Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.24

Rīgā 2018.gada 24.janvārī (prot. Nr.17, 107.§)

Grozījumi Rīgas domes 2006.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.59 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu mājokļa pielāgošanai personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma
3.panta otro daļu un 35.panta trešo un ceturto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2006.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.59 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu mājokļa pielāgošanai personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā" (Latvijas Vēstnesis, 2006, Nr.198; 2008, Nr.78; 2009, Nr.204; 2012, Nr.168; 2013, Nr.175) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. Dokumenti, kas nepieciešami mājokļa pielāgošanai - tāme, ja nepieciešams, arī sertificēta arhitekta sagatavots mājokļa rekonstrukcijas projekts vai vienkāršotās rekonstrukcijas vai renovācijas apliecinājuma karte, kas saskaņota Rīgas pilsētas būvvaldē;".

2. Aizstāt 1.4.apakšpunktā, 17.punktā un 18.3.apakšpunktā vārdu "būvkomersants" ar vārdu "komersants".

3. Aizstāt 8.1 2.punktā vārdus "sociālā darba speciālista" ar vārdu "ergoterapeita".

4. Aizstāt 10.punktā vārdus "uzrādot pasi, invalīda apliecību" ar vārdiem "uzrādot personu apliecinošu dokumentu (pase vai personas apliecība)".

5. Papildināt saistošos noteikumus ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Mājokļa pielāgošana Personai jāuzsāk ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc Dienesta lēmuma pieņemšanas. Ja sešu mēnešu laikā mājokļa pielāgošana nav uzsākta, atkārtoti pieteikties Pabalsta saņemšanai persona var ne ātrāk kā vienu gadu pēc tiesību uz Pabalstu zaudēšanas."

6. Aizstāt 16.punktā skaitli "2134,31" ar skaitli "4000,00".

7. Papildināt saistošos noteikumus ar 16.1 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Ja pieprasījums pēc Pabalsta pārsniedz Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta gadā plānoto finansējumu, Dienests veido rindu Pabalsta saņemšanai."

8. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Pielāgotā mājokļa nodošanu ekspluatācijā veic mājokļa īpašnieks Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā."

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2018.gada 24.janvāra saistošajiem noteikumiem Nr.24 "Grozījumi Rīgas domes 2006.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.59 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu mājokļa pielāgošanai personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu izdoti Rīgas domes 2006.gada 14.novembra saistošie noteikumi Nr.59 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu mājokļa pielāgošanai personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr.59), kuros aprakstīta kārtība, kādā Rīgas iedzīvotāji - personas, kurām noteikta I invaliditātes grupa un kuras pārvietojas riteņkrēslā, var saņemt pabalstu mājokļa pielāgošanai (turpmāk - Pabalsts), t.i., Pabalsta pieprasīšanas, piešķiršanas, saņemšanas un samaksas kārtība.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saistošajos noteikumos Nr.59 bija nepieciešams veikt papildinājumus un precizējumus atbilstoši pašreizējai situācijai, lai klientiem piedāvātu cik vien iespējams lielu pakalpojumu klāstu, kas attiecas uz mājokļa pielāgošanu. Šobrīd ar mājokļa pielāgošanu tiek saprasta ne tikai fiziska vides pieejamība, bet arī dažādu viedo ierīču lietošana, specifisku mēbeļu izgatavošana vai specifiskas sadzīves tehnikas iegāde, kas personai, kura pārvietojas riteņkrēslā, atvieglo dažādas darbības mājsaimniecībā, padarot šo personu mazāk atkarīgu no citu cilvēku palīdzības.

Saistošajos noteikumos paplašināts pakalpojumu sniedzēju loks, paredzot, ka mājokļa pielāgošanu veic ne tikai būvkomersants, bet komersants, jo Pabalsts tiek piešķirts ne tikai būvniecības darbu veikšanai.

Saistošajos noteikumos precizēts, ka atzinumu par to, ka iestājušies ārkārtas apstākļi un personai Pabalstu varētu piešķirt atkārtoti, sniedz ergoterapeits.

Saistošajos noteikumos paredzēts, ka personai netiek piešķirts Pabalsts, ja sešu mēnešu laikā pēc Rīgas Sociālā dienesta lēmuma par Pabalsta piešķiršanu personai nav uzsākta personas mājokļa pielāgošana. Atkārtoti pieteikties Pabalsta saņemšanai persona var ne ātrāk kā vienu gadu pēc tiesību uz Pabalstu zaudēšanas.

Vislielākais Pabalsta saņēmēju skaits bija 2008. un 2009.gadā, kad Pabalsta apmērs bija 3000 latu. Valsts sociālekonomiskās situācijas ietekmē Pabalsta apmērs no 2010.gada tika samazināts uz 1500 latiem jeb 2134,31 euro. Samazinoties Pabalsta apmēram, samazinājās arī Pabalsta saņēmēju skaits (no 76 personām 2009.gadā līdz 46 personām 2016.gadā).

Kopš 2010.gada, kad Pabalsta apmērs tika noteikts 2134,31 euro, ir palielinājušās darbaspēka izmaksas būvniecības nozarē un būvmateriālu cenas. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, būvniecības nozarē strādājošajiem bruto mēneša darba alga ir 876,75 euro (167 darba stundas - vidējais darba stundu daudzums mēnesī 2017.gadā x 5,25 euro - vidējā darba stundas likme būvniecības nozarē 2017.gadā). Darba devējam, ņemot vērā visus obligāti veicamos maksājumus, viens strādājošais izmaksā 1083,94 euro mēnesī. Jāņem vērā, ka vienā objektā visbiežāk nodarbinātas 2 personas (aptuvenās darba devēja izmaksas 2 strādājošajiem 1083,94 euro x 2 = 2167,88 euro). Saskaņā ar pēdējiem Rīgas Sociālā dienesta telpu kosmētisko remontu iepirkumu datiem, viena m2 izmaksas ir 167,66 euro (10m2 izmaksas - vidēji 1677 euro). Jāņem vērā, ka mājokļa pielāgošanā vairumā gadījumu nav vis telpu kosmētiskais remonts, bet gan telpu kapitālā pārbūve, kur šīs izmaksas ir vēl lielākas. Savukārt mājokļa pielāgošanai nepieciešamo dokumentu izstrāde izmaksā vidēji 120-150 euro. Tas nozīmē, ka viena mājokļa pielāgošanas izmaksas var sasniegt 4000 euro.

Ņemot vērā iepriekšminētos aprēķinus, secināms, ka viens no galvenajiem iemesliem klientu skaita samazinājumam ir Pabalsta apmēra neatbilstība tirgus cenām. Lai uzlabotu esošo situāciju un radītu lielākas iespējas klientiem veikt mājokļa pielāgošanu, saistošajos noteikumos Pabalsta summa palielināta no 2134,31 euro uz 4000 euro.

Saistošajos noteikumos paredzēta iespēja veidot rindu gadījumā, ja pieprasījums pēc Pabalsta pārsniegs Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā plānotos finanšu līdzekļus.

Saistošajos noteikumos precizēts, ka mājokļa nodošanu ekspluatācijā pēc darbu pabeigšanas veic mājokļa īpašnieks.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Pabalsta apmēra palielinājums neietekmēs pašvaldības budžetu, ņemot vērā Pabalsta saņēmēju rindas izveidi gadījumā, ja pieprasījums pēc Pabalsta pārsniegs Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā plānotos finanšu līdzekļus.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Tiek radīta labvēlīga vide plašam uzņēmēju lokam, kas strādā celtniecības, informācijas tehnoloģiju un ražošanas jomā.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Nav ietekmes.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošie noteikumi izstrādāti sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu, esošajiem Pabalsta saņēmējiem un tos pārstāvošām nevalstiskajām organizācijām.

Saistošo noteikumu projekts 27.09.2017. saskaņots Rīgas domes Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēdē (turpmāk - Padomes sēde). Padomes sēdē tika izvirzīts priekšlikums iekļaut saistošajos noteikumos Nr.59 normu, ka Pabalstu var piešķirt arī tāda mājokļa pielāgošanai, kurš vēl ir būvniecības stadijā. Ņemot vērā Rīgas domes Juridiskās pārvaldes sniegto norādījumu par to, ka, ieviešot šādu normu saistošajos noteikumos Nr.59, tie vairs neatbilstu ne to nosaukumam, ne to mērķim, priekšlikums nav iekļauts saistošajos noteikumos.

Diskusija par minēto jautājumu tiks turpināta, un nepieciešamības gadījumā izskatīta iespēja sagatavot jaunus Rīgas domes saistošos noteikumus.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2006.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.59 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 24Pieņemts: 24.01.2018.Stājas spēkā: 21.02.2018.Zaudē spēku: 08.05.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 36, 20.02.2018. OP numurs: 2018/36.14
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
297209
21.02.2018
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"