Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā

Izdarīt Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā (Latvijas Vēstnesis, 2016, 91. nr.; 2018, 253. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā, izņemot 1. panta 7. punkta "a" apakšpunktu un 8. punktu, 2. panta otrās daļas 2. punktu, 3. panta pirmās daļas 3. punktu un piektās daļas 4. un 6. punktu, 5. un 7. pantu, 8. panta devīto daļu, 12. panta otrās daļas 3. punktu un pārejas noteikumu 3. un 7. punktu, vārdus "elektroniskā cigarete" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdiem "elektroniskā smēķēšanas ierīce" (attiecīgā skaitlī un locījumā).

2. Aizstāt visā likumā, izņemot 1. panta 7. punkta "a" apakšpunktu un 8. punkta "a" apakšpunktu, 2. panta otrās daļas 2. punktu, 3. panta pirmās daļas 3. punktu un piektās daļas 4. punktu, 5. un 7. pantu, 8. panta devīto daļu, 12. panta otrās daļas 3. punktu un pārejas noteikumu 3. un 7. punktu, vārdus "uzpildes flakons" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdiem "uzpildes tvertne" (attiecīgā skaitlī un locījumā).

3. Aizstāt visā likumā vārdus "elektroniskās smēķēšanas ierīces uzpildes tvertne" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdiem "uzpildes tvertne" (attiecīgā skaitlī un locījumā).

4.  1. pantā:

izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3) ārējais iepakojums - jebkāds iepakojums, kurā tabakas izstrādājums, augu smēķēšanas produkts, elektroniskā smēķēšanas ierīce vai uzpildes tvertne tiek laista tirgū un kurš ietver iepakojuma vienības vai iepakojuma vienību kopumu, izņemot caurspīdīgo apvalku;";

aizstāt 7. punkta "b" apakšpunktā vārdus "ar elektroniskās smēķēšanas ierīces uzpildes tvertni" ar vārdiem "ar tilpni, kurā iepildīts nikotīnu nesaturošs šķidrums";

izslēgt 8. punkta "b" apakšpunktā vārdus "(izņemot elektronisko cigareti)".

5.  3. pantā:

papildināt pirmās daļas 3. punktu ar vārdiem "un nav veikta samaksa par sniegtās informācijas apstrādi saskaņā ar Veselības inspekcijas maksas pakalpojumu cenrādi";

izteikt piektās daļas ievaddaļu un 1. punktu šādā redakcijā:

"(5) Elektroniskās smēķēšanas ierīces, uzpildes tvertnes un nikotīnu saturošu vai nesaturošu šķidrumu atļauts laist tirgū tikai tādā gadījumā, ja tie atbilst šādām prasībām:

1) nikotīnu saturošs vai nesaturošs šķidrums ir pildīts īpaši tam paredzētās uzpildes tvertnēs, kuru maksimālais tilpums ir 10 mililitri, vai vienreizējas lietošanas elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs, vai vienreizējas lietošanas kapsulās un šādu kapsulu vai elektronisko smēķēšanas ierīču rezervuāru tilpums nepārsniedz divus mililitrus;";

aizstāt piektās daļas 3., 4. un 5. punktā vārdus "nikotīnu saturošs šķidrums" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "nikotīnu saturošs vai nesaturošs šķidrums" (attiecīgā locījumā);

izteikt piektās daļas 7. punktu šādā redakcijā:

"7) elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes ir drošas bērniem un izturīgas pret manipulācijām, aizsargātas pret uzlaušanu un noplūdi, tām ir mehānisms, kas nodrošina uzpildi bez noplūdes. Uzpildes mehānisma tehniskos standartus nosaka Ministru kabinets."

6. Papildināt 6. pantu ar trīspadsmito daļu šādā redakcijā:

"(13) Uz tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un uzpildes tvertņu iepakojuma vienības un jebkāda ārējā iepakojuma ir aizliegts:

1) attēlot Latvijas valsts simbolus;

2) attēlot fiziskās personas, izņemot tās fiziskās personas, kuras attēlotas uz kombinētajiem brīdinājumiem;

3) izmantot animācijas tēlus."

7. 9. pantā:

papildināt ceturto daļu ar 3. punktu šādā redakcijā:

"3) ražot un laist tirgū saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas un citus par 18 gadiem jaunākām personām pievilcīgus priekšmetus, kas vizuāli atgādina cigaretes vai citus tabakas izstrādājumus, vai elektroniskās smēķēšanas ierīces un var piesaistīt šo personu uzmanību smēķēšanai vai reklamē konkrētus tabakas izstrādājumus vai to ražotājus.";

papildināt pantu ar piekto un sesto daļu šādā redakcijā:

"(5) Mazumtirdzniecības vietās ir aizliegts izvietot tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, uzpildes tvertnes un šo izstrādājumu, produktu, ierīču un tvertņu preču zīmes tā, ka pircēji var šos izstrādājumus, produktus, ierīces, tvertnes un attiecīgās preču zīmes redzēt. Lai nodrošinātu pircēju informēšanu par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un uzpildes tvertņu pieejamību un cenām, mazumtirdzniecības vietā pēc pircēja pieprasījuma ir pieejama informācijas lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā.

(6) Šā panta piektajā daļā minētais aizliegums neattiecas uz:

1) beznodokļu tirdzniecības veikaliem;

2) starptautiskajos reisos iesaistītajiem kuģiem;

3) tādām mazumtirdzniecības vietām, kur laiž tirgū tikai tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, uzpildes tvertnes un tādas preces, kas saistītas ar smēķēšanu (piemēram, šķiltavas, pīpes, pelnu traukus), ja šīs mazumtirdzniecības vietas atrodas konstruktīvi nodalītās telpās ar atsevišķu ieeju un tabakas izstrādājumi, augu smēķēšanas produkti, elektroniskās smēķēšanas ierīces, uzpildes tvertnes un minēto izstrādājumu, produktu, ierīču un tvertņu preču zīmes nav redzamas ārpus attiecīgās mazumtirdzniecības vietas."

8. Izteikt 12. panta ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Patērētāju tiesību aizsardzības centrs kontrolē šā likuma 6. panta pirmajā, otrajā, trešajā, ceturtajā un trīspadsmitajā daļā, kā arī 9. panta pirmajā, otrajā, ceturtajā un piektajā daļā noteikto ierobežojumu izpildi, kuri saskaņā ar Reklāmas likuma 7. panta pirmo daļu ir uzskatāmi par papildu prasībām reklāmas jomā un kuru izpildes uzraudzība tiek veikta saskaņā ar Reklāmas likumu."

9. Papildināt pārejas noteikumus ar 11., 12. un 13. punktu šādā redakcijā:

"11. Līdz 2020. gada 1. janvārim atļauts laist tirgū arī tādas elektroniskās ierīces un elektronisko ierīču tilpnes, kuras neatbilst šā likuma prasībām, ja attiecīgās elektroniskās ierīces un elektronisko ierīču tilpnes ir ražotas vai laistas brīvā apgrozībā līdz 2018. gada 31. decembrim.

12. Ministru kabinets līdz 2020. gada 1. septembrim izdod šā likuma 3. panta piektās daļas 7. punktā minētos noteikumus. Līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2020. gada 31. augustam ir piemērojami Ministru kabineta 2016. gada 14. jūnija noteikumi Nr. 372 "Elektronisko cigarešu uzpildes mehānisma tehniskie standarti", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

13. Šā likuma 9. panta piektā un sestā daļa stājas spēkā 2020. gada 1. oktobrī."

Likums stājas spēkā 2019. gada 1. jūlijā.

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 4. aprīlī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2019. gada 17. aprīlī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 04.04.2019.Stājas spēkā: 01.07.2019.Tēma: Patērētāju tiesības; Komerctiesības; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 78, 17.04.2019. OP numurs: 2019/78.2
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
306295
01.07.2019
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"