Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.
Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 220

Rīgā 2017. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 21 30. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 28. janvāra noteikumos Nr. 55 "Noteikumi par ārzemnieku nodarbināšanu"

Izdoti saskaņā ar Imigrācijas likuma
3. panta trešo daļu un 9. panta sesto daļu

1. Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 28. janvāra noteikumos Nr. 55 "Noteikumi par ārzemnieku nodarbināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 31. nr.) šādus grozījumus:

1.1. izteikt 2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.3. "Tiesības strādāt 20 h nedēļā" - ja ārzemniekam izsniegta termiņuzturēšanās atļauja saskaņā ar Imigrācijas likuma 23. panta pirmās daļas 10. punktu vai sakarā ar studentu apmaiņu atbilstoši Imigrācijas likuma 23. panta pirmās daļas 19. punktam. Ja ārzemniekam izsniegta vīza sakarā ar studijām Latvijas Republikā akreditētā izglītības iestādē vai studentu apmaiņu, ierakstu vīzā veic angļu valodā: "THE RIGHT TO WORK 20 H PER WEEK";";

1.2. aizstāt 2.4. apakšpunktā vārdus "vai pašnodarbinātai personai" ar vārdiem un skaitļiem "vai fiziskai personai, kas reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja, vai ārzemniekam, kam izsniegta termiņuzturēšanās atļauja saskaņā ar Imigrācijas likuma 23. panta pirmās daļas 33. punktu";

1.3. izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Ja tiesību subjekts, kurš atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu" uzskatāms par darba devēju (turpmāk - darba devējs), ir paredzējis nodarbināt ārzemnieku (izņemot Imigrācijas likuma 9. panta trešajā un ceturtajā daļā un šo noteikumu 8. un 9. punktā minētos ārzemniekus), noslēdzot darba līgumu, viņš Nodarbinātības valsts aģentūras (turpmāk - aģentūra) filiālē piesaka brīvu darba vietu. Ja darba vieta pēc pieteikšanas aģentūras filiālē ir brīva vairāk par mēnesi, darba devējs var vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (turpmāk - pārvalde), lai apstiprinātu ielūgumu vīzas pieprasīšanai vai izsaukumu uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai ārzemniekam. Minētā ielūguma vai izsaukuma pieteikums jāiesniedz 30 dienu laikā pēc datuma, līdz kuram pieteiktā darba vieta ir bijusi vai ir aktuāla aģentūras administrētajā Bezdarbnieku uzskaites un reģistrēto vakanču informācijas sistēmā.";

1.4. papildināt noteikumus ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Ja ārzemnieku saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka specialitātes (profesijas), kurās prognozēts būtisks darbaspēka trūkums, plānots nodarbināt šādā specialitātē (profesijā), darba vietai pēc tās pieteikšanas filiālē jābūt brīvai ne mazāk kā 10 darbdienas.";

1.5. izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Ja ārzemnieku paredzēts nodarbināt pie vairākiem darba devējiem vai vairākos amatos vai profesijās pie viena darba devēja, ārzemniekam nepieciešams iegūt tiesības uz nodarbinātību katrā darba veidā, izņemot gadījumu, ja:

5.1. nodarbinātība ir saistīta ar komercdarbības veikšanu atbilstoši šo noteikumu 2.4. apakšpunktam;

5.2. ārzemnieks līdz diviem mēnešiem kalendāra gada laikā tiek nodarbināts pie viena darba devēja citā specialitātē (profesijā), nevis tajā, kuras veikšanai viņam piešķirtas tiesības uz nodarbinātību, un šāda nodarbinātība saistīta ar prombūtnē esoša darbinieka aizvietošanu.";

1.6. papildināt noteikumus ar 9.2.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.2.4. uzņēmuma ietvaros pārcelts darbinieks.";

1.7. izteikt 11. un 12. punktu šādā redakcijā:

"11. Ārzemnieku atļauts nodarbināt tikai tajā specialitātē (profesijā), kurā piešķirtas tiesības uz nodarbinātību. Ja mainās darba devējs vai specialitāte (profesija), ārzemniekam ir pienākums iegūt jaunas tiesības uz nodarbinātību atbilstoši šiem noteikumiem, izņemot šo noteikumu 5. punktā minētos gadījumus. Ja ārzemnieka uzturēšanās atļaujā ir ieraksts "Komercdarbība", jaunas tiesības uz nodarbinātību viņam jāiegūst tikai gadījumā, ja paredzamā nodarbinātība nav saistīta ar komercdarbības veikšanu. Ja mainās citi nosacījumi, kas bijuši par pamatu tiesību uz nodarbinātību piešķiršanai (piemēram, mainās darba laiks, darba izpildes vieta, darba samaksas apmērs), darba devējs triju darbdienu laikā no nosacījumu maiņas brīža par to informē pārvaldi.

12. Ja piešķirtajām tiesībām uz nodarbinātību beidzas termiņš, jaunas tiesības uz nodarbinātību piešķir šajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Ja darba devējs vēlas turpināt darba tiesiskās attiecības ar to pašu ārzemnieku, uz darba devēju neattiecas šo noteikumu 3. punktā minētās prasības, izņemot gadījumu, ja mainās ārzemnieka specialitāte (profesija)."

2. Noteikumi stājas spēkā 2017. gada 1. maijā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 
Tiesību akta pase
Izdevējs: Ministru kabinetsVeids: noteikumiNumurs: 220Pieņemts: 25.04.2017.Stājas spēkā: 01.05.2017. Statuss:
spēkā esošs
Publicēts: "Latvijas Vēstnesis", 84 (5911), 27.04.2017.OP numurs: 2017/84.8
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācijas / Tiesību aktu projekti
  • Citi saistītie dokumenti
290392
01.05.2017
87
0
Saite uz tiesību aktuAtsauce uz tiesību aktu
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Visam Likumi.lv saturam ir informatīvs raksturs.
Par Likumi.lv
Aktualitāšu arhīvs
Noderīgas saites
Kontakti
Atsauksmēm
Lietošanas noteikumi
Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības
Latvijas Republikas Satversmes 90.pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"
ISO 9001:2008 (kvalitātes vadība)
ISO 270001:2013 (informācijas drošība)