Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr.267

Rīgā 2013.gada 6.decembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr.47 8.p.)

Grozījumi "Normatīvajos noteikumos par atalgojuma politikas pamatprincipiem"

Izdoti saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma
7. panta pirmās daļas 1. punktu un 17. panta 2. punktu

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 21.12.2009. noteikumos Nr. 171 "Normatīvie noteikumi par atalgojuma politikas pamatprincipiem" (tālāk tekstā - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu 1. punktu šādā redakcijā:

"1. "Normatīvie noteikumi par atalgojuma politikas pamatprincipiem" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka atalgojuma politikas pamatprincipus un ir saistoši Latvijas Republikā reģistrētām kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām, kurām licence atļauj sniegt Finanšu instrumentu tirgus likuma 3. panta ceturtās daļas 5. un 6. punktā minētos ieguldījumu pakalpojumus (tālāk tekstā - iestāde). Noteikumos noteiktos atalgojuma politikas pamatprincipus ieteicams piemērot pārējām ieguldījumu brokeru sabiedrībām, apdrošināšanas sabiedrībām un pārapdrošināšanas sabiedrībām, kā arī ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām un privātajiem pensiju fondiem."

2. Izteikt noteikumu 3.4. punktu šādā redakcijā:

"3.4. būtiska atalgojuma mainīgā daļa - 35 procenti līdz 60 procenti (neieskaitot) no amatpersonai vai darbiniekam noteiktā atalgojuma pārskata gadā;".

3. Izteikt noteikumu 3.5. punktu šādā redakcijā:

"3.5. īpaši augsta atalgojuma mainīgā daļa - 60 un vairāk procenti no amatpersonai vai darbiniekam noteiktā atalgojuma pārskata gadā."

4. Izteikt noteikumu 4.1. punktu šādā redakcijā:

"4.1. šo noteikumu prasības tiek piemērotas visu iestādes organizācijas līmeņu amatiem, kuru profesionālā darbība individuāli vai kolektīvi būtiski ietekmē iestādes riska profilu, piemēram, tādiem amatiem kā valdes locekļi, amatiem, kuru pilnvarās ietilpst iestādes vārdā uzņemties risku, kas būtiski ietekmē iestādes riska profilu, amatiem, kuri iestādē veic iekšējās kontroles funkcijas, kā arī amatiem, kuru atalgojums ir vienāds ar vai lielāks par iestādes valdes locekļu vai amatu, kuru pilnvarās ietilpst iestādes vārdā uzņemties risku, kas būtiski ietekmē iestādes riska profilu, amatu saimju zemākā atalgojuma līmeņa skalu (tālāk tekstā arī - iestādes riska profilu ietekmējošie amati);".

5. Izteikt noteikumu 4.2. punktu šādā redakcijā:

"4.2. amatpersonas vai darbinieki, uz kuriem attiecas šo noteikumu prasības, apņemas neizmantot personīgā riska ierobežošanas stratēģijas vai tādu atalgojuma un atbildības apdrošināšanu, kas mazinātu risku par varbūtējo korekciju, kas noteiktas atalgojuma politikā, ietekmi uz atalgojumu;".

6. Izteikt noteikumu 4.3. punktu šādā redakcijā:

"4.3. veicot atalgojuma mainīgās daļas izmaksu, netiek izmantoti tādi instrumenti vai metodes, kas veicina izvairīšanos no šo noteikumu vai Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām, un ar ko groza Regulu (ES) Nr. 648/2012 (tālāk tekstā - ES regula Nr. 575/2013) prasību ievērošanas."

7. Izteikt noteikumu 6.5. punktu šādā redakcijā:

"6.5. ņem vērā, ka garantēta apmēra atalgojuma mainīgās daļas noteikšana neatbilst piesardzīgai risku pārvaldīšanai vai atalgojuma mainīgās daļas par darbības rezultātiem noteikšanai atbilstoši šo noteikumu prasībām un to nedrīkst paredzēt nākotnes atalgojuma plānos (prospective remuneration plans). Garantēta apmēra atalgojuma mainīgo daļu drīkst noteikt tikai izņēmuma kārtā jaunu amatpersonu vai darbinieku nolīgšanas gadījumos pirmā darba gada laikā, ja tas netraucē iestādei uzturēt atbilstošu kapitāla bāzi (a sound and strong capital base)."

8. Papildināt noteikumu 7.3. punktu aiz vārdiem "augstākā līmeņa" ar vārdiem "amatpersonām vai".

9. Papildināt noteikumu 7.4. punktu aiz vārdiem "augstākā līmeņa" ar vārdiem "amatpersonu vai".

10. Izteikt noteikumu 8.2. punkta otro rindkopu šādā redakcijā:

"Iestādes valde nodrošina iestādes riska profilu ietekmējošo amatu veicēju informēšanu par to darbības rezultātu novērtēšanā un atalgojuma mainīgās daļas noteikšanā izmantojamajiem rādītājiem un metodēm, kā arī nodrošina, ka iekšējie normatīvie akti atalgojuma noteikšanai, t.sk. novērtēšanas process un tā rezultāti, ir skaidri, dokumentēti un iekšēji pieejami, ciktāl nepieciešams funkciju vai darba pienākumu veikšanai vai ciktāl tie attiecas uz konkrēto amatpersonu vai darbinieku."

11. Izteikt noteikumu 9. punkta pirmās rindkopas pēdējo teikumu šādā redakcijā:

"Atalgojuma komiteja iekšējos normatīvos aktus sagatavo, ņemot vērā iestādes akcionāru, ieguldītāju un citu ieinteresēto pušu ilgtermiņa intereses, kā arī sabiedrības intereses."

12. Papildināt noteikumu 9. punkta otro rindkopu aiz vārdiem "augstākā līmeņa" ar vārdiem "amatpersonu vai".

13. Izteikt noteikumu 9. punkta trešo un ceturto rindkopu šādā redakcijā:

"Par atalgojuma komitejas vadītāju ieceļ vienu no iestādes padomes locekļiem. Par atalgojuma komitejas locekļiem drīkst iecelt tikai iestādes padomes locekļus, izņemot, ja normatīvie akti paredz amatpersonas, kas nav iestādes padomes loceklis, vai darbinieka pārstāvību iestādes padomē. Šādā gadījumā par atalgojuma komitejas locekļiem drīkst iecelt arī iestādes amatpersonu, kas nav iestādes padomes loceklis, vai darbinieku.

Iestāde nodrošina, ka izvērtējums un pieņemtie lēmumi par atalgojuma komitejas izveides lietderību ir dokumentēti un pamatoti."

14. Izteikt noteikumu 10. punkta pirmo un otro teikumu šādā redakcijā:

"10. Atalgojuma politikas un ar to saistīto iekšējo normatīvo aktu izstrādē, ieviešanā un ievērošanas nodrošināšanā iesaista arī amatpersonas vai darbiniekus, kas iestādē veic iekšējās kontroles funkcijas, un amatpersonas vai darbiniekus, kas iestādē veic personāla vadības funkciju, kā arī, ja nepieciešams, akcionārus un ārējos ekspertus. Iesaistītajām amatpersonām vai darbiniekiem, atalgojuma komitejas locekļiem, akcionāriem, ārējiem ekspertiem, kā arī par iestādes atalgojuma politiku atbildīgajiem padomes locekļiem jābūt:".

15. Papildināt noteikumu 11.1. punktu aiz vārdiem "attiecīgas kvalifikācijas" ar vārdiem "amatpersonu vai".

16. Izteikt noteikumu 11.2. punktu šādā redakcijā:

"11.2. atalgojuma elementus, t.sk. darba alga, prēmijas, motivējošas shēmas ilgtermiņa darbības rezultātu sasniegšanai, akcijas vai ar akcijām saistīti instrumenti, atlīdzība darba līguma vai pilnvarojuma līguma izbeigšanas gadījumā, iemaksas privāto pensiju fondu pensiju plānos, ar pensionēšanos saistītie labumi (discretionary pension benefits) un citi ar pensionēšanos saistītie izdevumi saskaņā ar iestādes pensiju politiku, kas atbilst iestādes vērtībām, piemēram, ētikas standartiem, ilgtermiņa interesēm, attīstības stratēģijā noteiktajiem darbības mērķiem, maksājumi, kas saistīti ar atlīdzināšanu vai atbrīvošanu no amatpersonas vai darbinieka saistībām, kas izriet no ar iepriekšējo darba devēju noslēgtā pilnvarojuma līguma vai darba līguma izbeigšanas un kas atbilst iestādes ilgtermiņa interesēm, tostarp nemonetāro instrumentu turēšanas politikai (retention policy) saskaņā ar šo noteikumu 11.7. punkta prasībām, būtiskas un īpaši augstas atalgojuma mainīgās daļas atlikšanas kārtībai saskaņā ar šo noteikumu 11.6. punkta prasībām, atalgojuma mainīgās daļas koriģēšanas mehānismiem saskaņā ar šo noteikumu 11.9.1. punkta prasībām, kā arī darbības rezultātiem u.c.;".

17. Izteikt noteikumu 11.3. punktu šādā redakcijā:

"11.3. iestādes riska profilu ietekmējošos amatus un finanšu un nefinanšu rādītājus un metodes to darbības rezultātu novērtēšanai un atalgojuma mainīgās daļas un atalgojuma nemainīgās daļas noteikšanai. Iestāde nodrošina, ka izvērtējums un pieņemtie lēmumi par iestādes riska profilu ietekmējošo amatu noteikšanu ir dokumentēti, kā arī skaidri nošķir rādītājus, kurus izmanto, lai noteiktu:

11.3.1. atalgojuma nemainīgo daļu, kas galvenokārt atspoguļo amatpersonas vai darbinieka profesionālo pieredzi un atbildības līmeni, kurš noteikts attiecīgās amatpersonas vai darbinieka amata aprakstā, kas ir darba līguma neatņemama sastāvdaļa;

11.3.2. atalgojuma mainīgo daļu, kas atspoguļo amatpersonas vai darbinieka darbības rezultātus, kuri pārsniedz tā amata aprakstā, kas ir darba līguma neatņemama sastāvdaļa, noteiktās prasības, to noturīgumu un ar tiem saistīto esošo un varbūtējo risku izvērtējumu;".

18. Izteikt noteikumu 11.6. punkta pēdējo teikumu šādā redakcijā:

"Atalgojuma mainīgās daļas atlikšanas periodu nosaka atbilstoši darbības ciklam, komercdarbības veidam, tā riskiem un iesaistītās amatpersonas vai darbinieka darbībām;".

19. Izteikt noteikumu 11.7. punktu šādā redakcijā:

"11.7. īpaši augstas atalgojuma mainīgās daļas noteikšanas kārtību, ievērojot, ka, ja iestādes kapitāla vērtspapīri tiek tirgoti regulētā tirgū, tad īpaši augstas atalgojuma mainīgās daļas noteikšanas gadījumā ne mazāk kā 50 procentus no tās nosaka nemonetārā formā, kuru veido:

11.7.1. akcijas vai ar akcijām saistīti instrumenti;

11.7.2. ja iespējams, ES regulas Nr. 575/2013 52. un 63. panta prasībām atbilstoši instrumenti vai citi instrumenti, kuri pilnā apmērā konvertējami (converted) pirmā līmeņa pamata kapitāla instrumentos vai norakstāmi (written down) un kuri visos gadījumos atbilstoši atspoguļo iestādes kredīta kvalitāti tās parastās darbības laikā (the credit quality of the institution as a going concern), kā arī ir piemēroti izmantošanai atalgojuma mainīgās daļas noteikšanas nolūkā.

Iestāde attiecībā uz šajā punktā minētajiem instrumentiem nosaka tiem atbilstošu nemonetāro instrumentu turēšanas politiku (retention policy), t.i., gadu skaitu, kādā attiecīgo nemonetāro instrumentu saņēmējs nav tiesīgs tos pārdot, lai nodrošinātu iestādes atalgojuma politikā noteikto motivējošo shēmu atbilstību iestādes ilgtermiņa interesēm;".

20. Papildināt noteikumu 11.8. punktu aiz vārdiem "kļūdas un nepilnības" ar vārdiem "vai nepienācīgi veikta profesionālā darbība (misconduct)."

21. Papildināt noteikumu 11.9.1. punkta trešo teikumu pirms vārdiem "mehānismu izmantošanu" ar vārdu "koriģēšanas".

22. Papildināt noteikumu 11.9.1. punktu ar ceturto teikumu šādā redakcijā:

"Iestāde nosaka kritērijus minēto koriģēšanas mehānismu piemērošanai un nodrošina, ka tie aptver situācijas, kurās attiecīgā amatpersona vai darbinieks piedalījās vai bija atbildīgs par rīcību, kā rezultātā iestādei radās būtiski zaudējumi, vai situācijas, kurās attiecīgā amatpersona vai darbinieks neatbilda attiecīgiem piemērotības un atbilstības standartiem (standards of fitness and propriety);".

23. Izteikt noteikumu 11.9.2. punkta trešo teikumu šādā redakcijā:

"Iestāde ievēro, ka atalgojuma mainīgās daļas atliktās daļas faktisko izmaksu var veikt pēc tam, kad uz to ir iegūtas neatsaucamas tiesības, kā arī par atalgojuma mainīgās daļas atlikto daļu, uz kuru nav iegūtas neatsaucamas tiesības, netiek noteiktas, aprēķinātas un izmaksātas dividendes vai procenti;".

24. Papildināt noteikumu 11.10.2. punktu pirms vārda "darbinieks" attiecīgā locījumā ar vārdiem "amatpersona vai" attiecīgā locījumā.

25. Izslēgt noteikumu 12. punkta trešo teikumu.

26. Papildināt noteikumus ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Iestāde izstrādā metodes rādītāju, kurus izmanto atalgojuma mainīgās daļas struktūru veidojošo elementu vai atalgojuma mainīgās daļas struktūru veidojošo elementu kopējā apmēra (pools of variable remuneration components) aprēķinam, koriģēšanai, ņemot vērā:

13.11. ar darbības rezultātiem saistīto esošo un varbūtējo risku izvērtējumu;

13.12. izdevumus par kapitālu, kā arī izdevumus par likviditātes nodrošināšanu.

Iestāde nodrošina, ka atalgojuma mainīgās daļas struktūru veidojošos elementus iestādes ietvaros sadala, ņemot vērā ar attiecīgā sadalījuma līmeņa darbības rezultātiem saistīto esošo un varbūtējo risku izvērtējumu."

27. Izteikt noteikumu 16.1 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Iestāde atklāj informāciju par tās atalgojuma politiku un praksi saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 02.05.2007. normatīvo noteikumu Nr. 61 "Informācijas atklāšanas un iestādes pārredzamības normatīvie noteikumi" 28. punkta prasībām, bet par pārskata periodu, sākot ar 2014. gada 1. janvāri, - saskaņā ar ES regulas Nr. 575/2013 450. panta prasībām, ievērojot Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasības."

28. Izteikt noteikumu 17.1 punktu šādā redakcijā:

"17.1 Šo noteikumu 2.1 punktā minētās kredītiestādes un ieguldījumu brokeru sabiedrības iesniedz Komisijai informāciju saskaņā ar šo noteikumu 1. un 2. pielikuma prasībām par tām amatpersonām vai darbiniekiem, kuriem pārskata gadā atalgojums ir vienāds ar vai lielāks par 1 miljonu euro (tālāk tekstā - augsti atalgoti darbinieki)."

29. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 26. jūnija direktīvas 2013/36/ES par piekļuvi kredītiestāžu darbībai un kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību prudenciālo uzraudzību, ar ko groza Direktīvu 2002/87/EK un atceļ Direktīvas 2006/48/EK un 2006/49/EK."

30. Izteikt noteikumu 1. pielikuma 2.5. punktu šādā redakcijā:

"2.5. pārskatā kopsummas uzrāda euro. Atalgojumu, kas noteikts ārvalsts valūtā, konvertē euro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu;".

31. Izteikt noteikumu 1. pielikuma 3. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja nevienā no dalībvalstīm, kurā šo noteikumu 2.1 punktā minētās kredītiestādes un ieguldījumu brokeru sabiedrības veic savu komercdarbību, nav neviena augsti atalgota darbinieka, pārskats nav jāsagatavo un jāiesniedz Komisijai."

32. Šie noteikumi stājas spēkā 01.01.2014., izņemot grozījumu noteikumu 4.1. punktā, kura spēkā stāšanās termiņu nosaka tieši piemērojamais Eiropas Savienības tiesību akts, kas paredzēs kvalitatīvus un kvantitatīvus kritērijus amatpersonu vai darbinieku, kuru profesionālā darbība būtiski ietekmē iestādes riska profilu, noteikšanai.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs K.Zakulis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi "Normatīvajos noteikumos par atalgojuma politikas pamatprincipiem" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: noteikumi Numurs: 267Pieņemts: 06.12.2013.Stājas spēkā: 01.01.2014.Zaudē spēku: 27.01.2015.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 243, 12.12.2013. OP numurs: 2013/243.41
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
262806
01.01.2014
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"