Ministru kabineta
noteikumi Nr.68
Rīgā 2014.gada 4.februārī (prot.
Nr.7 22.§)
Grozījumi
Ministru kabineta 2010.gada 14.decembra noteikumos Nr.1121
"Noteikumi par kārtību, kādā izsniedz dzīvnieku un dzīvnieku
izcelsmes produktu veterināros (veselības) sertifikātus, un
vispārīgajām veterinārajām prasībām dzīvnieku izcelsmes pārtikas
produktu apritei"
Izdoti saskaņā
ar Veterinārmedicīnas likuma
25.panta 1. un 7.punktu
Izdarīt Ministru kabineta 2010. gada 14. decembra
noteikumos Nr. 1211 "Noteikumi par kārtību, kādā
izsniedz dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu veterināros
(veselības) sertifikātus, un vispārīgajām veterinārajām prasībām
dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apritei" (Latvijas
Vēstnesis, 2010, 200. nr.) šādus grozījumus:
1. Izteikt 1. pielikuma 4. punktu šādā
redakcijā:
"4. |
Kuiļu sperma |
Ministru kabineta
2006. gada 28. marta noteikumi Nr. 235
"Veterinārās prasības cūku sugas dzīvnieku spermas
tirdzniecībai citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un
ievešanai no trešajām valstīm, kā arī mājas cūku sugas
dzīvnieku spermas sagatavošanas centra reģistrācijas
kārtība"" |
2. Izteikt 1. pielikuma 13. punktu šādā
redakcijā:
"13. |
Visas dzīvnieku
grupas |
1) Padomes 2004. gada 22. decembra Regula
(EK) Nr. 1/2005 par dzīvnieku aizsardzību pārvadāšanas
un saistīto darbību laikā un grozījumu izdarīšanu
Direktīvās 64/432/EEK un 93/119/EK un Regulā (EK)
Nr. 1255/97;
2) Ministru kabineta 2013. gada
18. jūnija noteikumi Nr. 322 "Dzīvnieku
pārvadāšanas noteikumi""
|
3. Izteikt 1. pielikuma 15. punktu šādā
redakcijā:
"15. |
Dzīvnieku izcelsmes
blakusprodukti un atvasināti produkti, kuri nav paredzēti
cilvēku patēriņam |
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada
21. oktobra Regula (EK) Nr. 1069/2009, ar ko
nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz
dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem
produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, un ar ko
atceļ Regulu (EK) Nr. 1774/2002 (Dzīvnieku izcelsmes
blakusproduktu regula);
2) Komisijas 2011. gada 25. februāra
Regula (ES) Nr. 142/2011, ar kuru īsteno Eiropas
Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 1069/2009, ar ko
nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz
dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem
produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, un īsteno
Padomes Direktīvu 97/78/EK attiecībā uz dažiem paraugiem un
precēm, kam uz robežas neveic veterinārās pārbaudes
atbilstīgi minētajai direktīvai"
|
4. Izteikt 2. pielikumu šādā redakcijā:
"2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 14.decembra
noteikumiem Nr.1121
Dzīvnieku
izcelsmes pārtikas produktu apstrāde
Nr. p.k.
|
Dzīvnieku izcelsmes pārtikas
produktu apstrādes veids
|
Infekcijas slimība
|
mutes un nagu sērga
|
klasiskais cūku mēris
|
cūku vezikulārā slimība
|
Āfrikas cūku mēris
|
govju mēris
|
Ņūkāslas slimība
|
putnu gripa
|
mazo atgremotāju mēris
|
Gaļas
apstrāde
|
Svaigas gaļas
apstrāde1 |
1. |
Termiska
apstrāde hermētiski noslēgtā traukā ar F0 vērtību
3,00 vai vairāk2 |
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
2. |
Termiska
apstrāde pie minimālās temperatūras 70 °C, kuras laikā
produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par
70 °C |
+
|
+
|
+
|
0
|
+
|
+
|
+
|
+
|
3. |
Atkaulotas un attaukotas gaļas pilnīga apstrāde, kuras laikā
produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par 70 °C
un tāda saglabājas ne mazāk kā 30 minūtes |
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
4. |
Termiska
apstrāde vismaz 80 °C temperatūrā. Produkta iekšējā
temperatūra apstrādes laikā sasniedz ne mazāk par
80 °C |
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
5. |
Termiska
apstrāde hermētiski noslēgtā traukā vismaz 60 °C
temperatūrā. Apstrādes ilgums nav mazāks par 4 stundām,
un vismaz 30 minūtes produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne
mazāk par 70 °C |
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
-
|
-
|
+
|
6. |
Atkaulotai gaļai - vismaz deviņus mēnešus ilga dabiskā
fermentācija un nogatavināšana, pēc kuras produkta ūdens
aktivitāte (aw) nav augstāka par 0,93 vai vides
reakcija (pH) nav lielāka par 6,0 |
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|
0
|
0
|
0
|
7. |
Neatkaulotai gaļai - vismaz deviņus mēnešus ilga dabiskā
fermentācija un nogatavināšana, pēc kuras produkta ūdens
aktivitāte (aw) nav augstāka par 0,93 vai vides
reakcija (pH) nav lielāka par 6,01 |
+
|
+
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
8. |
Salami -
apstrādes kritērijus nosaka Eiropas Komisija |
+
|
+
|
+
|
0
|
+
|
0
|
0
|
0
|
9. |
Šķiņķim
un filejai - apstrāde, kas ietver dabisku fermentāciju un
nogatavināšanu (šķiņķim - ne mazāk par 190 dienām, filejai -
ne mazāk par 140 dienām) |
0
|
0
|
0
|
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
10. |
Termiska
apstrāde, kuras laikā produkta iekšējā temperatūra sasniedz
ne mazāk par 65 °C. Šāda temperatūra sasniegta laika
posmā, kāds nepieciešams, lai nodrošinātu pasterizācijas
līmeni (pv), kas ekvivalents vai lielāks par
40 pasterizācijas vienībām |
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
+
|
Piena
apstrāde
|
Piens un piena produkti (arī krējums) |
11. |
Apstrāde
ultraaugstā temperatūrā, kas nav zemāka par 132 °C, ne
mazāk kā vienu sekundi |
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
12. |
Īslaicīga pasterizācija augstā temperatūrā (ja pienam pH
mazāks par 7,0) |
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
13. |
Divkārša
īslaicīga pasterizācija augstā temperatūrā (ja pienam pH ir
7,0 vai lielāks par 7,0) |
+
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Piezīmes.
1. 1 Ievēro nepieciešamos drošības pasākumus,
lai novērstu produkta piesārņošanas risku.
2. 2 F0 vērtību raksturo
apstrādes efekts, kas nodrošina baktēriju sporu iznīcināšanu.
F0 vērtība 3,00 nozīmē, ka produkta aukstākajā punktā
apstrāde ir bijusi pietiekama, lai nodrošinātu līdzvērtīgu
efektu, kādu iegūst, produktu apstrādājot 121 °C temperatūrā
trīs minūtes ar tūlītēju karsēšanu un atvēsināšanu.
3. + - efektivitāte nodrošināta.
4. 0 - efektivitāte nav nodrošināta."
Ministru prezidente Laimdota
Straujuma
Zemkopības ministrs Jānis
Dūklavs