Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu"

Izdarīt likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 22.nr.; 1998, 15.nr.; 1999, 24.nr.) šādus grozījumus:

1. 1.pantā:

papildināt 2.punktu ar "g" apakšpunktu šādā redakcijā:

"g) likumā noteiktajā kārtībā iecelts (ievēlēts) uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pārvaldnieks (direktors), kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), veic šā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) operatīvās vadības funkciju;";

izteikt 3.punkta "c" apakšpunktu šādā redakcijā:

"c) persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura saņem autoratlīdzību, izņemot autortiesību mantinieku un citu autortiesību pārņēmēju;";

papildināt 3.punkta "g" apakšpunktu pēc vārdiem "prakses ārsts" ar vārdiem "prakses farmaceits, prakses veterinārārsts, prakses optometrists;";

izslēgt 3.punkta "j" apakšpunktā vārdus "Ministru kabineta noteiktajā kārtībā";

papildināt 3.punktu ar "k" apakšpunktu šādā redakcijā:

"k) zvērināts tiesu izpildītājs."

2. 5.pantā:

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Persona ir sociāli apdrošināta un tai (par to) ir jāveic obligātās iemaksas, sākot ar dienu, kad šī persona ir ieguvusi šā panta pirmajā daļā minēto statusu, izņemot pašnodarbinātā statusu.";

papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Pašnodarbinātie un šā panta otrajā un trešajā daļā minētās personas ir sociāli apdrošinātas, ja faktiski ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas."

3. 6.pantā:

papildināt vienpadsmito daļu pēc vārda "apsaimniekošanu" ar vārdiem "vai gūst ienākumu no personīgās palīgsaimniecības vai piemājas saimniecības un";

papildināt pantu ar divpadsmito un trīspadsmito daļu šādā redakcijā:

"(12) Fiziskā persona, kura veic nekustamā īpašuma apsaimniekošanu un ir reģistrējusies kā saimnieciskajā darbā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, ir pakļauta pensiju apdrošināšanai un invaliditātes apdrošināšanai.

(13) Fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura saņem autoratlīdzību, izņemot autortiesību mantinieku un citu autortiesību pārņēmēju, un ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai ir I vai II grupas invalīds, nav obligāti sociāli apdrošināmā persona."

4. Papildināt 8.panta pirmās daļas 1.punktu ar vārdiem "izņemot valsts fondētajā pensiju shēmā veiktās iemaksas".

5. Aizstāt 12.panta pirmajā daļā vārdus "personai, kurai (par kuru) ir jāveic iemaksa" ar vārdiem "sociāli apdrošinātajai personai".

6. Papildināt 14.pantu ar vienpadsmito un divpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(11) Likumā noteiktajā kārtībā ieceltajam (ievēlētajam) uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pārvaldniekam (direktoram), kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), veic šā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) operatīvās vadības funkciju, obligāto iemaksu objekts ir viņam noteiktā atlīdzība, bet, ja atlīdzība nav noteikta, - viņa paša izraudzīta summa, kas nav mazāka par Ministru kabineta noteikto minimālo darba algu.

(12) Saeimas deputātam, pašvaldības deputātam, Ministru kabineta loceklim, valsts (pašvaldības) pilnvarniekam, uzņēmējsabiedrības valdes loceklim, padomes loceklim, kā arī citām personām, kuras ieņem amatu, kas dod tiesības uz atlīdzību, obligāto iemaksu objekts ir noteiktā atlīdzība."

7. Papildināt 16.1 panta ceturto daļu pēc vārda ""b" apakšpunktā" ar vārdiem "un "g" apakšpunktā".

8. Papildināt 20.panta piekto daļu pēc vārda "teritorijā" ar vārdiem un skaitli "uz laika periodu, ne ilgāku par 12 mēnešiem,".

9. 21.pantā:

papildināt piekto daļu pēc vārdiem "pensiju apdrošināšanai" ar vārdiem "invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai";

izslēgt sesto daļu;

izteikt septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Nokavētās obligātās iemaksas veicamas saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām".";

izslēgt astoto daļu.

10. Izteikt 23.panta nosaukumu šādā redakcijā:

"23.pants. Ziņojums par obligātajām iemaksām".

11. Pārejas noteikumos:

izteikt 1. un 2.punktu šādā redakcijā:

"1. Šā likuma 5.panta ceturtā daļa (2001.gada 20.jūnija redakcijā) piemērojama no 2001.gada 14.marta. No 1998.gada 1.janvāra līdz 2001.gada 13.martam (ieskaitot) sociāli apdrošinātais ir persona, par kuru faktiski ir veiktas obligātās iemaksas. Šis nosacījums neattiecas uz personām, kas pakļautas darba negadījumu apdrošināšanai.

2. Šā likuma 18.panta pirmajā daļā noteiktā obligāto iemaksu likme un tās sadalījums starp darba devēju un darba ņēmēju stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.";

izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

"12. No 2000.gada 1.janvāra līdz 2002.gada 31.decembrim obligāto iemaksu likme un tās sadalījums starp darba devēju un darba ņēmēju ir šāds:

1) no 2000.gada 1.janvāra obligāto iemaksu likme ir 36 procenti, no kuriem 27 procentus maksā darba devējs un 9 procentus - darba ņēmējs;

2) no 2001.gada 1.janvāra obligāto iemaksu likme ir 35 procenti, no kuriem 26 procentus maksā darba devējs un 9 procentus - darba ņēmējs.";

papildināt pārejas noteikumus ar 17., 18. un 19.punktu šādā redakcijā:

"17. Ja darba devējs par laika periodu līdz 2001.gada 13.martam (ieskaitot) obligātās iemaksas nav veicis pilnā apmērā, iemaksātā summa tiek sadalīta proporcionāli starp attiecīgā darba devēja darba ņēmējiem.

18. Šā likuma 20.panta piektā daļa stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī. No 2001.gada 1.janvāra līdz 2002.gada 31.decembrim ārvalstu darba ņēmējs pie darba devēja - ārvalstnieka aprēķina obligāto iemaksu, reizinot obligāto iemaksu objektu ar darba ņēmējam noteikto obligāto iemaksu likmi, ja darba ņēmējs ir apdrošināts visos sociālās apdrošināšanas veidos, izņemot likmi, kāda noteikta darba negadījumu apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu, sākot ar 184.dienu pēc ierašanās Latvijas Republikā vai ar 367.dienu, ja personām, kuras ir nosūtītas veikt konkrētu darbu Latvijas Republikas teritorijā uz laika periodu, ne ilgāku par 12 mēnešiem, darba ilgums pārsniedz 12 mēnešus.

19. Šā likuma 1.panta 3.punkta "c" apakšpunkts (2001.gada 20.jūnija redakcijā) un 6.panta trīspadsmitā daļa piemērojami ar 2001.gada 1.janvāri."

Likums Saeimā pieņemts 2001.gada 20.jūnijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2001.gada 6.jūlijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 20.06.2001.Stājas spēkā: 20.07.2001.Tēma: Apdrošināšana; Sociālā aizsardzībaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 105, 06.07.2001.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 15, 09.08.2001.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
26023
20.07.2001
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"