Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

MINISTRIJU DOKUMENTI

Labklājības ministrijas rīkojums nr.109

1996.gada 22.aprīlī ("LV" redakcijā 20.maijā)

Par darbā iekārtošanas speciālu atļauju izsniegšanas instrukcijas apstiprināšanu

Saskaņā ar 1995.gada 31.oktobra LR Ministru kabineta Noteikumiem nr.321 "Noteikumi par uzņēmējdarbības ierobežojumiem":

1. Apstiprināt "Instrukciju par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanu iekārtošanai darbā".

2. Apstiprināt pieteikuma atļaujas (licences) izsniegšanai uzņēmējdarbības veidā veikt iekārtošanu darbā un licences paraugus.

Labklājības ministrs V.Makarovs

Instrukcija
Par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanu
iekārtošanai darbā

Apstiprināta ar Latvijas Republikas Labklājības ministrijas
1996.gada 22.aprīļa rīkojumu nr.109

1. Instrukcija ir izstrādāta atbilstoši Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumiem nr.321 "Noteikumi par uzņēmējdarbības ierobežojumiem". Tā nosaka speciālu atļauju (licenču) (tālāk tekstā - "licences") par tiesībām uzņēmējdarbības veidā nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā (izņemot jūrnieku iekārtošanu darbā uz kuģiem) izsniegšanas kritērijus un licenču saņemšanas kārtību.

2. Licences uzņēmējiem (juridiskām vai fiziskām personām vai vairāku šādu personu apvienībām), kuri paredz sniegt Latvijas Republikas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem darbā iekārtošanas maksas pakalpojumus, izsniedz Labklājības ministrijas apstiprināta licencēšanas komisija.

3. Licences iegūšanai pieteikuma iesniedzējs iesniedz licencēšanas komisijas sekretāram:

3.1. pieteikumu licences izsniegšanai uzņēmējdarbības veidā veikt iekārtošanu darbā, norādot šīs darbības realizēšanai nepieciešamās informācijas avotus;

3.2. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecības norakstu un statūtu vai dibināšanas līguma norakstu, ja tie paredzēti saskaņā ar likumu par attiecīgo uzņēmējdarbības formu un veidu;

3.3. personas, kuras sniegs iedzīvotāju darbā iekārtošanas pakalpojumus, izglītību apliecinoša dokumenta norakstu un, ja izglītība nav iegūta valsts valodā, valsts valodas prasmes apliecības norakstu;

3.4. ja uzņēmējdarbība paredz iekārtošanu darbā ārzemēs - līguma projektu vai rakstisku vienošanos ar ārzemju partneri;

3.5. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu;

3.6. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) adresi apstiprinošu dokumentu (ēku, telpu īpašnieka vai pārvaldītāja izsniegtu izziņu vai telpu īres (nomas) līguma norakstu, vai uzrāda atzīmi pasē).

4. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai vai arī pilnībā nav nokārtotas saistības ar budžetu, licencēšanas komisijas sekretārs trīs dienu laikā nosūta pieteicējam attiecīgu paziņojumu, kurā pieprasa vajadzīgās ziņas vai dokumentus. Ja desmit dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas pieteicējs nav sniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pieteicējam.

5. Jautājumu par licences iesniegšanu licencēšanas komisija izskata sēdē ne vēlāk kā 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas, pieņemot lēmumu par licences izsniegšanu vai lēmumu par atteikumu izsniegt licenci.

Uz komisijas sēdi aicina pieteikuma iesniedzēju.

6. Komisija ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās ne mazāk kā divas trešdaļas komisijas locekļu. Lēmums tiek pieņemts ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja balsis sadalās vienādi, tad noteicošā ir komisijas priekšsēdētāja vai personas, kura izpilda viņa pienākumus, balss.

Komisijas sēdes tiek protokolētas.

Atbilstoši lēmumam par licences izsniegšanu komisijas sekretārs ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā noformē licenci, izdara uz tās atzīmi par valsts nodevas samaksu un izsniedz licenci pieteikuma iesniedzējam.

Izsniegtās licences komisijas sekretārs reģistrē žurnālā.

7. Licencēšanas komisijai ir tiesības atteikt licences piešķiršanu vai pagarināšanu, ja:

7.1. iesniegtie dokumenti neatbilst Latvijas Republikas likumu un šīs kārtības prasībām;

7.2. pieteikumā minētās ziņas neatbilst īstenībai;

7.3. darbā iekārtošanas pakalpojumu sniegšanai nav nodrošināti nepieciešamie apstākļi;

7.4. licences saņēmējs savā darbībā pārkāpis likumus vai citus tiesību aktus, kā arī licencē noteiktos nosacījumus.

8. Maksa par pakalpojumiem, saistītiem ar licences izsniegšanu vai licences pagarināšanu tiek noteikta atbilstoši faktiskajām ar šo pakalpojumu sniegšanu saistītajām izmaksām (saskaņā ar Labklājības ministrijas apstiprinātu izdevumu tāmi).

Šī maksa ir ieskaitāma Nodarbinātības valsts dienesta speciālajā kontā un izmantojama saskaņā ar Labklājības ministrijas apstiprinātu izdevumu tāmi.

Licenci izsniedz vai pagarina pēc tam, kad samaksāta likumā noteiktā valsts nodeva un pārskaitīta maksa par pakalpojumiem, saistītiem ar licences izsniegšanu vai pagarināšanu.

Licences nozaudēšanas gadījumā licences saņēmējs uz rakstiska iesnieguma pamata var saņemt licences dublikātu, pirms tam samaksājot likumā noteikto valsts nodevu.

9. Licenci darbā iekārtošanai izsniedz uz laiku, ne mazāku par gadu, bet ne ilgāku par diviem gadiem.

10. Ja licences saņēmējs uzņēmējdarbībā paredz iekārtošanu darbā ārzemēs, tad viņam mēneša laikā pēc licences saņemšanas ir jāiesniedz licencēšanas komisijas līguma ar ārzemju partneriem noraksts, pretējā gadījumā - licence attiecībā uz uzņēmējdarbību iekārtošanai darbā ārzemēs tiek anulēta.

Ja līgumā ar ārzemju partneriem ir noteikts īsāks šī līguma darbības laiks nekā licencē noteiktais, tad licences saņēmējam trīs dienu laikā pirms šī līguma termiņa izbeigšanās ir jāiesniedz licencēšanas komisijai jauna līguma ar ārzemju partneriem noraksts. Pretējā gadījumā - licence attiecībā uz uzņēmējdarbību iedzīvotāju iekārtošanai darbā ārzemēs tiek anulēta.

Ja licences saņēmējam ir līgumi ar ārzemju partneriem vairākās valstīs, tad licence iekārtošanai darbā katrā valstī ir jāizņem atsevišķi.

Attiecībā uz valstīm, ar kurām Latvijas Republika ir noslēgusi starptautiskus līgumus par sadarbību darba jomā, licences iekārtošanai darbā netiek izsniegtas, ja līgumā ir paredzēts, ka iekārtošanu darbā veic valsts institūcijas.

11. Ja licences saņēmējs gada laikā pēc tās saņemšanas nav uzsācis darbā iekārtošanas pakalpojumu sniegšanu, licencēšanas komisija anulē izsniegto licenci. Licencēšanas komisija var to neanulēt, pieņemot pamatotu lēmumu.

12. Licencēšanas komisija, pamatojoties uz pieteicēja iesniegumu, kuru licencēšanas komisijai jāiesniedz mēnesi pirms licences termiņa izbeigšanās, ir tiesīga izsniegto licnci pagarināt, pārreģistrējot to uz laiku, ne ilgāku par diviem gadiem. Pieteikumam jāpievieno Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par pilnīgu norēķināšanos ar budžetu un atskaiti par darbā iekārtošanas pakalpojumu sniegšanu iepriekšējā licencētās darbības periodā.

13. Licences saņēmējam piecu dienu laikā ir jāziņo licencēšanas komisijai par jebkurām izmaiņām licences izsniegšanas pieteikumā norādītajās ziņās, t.sk.adreses maiņu, jaunu filiāļu atvēršanu, uzņēmējdarbības apturēšanu, u.c.

14. Ja licencēšanas komisijai iesniegtajā licences izsniegšanas pieteikumā norādītās ziņas neatbilst īstenībai vai šajā nolikumā noteiktajā laikā nav ziņots par izmaiņām tajās, licencēšanas komisija ir tiesīga atņemt licenci uz laiku līdz tās prasību izpildei, bet atkārtotu pārkāpumu gadījumā - anulēt licenci bez tiesībām divus gadus to saņemt no jauna.

Ja licences saņēmējs ir pārkāpis likumus vai citus tiesību aktus, vai licencē noteiktos nosacījumus, tad licencēšanas komisijai ir tiesības anulēt licenci bez tiesībām trīs gadus to saņemt no jauna.

15. Lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, par licences atņemšanu uz laiku vai tās anulēšanu, kā arī lēmumu par atteikumu pagarināt licenci licencēšanas komisija izsniedz rakstveidā, norādot atteikuma iemeslus. Šos lēmumus var pārsūdzēt tiesā likuma noteiktajā kārtībā.

16. Par licences izmantošanu ir atbildīgs tās saņēmējs. Licences saņēmējs nav tiesīgs nodot to citām personām.

17. Kontroli un uzraudzību pār licencēto uzņēmējdarbību darbā iekārtošanas jomā īsteno licencēšanas komisija un valsts kontroles un uzraudzības institūcijas.

18. Par uzņēmējdarbības darbā iekārtošanas jomā uzsākšanu bez licences, turpināšanu pēc licences anulēšanas, tās termiņa izbeigšanās vai licences atņemšanas uzņēmēji ir atbildīgi likumā noteiktajā kārtībā.

19. Visas līdz šīs kārtības apstiprināšanai izsniegtās licences ir spēkā līdz to termiņa beigām un nav pārreģistrējamas.

Darba departamenta direktore M.Ķimele

Paraugs

Latvijas Republikas Labklājības ministrijai
PIETEIKUMS
atļaujas (licences) izsniegšanai uzņēmējdarbības
veidā veikt iekārtošanu darbā

1. Iesniedzējs ________________________________________________

(fiziskās personas vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums)

2. Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) adrese ________________________

tālruņa nr. ___________ telefakss _____________

3. Licence nepieciešama, lai uzņēmējdarbības veidā veiktu iekārtošanu darbā

_________________________________________________________

(Latvijas Republikā vai ārzemēs)

4. Uzņēmējdarbības veikšanai nepieciešamās informācijas avoti

_________________________________________________________

Pieteikuma sastādīšanas datums _________________________________

Pieteikuma iesniedzējs ________________________________________

(paraksts, juridiskās personas likumiskā pārstāvja amats, vārds, uzvārds)

Pieteikuma iesniegšanas datums ___________________________

Pieteikums reģistrēts ___________________________________

(datums)

Sekretārs ___________________________

(paraksts)

Paraugs

Latvijas Republikas Labklājības ministrijas

LICENCE

 

izdota 199___ gada "__" ___________, pamatojoties uz licencēšanas komisijas lēmumu nr. _________

_________________________________________________________

(uzņēmēja vārds, uzvārds)

_________________________________________________________

(uzņēmējsabiedrības nosaukums)

ir tiesības veikt Latvijas Republikas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju iekārtošanu darbā

_________________________________________________________

(Latvijas Republikā vai ārzemēs)

Licence derīga līdz ______________________

Licencēšanas komisijas priekšsēdētājs: ______________________

z.v. (paraksts)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par darbā iekārtošanas speciālu atļauju izsniegšanas instrukcijas apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Labklājības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 109Pieņemts: 22.04.1996.Stājas spēkā: 22.04.1996.Zaudē spēku: 28.12.1998.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 88, 22.05.1996.
28949
22.04.1996
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"