Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr.48

Rīgā 2014.gada 26.martā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr.11 2.p.)

Grozījumi "Aktīvu kvalitātes novērtēšanas un uzkrājumu veidošanas normatīvajos noteikumos"

Izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma
55. pantu un 101.3 panta septītās daļas 2. punktu un
Finanšu instrumentu tirgus likuma 121. panta devīto daļu

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 25.03.2009. normatīvajos noteikumos Nr. 42 "Aktīvu kvalitātes novērtēšanas un uzkrājumu veidošanas normatīvie noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Iestāde izvērtē saskaņā ar grāmatvedības standartiem izveidoto uzkrājumu pietiekamību paredzamo zaudējumu segšanai. Paredzamie zaudējumi pārsniedz saskaņā ar grāmatvedības standartiem izveidoto uzkrājumu apmēru, ja iestādes kredītportfeļa kvalitāti būtiski ietekmē apsvērumi, kas netiek ņemti vērā saskaņā ar grāmatvedības standartiem. Pozitīvu starpību starp paredzamo zaudējumu apmēru un saskaņā ar grāmatvedības standartu prasībām izveidotajiem uzkrājumiem ņem vērā, aprēķinot iestādes pašu kapitālu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām, un ar ko groza Regulu (ES) Nr. 648/2012 (tālāk tekstā - ES regula Nr. 575/2013) prasībām un šo noteikumu prasībām."

2. Izteikt noteikumu 65. punktu šādā redakcijā:

"65. Ja iestādes izveidotais uzkrājumu apmērs nav pietiekams, lai segtu paredzamos zaudējumus, realizējot piesardzības pieeju un ņemot vērā iestādes riska profilu, uzraugi pieprasa iestādei veikt pašu kapitāla korekciju par aplēsto paredzamo zaudējumu pārsniegumu pār saskaņā ar grāmatvedības standartu prasībām izveidotajiem uzkrājumiem, kas samazināts par aplēsto paredzamo zaudējumu pārsnieguma reizinājumu ar riska darījumam, kuram aplēsti paredzamie zaudējumi, noteikto riska pakāpi un 8 procentiem. Iestādēm, kas minimālo kredītriska kapitāla prasību aprēķina saskaņā ar standartizēto pieeju, šis pārsniegums tiek ņemts vērā pašu kapitāla aprēķinā un tiek norādīts tieši piemērojamā Eiropas Savienības tiesību akta attiecībā uz iestāžu sniegtajiem uzraudzības pārskatiem saskaņā ar ES regulas Nr. 575/2013 pārskata "C 04.00 - IZZIŅAS POSTEŅI (CA4)" rindā "820". Minētais pārsniegums veido pašu kapitāla samazinājumu, kas tiek atskaitīts 50 procentu apmērā no pirmā līmeņa pamata kapitāla un 50 procentu apmērā no otrā līmeņa kapitāla. Ja 50 procenti no minētā pašu kapitāla samazinājuma pārsniedz otrā līmeņa kapitālu, tad šo pārsniegumu atskaita no pirmā līmeņa pamata kapitāla."

3. Izteikt noteikumu 66. punktu šādā redakcijā:

"66. Ja iestāde ir saņēmusi atļauju izmantot IRB pieeju kredītriska kapitāla prasību aprēķinam, tad uzraugi pārbauda šo noteikumu 12. punktā minēto prasību ievērošanu, izvērtējot iestādes veiktās ikgadējās IRB pieejas modeļu iekšējās pārbaudes rezultātus, kā arī veicot regulāru iestādes izmantotās IRB pieejas atbilstības ES regulas Nr. 575/2013 prasībām izvērtēšanu. Ja iestājas ES regulas Nr. 575/2013 146. pantā minētais gadījums, bet iestādes rīcība uzraugu vērtējumā ir nepietiekama, uzraugi pieprasa kapitāla pietiekamības novērtēšanas procesa ietvaros uzturēt papildu kapitālu kredītriska segšanai."

4. Papildināt noteikumus ar VI. nodaļu "Noslēguma jautājums" šādā redakcijā:

"VI. Noslēguma jautājums

67. Grozījumi šo noteikumu 65. punktā par pārsnieguma norādīšanu tieši piemērojamā Eiropas Savienības tiesību akta attiecībā uz iestāžu sniegtajiem uzraudzības pārskatiem saskaņā ar ES regulas Nr. 575/2013 pārskata "C 04.00 - IZZIŅAS POSTEŅI (CA4)" rindā "820" stājas spēkā vienlaikus ar minētā tieši piemērojamā Eiropas Savienības tiesību akta stāšanos spēkā."

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs K.Zakulis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi "Aktīvu kvalitātes novērtēšanas un uzkrājumu veidošanas normatīvajos noteikumos" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: noteikumi Numurs: 48Pieņemts: 26.03.2014.Stājas spēkā: 29.03.2014.Zaudē spēku: 01.07.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 63, 28.03.2014. OP numurs: 2014/63.11
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
265310
29.03.2014
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"