Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Augstskolu likumā

Izdarīt Augstskolu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 1. nr.; 1997, 3. nr.; 2001, 1. nr.; 2003, 12. nr.; 2004, 13. nr.; 2006, 8. nr.; 2007, 6., 11. nr.; 2008, 15. nr.; 2009, 2., 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 194. nr.; 2010, 38., 206. nr.; 2011, 117., 202. nr.; 2012, 190. nr.; 2013, 40., 92., 188. nr.; 2014, 214., 257. nr.; 2016, 108., 125., 241. nr.; 2017, 90., 236. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. panta 11. punktu šādā redakcijā:

"11) promocija - zinātniskā doktora grāda piešķiršana;".

2. 3. pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdu "zinātniskajam";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Pēc akadēmiskās studiju programmas apguves tiek piešķirts akadēmiskais grāds, pēc akadēmiskās doktora studiju programmas apguves - zinātniskais doktora grāds. Pēc profesionālās studiju programmas apguves tiek iegūta profesionālā kvalifikācija vai profesionālā kvalifikācija un attiecīga līmeņa profesionālais grāds. Pēc profesionālās doktora studiju programmas mākslās apguves tiek piešķirts profesionālais doktora grāds mākslās."

3. Izteikt 5. panta pirmās daļas otro teikumu šādā redakcijā:

"Augstskolas to autonomijas ietvaros nodrošina studiju, pētniecības un mākslinieciskās jaunrades darba nedalāmību, iespēju iegūt zināšanas, akadēmisko izglītību un profesionālo prasmi, akadēmiskos grādus, profesionālos grādus un profesionālo kvalifikāciju sabiedriskās dzīves, tautsaimniecības, kultūras, veselības aprūpes, valsts pārvaldes un citās profesionālās darbības jomās."

4. Aizstāt 17. panta otrajā daļā vārdus "doktora zinātniskais grāds" ar vārdiem "doktora grāds".

5. 26. pantā:

izteikt otrās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Augstskolas personāla tiesības un pienākums ir sekmēt mācību, studiju, pētniecības un mākslinieciskās jaunrades darba brīvību, veicināt atklātumu augstskolas pārvaldē un tās lietu kārtošanā.";

aizstāt septītajā daļā vārdus "doktora zinātniskais grāds" ar vārdiem "doktora grāds".

6. Izteikt 27. panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Augstskolas akadēmiskais personāls veic zinātniskos pētījumus, mākslinieciskās jaunrades darbu un piedalās studējošo izglītošanā. Akadēmiskā personāla uzdevumu apjomu nosaka augstskola."

7. Izteikt 39. panta pirmo un otro teikumu šādā redakcijā:

"Ievērojot nepieciešamību apgūt praktiskas iemaņas un zināšanas, profesionālo studiju programmu profila priekšmetos docenta, lektora un asistenta amatu var ieņemt persona ar augstāko izglītību bez zinātniskā doktora grāda vai bez profesionālā doktora grāda mākslās, ja tai ir pasniedzamajam priekšmetam atbilstošs pietiekams praktiskā darba stāžs. Lai ievēlētu docenta amatā personu, kurai nav zinātniskā doktora grāda vai profesionālā doktora grāda mākslās, šai personai ir nepieciešams vismaz septiņu gadu praktiskā darba stāžs."

8. Aizstāt 46.1 panta pirmajā un otrajā daļā vārdus "doktora zinātnisko grādu" ar vārdiem "doktora grādu".

9. Aizstāt 47. panta otrās daļas pirmajā teikumā vārdus "zinātniskā grāda (doktors)" ar vārdiem "doktora grāda".

10. Aizstāt 55. panta pirmās daļas 3. punkta trešo teikumu ar tekstu šādā redakcijā:

"Akadēmiskās doktora studiju programmas īstenošanā piedalās ne mazāk kā piecas personas ar doktora grādu, no kurām vismaz trīs ir Latvijas Zinātnes padomes apstiprināti eksperti attiecīgajā nozarē. Profesionālās doktora studiju programmas mākslās īstenošanā piedalās ne mazāk kā piecas personas, kurām ir doktora grāds."

11. 55.3 pantā:

izteikt piektās daļas 4. punktu šādā redakcijā:

"4) studiju programmas akadēmiskā maģistra vai zinātniskā doktora grāda iegūšanai nav balstītas uz attiecīgās zinātņu nozares sasniegumiem un atziņām;";

papildināt piekto daļu ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"41) studiju programmas profesionālā maģistra vai profesionālā doktora grāda mākslās iegūšanai zināšanu, prasmju un kompetenču līmenis neatbilst prasībām, kuras noteiktas Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūras līmenim atbilstošo zināšanu, prasmju un kompetenču aprakstos;".

12. Izteikt 57. panta ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Personas, kuras ieguvušas maģistra grādu, ir tiesīgas turpināt studijas doktora studiju programmā doktora grāda iegūšanai. Doktora studiju programmas ilgums ir trīs līdz četri gadi."

13. 59. pantā:

izteikt panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"59. pants. Studijās iegūstamie grādi, profesionālā kvalifikācija un izsniedzamie diplomi

(1) Atbilstoši valsts akreditētai studiju programmai augstskolā var iegūt akadēmisko izglītību un šādus grādus:

1) akadēmisko bakalaura grādu;

2) akadēmisko maģistra grādu;

3) zinātnisko doktora grādu.";

papildināt pantu ar 1.1 un 1.2 daļu šādā redakcijā:

"(11) Atbilstoši valsts akreditētai studiju programmai augstskolā var iegūt šādu profesionālo augstāko izglītību:

1) pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un ceturtā līmeņa profesionālo kvalifikāciju;

2) otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību:

a) piektā līmeņa profesionālo kvalifikāciju,

b) profesionālo bakalaura grādu un piektā līmeņa profesionālo kvalifikāciju,

c) profesionālo maģistra grādu vai profesionālo maģistra grādu un piektā līmeņa profesionālo kvalifikāciju;

3) profesionālo doktora grādu mākslās.

(12) Atbilstoši valsts akreditētai studiju programmai koledžā var iegūt pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un ceturtā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Pēc akreditētas studiju programmas apguves izsniedz šādus valstiski atzītus diplomus:

1) pēc pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas apguves - pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības diplomu;

2) pēc akadēmiskā bakalaura vai akadēmiskā maģistra studiju programmas apguves - bakalaura vai maģistra diplomu;

3) pēc otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas apguves izsniedz:

a) profesionālās augstākās izglītības diplomu vai profesionālās kvalifikācijas diplomu,

b) profesionālā bakalaura un profesionālās kvalifikācijas diplomu,

c) profesionālā maģistra un profesionālās kvalifikācijas diplomu vai profesionālā maģistra diplomu;

4) pēc akadēmiskās doktora studiju programmas apguves - doktora diplomu;

5) pēc profesionālās doktora studiju programmas mākslās apguves - profesionālā doktora diplomu mākslās."

14. Izteikt 63. pantu šādā redakcijā:

"63. pants. Zinātniskā doktora grāda piešķiršana

(1) Zinātnisko doktora grādu pēc akreditētas akadēmiskās doktora studiju programmas apguves un promocijas darba aizstāvēšanas piešķir augstskolu promocijas padome.

(2) Zinātniskā doktora grāda piešķiršanas kārtību, kā arī visus pārējos ar zinātnisko darbību saistītos jautājumus, kurus nereglamentē šis likums, regulē Zinātniskās darbības likums."

15. Papildināt likumu ar VII1 nodaļu šādā redakcijā:

"VII1 nodaļa

Mākslinieciskā jaunrade

63.1 pants. Mākslinieciskās jaunrades mērķis un uzdevumi

(1) Māksliniecisko jaunradi īsteno šādās akadēmiskajās un profesionālajās mākslu studiju programmās: mūzika un skatuves māksla, vizuāli plastiskā māksla, audiovizuālā māksla un mediju māksla, dizains, amatniecība, lietišķā māksla un radošās industrijas. Mākslu studiju process ietver radošo darbību, kas balstīta mākslinieciskajā jaunradē.

(2) Mākslinieciskās jaunrades mērķis ir mākslu studiju ietvaros nodrošināt mākslinieciski augstvērtīgu darbu veidošanas prasmju iegūšanu un attīstīt praktiskās iemaņas unikālu māksliniecisku ideju īstenošanā.

(3) Mākslinieciskās jaunrades uzdevums ir mākslu studiju programmu ietvaros nodrošināt un attīstīt studiju, pētniecības un mākslinieciskās jaunrades darba vienotību, sekmēt izcilību un kvalitāti, konkurētspēju un eksportspēju mūzikā un skatuves mākslā, vizuāli plastiskajā mākslā, audiovizuālajā mākslā un mediju mākslā, dizainā, amatniecībā, lietišķajā mākslā un radošajās industrijās.

63.2 pants. Mākslinieciskās jaunrades darba vadība

(1) Augstskola vada mākslinieciskās jaunrades darbu un nodrošina tā plānošanu, īstenošanu un attīstību. Augstskolas senāts nosaka mākslinieciskās jaunrades darba ievirzi un apjomu.

(2) Augstskolas, sadarbojoties gan savā starpā, gan ar kultūras institūcijām, kultūrizglītības iestādēm, pašvaldībām un citām ieinteresētajām institūcijām, saskaņo mākslinieciskās jaunrades darba virzienus, izvērtē tā nozīmību, māksliniecisko līmeni un lemj par šā darba finansējumu.

(3) Augstskola, valsts institūcijas un citas ieinteresētās institūcijas veicina un atbalsta mākslinieciskās jaunrades darbu, tam piešķirot finansējumu, kā arī piesaistot citus finansējuma avotus.

63.3 pants. Mākslinieciskās jaunrades darba rezultātu publicēšana

(1) Augstskolas pienākums ir informēt sabiedrību par saviem mākslinieciskās jaunrades darba rezultātiem.

(2) Augstskola regulāri publicē apkopojošus informatīvos materiālus par veiktajiem mākslinieciskās jaunrades projektiem, norādot šo projektu autorus un to īstenotājus, augstskolas mājaslapā internetā valsts valodā, kā arī var publicēt citās Eiropas Savienības oficiālajās valodās.

63.4 pants. Profesionālā doktora grāda mākslās piešķiršana

(1) Profesionālo doktora grādu mākslās pēc akreditētas profesionālās doktora studiju programmas mākslās apguves un doktora teorētiskā pētījuma, mākslinieciskās jaunrades darba izstrādāšanas un aizstāvēšanas piešķir valsts pārbaudījumu komisija. Valsts pārbaudījumu komisijas izveides kārtību un sastāvu apstiprina augstskolas senāts.

(2) Profesionālās doktora studiju programmas mākslās galvenos mērķus un uzdevumus, studiju programmas pamatsaturu, iegūtās izglītības vērtēšanas pamatprincipus, kā arī profesionālā doktora grāda mākslās piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabinets."

16. Papildināt pārejas noteikumus ar 45., 46. un 47. punktu šādā redakcijā:

"45. Līdz 2024. gada 31. janvārim profesionālās doktora studiju programmas mākslās īstenošanā var piedalīties arī profesori mākslas nozarē.

46. Ministru kabinets līdz 2018. gada 30. novembrim izdod šā likuma 63.4 panta otrajā daļā minētos Ministru kabineta noteikumus.

47. Ministru kabinets līdz 2018. gada 30. novembrim izdara grozījumus Ministru kabineta 2013. gada 16. aprīļa noteikumos Nr. 202 "Kārtība, kādā izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus" un 2017. gada 13. jūnija noteikumos Nr. 322 "Noteikumi par Latvijas izglītības klasifikāciju" atbilstoši grozījumiem šā likuma 3. un 59. pantā, kas stājas spēkā 2018. gada 1. aprīlī."

Likums stājas spēkā 2018. gada 1. aprīlī.

Likums Saeimā pieņemts 2018. gada 1. februārī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2018. gada 20. februārī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Augstskolu likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 01.02.2018.Stājas spēkā: 01.04.2018.Tēma: Izglītība, zinātne, sports; Nekustamais īpašums, būvniecība; Covid-19Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 36, 20.02.2018. OP numurs: 2018/36.1
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
297219
01.04.2018
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"