Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 607

Rīgā 2015. gada 27. oktobrī (prot. Nr. 56 28. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 26. maija noteikumos Nr. 457 "Noteikumi par ģenētiski modificēto organismu apzinātu izplatīšanu"

Izdoti saskaņā ar Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma
 5. panta pirmās daļas 2. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2009. gada 26. maija noteikumos Nr. 457 "Noteikumi par ģenētiski modificēto organismu apzinātu izplatīšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 84. nr.; 2011, 75. nr.; 2013, 12. nr.; 2015, 31. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 1.3.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.3.1 kārtību, kādā ierobežo vai aizliedz ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu."

2. Aizstāt 35.1. apakšpunktā vārdu "jomu" ar vārdu "teritoriju".

3. Papildināt noteikumus ar 4.1 nodaļu šādā redakcijā:

"4.1 Ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas ierobežojums vai aizliegums

44.1 Zemkopības ministrija 45 dienu laikā pēc tam, kad ir saņēmusi Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās institūcijas riska novērtējuma atzinumu vai Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes atzinumu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 1829/2003 6. panta 6. punktu un 18. panta 6. punktu, paziņo Eiropas Komisijai par aizliegumu Latvijā vai atsevišķā tās teritorijā audzēt attiecīgo ģenētiski modificēto kultūraugu.

44.2 Persona, kas iesniegusi iesniegumu par attiecīgā ģenētiski modificētā kultūrauga audzēšanu, 30 dienu laikā pēc tam, kad ir saņēmusi Eiropas Komisijas informāciju par aizliegumu audzēt šo kultūraugu, piekrīt prasībai par iesniegumā norādītā ģenētiski modificētā kultūrauga audzēšanas aizliegumu konkrētajā teritorijā vai noraida to.

44.3 Ja persona, kas iesniegusi iesniegumu, piekrīt prasībai par iesniegumā norādītā ģenētiski modificētā kultūrauga audzēšanas aizliegumu konkrētajā teritorijā atbilstoši šo noteikumu 44.1 punktam, atļaujā tiek norādīts, ka Latvijā vai atsevišķā tās teritorijā aizliegts audzēt attiecīgo ģenētiski modificēto kultūraugu.

44.4 Ja šo noteikumu 44.1 punktā minētā prasība par aizliegumu Latvijā vai atsevišķā tās teritorijā audzēt attiecīgo ģenētiski modificēto kultūraugu tiek paziņota Eiropas Komisijai pēc tam, kad saņemts Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās institūcijas riska novērtējuma atzinums vai Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes atzinums saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 1829/2003 6. panta 6. punktu un 18. panta 6. punktu, šo noteikumu 31. un 52. punktā norādītais termiņš tiek pagarināts par 15 dienām.

44.5 Ja persona, kas iesniegusi iesniegumu, noraida prasību par iesniegumā norādītā ģenētiski modificētā kultūrauga audzēšanas aizliegumu, Zemkopības ministrija par plānoto ģenētiski modificētā kultūrauga vai kultūraugu grupas audzēšanas ierobežojumu vai aizliegumu informē Eiropas Komisiju. Šo informāciju Eiropas Komisijā var iesniegt pirms šo noteikumu 31. punktā minētās atļaujas izsniegšanas.

44.6 Zemkopības ministrija 75 dienu laikā pēc šo noteikumu 44.5 punktā minētās informācijas nosūtīšanas Eiropas Komisijai nodrošina, ka:

44.6 1. netiek pieņemts aizliegums vai ierobežojums audzēt attiecīgo ģenētiski modificēto kultūraugu vai kultūraugu grupu;

44.6 2. netiek uzsākta attiecīgā ģenētiski modificētā kultūrauga vai kultūraugu grupas audzēšana. Par plānoto audzēšanas aizliegumu vai ierobežojumu Zemkopības ministrija informē Valsts augu aizsardzības dienestu.

44.7 Lēmumu par attiecīgā ģenētiski modificētā kultūrauga vai kultūraugu grupas audzēšanas ierobežojumu vai aizliegumu pieņem pēc šo noteikumu 44.6 punktā minētā termiņa beigām. Lēmumu var pieņemt ar dienu, kad stājas spēkā attiecīgā ģenētiski modificētā kultūrauga izplatīšanas atļauja, kā arī visā atļaujas derīguma termiņa laikā.

44.8 Zemkopības ministrija sagatavo un noteiktā kārtībā iesniedz Ministru kabinetā rīkojuma projektu par Eiropas Savienībā iepriekš atļauta ģenētiski modificētā kultūrauga vai kultūraugu grupas audzēšanas ierobežojumu vai aizliegumu Latvijā. Kultūraugu grupu nosaka atbilstoši kultūraugu šķirnei vai tai raksturīgām īpašībām.

44.9 Ministru kabinets lēmumu par ģenētiski modificētā kultūrauga vai kultūraugu grupas audzēšanas ierobežojumu vai aizliegumu pamato ar vienu vai vairākiem iemesliem, kas minēti Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma 5. panta ceturtās daļas 2. punktā. Piemērotie kritēriji nav pretrunā ar riska novērtējuma atzinumu.

44.10 Zemkopības ministrija par pieņemto lēmumu saistībā ar attiecīgā ģenētiski modificētā kultūrauga vai kultūraugu grupas audzēšanas ierobežojumu vai aizliegumu informē Eiropas Komisiju, Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās institūcijas un personu, kura iesniegusi iesniegumu, kā arī publicē lēmumu Zemkopības ministrijas tīmekļvietnē.

44.11 Lai Latviju vai tās teritorijas daļu atkārtoti iekļautu ģenētiski modificētā kultūrauga audzēšanas teritorijā:

44.11 1. Zemkopības ministrija iesniedz Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentajā iestādē iesniegumu par attiecīgās teritorijas iekļaušanu ģenētiski modificētā organisma audzēšanas teritorijā;

44.11 2. Ministru kabinets atceļ lēmumu par ģenētiski modificētā kultūrauga audzēšanas aizliegumu vai ierobežojumu, un Zemkopības ministrija par to nekavējoties informē Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās institūcijas."

4. Papildināt noteikumus ar 50.1 punktu šādā redakcijā:

"50.1 Ja ir saņemta Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās institūcijas prasība iekļaut Eiropas Savienības dalībvalsti vai tās teritorijas daļu ģenētiski modificētā kultūrauga audzēšanas teritorijā, institūts attiecīgi precizē atļauju un informē Eiropas Komisiju, Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās institūcijas un iesnieguma iesniedzēju."

5. Aizstāt 70.4. apakšpunktā vārdu "jomu" ar vārdu "teritoriju".

6. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

"Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2001. gada 12. marta Direktīvas 2001/18/EK par ģenētiski modificētu organismu apzinātu izplatīšanu vidē un Padomes Direktīvas 90/220/EEK atcelšanu;

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 11. marta Direktīvas 2015/412, ar ko Direktīvu 2001/18/EK groza attiecībā uz iespēju, ka dalībvalstis var ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) audzēšanu savā teritorijā."

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministra vietā -
ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 26. maija noteikumos Nr. 457 "Noteikumi par ģenētiski modificēto .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 607Pieņemts: 27.10.2015.Stājas spēkā: 30.10.2015.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 212, 29.10.2015. OP numurs: 2015/212.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
277452
30.10.2015
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"