Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību"

Izdarīt likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 12. nr.; 1998, 15. nr.; 2000, 10. nr.; 2003, 15. nr.; 2006, 12. nr.; 2007, 12., 21. nr.; 2008, 16. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 183. nr.; 2012, 200. nr.; 2013, 213. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt likuma nosaukumu šādā redakcijā:

"Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likums".

2. 1. pantā:

izslēgt 3. punktā vārdus "ievedot Latvijas teritorijā";

izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13) jauna psihoaktīva viela - jauna narkotiska viela tīrā formā vai preparātā (satur vienu vai vairākas jaunas psihoaktīvas vielas), kas nav uzskaitīta atbilstoši 1961. gada 30. marta Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām (grozīta ar 1972. gada protokolu) un var radīt veselības vai sociālos riskus, kuri ir līdzvērtīgi riskiem, ko rada vielas, kas uzskaitītas minētās konvencijas I, II vai IV sarakstā, vai arī jauna psihotropa viela tīrā formā vai preparātā, kas nav uzskaitīta atbilstoši 1971. gada 21. februāra Vienotajai konvencijai par psihotropajām vielām un var radīt veselības vai sociālos riskus, kuri ir līdzvērtīgi riskiem, ko rada vielas, kas uzskaitītas minētās konvencijas I, II, III vai IV sarakstā;";

papildināt pantu ar 14., 15. un 16. punktu šādā redakcijā:

"14) prekursori (sarakstos iekļautās vielas) - vielas, kuras var izmantot narkotisko vai psihotropo vielu nelegālai izgatavošanai un kuras atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 11. februāra regulas (EK) Nr. 273/2004 par narkotisko vielu prekursoriem (turpmāk - regula Nr. 273/2004) 2. panta "a" apakšpunktam un Padomes 2004. gada 22. decembra regulas (EK) Nr. 111/2005, ar ko paredz noteikumus par uzraudzību attiecībā uz narkotisko vielu prekursoru tirdzniecību starp Kopienu un trešām valstīm (turpmāk - regula Nr. 111/2005) 2. panta "a" apakšpunktam;

15) prekursoru operators - fiziskā vai juridiskā persona, kura atbilst regulas Nr. 273/2004 2. panta "d" apakšpunktam vai regulas Nr. 111/2005 2. panta "f " apakšpunktam;

16) prekursoru lietotājs - fiziskā vai juridiskā persona, kura atbilst regulas Nr. 273/2004 2. panta "h" apakšpunktam."

3. Izteikt 2. pantu šādā redakcijā:

"2. pants. (1) Šā likuma mērķis ir noteikt narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites kārtību un novērst to nokļūšanu nelegālajā apritē, kā arī noteikt atbildību par šā likuma pārkāpumiem.

(2) Šis likums prekursoru likumīgās aprites kārtību nosaka tiktāl, ciktāl to nenosaka regula Nr. 273/2004, regula Nr. 111/2005, Komisijas 2015. gada 24. aprīļa deleģētā regula (ES) 2015/1011, ar kuru papildina Eiropas Parlamenta un Padomes regulu (EK) Nr. 273/2004 un Padomes regulu (EK) Nr. 111/2005, ar ko paredz noteikumus par uzraudzību attiecībā uz narkotisko vielu prekursoru tirdzniecību starp Savienību un trešām valstīm, un ar kuru atceļ Komisijas regulu (EK) Nr. 1277/2005 un Komisijas 2015. gada 25. jūnija īstenošanas regula (ES) 2015/1013, ar ko paredz noteikumus attiecībā uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulu (EK) Nr. 273/2004 par narkotisko vielu prekursoriem un Padomes regulu (EK) Nr. 111/2005, ar ko paredz noteikumus par uzraudzību attiecībā uz narkotisko vielu prekursoru tirdzniecību starp Savienību un trešām valstīm."

4. Izslēgt 3. panta otrās daļas piekto teikumu.

5. Izteikt 6. panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Rūpnieciskām vajadzībām, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Audzējot sējas kaņepes rūpnieciskām vajadzībām, atļauts izmantot tikai Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļauto šķirņu sertificētas vai kaņepju saglabājamās šķirnes oficiāli pārbaudītas sēklas. Sējas kaņepes atļauts audzēt tikai atklātā laukā (tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās - siltumnīcās vai zem plēves). Zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir iznīcināt savas zemes platībās augošās kaņepes, kuras aizliegts audzēt saskaņā ar šo likumu."

6. Papildināt III nodaļu ar 7.1 pantu šādā redakcijā:

"7.1 pants. (1) Gadījumos, kad II un III sarakstā iekļautās vielas vai šo vielu atvasinājumi, izomēri, struktūranalogi, aktīvie metabolīti, esteri, ēteri un sāļi (arī izomēru, struktūranalogu, aktīvo metabolītu, esteru un ēteru sāļi) nepieciešami izmantošanai rūpniecībā, izņemot izmantošanu farmaceitiskiem mērķiem, persona saņem Zāļu valsts aģentūras atļauju šo vielu apritei.

(2) To II un III sarakstā iekļauto vielu un šo vielu atvasinājumu, izomēru, struktūranalogu, aktīvo metabolītu, esteru, ēteru un sāļu (arī izomēru, struktūranalogu, aktīvo metabolītu, esteru un ēteru sāļu) sarakstu, kurus saskaņā ar šā panta pirmo daļu atļauts izmantot rūpniecībā, izņemot izmantošanu farmaceitiskiem mērķiem, apstiprina Ministru kabinets.

(3) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā izsniedz, aptur un anulē šā panta pirmajā daļā minēto atļauju, kā arī prasības, kuru izpildi nodrošina atļaujas saņēmējs, saņemot, iepērkot, izlietojot, uzglabājot, uzskaitot un iznīcinot šā panta otrajā daļā minētajā Ministru kabineta apstiprinātajā sarakstā iekļautās vielas."

7. Papildināt 9. pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Aktīvo vielu ražotājs, importētājs vai izplatītājs darbību ar II un III sarakstā iekļautajām vielām veic tikai tad, kad saņemta speciāla atļauja (licence) aktīvo vielu ražošanai, importēšanai vai izplatīšanai, kurā norādīts, ka darbība ar narkotiskajām un psihotropajām vielām ir atļauta. Minētā licence nav nepieciešama personām, kuras saņēmušas speciālo atļauju (licenci) farmaceitiskajai vai veterinārfarmaceitiskajai darbībai zāļu vai veterināro zāļu ražošanā, kurā norādīts, ka darbība ar narkotiskajām un psihotropajām vielām ir atļauta."

8. Papildināt 14.1 panta pirmo daļu pēc vārdiem "zāļu vai veterināro zāļu ražošanai, importēšanai" ar vārdiem "aktīvo vielu ražošanai, importēšanai".

9. Izteikt 17. pantu šādā redakcijā:

"17. pants. II un III sarakstā iekļauto vielu un šā likuma 7.1 panta otrajā daļā minētajā sarakstā iekļauto vielu starptautiskajā tirdzniecībā drīkst iesaistīties tikai tās personas, kurām izsniegta šā likuma 9. pantā minētā licence, bet gadījumos, kad norādītās vielas paredzēts izmantot rūpniecībā, izņemot izmantošanu farmaceitiskiem mērķiem, to starptautiskajā tirdzniecībā, izņemot tranzītu, drīkst iesaistīties arī personas, kuras saņēmušas šā likuma 7.1 panta pirmajā daļā minēto atļauju."

10. Papildināt V nodaļu ar 34.1 pantu šādā redakcijā:

"34.1 pants. Valsts policija veic atbilstošus pasākumus, lai novērstu II un III sarakstā iekļauto vielu un šo vielu atvasinājumu, izomēru, struktūranalogu, aktīvo metabolītu, esteru, ēteru un sāļu (arī izomēru, struktūranalogu, aktīvo metabolītu, esteru un ēteru sāļu) nonākšanu nelegālajā apritē."

11. Izteikt 35. pantu šādā redakcijā:

"35. pants. II un III sarakstā iekļautās vielas un šā likuma 7.1 panta otrajā daļā minētajā sarakstā iekļautās vielas iepirkt profesionālai darbībai saskaņā ar šā likuma noteikumiem drīkst tikai no tādas personas, kurai izsniegta šā likuma 9. pantā minētā licence, bet gadījumos, kad norādītās vielas paredzēts izmantot rūpniecībā, izņemot izmantošanu farmaceitiskiem mērķiem, tās var iepirkt arī no personas, kura saņēmusi šā likuma 7.1 panta pirmajā daļā minēto atļauju."

12. Papildināt 37. pantu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) aktīvo vielu ražošanā, importēšanā un izplatīšanā."

13. Papildināt likumu ar VII1 nodaļu šādā redakcijā:

"VII1 nodaļa
Prekursori un neklasificētās vielas

42.1 pants. (1) Zāļu valsts aģentūra pieņem lēmumu par:

1) speciālās atļaujas (licences) darbībām ar 1. kategorijas prekursoriem piešķiršanu, atteikumu to piešķirt, kā arī tās darbības apturēšanu vai anulēšanu;

2) personas reģistrāciju darbībām ar 2. kategorijas prekursoriem, atteikumu personu reģistrēt, kā arī reģistrācijas apturēšanu vai anulēšanu.

(2) Šā panta pirmajā daļā minēto Zāļu valsts aģentūras lēmumu var apstrīdēt Veselības ministrijā, bet Veselības ministrijas lēmumu - pārsūdzēt tiesā saskaņā ar Administratīvā procesa likumu.

(3) Šā panta pirmajā daļā minētā lēmuma apstrīdēšana un šā panta otrajā daļā minētā lēmuma pārsūdzēšana neaptur attiecīgā lēmuma izpildi.

(4) Prekursoru operatoru un prekursoru lietotāju reģistrēšanas un licencēšanas kārtību, prasības prekursoru uzglabāšanai, kā arī kārtību, kādā aptur un anulē speciālo atļauju (licenci) vai reģistrāciju, nosaka Ministru kabinets.

42.2 pants. (1) Prekursoru operators:

1) norāda eksporta atļaujas numuru visos attiecīgajos muitas dokumentos (eksporta un importa deklarācijās);

2) nodrošina to, ka, prekursorus transportējot, eksporta un importa atļaujas kopijas tiek pievienotas kravai un iesniegtas muitas punktā;

3) reizi ceturksnī iesniedz Zāļu valsts aģentūrai informāciju par saviem darījumiem ar prekursoriem;

4) izdod iekšējās kārtības noteikumus par prekursoru apriti, nosakot tajos personu, kura ir atbildīga par prekursoru aprites uzraudzību.

(2) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā prekursoru operators sniedz Zāļu valsts aģentūrai informāciju par saviem darījumiem ar prekursoriem, kā arī sniedzamās informācijas saturu.

42.3 pants. (1) Zāļu valsts aģentūra:

1) sagatavo un iesniedz ANO Starptautiskajai narkotiku kontroles padomei ziņojumus par tādiem darījumiem, sūtījumiem vai darbībām, kuru rezultātā prekursorus varētu novirzīt nelegālā apritē;

2) reizi gadā sagatavo un iesniedz Eiropas Komisijai ziņojumu par konfiscētiem un aizturētiem prekursoriem.

(2) Veselības inspekcija veic regulas Nr. 273/2004 10. pantā un regulas Nr. 111/2005 26. panta 2. un 3. punktā minētās kompetentās institūcijas funkcijas.

(3) Valsts ieņēmumu dienests:

1) nosūta Zāļu valsts aģentūrai izmantotās importa un eksporta atļaujas;

2) sniedz Zāļu valsts aģentūrai informāciju par prekursoru importu un eksportu, kā arī sagatavo ceturkšņa pārskatus par konfiscētiem un aizturētiem prekursoriem, norādot gadījumu skaitu un vietu, un līdz nākamā mēneša 20. datumam iesniedz tos Zāļu valsts aģentūrai;

3) veic regulas Nr. 273/2004 10. pantā un regulas Nr. 111/2005 26. panta 2., 3., 3.a un 3.b punktā minētās kompetentās institūcijas funkcijas;

4) nekavējoties sniedz ANO Starptautiskajai narkotiku kontroles padomei ziņojumus par aizturētiem prekursoriem un neklasificētām vielām.

(4) Valsts policija:

1) veic regulas Nr. 273/2004 10. pantā un regulas Nr. 111/2005 26. panta 2., 3. un 3.b punktā minētās kompetentās institūcijas funkcijas;

2) sagatavo ceturkšņa pārskatus par konfiscētiem un aizturētiem prekursoriem, norādot gadījumu skaitu un vietu, un līdz nākamā mēneša 20. datumam iesniedz tos Zāļu valsts aģentūrai;

3) nekavējoties sniedz ANO Starptautiskajai narkotiku kontroles padomei ziņojumus par aizturētiem prekursoriem un neklasificētām vielām.

42.4 pants. (1) Zāļu valsts aģentūra saskaņā ar regulas Nr. 111/2005 26. panta 3.b punktu un regulas Nr. 273/2004 9. panta 3. punktu veido un uztur Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu (vielas, kas atbilst regulas Nr. 273/2004 2. panta "b" apakšpunktam) sarakstu, kā arī publicē to tīmekļvietnē www.zva.gov.lv. Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksts sastāv no A un B daļas.

(2) Latvijas teritorijā ir aizliegts ievest vielas, kuras iekļautas Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksta B daļā. Ja Valsts ieņēmumu dienests, veicot muitas kontroles pasākumus, konstatē vielu, kura iekļauta Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksta B daļā, to konfiscē un iznīcina atbilstoši normatīvajiem aktiem par muitas lietām.

(3) Latvijas teritorijā ir aizliegts ievest vielas, kuras iekļautas Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksta A daļā un par kurām ir pamats uzskatīt, ka to izmantošanas mērķis ir narkotisko vai psihotropo vielu izgatavošana. Ja Valsts ieņēmumu dienests, veicot muitas kontroles pasākumus konkrētam sūtījumam, pamatojoties uz tiesībaizsardzības iestāžu vai citu par narkotisko vai psihotropo vielu uzraudzību vai kontroli atbildīgo iestāžu saņemto informāciju, konstatē vielu, kura iekļauta Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksta A daļā un par kuru ir pamats uzskatīt, ka tās izmantošanas mērķis ir narkotisko vai psihotropo vielu izgatavošana, to konfiscē un iznīcina atbilstoši normatīvajiem aktiem par muitas lietām.

(4) Ministru kabinets nosaka Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu aprites kārtību, kārtību, kādā Zāļu valsts aģentūrai sniedzama informācija par darījumiem ar neklasificētām vielām, kā arī sniedzamās informācijas saturu."

14. 44. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Veselības inspekcija:

1) uzrauga un kontrolē fiziskās un juridiskās personas, kuras veic darbības ar II un III sarakstā iekļautajām vielām un zālēm;

2) izvērtē II un III sarakstā iekļauto vielu un zāļu izplatīšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām;

3) saskaņā ar normatīvajiem aktiem aptur II un III sarakstā iekļauto vielu izplatīšanu vai fiziskās personas farmaceitisko darbību līdz apstākļu galīgai noskaidrošanai;

4) kontrolē II un III sarakstā iekļauto zāļu izmantošanas nepieciešamību ārstniecības procesa nodrošināšanā;

5) uzrauga un kontrolē fizisko un juridisko personu darbības ar prekursoriem;

6) izvērtē prekursoru izplatīšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām;

7) ja nepieciešams, saskaņā ar normatīvajiem aktiem aptur prekursoru izplatīšanu vai fiziskās vai juridiskās personas komercdarbību līdz apstākļu galīgai noskaidrošanai.";

izslēgt otro daļu.

15. Papildināt pārejas noteikumus ar 3. un 4. punktu šādā redakcijā:

"3. Šā likuma grozījums par 6. panta otrās daļas izteikšanu jaunā redakcijā stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī.

4. Ministru kabinets līdz 2019. gada 1. septembrim izdod šā likuma 7.1 panta otrajā un trešajā daļā, 42.1 panta ceturtajā daļā, 42.2 panta otrajā daļā un 42.4 panta ceturtajā daļā paredzētos noteikumus. Līdz attiecīgo Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2019. gada 31. augustam piemērojami Ministru kabineta 2010. gada 21. decembra noteikumi Nr. 1142 "Operatoru reģistrēšanas un licencēšanas kārtība", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

16. Papildināt likumu ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 15. novembra direktīvas (ES) 2017/2103, ar ko groza Padomes pamatlēmumu 2004/757/TI, lai narkotiskās vielas definīcijā iekļautu jaunas psihoaktīvas vielas, un atceļ Padomes lēmumu 2005/387/TI."

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 6. jūnijā.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2019. gada 19. jūnijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 06.06.2019.Stājas spēkā: 03.07.2019.Tēma: Veselības aprūpe, farmācija; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 123, 19.06.2019. OP numurs: 2019/123.6
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
307633
03.07.2019
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"