Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Izglītības likumā

Izdarīt Izglītības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 24. nr.; 1999, 17., 24. nr.; 2000, 12. nr.; 2001, 12., 16., 21. nr.; 2004, 5. nr.; 2007, 3. nr.; 2009, 1., 2., 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 196. nr.; 2010, 47., 205. nr.; 2011, 202. nr.; 2012, 54., 108., 190. nr.; 2013, 142. nr.; 2014, 257. nr.; 2015, 127., 242. nr.; 2016, 100., 241. nr.; 2017, 152., 242. nr.; 2018, 65., 196. nr.) šādus grozījumus:

1. 11.1 pantā:

papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Šā panta pirmajā daļā minētajam iesniegumam pievieno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apliecinātu ārvalstī izsniegtā izglītības dokumenta vai ārvalstī iegūto akadēmisko grādu apliecinošā dokumenta kopiju, personu apliecinoša dokumenta kopiju un šo dokumentu tulkojumus latviešu valodā vai kādā citā Eiropas Savienības oficiālajā valodā, ja vien šie dokumenti nav sastādīti kādā no minētajām valodām.";

papildināt pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Šā panta pirmās, 1.1, otrās, trešās un ceturtās daļas noteikumus nepiemēro, ja izglītības dokuments personai izsniegts ārvalstī, ar kuru Latvija noslēgusi starptautisku līgumu par izglītības dokumentu savstarpēju atzīšanu un tas paredz atšķirīgu izglītības dokumentu un akadēmisko grādu atzīšanas kārtību."

2. Papildināt likumu ar 11.2 pantu šādā redakcijā:

"11.2 pants. Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrs

(1) Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrā ieraksta ziņas par katru ārvalstī izsniegto izglītības dokumentu (izņemot neformālo izglītību apliecinošus dokumentus) un ārvalstī iegūto akadēmisko grādu apliecinošu dokumentu, ja Akadēmiskās informācijas centrs, pamatojoties uz šā likuma 11.1 pantu, veicis tā ekspertīzi un izsniedzis izziņu par to, kādam Latvijas izglītības dokumentam vai akadēmiskajam grādam tas atbilst vai ir pielīdzināms.

(2) Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrs ir Valsts izglītības informācijas sistēmas sastāvdaļa, un to kārto Akadēmiskās informācijas centrs.

(3) Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrā ierakstāmas šādas ziņas:

1) tās personas, kurai ārvalstī izsniegts izglītības dokuments vai ārvalstī iegūto akadēmisko grādu apliecinošs dokuments, vārds, uzvārds, personas kods vai, ja tāds nav piešķirts, - cita personu identificējoša informācija;

2) ārvalstī izsniegta izglītības dokumenta vai ārvalstī iegūto akadēmisko grādu apliecinoša dokumenta izdevējs, izsniegšanas datums un cita informācija par šo dokumentu;

3) informācija par to, kādam Latvijā izsniedzamajam izglītības dokumentam vai Latvijā piešķiramajam akadēmiskajam grādam atbilst vai ir pielīdzināms šai personai ārvalstī izsniegtais izglītības dokuments vai ārvalstī iegūto akadēmisko grādu apliecinošais dokuments un kādam Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūras līmenim atbilst minētajā dokumentā norādītā izglītība vai akadēmiskais grāds.

(4) Ja ārvalstī izsniegtais izglītības dokuments vai iegūtais akadēmiskais grāds neatbilst neviena Latvijā izsniedzama izglītības dokumenta vai Latvijā piešķirama akadēmiskā grāda prasībām, Akadēmiskās informācijas centrs Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrā papildus šā panta trešās daļas 1. un 2. punktā minētajām ziņām iekļauj ziņas par to, kādi papildu nosacījumi izpildāmi, lai ārvalstī izsniegto izglītības dokumentu vai ārvalstī iegūto akadēmisko grādu varētu pielīdzināt kādam no Latvijā izsniedzamajiem izglītības dokumentiem vai Latvijā piešķiramajiem akadēmiskajiem grādiem.

(5) Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistra dati ir pieejami normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

(6) Kārtību, kādā ziņas iekļaujamas Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrā, kā arī kārtību, kādā nodrošināma tajā iekļauto datu pieejamība, nosaka Ministru kabinets."

3. Papildināt 15. panta 3. punktu pēc vārda "sistēmas" ar vārdiem "un Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas".

4. Papildināt likumu ar 35.1 pantu šādā redakcijā:

"35.1 pants. Valsts pārbaudījumu informācijas sistēma

(1) Valsts pārbaudījumu informācijas sistēma ir valsts informācijas sistēma, kurā ieraksta ziņas par valsts pārbaudījumiem vispārējās izglītības programmās, tai skaitā ziņas par starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījumiem svešvalodā, ziņas par valsts pārbaudījumiem profesionālās izglītības programmās, izņemot pirmā un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas, kā arī ziņas par valsts valodas prasmes pārbaudījumiem.

(2) Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā ierakstāmas ziņas par izglītības iestādēm, kurās kārto valsts pārbaudījumus, par personām, kurām jākārto valsts pārbaudījumi, un par personām, kuras nodrošinājušas pārbaudes procesu, par valsts pārbaudījumu uzdevumiem un vērtējumiem, kā arī ziņas par dokumentiem, kas apliecina valsts pārbaudījumu rezultātus.

(3) Ja nokārtots Ministru kabineta sarakstā iekļautas starptautiskās testēšanas institūcijas pārbaudījums svešvalodā un tas aizstāj valsts pārbaudījumu svešvalodā vispārējās vidējās izglītības programmā vai profesionālās vidējās izglītības programmā, Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā ieraksta ziņas par institūciju, kurā kārtots starptautiskās testēšanas institūcijas pārbaudījums, un par šā pārbaudījuma rezultātiem.

(4) Par valsts valodas prasmes pārbaudījumiem Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā ierakstāmas šā panta otrajā daļā minētās ziņas.

(5) Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas dati ir pieejami normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

(6) Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā ierakstāmo ziņu apjomu, kārtību, kādā ziņas tajā iekļaujamas, kā arī kārtību, kādā nodrošināma šajā sistēmā iekļauto datu pieejamība, nosaka Ministru kabinets."

5. Papildināt pārejas noteikumus ar 83., 84., 85. un 86. punktu šādā redakcijā:

"83. Šā likuma 11.2 pants stājas spēkā 2020. gada 1. jūnijā.

84. Ministru kabinets līdz 2019. gada 31. maijam izdod šā likuma 35.1 panta sestajā daļā minētos noteikumus attiecībā uz valsts pārbaudījumiem vispārējās izglītības programmās un valsts pārbaudījumiem vispārizglītojošos mācību priekšmetos profesionālās izglītības programmās un līdz 2021. gada 31. maijam - šā likuma 35.1 panta sestajā daļā minētos noteikumus attiecībā uz valsts pārbaudījumiem profesionālās kvalifikācijas iegūšanai un valsts valodas prasmes pārbaudījumiem.

85. Šā likuma 35.1 panta otrajā daļā minētās ziņas attiecībā uz valsts pārbaudījumiem profesionālās kvalifikācijas iegūšanai sāk ievadīt Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā no 2021. gada 1. septembra.

86. Šā likuma 35.1 panta otrajā daļā minētās ziņas attiecībā uz valsts valodas prasmes pārbaudījumiem sāk ievadīt Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā no 2021. gada 1. septembra, un šīs ziņas attiecas uz tiem valsts valodas prasmes pārbaudījumiem, kuri kārtoti no 1991. gada 1. janvāra."

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 21. martā.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2019. gada 3. aprīlī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Izglītības likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 21.03.2019.Stājas spēkā: 17.04.2019.Tēma: Izglītība, zinātne, sports; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 67, 03.04.2019. OP numurs: 2019/67.1
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
305975
17.04.2019
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"