Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Militārā dienesta likumā

Izdarīt Militārā dienesta likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 14.nr.; 2003, 2., 15.nr.; 2004, 14.nr.; 2005, 8.nr.; 2006, 14.nr.; 2007, 10.nr.; 2008, 3.nr.; 2009, 2., 14., 15., 21.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 200.nr.; 2010, 51./52., 178.nr.; 2012, 203.nr.; 2013, 40., 187., 191.nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 2.panta 11.punktu.

2. Izteikt 11.panta pirmo daļu šādā redakcijā: 

"(1) Karavīrs var iegūt izglītību vai paaugstināt kvalifikāciju valsts un ārvalstu izglītības iestādēs, kā arī Nacionālo bruņoto spēku vienībās, kuras īsteno pieaugušo izglītības programmas."

3. Izteikt 12.panta otro daļu šādā redakcijā: 

"(2) Uz karavīru neattiecas darba tiesiskās attiecības reglamentējošo normatīvo aktu normas, izņemot normas, kuras nosaka atšķirīgas attieksmes aizliegumu un tiesības, kas pienākas grūtniecēm un sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, kā arī normas, kuras nosaka grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma piešķiršanu, atvaļinājuma piešķiršanu bērna tēvam, adoptētājam vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu, un bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu un izmantošanu, ciktāl tas nav pretrunā ar šajā likumā un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikto."

4. 17.1 pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Bērni un jaunieši vecumā no 10 gadiem līdz 21 gadam var darboties brīvprātīgā kustībā "Jaunsardze", kuras mērķis ir izglītot jaunatni valsts aizsardzības jomā un veicināt tās pilsonisko apziņu un patriotismu. Jaunsardzes darbu, kā arī jaunatnes izglītošanu valsts aizsardzības jomā atbilstoši jaunsargu interešu izglītības programmai organizē un īsteno Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs vai tā pilnvarotas personas. Jaunsargu interešu izglītības programmas paraugu apstiprina aizsardzības ministrs. Rekrutēšanas un jaunsardzes centram noteikto uzdevumu izpildei ir tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot šaujamieročus aizsardzības ministra noteiktajā kārtībā.";

papildināt pantu ar trešo, ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"(3) Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs par bērna dalību kustībā "Jaunsardze" mācību gada sākumā slēdz līgumu ar viņa likumisko pārstāvi. Ja jaunietis sasniedzis 18 gadu vecumu, līgumu slēdz ar viņu.

(4) Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs var izsniegt jaunsargam inventāru un jaunsarga formas tērpu. Jaunsargam izsniedzamo inventāru un tā izsniegšanas kārtību nosaka un jaunsarga formas tērpu, atšķirības zīmes un to lietošanas kārtību apstiprina Rekrutēšanas un jaunsardzes centra direktors.

(5) Jaunsargiem ir tiesības saņemt apmaksātu veselības aprūpi. Apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu veidus, apjomu, saņemšanas nosacījumus un samaksas kārtību nosaka Ministru kabinets."

5. 18.pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā: 

"18.pants. Karavīru komplektēšana militārajās izglītības iestādēs un Nacionālo bruņoto spēku vienībās, kuras īsteno pieaugušo izglītības programmas";

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā: 

"(1) Militārajās izglītības iestādēs un Nacionālo bruņoto spēku vienībās, kuras īsteno pieaugušo izglītības programmas, uzņem Latvijas pilsoņus, kas ir sasnieguši 18 gadu vecumu un ieguvuši vismaz vidējo izglītību, izņemot Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolu, kurā var uzņemt arī Latvijas pilsoņus, kas sasnieguši 18 gadu vecumu un ieguvuši pamatizglītību.";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā: 

"(3) Pirms mācību uzsākšanas militārajā izglītības iestādē vai Nacionālo bruņoto spēku vienībā, kura īsteno pieaugušo izglītības programmas, aizsardzības ministrs vai viņa pilnvarots komandieris (priekšnieks) ar karavīru slēdz līgumu, kurā noteikts, ka pēc mācību kursa beigšanas obligāti jānodien līgumā noteiktais laiks, kas nav mazāks par pieciem gadiem.";

papildināt piekto daļu pēc vārda "iestādes" ar vārdiem "vai Nacionālo bruņoto spēku vienības, kura īsteno pieaugušo izglītības programmas".

6. Izteikt 26.panta ceturtās daļas 3.punktu šādā redakcijā: 

"3) ja karavīrs atskaitīts no izglītības iestādes vai Nacionālo bruņoto spēku vienības, kura īsteno pieaugušo izglītības programmas, nesekmības vai disciplīnas pārkāpumu dēļ."

7. 41.pantā:

aizstāt pirmās daļas 3.punktā skaitli "35" ar skaitli "45";

papildināt trešo daļu pēc vārda "tikai" ar vārdiem "instruktoram vai".

8. Papildināt 59.panta otro daļu ar 3., 4., 5. un 6.punktu šādā redakcijā: 

"3) viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta, beidzoties profesionālā dienesta līguma termiņam, un gada laikā pēc atvaļināšanas no aktīvā dienesta viņam noteikta invaliditāte ievainojuma (sakropļojuma, kontūzijas) dēļ, kas iegūts dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus, vai slimības dēļ, kuras cēlonis saistīts ar militārā dienesta izpildi. Tiesības saņemt apmaksātu veselības aprūpi saglabājas tikai uz invaliditātes laiku;

4) viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta līdz 2004.gada 12.jūlijam, saglabājot viņam tiesības valkāt karavīra formas tērpu;

5) viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta, beidzoties profesionālā dienesta līguma termiņam vai izbeidzot profesionālā dienesta līgumu pirms termiņa sakarā ar vienības (apakšvienības) likvidāciju vai reorganizāciju vai karavīru skaita samazināšanu, viņam ir piešķirta izdienas pensija un viņš ir nodienējis profesionālajā dienestā ne mazāk kā 25 gadus;

6) viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta, beidzoties profesionālā dienesta līguma termiņam un līgumu nepagarinot pēc vadības iniciatīvas vai izbeidzot profesionālā dienesta līgumu pirms termiņa sakarā ar vienības (apakšvienības) likvidāciju vai reorganizāciju vai karavīru skaita samazināšanu, viņam ir piešķirta izdienas pensija un viņš līdz 2014.gada 31.decembrim ir nodienējis profesionālajā dienestā ne mazāk kā 22 gadus."

9. Izslēgt 65.panta pirmās daļas 1.punktu.

10. Izteikt 66.panta septītās daļas pēdējo teikumu šādā redakcijā:

"Uz rezerves karavīru militāro mācību laikā attiecas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 21.panta pirmā, otrā un ceturtā daļa."

11. Pārejas noteikumos:

aizstāt 20.punktā skaitli "2015." ar skaitli "2016.";

papildināt pārejas noteikumus ar 21. un 22.punktu šādā redakcijā: 

"21. Grozījums šā likuma 17.1 pantā par tā papildināšanu ar piekto daļu (par jaunsargu tiesībām saņemt apmaksātu veselības aprūpi) stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī. Ministru kabinets līdz 2015.gada 31.decembrim izdod šā likuma 17.1 panta piektajā daļā minētos noteikumus. 

22. Šā likuma 41.panta pirmās daļas 3.punktā militārā dienesta pildīšanai paredzētais karavīra maksimālais vecums profesionālajā dienestā nav attiecināms uz leitnantiem, kuriem šī dienesta pakāpe piešķirta līdz šā punkta grozījuma spēkā stāšanās dienai un kuri nav izteikuši vēlmi turpināt profesionālo dienestu atbilstoši jaunajiem nosacījumiem. Šiem karavīriem maksimālais vecums profesionālajā dienestā leitnanta pakāpē ir 35 gadi."

Likums Saeimā pieņemts 2015.gada 19.februārī.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2015.gada 10.martā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Militārā dienesta likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 19.02.2015.Stājas spēkā: 24.03.2015.Tēma: Valsts drošība un aizsardzība; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 49, 10.03.2015. OP numurs: 2015/49.2
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
272707
24.03.2015
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"