Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Jēkabpils pilsētas domes lēmums Nr.310

Jēkabpilī 2019.gada 4.jūlijā (prot. Nr.20, 7.§)

Par būves piespiedu sakārtošanu

Adresāts: būvju īpašuma Ķieģeļu ielā 9, Jēkabpilī, kadastra numurs 56015010032 (būves kadastra apzīmējums 56010011465001, turpmāk - Būve), tiesiskais valdītājs - Akciju sabiedrība "Latvijas nafta", reģistrācijas numurs 40003003174, juridiskā adrese Lubānas iela 66, Rīga, LV-1073.

Nolūkā nodrošināt Jēkabpils pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem drošu un sakārtotu pilsētvidi, kā arī panākt vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju Jēkabpils pilsētā sakārtošanu vai nojaukšanu, Jēkabpils pilsētas dome aktīvi risina jautājumus par Jēkabpils pilsētā esošo nekustamo īpašumu sakārtošanu un uzturēšanu atbilstoši tiesību aktu prasībām.

Izvērtējusi situāciju saistībā ar nekustamā īpašuma Ķieģeļu ielā 9, Jēkabpilī, (kadastra numurs 56015010032, turpmāk - Nekustamais īpašums), sastāvā ietilpstošās Būves tehnisko un vizuālo stāvokli, Jēkabpils pilsētas dome konstatē:

1. Saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem Nekustamais ēku (būvju) īpašums Ķieģeļu ielā 9, kadastra numurs 56015010032, sastāv no vienas būves Ķieģeļu ielā 9, Jēkabpilī, kadastra apzīmējums 56010011465001. Būve atrodas uz Jēkabpils pilsētas pašvaldībai piederoša zemes gabala. Būves nosaukums - administratīvā ēka, Būves esošais galvenais un paredzētais galvenais lietošanas vieds - biroju ēkas, kods 1220.

2. Atbilstoši Valsts zemes dienesta un Nekustamo īpašumu nodokļu administrēšanas sistēmas datiem tiesiskā valdījuma/lietošanas tiesības uz Nekustamo īpašumu pieder akciju sabiedrībai "Latvijas nafta", reģistrācijas numurs 40003003174, juridiskā adrese Lubānas iela 66, Rīga, LV-1073 (turpmāk - Valdītājs). Īpašuma tiesības zemesgrāmatā uz Nekustamo īpašumu nav nostiprinātas.

3. 2017.gada gada 6.novembrī Jēkabpils pilsētas būvvalde sastādījusi Būves vizuālās apsekošanas aktu, kur konstatētas sekojošas vidi degradējošas būves pazīmes; Būve saimnieciskai darbībai neizmantota, nav novērsta pilsētas ainavu bojājoša ietekme; Būve ir apzīmēta ar grafiti zīmējumiem, ēkas ķieģeļu mūra sienas daudzviet ir izdrupušas. Mitruma ietekmē uz ēkas ir izveidojušies pleķi, kas negatīvi ietekmē pilsētas ainavu. Cilvēku drošību apdraudošas būves pazīme - nav veikta būves konservācija.

4. 2017.gada 4.decembrī ar pavadvēstuli Nr.6.1/122 "Par ierašanos paskaidrojuma sniegšanai", Jēkabpils pilsētas būvvalde Būves Valdītājam nosūtījusi 2017.gada 6.novembra Būves vizuālās apsekošanas aktu ar lūgumu 2017.gada 12.decembrī ierasties Jēkabpils pilsētas būvvaldē, lai sniegtu paskaidrojumu par būves sakārtošanu. Tiesiskais Valdītājs uz būvvaldes aicinājumu atsaucās 2017.gada 18.decembrī iesniedzot vēstuli Nr.LN/1/17/86, kurā paskaidro, ka Akciju sabiedrība "Latvijas nafta" 2017.gadā, atkārtoti veicot faktisko apstākļu izvērtēšanu un naudas plūsmas analīzi, secināja, ka Būves turpmākā apsaimniekošana ir ekonomiski un finansiāli nepamatota. 2017.gadā tika veiktas darbības, lai Būvi atsavinātu.

5. Ņemot vērā, ka Būve atrodas uz Jēkabpils pilsētas pašvaldībai piederošā zemes gabala Ķieģeļu ielā 9, Jēkabpilī, kadastra numurs 56010011465, 2018.gada 29.martā starp Jēkabpils pilsētas pašvaldību un Akciju sabiedrību "Latvijas nafta" tika noslēgts zemes nomas līgums par zemes gabala daļas Ķieģeļu ielā 9, Jēkabpilī (nomas kadastra apzīmējums 560100114658001) 0,1774 ha platībā iznomāšanu, Būves uzturēšanai. Saskaņā ar Zemes nomas līguma 5.2.3.punktu, Akciju sabiedrībai "Latvijas nafta" ir pienākums uzturēt iznomāto zemes gabalu pienācīgā kārtībā un tīrībā, ievērojot ugunsdrošības, sanitāros un higiēnas noteikumus. Regulāri apsekojot Būvi, konstatēts, ka sadzīves atkritumi, kas atrodas Būvē, ir izmētāti pa zemesgabalu, sadzīves atkritumi tiek dedzināti.

6. 2019.gada 3.aprīlī Jēkabpils pilsētas būvvalde pieņēmusi atzinumu par būves pārbaudi Nr.BIS-BV-19.9-2019-2814 (24-10.4.), kurā būvinspektors sniedzis atzinumu par Būvi, veicis pārkāpumu un faktu konstatāciju, tas ir:

Ķieģeļu ēkai ir atklātas logu un durvju ailas, tā nav norobežota pret nepiederošu personu iekļūšanu tajā. Ēkas cokola apmetums vietām ir daļēji sabrucis, atdalījies no pamatnes un nepilda savu funkciju. Pastiprināti bojājumi lietus tekņu izvada zonās. Silikātķieģeļu sienas augšējā daļā novērojama ķieģeļu nodrupšana lietus ūdens un sala ietekmē, īpaši izteikti bojājumi vertikālo noteku, parapetu un jumta tuvumā. Ēkas ziemeļu puses korpusā ķieģeļu sienās novērojamas plaisas un intensīva silikātķieģeļu izdrupšana. Ēkas iekštelpās atrodas sadzīves atkritumi. Būves stāvoklis neatbilst Būvniecības likuma 9.pantā noteiktajām būtiskajām prasībām attiecībā uz būves lietošanas drošību un mehānisko stiprību un stabilitāti, vides aizsardzību un higiēnu. Būves fasādes tehniskais stāvoklis un ārējais izskats neatbilst pilsētvides ainavas prasībām, kuras ir noteiktas Jēkabpils pilsētas saistošajos noteikumos "Jēkabpils sabiedriskās kārtības noteikumi". Būve ir vidi degradējoša un bojā ainavu.

7. Ņemot vērā minēto, Jēkabpils pilsētas pašvaldība 2019.gada 16.aprīlī ar vēstuli Nr.5.2.12/19/273 "Par būvju sakārtošanu" Būves Valdītājam lūdza sniegt rakstisku skaidrojumu par turpmākajām darbībām, veicamajiem darbiem un termiņiem, kādos Būves Valdītājs novērsīs Jēkabpils pilsētas būvvaldes Atzinumā noteikto būvinspektora norādījumu. Rakstisku skaidrojumu tika lūgts iesniegt līdz 2019.gada 17.maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Vienas pieturas aģentūrā, Brīvības ielā 120, Jēkabpilī. Noteiktajā termiņā pašvaldībā netika saņemts Būves Valdītāja rakstisks skaidrojums par minēto situāciju, tāpat arī līdz šī lēmuma pieņemšanas brīdim Būves Valdītājs nav vērsies ne Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, ne Jēkabpils pilsētas būvvaldē ar paskaidrojumu par turpmākajām darbībām par Būves sakārtošanu.

Kopumā Būve vērtējama kā vidi degradējoša būve, tā degradē Jēkabpils pilsētas ainavu.

Civillikuma 1084.panta pirmajā daļā noteikts, ka katram būves īpašniekam, lai aizsargātu sabiedrisko drošību, jātur sava būve tādā stāvoklī, ka no tās nevar rasties kaitējums ne kaimiņam, ne garāmgājējiem, ne arī tās lietotājiem.

Būves Valdītājs nav nodrošinājis tādus pasākumus, kas novērstu Būves konstrukciju bojāšanos, sabrukumu vai nonākšanu cilvēku veselībai, dzīvībai vai videi bīstamā stāvoklī ilgtermiņā.

Atbilstoši Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 2.punktam un 8.pantam pašvaldības kompetencē ir izskatīt jautājumus par pilnīgi vai daļēji sagruvušu, bīstamu vai ainavu bojājošu būvju sakārtošanu vai nojaukšanu. Tāpat atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 7.panta otrajā daļā un 15.panta pirmās daļas 14.punktā noteiktajam, būvniecības procesa tiesiskuma nodrošināšana pašvaldības administratīvajā teritorijā ir pašvaldības autonomā funkcija, tā šajā jomā darbojas patstāvīgi un pati par to ir atbildīga.

Būvniecības likuma 21.panta devītā daļa nosaka - ja būve ir pilnīgi vai daļēji sagruvusi vai nonākusi tādā tehniskajā stāvoklī, ka ir bīstama vai bojā ainavu, šīs būves īpašniekam atbilstoši pašvaldības lēmumam tā jāsakārto vai jānojauc. Šī lēmuma izpildi nodrošina Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Būvniecības likuma 21.panta devītā un desmitā daļa pamatā ir vērstas nevis uz tās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību, kuras īpašumu apgrūtina vai kaut kādā veidā skar attiecīgās būves, bet aizsargā plašāku personu loku un būtībā ir vērstas uz visas sabiedrības interešu aizsardzību. Ja kāds no attiecīgajiem lēmumiem netiek pildīts, iestāde var nodrošināt tā izpildi, piemērojot aizvietotājizpildi un citus Administratīvā procesa likumā noteiktos piespiedu izpildes līdzekļus. Papildus Administratīvā procesa likumā noteiktajiem gadījumiem, kad ar lēmuma izpildi saistītos izdevumus sedz lēmuma adresāts, izdevumus, kas saistīti ar iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu, sedz būves īpašnieks.

Ministru kabineta 2014.gada 19.augusta noteikumu Nr.500 "Vispārējie būvnoteikumi" 158.1.apakšpunktā noteikts, ka būve ir jāsakārto, jāveic tās konservācija vai jānojauc (atkarībā no konkrētiem apstākļiem), ja tās stāvoklis neatbilst Būvniecības likuma 9.panta otrajā daļā noteiktajām būtiskajām prasībām attiecībā uz būves lietošanas drošību, mehānisko stiprību un stabilitāti.

Ņemot vērā Būvju tehnisko un vizuālo stāvokli, kā arī to, ka Būvju valdītājs ilgstoši nav veicis darbības, kas nodrošinātu Būves atbilstību tiesību aktu prasībām, secināms, ka Būve degradē Jēkabpils pilsētas ainavu.

Latvijas Republikas Satversmes 105.pants nosaka, ka īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Konkrētajā gadījumā Būves vizuālais izskats ilgstoši bojā Jēkabpils pilsētas ainavu. Saskaņā ar iepriekšminētajām tiesību normām likumdevējs ir noteicis gadījumus, kad pašvaldība var pieņemt lēmumus, kas ierobežo personu īpašumu vai valdījuma tiesības.

Pamatojoties uz likuma Latvijas Republikas Satversmes 105.pantu, Administratīvā procesa likuma 79.panta pirmo daļu, Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 2.punktu, 21.panta devīto daļu, Civillikuma 1084.pantu, Ministru kabineta 2014.gada 19.augusta noteikumu Nr.500 "Vispārīgie būvnoteikumi" 158.2. un 159.1.apakšpunktu, ņemot vērā Jēkabpils pilsētas būvvaldes 2019.gada 3.aprīļa Atzinumu par būves pārbaudi Nr.BIS-BV-19.9-2019-2814 (24-10.4.), ņemot vērā Attīstības un tautsaimniecības komitejas 20.06.2019. lēmumu (protokols Nr.10, 3.§),

Jēkabpils pilsētas dome nolemj:

1. Lai novērstu apdraudējumu cilvēku drošībai un Jēkabpils pilsētvides ainavas degradāciju, uzdot Akciju sabiedrībai "Latvijas nafta", reģistrācijas numurs 40003003174, (turpmāk - Valdītājs) veikt nekustamā īpašuma Ķieģeļu ielā 9, Jēkabpilī, kadastra numurs 56015010032, kas sastāv no vienas būves ar kadastra apzīmējumu 56010011465001 Ķieģeļu ielā 9, Jēkabpilī, sakārtošanu, veicot Ministru kabineta 2014.gada 2.septembra noteikumos Nr.529 "Ēku būvnoteikumi" noteiktās darbības, realizējot tās secīgi.

2. Valdītājam šī lēmuma 1.punktā paredzamās darbības saskaņot ar Jēkabpils pilsētas būvvaldi, kā arī paziņot Jēkabpils pilsētas būvvaldei un Jēkabpils pilsētas pašvaldībai par paredzēto darbu izpildes termiņiem, iesniedzot darbu izpildes grafiku.

3. Šī lēmuma 2.punktā minētos Būves sakārtošanas darbus veikt ne vēlāk kā līdz 2019.gada 01.novembrim.

4. Ja Būves Valdītājs nepilda kādu no šī lēmuma 1. un 2.punktā noteiktajām darbībām, lēmumā noteiktajos termiņos, tad Jēkabpils pilsētas pašvaldība var organizēt šī lēmuma piespiedu izpildi ar aizvietotājizpildes palīdzību, uzliekot tās izpildes izmaksas šī lēmuma adresātam.

5. Šī lēmuma piespiedu izpildes uzsākšanas gadījumā, uzdot Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļai par to paziņot šī lēmuma adresātam ne vēlāk kā 3 (trīs) darba dienas pirms šī lēmuma piespiedu izpildes uzsākšanas.

6. Lēmumu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas. Administratīvajā rajona tiesā attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses (fiziskā persona - pēc deklarētās dzīvesvietas adreses, papildu adreses vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona - pēc juridiskās adreses).

7. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrai nodrošināt lēmuma nosūtīšanu adresātam.

8. Pašvaldības īpašumu nodaļai nodrošināt lēmuma publicēšanu oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

9. Kontroli par lēmuma izpildi veikt Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektoram.

Sēdes vadītājs
Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Kraps

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par būves piespiedu sakārtošanu Izdevējs: Jēkabpils pilsētas dome Veids: lēmums Numurs: 310Pieņemts: 04.07.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 138, 10.07.2019. OP numurs: 2019/138.9
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
308060
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"