietnes datubāzu lietotāju un skatījumu skaita analīze liecina, ka statistikas tabulas tiek apskatītas vai lejupielādētas vairāk nekā 1,5 milj. reižu gadā.

Statistikas portālā publicētās statistikas apjoms būs plašāks nekā CSP datubāzēs, jo aptvers arī citu statistikas iestāžu atbildībā esošās tēmas, līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka paplašināsies arī statistikas lietotāju (valsts iestāžu darbinieku, plašsaziņas līdzekļu, pētnieku, ekonomistu, komersantu, studentu un pārējo iedzīvotāju) skaits, kas izmantos šo pakalpojumu. Oficiālās statistikas publicēšana statistikas portālā standartizētā veidā atvieglos tās izmantošanu biznesa analītikas rīkos, jo tiks nodrošināts viens centralizēts datu avots, līdz ar to nebūs jāveic izstrādes, lai biznesa analītikas rīkus pielāgotu dažādu iestāžu statistikas publicēšanas formātiem.

Otrs aspekts, kas veicinās statistikas portāla pakalpojumu izmantošanu sabiedrībā, būs analītiskais potenciāls, kas izrietēs no ģeotelpiskās statistikas un datu vizualizāciju publicēšanas, līdz ar to piesaistot papildu pakalpojuma lietotājus.

Atbilstoši Statistikas likumam visa statistika, kas tiks publicēta statistikas portālā, atbildīs atvērto datu standartam atkalizmantošanas jomā, pozitīvi ietekmējot Latvijas reitingu atvērto datu indeksā."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministrs R. Nemiro

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Ministru kabineta 2016. gada 13. oktobra rīkojumā Nr. 596 "Par informācijas sabiedrības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 356Pieņemts: 17.07.2019.Stājas spēkā: 17.07.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 147, 22.07.2019. OP numurs: 2019/147.12
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
308288
17.07.2019
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"